:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,316,929
Активни 105
Страници 29,726
За един ден 1,302,066

Три стъпки към по-чист въздух в България

Дървата и въглищата са най-големите замърсители, а държавата насърчава употребата им със субсидии. Тази порочна практика трябва да се прекрати
Един обичаен ден в столицата - смогът е навсякъде, дори когато автотрафикът е слаб .
Напоследък сме на екологична вълна. От казуса с национален парк "Пирин" и потенциалния строеж на втори лифт в Банско общественото внимание измести своя фокус към изключително сериозното замърсяване на въздуха по големите градове, най-вече в София. Ако живеете в София и сте излизали през последните няколко дни, можете да потвърдите. Почти не се диша. Станциите, които измерват нивата на замърсяване, показват, че то е десетки пъти над допустимата норма. На какво се дължи това и как можем да решим този проблем?

Най-големият замърсител на въздуха в България всъщност са домакинствата, които се отопляват на твърдо гориво като дърва и въглища. На второ място се нареждат колите, конкретно тези, които се движат на дизел. Именно затова и проблемите с качеството на въздуха са най-сериозни през отоплителния сезон. Ниското качество на въздуха в момента опира до огромното наличие на фини прахови частици в него. Именно това са частиците (не въглерода), които правят въздуха изключително мръсен, труден за дишане, водят до формирането на смог и директно застрашават човешкото здраве.

Знаете ли обаче, че държавата субсидира употребата на именно тези горива, които замърсяват най-много? Не? Сега вече знаете - държавата на практика субсидира замърсяването на въздуха в страната, като отпуска помощи за отопление на твърдо гориво. Именно затова първата стъпка към по-чист въздух трябва да евсички помощи за отопление на твърдо гориво да бъдат премахнатиЗа съжаление през годините тенденцията е твърдите горива да се използват все по-често като източник на отопление в страната и това се отнася и за столицата. Това се дължи на комбинация от фактори - некадърното управление на "Топлофикация" прави парното твърде скъпо, докато електроенергията също остава по-скъпа поради липсата на ясна политика в сектора и движение към либерализация на пазара. Междувременно, незаконната сеч, която снабдява домакинствата с много по-евтини дърва за отопление, не се преследва адекватно от властите и бива игнорирана от "зелени" и "екологични" организации.

Но може би най-големият фактор, който допринася за широката употреба на твърдо гориво, е наличието на държавни помощи за неговата употреба. Държавата предоставя помощи за отопление на "социално слаби" хора и голямата част от тях са за твърдо гориво - дърва и въглища. Не е случайно, че най-голямото замърсяване на въздуха (особено в София), става именно през зимата. Масовото отопляване на твърди горива е най-големият и опасен замърсител на въздуха в страната.

Дори кметът Йорданка Фандъкова още миналата година призна, че зимното замърсяване на въздуха в София се дължи на масовото използване на твърдо гориво в периферните райони на столицата. Разбира се, въпреки че властите са наясно с този проблем, все още не са направили нищо по въпроса. Самата Столична община всъщност не може да направи много, защото отпускането на помощи за отопляване е държавна социална политика извън нейните правомощия.

Прекратяването на държавното субсидиране на замърсяването на въздуха е важна първа стъпка, но сама по себе си едва ли ще е достатъчна, за да елиминира сериозното замърсяване напълно. Затовавтората ключова стъпка е държавата да санкционира замърсителитеВсе пак замърсяването на въздуха до опасни нива е нещо, което застрашава здравето на всички граждани. Разбира се, санкциите не трябва да са твърде рестриктивни - замърсяването никога няма как да бъде елиминирано на 100%. Важното е просто да се елиминира това замърсяване, което застрашава човешкото здраве и живот. Затова всеки, който причинява замърсяване над допустимото, трябва да бъде санкциониран по някакъв начин. Това не означава задължително директна глоба. Важното е да се създадат стимули ДА НЕ се замърсява въздухът.

Директното глобяване на замърсителите, разбира се, е най-очевидният. Друга опция е създаването на данъчни стимули за употреба на по-малко твърди горива. Във всеки случай държавните институции разполагат с информация за това как се отоплява всяко едно домакинство в даден регион, разполагат и с данни на какво гориво са всички автомобили, регистрирани в страната. На тази база е възможно по един или друг начин да бъдат санкционирани тези граждани, които замърсяват най-много, т.е. които използват енергийни източници, които емитират най-много фини прахови частици.

Каквито и да се мерките в тази посока, най-важното е да се следва принципът "замърсителят плаща" (polluter pays на английски), тоест този, който замърсява околната среда, трябва да плаща за разчистването или предпазването от това замърсяване. Това е принципът, който се следва от всички страни в ЕС и дори е залегнал в основния договор за функционирането на съюза.

Третата важна стъпка еелиминиране на данъчните привилегии за дизеловото гориво,тъй като сред големите замърсители са автомобилите, конкретно тези, които се движат на дизел. Привлекателността на дизеловите автомобили за българските потребители се дължи на по-ниската цена на горивото. А цената на дизела е по-ниска, защото... се облага с по-малък акциз.

Това обаче не зависи от българските власти или поне не изцяло. Акцизната политика до голяма степен се регулира от институциите на Европейския съюз и именно те са тези, които през 90-те предприемат регулаторни мерки, които фаворизират дизела за сметка на горива, които според Европейската комисия имат по-високи емисии на парникови газове, като бензина, и по този начин допринасят повече за "глобалното затопляне". Една от тези мерки е налагането на по-високи акцизи на бензина, в сравнение с дизела. Това води до бум в популярността на дизеловите автомобили и впоследствие до масовото им навлизане и в страни като България.

Проблемът е, че в стремежа си да борят глобалното затопляне, подобни мерки водят до по-сериозно замърсяване на въздуха. В този контекст би било добре, ако българското правителство може да се възползва от европредседателството и по някакъв начин да лобира за промяна в настоящата европолитика в това отношение. ЕС вече не гледа с толкова добро око на дизелите, но по-благосклонният данъчен режим си остава. Най-добрата опция за изравняване на игралното поле е акцизът върху бензина да бъде съкратен до нивото на този на дизела или под него - така хем потребителите печелят от по-ниските цени на горивата, хем ще се намали употребата на дизел.

БГНЕС
От години се знае, че дишаме отрови, вижда се и на специалните информационни табла. Днес още сме на етап "взимане на мерки".
БГНЕС
На русенци отново им се налага да протестират срещу замърсения въздух.
17
2548
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
16 Януари 2018 19:44
Вулджев, аре земи си измий... ушите...
16 Януари 2018 20:07
Ъ-ъ... безпредметна статия.
И ... слабоподготвена.
София е в котловина, има Т инверия, от това се образува смога,
учи се в училище.
... тръгнал да мачка бедните...
Бе я виж първо какво правят ЦИГАНИТЕ...
Ама не ти стиска.
Те са табу.
16 Януари 2018 20:27
тошето
16 Яну 2018 19:44
Вулджев, аре земи си измий... ушите...

И очите... https://bg.fuelo.net/prices/date/2018-01-16?lang=bg
Къде ги видя по-ниските цени за дизела?
16 Януари 2018 20:34
Така е. Много слаба статия. Колегата е написал преди мен.
Само да допълня: В София единствената алтернатива на дървата там където няма топлофикация е газта.
Обаче трябва да се газифицира масово. Ама не се прави.
Значи много хора все още нямат никаква алтернатива за отопление освен твърдо гориво. Забраната му, както и спирането на помощите за отопление на бедните просто ги обрича на студ и бяла смърт.
Автора идва ли му на ум тази мисъл като прави предложенията си?
16 Януари 2018 20:59
Покрай коментарите взех, че прегледах и "статията".
Ако има музей на 80%, текстчето ще е виден експонат.
16 Януари 2018 21:38
Газификация има ама... Съседът преди три години, въпреки че е добре платен, изпищя на умряло за месечна сметка от 800 кинта за газ. Къщата му не е голяма.

А с тъмнозелените, които горят от гуми до парцали ща ще радим ?
16 Януари 2018 22:13
Както вече са казали пишещите преди мен, никой не обръща внимание какви боклуци горят орките. Изгарянето на ПДЧ, дрехи, боядисани дограми и всякакви други боклуци е пагубно.
От автомобилите основните замърсители са някои от автобусите и много от тежките камиони, които обслужват строежите в София.
И част от леките автомобили, разбира се.
Но най-големите замърсители са строежите. Никой в столична община (нарочно е с малка буква) не се интересува и не контролира замърсяването с прах на въздуха и с кал и строителни отпадъци на улуците. Аз самият съм внасял не един сигнал за строежи в квартала, където живея и познайте какъв е резултатът... Получавах отговори, където ми се обясняваше с много членове и алинеи, че нищо не може да се направи.
Преди 1989 центъра на града се миеше всяка нощ, централните булеварди поне веднъж седмично, дори кварталните улички се миеха веднъж на месец. Сега това се прави веднъж на всяка високостна година.
Не е необходимо да си голям специалист, за да съобразиш тези основни неща.
Преди около месец кметството в Скопие (това в бедна Македония, над която имаме навика да се подиграваме) спря всички строежи и обяви градския транспорт за безплатен, като мерки за борба със смога.

А малоумната статия въобще не заслужава коментар!
17 Януари 2018 01:51
pirx7116 Януари 2018 21:38
Газификация има ама... Съседът преди три години, въпреки че е добре платен, изпищя на умряло за месечна сметка от 800 кинта за газ. Къщата му не е голяма.

Интересно все пак колко му е голяма къщата?

Бих попитал, защо като дизелови и бензинови коли замърсяват въздуха, няма данъчни облекчения за тези, преминали на газ?
Още. Защо, както казва колегата 9101 по-горе, не се газифицират домакинствата масово? Не говоря за незаконните цигански коптори, които трябва да се разрушат.
Държавата или Соф. община могат да отпуснат ниско или безлихвени заеми за газифициране на жилището. Да не говорим, че при по-голяма консумация на газ е възможно и намаляване на цената му.
17 Януари 2018 02:35
Ето моите стъпки:

1.Направи широкия център на София лукс за коли. Като заиграе финансовата тояга, мого селяни ще се откажат да влизат с трошките си в центъра;
2. Цяла София в административните си граници става Зелена зона. Селяните ще продадат 4-ри от 5-те си стари коли и ще останат с една.
3. Забрани стриктно каквото и да е паркиране със Синя и Зелена зона, както и спиране на основни булеварди в пикови часове. Класически пример са булевардите, които се събират на Петте кьошета. Там трябва да се премахнат паркоместата.
4. Пусни частни паяци, които ще имат огромен интерес да вдигат до 5 мин. нарушителите;
5. Направи градски транспорт като във Виена, супер редовен, чист, електрически и значително евтин, ако си вземеш карта за 1 седмица, месец или година. Годишната карта за Виена например е много по-евтина от тази за София.

Някои си мислят, че горното е утопия. Не, отдавна действа в много европейски и американски градове. Мои приятели, които в София имат по няколко коли, не са имали никога кола, когато са живеели в Ню Йорк(Манхатън) или в Токио. Познайте защо. Какъв е проблемът да го направим и в София?
17 Януари 2018 02:38
Статията е пълна скръб, защото теоритизира, без да посочва реални мерки а решаане на проблема. Като онзи доклад и анализ на трафика в София, за който общината беше платила 50-100 хил. евро преди години на някаква измислена фирма.
17 Януари 2018 07:17
Проблемът със замърсяването на въздуха е не само в София, а и във всички големи градове. И на някои се иска друг да е виновен, но основно са виновни твърдите горива и старите дизелови двигатели, като едните или/ и другите се използват от всички слоеве на населението. Само трябва да използваме опита на другите, а не да се мъчим да откриваме топлата вода.
17 Януари 2018 08:01
Статията е съставена от една коректна част и една манипулация с коварна посока... Твърдите горива безспорно са най-вредните замърсители. Тяхното ограничаване и санкциониране е абсолютно наложително. Как ще стане , не е ясно по очевидни причини. Но трябва да се върви в тази посока ! ... Втората част е спусната някъде от към Брюксел. Върви повишаване на данъци и такси за дизеловото гориво в западна Европа. Има и ограничения за дизелови автомобили в някои големи градове. "Директивата" е подадена към балканските аборигени и с такива статии се "сондира терена"... Авторът обаче не иска да обясни какво ще стане с ценовото равнище в България при едно увеличение на дизела с двадесет процента... Хитрите зони в ЕС , например някои автономни области на Испания , вървят в обратна посока. Те премахват такси и акцизи върху горивата /специално дизела/ и така стимулират както икономиката , така и туризма.
17 Януари 2018 08:14
Единствения въпрос който възникна след прочитането на тази статия е, тоя автор някога излизал и живял ли е извън София.Препоръчвам му първо да се запознае колко човека са субсидирани с енергийни помощи за твърдо гориво в цялата страна и тогава да каканиже тирирамби за забрана.Статията е в стил Мария-Антоанета.
17 Януари 2018 11:34
На второ място се нареждат колите,


А камионите и автобусите ?
Защо минават метър постоянно ?
Че са си ги купили трета младост от моргите на Европа !
17 Януари 2018 13:28
На тази база е възможно по един или друг начин да бъдат санкционирани тези граждани, които замърсяват най-много, т.е. които използват енергийни източници, които емитират най-много фини прахови частици.

Отоплението с дърва и въглища не емитира фини, а бая едри прахови частици. И въпросът не е само в тези фини прахови частици. Автомобилите са опасни с въглеродния окис и азотните окиси, пряко застрашаващи здравето на хората. Но такивя като горния списувач основно се занимават с подлайване на господаря. Те нямат капацитет и познания за предлагането на работещи решения. А имам съмнение, че същото се отнася и за господаря. Защо погнаха автомобилите на пропан-бутан? Ами защото това гориво е много по-евтино от бензина. Какво, като е далече по-екологично? Защо газификацията е безумно скъпа, след като е логично отоплението директно на природен газ да е по-евтино, от отопление от топлофикация, която също така работи на природен газ? Имам впечатлението, че си имаме работа с патета в кълчища, които не са в състояние да направят нещо читаво...
17 Януари 2018 13:29
Повечето от коментарите са в стил: "Не знам как трябва да стане, ама няма да стане така, както ти казваш.."
17 Януари 2018 21:58
Всите коментиращи явно са големи разбирачи, но никой не коментира той самия каква кола кара и с какво се отоплява. Което явно е защото всички са колоездачи и се топлят със слънчева енергия.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД