:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 436,900,663
Активни 111
Страници 26,531
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Човекът е създал дявола, но Кой - каракудата?

Бойко Ламбовски
Човечеството влезе в сериозни дебати за пола и сексуалните посегателства. В България няма къде да се денем от това - също дебатираме. Бях решил повече да не подхващам темата предвид нейната вече натрапливост, но тя ме подхвана. Та й се оставям още веднъж.

От една страна, в световен план е роденото в Холивуд движение #MeToo, в което много актриси и други дами, пък и някои мъже, се оплакаха от непристойност, сексуални посегателства и дори изнасилвания. На такива ги подлагали през десетилетията продуценти, режисьори и актьори със слава и власт. От същата страна е и т. нар. "Истанбулска конвенция", чиято ратификация у нас патриотите приемат на нож, а тя раздели и БСП - Станишев е за нея, пък пленумът на Столетницата - против.

От друга, на пръв поглед откъм губещата страна, са ретроградите, т.е. разни мачовци с власт и пари. (Па и някои без такива неща, но с по-първични мераци, както и едни земни пространства с по-различни ценности).

От другата страна са и опити на актриси като Катрин Деньовда се противопостави на #MeTooЩе припомня, че преди седмица г-жа Деньов и още сто французойки подписаха декларация, в която твърдят: "единственият грях" на мъжете, обвинявани от #MeToo, бил, че са "докоснали някое коляно, откраднали са си целувка, предложили са интимна вечеря или са изпратили сексуално съобщение". Те приемат, че изнасилването е престъпление, но настояват, че "настойчивото или непохватно флиртуване не е престъпление, а кавалерското отношение няма общо с мачистката агресия". И ратуват, че в "едно здраво общество" мъжете трябва да имат "неотменимата свобода да ухажват и оказват известен натиск върху жените". "Вместо да помага на жените, тази мания за изпращане на мъжките шовинистки "свине" на "заколение" всъщност помага на враговете на сексуалната свобода - на религиозните екстремисти и най-неприятния вид реакционери. Като жени не се припознаваме в този феминизъм, който отвъд осъждането на злоупотребата с власт всъщност преминава към омраза срещу мъжете и сексуалността", пише в декларацията.

Защо казвам, четази страна изглежда губеща?Защото векторът на световната преоценка на половете и техните доминантни характеристики не е в посока подчертаване на разликите, а в посока редукцията им. Достатъчно е да се върнем към младия и скандален гений Ото Вайнингер с произведението му "Пол и характер", в което той преди век пише такива неща: "Мъжът е формата, жената - материята" и "Една жена придобива ценност в очите на другите жени едва след като се омъжи" "Жената се занимава с извънполови работи само заради любимия мъж или за да го спечели" - твърди философът провокатор.

Коя жена от Първия свят днес ще се съгласи с това? Никоя, и с основание. Вайнингер пише за мъжката и женската роли, които са дошли от вековете. Когато мъжът е размахвал оръжие и пестници, за да защитава дома си от врагове, а жената е трябвало да отглежда потомството. Днес жената в Първия свят я пази законът, не мъж й. Това при всички положения е хубаво. Законът, а не оръжието и пестникът следва да са главната защита на всеки. Затуй днес Първият свят постулира определения като това в Истанбулската конвенция: ""Пол" означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете". То е вярно, ролите се менят, сравнени с времената на Чингиз хан, Енгелс или Вайнингер.И все пак нещо в това определение смущава,поне мен. В него няма никаква биология. Аз се погледнах тук-там и си казах - но ако брадата ми и мустаките, па и някои други неща са ми само социална роля, то каква атрибутика, за бога, и от кой театър да наема за размножителната роля?

И се сепнах. Аз съм въдичар. Една от най-хващаните рибки у нас, па и по много други страни, е каракудата. Ще ви съобщя нещо интересно - има водоеми, пълни с каракуди, и всички екземпляри са женски. Няма мъжки. Това касае особено т.нар. "сребриста каракуда". Чудех се как се размножава това създание, като си няма ни честни и почтени мъжки каракудьовци, ни каракундели като Харви Уейнстийн, склонни към злоупотреба и посегателство. Попроучих. Оказа се, че ихтиолозите говорят за гиногенеза - това първо. (Гиногенезета е процес, при който каракудите хвърлят хайвер, но стимулацията за неговото развитие дават други риби - шарани примерно. Тази стимулация е външна, няма истинско оплождане. Новородените малки каракудки са копия на майката, носят само нейните гени.) Други изследователи твърдят, че каракудите развиват и хермафродитизъм - някои женски добиват мъжки качества и произвеждат молоки, които оплождат хайвера на другите себеподобни, а после пак се превръщат в женски. Въпросът остава спорен.

И съвременното човешко общество изживява революционни променив областта на междуполовите отношенияМоже би не още като каракудите, но промени има. Хилядолетната "агресивност" на мъжките индивиди и съответната "плахост" - характерна, па дори възпявана у женските индивиди като добродетел, се изменя с видими темпове. Не казвам, че това e лошо или само лошо - изглежда обективен процес предвид динамиките в обществото. Само ми се ще да напомня защо нарекох горе едните губещи "на пръв поглед". Защото освен Първия свят със своята ценностна парадигма има и Втори, и Трети... Които живеят другояче. Те нямат Холивуд, но имат висока жизненост и несофистицирани размножителни рефлекси.

Впрочем, каракудата е Божие творение. Дяволът пък, според Вайнингер, е човешко. Човекът го бил създал, за да търси причините за злото извън себе си.
11
5139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
15 Януари 2018 19:54
И съвременното човешко общество изживява революционни промени в областта на междуполовите отношения


Какви промени, да не би мъж да е родил, да не би жена да е оплодила друга жена, тези "промени" се правят насила, никого не питат, подкупват и шантажират, тайно заговорничат, или направо си назначават правителства, ако бяха питали народите, едва ли щяха да се съгласят..

А се кълнат че са демократи! Къде е демокрацията в ЕС? Всичко е фалш и лицемерие, и както всичко фалшиво, ще се разсипе на парчета.

Тогава евро-атлантиците как ще се оправдаете?
15 Януари 2018 20:42
Максимус! Ама те не се спряха да опитват!Даже се оплакват че нормалните им пречат на опитите.
15 Януари 2018 20:50
Каракуда е алегорична цаца невям?

15 Януари 2018 21:27
Каракуди викат на ужасните жени, а самовъзпроизвеждането на само женски каракуди, от женски, т.н. партеногенеза е мечта на луди хора, която науката вече може да прави, и която искат да узаконят, да, изкуствената партеногенеза е крайната цел на откачените мъжемразки с тая истанбулска конвенция, и ги спонсорират господарите на парите, защото това е идеалното робско общество, ама като не виждате че се воюва срещу всичко което напомня на мъжко и мъжественост, е отчайващо.

Те няма да се спрат само с конвенцията, мъже, мъжемразките ви мразят и мислят как да ви изличат, хиливудското "аз също" е само бегъл намек за намеренията им.
15 Януари 2018 21:29
Но, само Бог е творец, дяволът е само имитатор!
15 Януари 2018 22:07
На една клиентка като работех в дома и видях от хищните риби има една пурина сама в аквариума.След три години отивам пак и гледам рибата родила 3 малки.Тя ми каза,че тоя вид риби сами се оплождат.Подобно на Сидеров.С тия закони в САЩ мъжете не смеят да пипнат жена за да не бъдат съдени за сексуално обеспокояване.Но това е целта на бизнеса които продават Вибратори за дамите.Подкупват политици с милиони за да гласуват закони които ще им донесат милиарди.Само негри и испански цигани не се страхуват от тия закони защото немат нищо и нема какво да им вземат ако ги осъдат.
15 Януари 2018 23:56
Но, само Бог е творец, дяволът е само имитатор!


Паднал (във всякакъв смисъл на думата) ангел.
16 Януари 2018 01:04
>>><<<
Днес обогатих знанията си за рибите!

Разбрах за каракудите. А как стои въпроса при баракудите? Може ли баракудите да са оплодили каракудите?
Природата ревниво пази своите тайни, а аз благодаря на автора, който старателно ни ги разкрива.

Улавям се, че... аз като малък бях малко нещо феминист. Събирахме стинки да си купим "Фемина" и да я смучем после
в училищната тоалетна. По-късно разбрах грешния си подход и се коригирах. Фемина не било само вид цигара,
а и мястото е било изобщо неподходящо...
16 Януари 2018 09:36
Човечеството влезе в сериозни дебати за пола


Тия дебати са за "пола" колкото филмът на Лени Рифенщал за Олимпийските игри. Или пък колкото "факлите на свободата" на Edward Bernays с еманципацията.
https://newmediapr2014.files.wordpress.com/2014/06/lucky-strike-1940s.jpg
16 Януари 2018 10:13
Интересният въпрос е защо точно сега, (цялото прогресивно човечество скочи като един в защита на ...... мира).

Междувпрочем:
Сто години след "факлите на свободата" в USA пушенето е социално неприемливо. Сравнете филм с Рита Хейуърт или Марлене Дитрих с джедайката от последните Междузвездни войни - Daisy Ridley.
16 Януари 2018 18:04
Човекът е създал дявола, а той каракудата. Това е очевидно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД