:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо свободният пазар на ток се оказа проблемен

Бизнесът говори за спекула и протести заради поскъпването, търговците се оправдават с "международното положение"
Министър Петкова призова фирмите, които смятат, че има нещо гнило на свободния пазар, да сезират компетентните органи. В случая това е КЗК.
Нищо не е наред с пазарната икономика в България - колкото и да се опитваме да убедим света в обратното. И проблемите с цените на електроенергията за различните потребители избуяха в последните седмици, сякаш за да послужат за доказателство за това. Не са минали пълни две години, откакто тържествено бе обявено, че най-сетне след многогодишно забавяне имаме либерализиран пазар на ток, а се оказа, че той по-скоро натоварва потребителите, вместо да ги облекчи и да им даде сигурност в цените за по-дълъг период от време.

Първоначалната еуфория отмина бързо. Надеждите, че засилената конкуренция при отварянето на пазара ще доведе трайно до по-ниски цени, отколкото на регулирания пазар, от който се снабдяват битовите потребители, бяха изпепелени.

Първите сигнали за сериозни проблеми дойдоха в края на миналата година, когато бизнесът бе шокиран от предлаганото от търговците на ток драстично увеличение - между 30 и 60% от началото на 2018 г. Според работодателите става дума за спекула и те обявиха, че готвят протести. Синдикатите ги подкрепиха, защото под заплаха са работни места и заплатите на работниците.

Всъщност доскоро цените на свободния пазар на електроенергия наистина бяха с около 20% по-ниски от тези, които всяка година се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. В момента лицензираните търговци на ток са повече от 100.

Асоциацията Свободен енергиен пазар, в която членуват 12 търговци на ток,



обвини за ситуацията държавните електроцентрали,



които не предлагали дългосрочни доставки на електроенергия на свободния пазар, което поставяло търговците в невъзможност да си изпълняват договорите с клиентите и това наложило вдигането на цените. На срещата при министъра на енергетиката Теменужка Петкова обаче държавните производители на електроенергия - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК, отрекли те да са виновни за обявения от търговците недостиг на ток на пазара. От НЕК дори обяснили, че ежедневно от предлаганите от нея количества ток на енергийната борса остават непродадени между 50 и 300 МВ, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката.

Според друга част от търговците става въпрос за поскъпване на електроенергията в целия регион, а проблемът този път не бил "чисто български". Според асоциацията на търговците на ток електроенергията в европейски мащаб е поскъпнала с 30%, а България не била изключение. "Няма спекула от страна на търговците. Ако има съмнение при потребителите, те винаги могат да сравнят цените и могат да се обърнат към един от другите над 100 търговци", призоваха от Асоциацията на търговците на електроенергия в България.



Твърдението им се разминава с данните на работодателите



"Нямаме обяснение за поскъпването, но то не е нормално. Говори се за повишение на цените на международните пазари, но виждаме, че това не е съвсем така", заяви пред в. "Сега" шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Става въпрос за рекет. Стотици хиляди фирми са потърпевши заради шепа търговци, които по някакъв начин притежават електроенергията в България на свободния пазар и поставят предприятията буквално на ръба на фалита", смята шефът на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, който е и бивш министър на икономиката и енергетиката. "Ако през последните години електроенергията на свободния пазар струваше 60 - 75 лева, сега има жалби от малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лева. Този проблем ескалира и засяга целия бизнес", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Затова и сега много малки предприятия се тревожат какво ще се случи с тях. Ако големите донякъде имат буфер и могат да поемат подобно увеличение, то за малките фризьорски салони, читалища и др., избрали свободния пазар, това означава само едно - фалит или затъване в спирала от дългове. Добрев обаче вижда решение - спорно и палиативно, макар и предвидено в законодателството. Той призова фирмите да не се поддават на натиск, а да проверят възможността да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана. "Казано просто - да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лева за електроенергия, а не 100-120", заяви депутатът.

Бизнесът настоява за законодателни мерки, които да позволят на регулатора да разследва подобни ситуации, както и



за солени санкции при манипулации



Промени в нормативните актове вече се разработват, обяви тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Но и се застрахова. "Цените на свободния пазар са резултат от споразумения между бизнеса и търговеца на ток, а държавата не може да се намеси. Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, то тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един тогава трябва да сезира компетентните органи", заяви тя пред БНТ.

Измиването на ръцете едва ли е полезно. Проблемът стана публичен още от миналата година, но досега не се е чуло някоя от институциите да се е самосезирала и да е започнала проверка. В случая това може да бъде направено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която обаче явно още не е узряла за такова решение. "Категорично недостиг на електрическа енергия няма. Към днешна дата НЕК е предложила на борсата от 1 януари 2018 г. 70 хиляди мегаватчаса електроенергия, продадени са 19 хиляди", обобщи Теменужка Петкова. Тогава какъв е проблемът и дали наистина част от търговците не се опитват грубо да манипулират пазара на електроенергия?

Играта с цените не е безобидна - преди пет години именно след серия от протести



заради поскъпването на тока кабинетът "Борисов" подаде оставка



Което логично не доведе до кой знае какви промени в ценово отношение, а дори напротив.

Една от първите фирми, излезли на свободния пазар на ток, е тази на бизнесмена Иван Колев. Но доставчикът му на енергия изненадващо фалира: "Изведнъж се наложи да ползваме енергия на краен снабдител - с 40% по-скъпа. Веднага започнахме да търсим друг доставчик. За съжаление повечето доставчици отказаха да ни предоставят оферта", разказа той пред bTV. В "чакалнята" - доставчик от последна инстанция, се озовават онези фирми, които по някаква причина са изпаднали хем извън свободния, хем извън регулирания пазар.

От друга страна, в момента над 200 фирми от различни браншове получават държавна подкрепа и на практика плащат по-скромни разходи за ток. По информация на енергийното министерство става въпрос за общо над 280 млн. лв. в рамките от 1 август 2015 г. до 30 юли 2018 г. Чрез тези пари фирмите плащат намалена добавка "задължение към обществото", която в момента отива в НЕК като компенсация за скъпия ток, който изкупува от зелените централи, двата американски теца и когенерациите. Облекчението влезе в сила от 1 август 2015 г. и ще важи до 31 декември 2020 г. Парите идват от фонд "Сигурност", който пък се пълни с ежемесечна 5%-на вноска от производителите на енергия, "Булгартрансгаз" и ЕСО. Индустриалците настояваха за такъв механизъм още през 2012 г., когато само в рамките на 12 месеца добавките към цената на тока за фирмите на свободния пазар нараснаха с над 380%.

Очевидно е, че ще трябва да бъдат предприети спешни мерки, за да се овладее ситуацията на пазара на ток. Проблемът е, че няма единна визия какви да са те, а управляващите много обичат да действат "на парче". Затова и "оправяйки" едно нещо, развалят още пет.



БОРСА

В последните дни на миналата година Народното събрание прие промени, свързани с търговията на ток. Те предвиждат цялата електроенергия извън регулирания пазар да се търгува на създадената от държавата "Българска независима енергийна борса". Идеята бе т.нар. вътрешни търгове, които се провеждаха от някои от производителите, вече да са невъзможни. За такава промяна от години настояват работодателите, а срещу нея по традиция застават самите търговци на ток. "Свободният пазар означава свобода на търгуването. А с тази идея се връща моделът на единствен продавач - в случая Българската енергийна борса. И от свободен пазарът отива към централизиран. Борсата реално става монополист, който сам си определя таксите и правилата на работа", коментираха пред в. "Капитал" от Асоциацията на търговците на електроенергия. За сметка на това се отказва на Софийската стокова борса да посредничи и за сделки с ток.
Снимки: БГНЕС
Серия от многохилядни протести заля цялата страна през лятото на 2015 г. Тогава поводът бе същият - шоково увеличение на тока за фирмите. Управляващите обещаха да вземат мерки и да спрат кражбите в енергетиката. Не се е чуло това да е станало
12
3016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
15 Януари 2018 20:06
Добре, че е бизнесът, да се бори със спекулантите, тунеядците (от МВР) и други такива.
15 Януари 2018 20:13
Ако някой купува нещо скъпо, то е защото друг има огромни печалби! Всичко друго са алабализми, за заблуда на измамения.

Забравете "икономикса", той е измама, това което го пишат и проповядват американските либерални икономически "корифеи", се разминава драстично с практиката, ако беше така, нобеловите лауреати по икономика, вместо да отварят очите на плебса, да са станали милиардери, ама не са!

Накрая американските самолетоносачи отиват да "демократизират" някой с много нефт, взимат му богатството и воала - американската икономика отбелязва растеж!

Егати, колко много глупаци има на тоя свят!
15 Януари 2018 20:15
Вие, господа български бизнесмени, колко самолетоносача имате? (Перифраза по Сталин)
15 Януари 2018 21:49
В продължение на десетилетия група от изследователи в аналитични организации, политически съветници, експерти и неколцина тласкани от идеологическите си разбирания академици публикуват „разговорни“ версии на икономически теории, които имат малко общо с това, което хората в академичните общности наистина правят или мислят. В тази карикатурна версия на икономиката пазарите винаги работят без проблеми, данъците и регулациите винаги са нещо лошо, неравенството е без значение, монополът не е заплаха, а бизнесмените са напълно рационални човешки същества.
Този вид либертарианска „поп“ икономика, наречена от Куак „икономизъм“, предизвиква недоволство сред сериозните академици в областта, които с тъга виждат как техните теории и емпирични резултати са изопачени или пренебрегнати.
За да може икономиката и икономистите да имат по-позитивно влияние върху дискусията по въпроса, това вкоренено разбиране трябва да отиде в коша за боклук.

15 Януари 2018 22:02
Мдааа колкото повече търговци.. толкова по-висока цена..

това е парадокса на многото търговци всеки искащ с малко продажби да е на голяма печалба.

Така е и с многото магазини в България - с две продажби искат да излязат на печалба.


Всъщност конкуренция има само в краен случай, това са забравили да ни кажат икономистите и преподавателите.
15 Януари 2018 22:07
Много търговци - високи цени! Наопаки на уверенията на либерастите!

А се оказа прав дядо: Пази Боже, от млад търговец и от стара ку.ва!

15 Януари 2018 22:28
След прочетеното дотук, тъпо ли ще бъде да се попита, за какво служи посредникът, наричан търговец на ток?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/restituirahme-trafoposta/
15 Януари 2018 23:06
Мая Манолова още ли не се е появила да оправи работата? Без такава черешка на тортата от титанични интелектуални усилия няма да се оправят нещата с тока. Ще сезира когото трябва и ще се изясни работата с електрическите птички и пчелички.
16 Януари 2018 01:59
Истинската либерализация на пазара ще проличи когато почнат да демонтират светломерите и вентилаторите, когато рекичките текнат свободно, а американците заплачат и си вземат куфарите. До тогава лопатираме плява. Чукаме вода в хаванче и лижем захарен памук.
16 Януари 2018 11:29
Промени в нормативните актове вече се разработват, обяви тези дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Но и се застрахова. "Цените на свободния пазар са резултат от споразумения между бизнеса и търговеца на ток, а държавата не може да се намеси. Ако се получават оферти с идентични цени от различни търговци, то тогава има индикации за наличие на изкуствено увеличаване на цената и всеки един тогава трябва да сезира компетентните органи", заяви тя пред БНТ.


Ма само офертите с идентични цени ли са признак на картелно споразумение ?
16 Януари 2018 12:43
Той призова фирмите да не се поддават на натиск, а да проверят възможността да се върнат на регулирания пазар, където цената е фиксирана. "Казано просто - да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лева за електроенергия, а не 100-120", заяви депутатът.
баси и "енергетика" такава цена няма, по решение № Ц19 -01.07.2017 на КЕВР цена на НЕК сато обществен доставчик която продава на крайните снабдители е 107,71 лв на МГвтч. П(без ДДС) при крайните цена след преноса ,достъпа и трансформациите на напрежението е към 133-140 лв на МГвтч.
На регулиран могат да се върнат само стопански обекти на ниско напрежение, средно и високо нанай , пак Добрев със стара поправка на ЗЕ, ги задължи всички на средно и Високо да излезнат на свободния пазар.
Проблема е че няма необходимите продукти на свободния пазар на енергия -на борсата, особено предлагане на пикова енергия на годишни или многогодишни двустранни договори , предлаганите количства (обеми и срокове) на базова енергия за двустранни договори също може да се коментира. Работата на самата борса също както и правилата за търговия изтготвени от КЕВР, не са съгласувани сроковет за подаване на заявките от производители (зелени централи,комбинирано и крайни снабдители) пред обществения доставчик. Те се подават до 3 часа следобен на предния ден , а борсата затваря в 2 часа така остава свободна енергия която не може се изтъргува.
Това цялото количествоел.енергия да се търгува само на борсата е тъпо и няма такава практика по света, така може да се манипулира много по-лесно.
Основните количества ел енергия се доставят по двустранни договори, борсата -ден напред(спот) е само за коригиране допълва или изчиства ненужните количества за деня напред ,за да не изпадаш в небаланс (около 10% от цялата търгувана енергия). за сега толкоз.
Досега работодателите като плащаха много по -ниска цена от регулираните цени, нещо за работницитне да се усети, енергийна ефективност нещо да се усети.
16 Януари 2018 12:45
Истинки свабоден пазар на ел.енергия ще имамае ,когато се премахнат регилираните цени защото те изкривява много пазара(48%) от целия, като се почне от цените и се мине през количествата за регулирания и самото решение на КЕВР
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД