:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 432,011,729
Активни 95
Страници 21,922
За един ден 1,302,066

МВР - от нулева толерантност до нулево доверие

Хората не вярват на властта и взеха разкриването и задържането на бандити в свои ръце
Снимка Юлиян Савчев
Лесно е да имаш доверие на МВР, когато си в бронирана кола.
На фона на развихрилата се през последните дни престъпност пак лъсна, че хората не вярват на МВР, на разследващите и на цялата власт. Парадоксално е, но всичко извършено, казано и дори доказано от разследващите, не просто се поставя под съмнение - хората смятат, че са постоянно лъгани и че се прикриват определени кръгове, свързани и с престъпленията, и с управляващите.

Колкото и доказателства да вадят разследващите, че убиецът от Нови Искър се е самоубил, мнозина не искат да повярват. Дори и близки до управляващите експерти, адвокати и консултанти също не вярват на официално лансираните версии. И излиза премиерът и започва да обяснява колко прекрасно МВР си е свършило работата и нарежда "разни псевдоексперти да спрат да говорят". След това се появява шеф на националната полиция и започва да се възмущава, че никой не искал да им помага.

Излиза и вътрешният министър и на фона на поредната неразкрита показна стрелба обяснява как 100 на сто от убийствата миналата година били разкрити, сякаш догодина процентът ще е 200 на сто. Винаги когато МВР е притиснато, започва да вади статистики, които обичайно се оказват стъкмистики. Ако вярваме на всички вътрешни министри, които през последните години тръбят, че са повишили разкриваемостта на престъпленията, тя трябваше отдавна да е минала 1000 процента.

Всичко това се случвана фона на жалката безпомощност на цялата власт,призвана да пази живота, здравето, имуществото на хората, на бизнеса, да наказва престъпността, за което получава милиарди от данъците ни. И миналата седмица извънредно получи нови 100 милиона. С какви очи отговорните за престъпността критикуват и иронизират обществото, че си е позволило да се съмнява, след като например месеци наред не може да се разкрие едно отвличане, за което шефовете в МВР от толкова време твърдят, че ей сега ще хванат извършителите?

Или като не могат да разкрият убийството на важен данъчен служител, за чието разследване са обявили, че пращат целия си ресурс, всички най-добри криминалисти? Още повече след като не могат да бъдат опазени хора и бизнесмени, за които от най-високо ниво в държавата се твърди колко почтени са и за разкриването на колко тежки престъпления са помогнали? А да не би някой да хвана трима пършиви крадци от банкомати, изпуснати от най-елитните части, оборудвани със специална техника, хеликоптер, кучета и какво ли не още? Взривовете на банкомати продължават.И хората взеха борбата с престъпността в свои ръцеДвама мъже заловиха крадец, откраднал заплатата на медицинска сестра, и то в самия зъболекарски кабинет, в който тя работела. Виждали го били, направил им впечатление, видели го и на камери и го задържали. Като няма полиция да го направи...

Млада жена стана жертва на джебчийки. След като разбира, че е обрана, тя се върнала няколко спирки назад, обикаляла по различни линии, докато ги открила, затворила ги в трамвай и ги пазила, докато дойде полицията. Оказало се, че те са откраднали не само нейния портфейл, но и на много други. Едната джебчийка имала 80 регистрации и висящи производства. Но понеже в случая нямало доказателства за конкретното портмоне на конкретната жена, защото нямало записи от камери, а то не било намерено у извършителката, нямало как тя да бъде задържана и съдена в този случай. Е, кой и как да има доверие в това МВР?

През последните няколко години стотици хиляди дела бяха прекратени поради изтекла давност, защото не са открити извършителите.Милиони престъпления, основно домови кражби, останаха неразкритиТе са най-неразкриваемите и хората масово вече не се обаждат в полицията. Защото знаят какво ще последва: идват полицаите, цъкат, вземат някой отпечатък, за да се направят, че са свършили нещо, и си отиват. И престъплението после остава неразкрито, а след някоя година делото се прекратява. Отгоре на всичко дори и установени престъпници се разхождат на свобода с по 50-100 висящи дела.

За да симулира дейност, МВР все сглобява някоя операцийка със звучно име. И обичайно резултат няма. Властта най си обича операцията "Нулева толерантност срещу престъпността". Тя е провеждана вече няколко пъти. Но вместо до залавяне на бандитите доведе до нулево доверие от хората.
13
3310
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
15 Януари 2018 19:59
А как беше преди 20 години?
15 Януари 2018 20:27
А как беше преди 20 години?


А как беше преди 30 години?
15 Януари 2018 21:03
morro15 Януари 2018 20:27
А как беше преди 20 години?


А как беше преди 30 години?

15 Януари 2018 21:13
МВР - от нулева (1) толерантност до нулево(2) доверие


Но със 100 левуна на всеки дву-нулев калпак отгоре.
16 Януари 2018 00:40
И миналата седмица извънредно получи нови 100 милиона. С какви очи отговорните за престъпността критикуват и иронизират обществото, че си е позволило да се съмнява,

Това фройдистка грешка ли е или е умерена закачка
16 Януари 2018 02:05
В градското МВР на Възраждане имат подробни и пълни картотеки на джебчийте, шанаджиите, куклените крадци. Това са сандъчета с картони, със снимки и подробни данни. Само нямат право да ги ловят и съдят. Законът забранява.
16 Януари 2018 08:43
И все пак не само МъВъРъ-то е виновно за хилядите ''пуснати'' крадци, джебчийки, обирджии и т.н. Има едно нещо, наречено НПК (наказателно-процесуален кодекс), в който е описано подробно как се събират и кои са годни за съда доказателства. Там са ''вратичките''. В случай с джебчийки: има изчезнало портмоне например, има хванати джебчийки на място,дето се вика готово разкрито престъпление, да ама не, портмонето го няма в тях и никой свидетел не е видял конкретна джебчийка да бърка в чанта или джоб. Какво следва ? Сетихте се, няма престъпление и МВР ги ''пуска'' да джобят отново. Самопризнанията не важат. В съда искат неоспорими доказателства. Примери като този много за дребната престъпност, а я си представете, какво се случва с по-засуканите престъпления... Но такъв е европейският модел, правата на човека ... Защо в Германия - страна за пример, започнаха да реват от завишаване на престъпленията извършвани от цигани и арабско-африкански изселници ? Защо тази перфектна система не се справя ? Или щатите - най-великите. А Турция ? Знаете ли, че там престъпленията са много по-малко на глава от населението ? Защо ли ? Сега някои ще кажат, търсят си оправдание за да не работят, не, опитвам се да нахвърлям някои от нещата, които спъват разследванията... Друг въпрос е некадърността, но тя не е само в МВР... Я се сетете, кога за последен път бяхте наистина доволни от извършена услуга или професионално свършена работа в частния сектор ...
16 Януари 2018 08:59
Как беше преди 30 години? Ами имаше полицай (милиционери),у които денонощно бяха по улиците, пешком! Вдъхваха респект. Сега са в колите, на топло. Някой да е виждал полицай обхождащ района си пеша? В другите държави не е така, вървят си по двойки, в услуга на гражданите. А тука, дай пари, на какво отгоре! А резултати никакви!
16 Януари 2018 09:19
...а кварталния не знае дори кой му е кварталът !
Аз и мой приятел сме хващали джебчийка в заведение, предадохме я на полицията, те я отведоха с патрулката и ... нищо.
Никой не ни повика за свидетели, вероятно мургавелката не е престояла и час на "тролейбуса".
Що да си отварят работа ?!
Поне да разрешат на гражданите да й метнат един як лобут, те от това най-много се боят !
16 Януари 2018 09:31
МВР, в частност полицията, не е само униформените на улицата. Те (униформените), да ме извиняват, са последната дупка на кавала. От тях не зависи разкриваемостта на престъпленията. Правомощията на полицейския служител са описани в ЗМВР от чл.61 до чл. 90. А на тези на улицата, униформените от охранителна и пътна ( бившия КАТ) задълженията им са описани в ИППД (инструкция за патрулно постова дейност). Простичко казано те трябва да се занимават с обход в обслужвания район, да пишат актове и фишове, да посещават сигнали за извършени нарушения на обществения ред и престъпления,ПТП-та, да задържат лица за които има данни !, че са извършили престъпление и др. такива описани в инструкцията дейности. Разследването и разкриването на престъпления е вменено на други служби (криминална, икономическа, боп и т.н). Те не носят униформи и не се движат с маркирани патрулки. Обща заблуда е, натрапвана от не добре осведомени, че униформените разкриват престъпления и пускат '' на свобода'' престъпници. За това кой остава и кой излиза отговаря прокуратурата и съда.
16 Януари 2018 09:31
МВР, в частност полицията, не е само униформените на улицата. Те (униформените), да ме извиняват, са последната дупка на кавала. От тях не зависи разкриваемостта на престъпленията. Правомощията на полицейския служител са описани в ЗМВР от чл.61 до чл. 90. А на тези на улицата, униформените от охранителна и пътна ( бившия КАТ) задълженията им са описани в ИППД (инструкция за патрулно постова дейност). Простичко казано те трябва да се занимават с обход в обслужвания район, да пишат актове и фишове, да посещават сигнали за извършени нарушения на обществения ред и престъпления,ПТП-та, да задържат лица за които има данни !, че са извършили престъпление и др. такива описани в инструкцията дейности. Разследването и разкриването на престъпления е вменено на други служби (криминална, икономическа, боп и т.н). Те не носят униформи и не се движат с маркирани патрулки. Обща заблуда е, натрапвана от не добре осведомени, че униформените разкриват престъпления и пускат '' на свобода'' престъпници. За това кой остава и кой излиза отговаря прокуратурата и съда.
16 Януари 2018 10:38
На времето, когато бях млад и зелен, дядо ми казваше, че всичко е човешка "направия". Аз не му повярвах тогава, но с напредването на възрастта се убедих, че това е така. И с назначенията и с кариерните израствания и т.н. Така е и с работата на полицията. Просто трябва леко пипване на законовите и подзаконовите нормативни актове относно правата и задълженията на полицейските служители и стриктния контрол по спазването им и нещата от само себе си ще тръгнат. Но за това се иска политическа воля, която за съжаление в момента липсва, или с други думи липсва човешката "направия".
16 Януари 2018 17:43
автора
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД