:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Престъпни банди вербуват деца във Венецуела срещу храна

Тийнейджъри стават членове на криминални групировки, подмамени от хранителни стоки, които стават все по-недостъпни в страната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Венецуелски полицай прави оглед на поредния обран магазин в столицата Каракас.
Престъпните банди във Венецуела вече не вербуват младежи в някои бедни райони, като им предлагат възможност лесно да спечелят пари, за да си купят модерни дрехи или последните модели смартфони. Те просто им предлагат кошници с хранителни продукти. А по улиците торба, пълна със стоки от супермаркет, може да привлече вниманието на повече крадци, отколкото портфейл с пари.

Острият недостиг на храна в затъваща Венецуела започна да променя вида на престъпленията в страната. Увеличават се наричаните от експертите "престъпления от глад", както и отнемането със сила на хранителни стоки, които са ценни. "Това е нов феномен, тъй като досега тук не са извършвани престъпления от глад", казва Роберто Брисеньо Леон, който е директор на намиращата се в столицата Каракас Венецуелска обсерватория за наблюдение на насилието. "Този вид престъпления се увеличават и сега виждаме как престъпните банди започват да крадат храна; как хора, които не са извършвали кражба, сега



започват да крадат хранителни продукти",



споделя Брисеньо в интервю.

Криминалните банди също така използват храна, за да вербуват деца и тийнейджъри във Венецуела - държава, в която престъпността е сред най-високите в света. Според последния доклад на Венецуелската обсерватория за наблюдение на насилието бандите се възползват от трудностите, пред които са изправени много семейства, за да привличат в редиците си нови членове. "Техниките за набиране на нови кадри и стръвта, която



в миналото бяха модерни дрехи или луксозни стоки,



са сменени от предложения за основни хранителни стоки", се казва в документа, който беше публикуван в първите дни на 2018 г. По този начин "криминалните банди печелят при привличането на хиляди млади хора, които стават част от насилието и чиято съдба е смъртта, затвора или разочарованието на толкова много мечти и надежди, изградени от семействата и общностите им", се казва в доклада. Данните на Обсерваторията за наблюдение на насилието показват, че 75% от хората, които са убити, са под 30-годишни, но същият процент е и на убийците, които са на възраст 29 г. или са по-малки.

Въпреки че има най-големите петролни резерви в света, Венецуела преживява една от най-тежките икономически кризи в съвременната си история заради налагането на международни санкции на социалистическите режими като този на Уго Чавес и на приемника му Николас Мадуро. Кризата принуди милиони венецуелци да ядат по един път дневно, а хиляди други редовно ровят из кофите за боклук с надеждата да открият нещо за ядене, сочат данните от последните проучвания. Гладът не е в резултат само на недостига на храни, заради който много от рафтовете в супермаркетите са съвсем празни. Той се дължи и на



хиперинфлацията, която обезцени драстично местната валута



и засегна най-силно най-бедните хора в страната - тези, които не влизат в банките, казва Хавиер Игнасио Майорка, който е венецуелски криминален журналист. "Ако искате да си купите консерва с домати, трябва да носите със себе си шест пачки с банкноти от по 100 боливара", казва той. В момента 120 000 боливара се разменят за един американски долар. И заради това съдържанието на пазарска кошница е много по-ценно от съдържанието на портмоне.

Журналистът Майорка разказва, че в последните месеци имало случаи, в които престъпни банди са се специализирали в отмъкването на пазарски колички от хора, излизащи от супермаркетите, както и случаи на "агресивна просия" от младежи, които стоели пред хлебарници или кафетерии.

Друг вид престъпление в резултат на "организираното мародерство" на магазини от престъпни банди е опитът да направят така, че кражбите да изглеждат извършени от обикновени граждани, недоволни от липсите. Сред най-обезпокоителните констатации в доклада е, че икономическата криза е тласнала към престъпления, които иначе никога не биха си помислили да нарушат закона. "Цените се увеличават, което прави храните и лекарствата недостъпни да голяма част от населението и така хора, които нямат досиета, крадат стоки от рафтовете на магазините, от работните си места и дори грабват кутии с храна от малки деца", разказват от Обсерваторията за наблюдение на насилието. "Рискът от кражба нараства навсякъде, което пък повишава взаимното недоверие", добавят оттам. "Всеки е подозрителен, няма сигурни обществени места, така че всеки не само трябва да бъде нащрек, но и да пази собствеността си".

------

МЕРКИ

В опит да успокои народното недоволство администрацията на венецуелския президент Николас Мадуро нареди на повече от 200 супермаркета да намалят цените на хранителните стоки до нивата им от декември м.г. С всеки изминал ден те се повишават заради непрекъснатото увеличаване на инфлацията. Всяко съобщение за намаляване на хранителни продукти предизвиква масова истерия сред венецуелците, които се втурват към посочените магазини с надеждата да се сдобият с продукти. Обичайно подобни акции са строго охранявани от армията и полицията, тъй като се стига до тежки сблъсъци. "Гладни сме! Искаме храна!", крещят тълпи от струпали се пред магазините хора с бебета, пенсионери и инвалиди, докато чакат да отворят супермаркетите, на които е наредено да свалят цените. Малко са хората в страната, чието население е над 31 млн. души, които поне по три пъти на ден се хранят.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Младите венецуелци са готови срещу кошница хранителни стоки да станат престъпници.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Магазините във Венецуела са празни, а жителите на страната не могат да си позволят да си купят и малкото стоки по рафтовете, тъй като цените им са много високи. Храната и лекарствата са лукс в страната, оплакват се местните хора.
13
1734
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
15 Януари 2018 20:12
Позната история.
Социализъм...
15 Януари 2018 20:13
Позната история.
Социализъм...


Не! Демокрация!

https://www.youtube.com/watch?v=OdOj-ZJ8fUM
15 Януари 2018 21:04
Верно позната история!
Като падне Мадуро и магазините изведнъж ще се напълнят със стоки, и "боливара" ще се върне на нормалните си нива. Така беше при Луканов, така беше и при Виденов.
15 Януари 2018 23:01
Защо става така?
Ферми няма ли?
Не се ли произвежда???
15 Януари 2018 23:16
Защо става така?
Според болшинството на форума и форумния корифей ЗИП, щатите са виновни за всичко. Дори имаше прогнози, че този гняв на народа ще бъде канализиран срещу щатите и съответно те щяха да понесат поражения.
15 Януари 2018 23:38
ЛОЛ :-))))) ....сигурен съм че имат партийни секретари на корем :-))
интересно как ще свърши всичко това
16 Януари 2018 01:56
Чугунените форумни капацитети мълчат оглушително...

Да не би да са стегнали чемоданите за Каракас? Санким, таквъзи триумф на правоверните антиимпериалисти изпуска ли се...
16 Януари 2018 10:36
Много удобно се играе с външния дълг на Венецуела.. спират им кранчето за нови дългове.. а си искат старите. Така беше и при нас.

Отделно има ембарго. Но много лесно се потопява една държава в сегашно време - спират и кранчето за нови дългове и готово.

На едни им дават пари без лихва.. на други не стига че с висока лихва ами и после им спират изобщо достъпа до рефинансиране. Малко държави могат да устоят на това. Независимо колко са добре икономически и политически.
16 Януари 2018 10:40
Чугунените форумни капацитети мълчат оглушително...

Да не би да са стегнали чемоданите за Каракас?


Я направи паралел:

Тийнейджъри стават членове на криминални групировки, подмамени от хранителни стоки, които стават все по-недостъпни в страната



More than 200,000 children married in US over the last 15 years

Girls as young as 10 were among the minors who wedded under legal loopholes



Натисни тук

Ся как е?
16 Януари 2018 11:23
Много удобно се играе с външния дълг на Венецуела.. спират им кранчето за нови дългове.. а си искат старите. Така беше и при нас.

Отделно има ембарго. Но много лесно се потопява една държава в сегашно време - спират и кранчето за нови дългове и готово.

Какво ембарго?
Ми нали Китай и Русия помагат бре. Тов. Путин обеща да нахрани Венецуела.
16 Януари 2018 13:32
Мен ме интересува:
Сее ли се достатъчно и ако не-защо
Гледат ли се достатъчно животни и ако не-защо
Много прости въпроси!
При техния климат да нямаш растениевъдство и животновъдство ми се струва престъление.
16 Януари 2018 15:42
Сее ли се достатъчно и ако не-защо Гледат ли се достатъчно животни и ако не-защо Много прости въпроси!
17 Януари 2018 14:24
Тъи като съм бил 2 г във Венесуела ,съвсем отговорно мога да ви кажа че там всичко друго може да липсва но не и храна ,а написаното е така да им покажат на ония в Маями колко са си гот там
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД