:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,976,480
Активни 211
Страници 6,990
За един ден 1,302,066

Къде да учат българчетата?

Всички искат да учат езици и математика, а шлосери и хлебари няма - така е днес в България. Но дали преструктурирането на приема в средните училища ще реши проблема?
Ивайло Дичев
Протестите на родители се превръщат в неразделна част от образователния процес - един вид медийна родителска среща. Но наред с обичайните сюжети от криминалната хроника, с темите за тежките раници и за това дали учителите произнасят сакрално-мазохистичната дума "робство", в последните дни се зароди един конфликт, който заслужава сериозна дискусия. Става дума за опита на МОН да преструктурира приема в средните училища, така че намаляващите количества деца да се пренасочат от претоварените профилирани паралелки към професионалните.

На бунт "срещу образователния геноцид" се вдигна Враца в защита на своето училище "Христо Ботев", не закъсня и Русе с елитното "Баба Тонка". Обществено неспокойствие е обзело и градове като Сливен и Бургас. Министерството повтаря, че всичко ще става постепенно, а както знаем, стилът "Борисов" е валсова стъпка - две напред, една назад. Но проблемът няма лесно решение и ще се завръща отново и отново.От двете страни на барикадатаОт едната страна стои желанието на публичните власти да правят образователна политика. Поглеждат от птичи поглед пазара на труда и констатират, че докато едни кадри има в изобилие, други все повече не достигат. Има математици и знаещи немски, но няма шлосери и хлебари. При възприетата схема "парите следват ученика", която трансформира публичната услуга в нещо като пазарна стока, търсенето се концентрира в елитните училища, които набъбват неконтролируемо, докато по-скромните техникуми изпадат в порочен кръг - по-малко пари, по-малко качество, още по-малко пари, още по-лошо качество.

Държавата обаче няма смелостта да каже, че цялата тази система е сбъркана, защото никакъв свободен пазар няма там, където 99% от образованието е държавен монопол. Има едни сакрални идеологически теми, които в България неизменно будят трепет - наред с "робството" сред тях е и пазарът. Само че държавно-монополистичната система на образованието се движи не от конкуренция и борба за качество, а от битка за бройки. А те пък се отпускат според познанства, според политически решения, ако щете дори, можем да ги разглеждаме и като функция от енергията на протестиращи родители.

От другата страна стоят гражданите, които виждат ситуацията от своята частна гледна точка. Готов ли си да обречеш детето си да работи цял живот като шлосер или хлебар? Ами ако поиска да учи нещо друго по-нататък? Дето се казва, от математик хлебар по-лесно се става, докато за обратното ще видиш доста зор. Ясно ли е изобщо при този бурно променящ се свят какво ще е нужно на децата утре и дали хлябът няма да се прави от роботи? Ако питате мен, най-голямата несигурност е в това дали изобщо се планира децата ти да останат тук. Елитните училища определено дават повече шанс за емиграция, особено езиковите профили.Кратка история на техникумаСамото професионално образование заслужава отделен размисъл. Техникумите бяха създадени по времето на соца заради големи предприятия по места, които междувременно изчезнаха, а държавата така и не се реши да инвестира сериозно в преобразуването им. А да правиш професионално образование за дребен бизнес прилича на абсурдизъм: малкият производител ще назначи трима шлосери, но къде да се дява цяла паралелка? И то година след година. В крайна сметка на шлосерите няма да им остане нищо друго, освен да работят като сервитьори, това ли искаме?

Аргументите, с които родителите контрират министерството, пак са вдъхновени от свещения пазар. Как така ще се пречи на свободния избор? Всяко дете трябва да следва интереса си, всичко друго ни връща към тоталитарната държава. Впрочем по-старите вероятно помнят, че по времето на Живков тази тема беше също толкова актуална - всички искаха езикови училища, а режимът имаше нужда от работници. Помня, че в един момент бяха въвели едни професионални профили в гимназията, където посредством технологични евфемизми учениците се пренасочваха от чантаджийството към реалния сектор - така например кодираното название на краваря беше "оператор на биологична единица".Голямото роенеДобре, свободен избор, само че ако ще е пазар, нека да е рошав - и родителите да бъдат така добри да си плащат за образованието на децата. Кой където иска, колкото, както. Публичното преразпределение на средства предполага политики, а не обслужване на абонаментен принцип. По същия начин беше съсипано висшето образование: отваряха все повече и повече университети, всеки от тях с всевъзможни специалности. Четири пъти повече магистърски програми от бакалавърските, навсякъде масовизация на професори, прием с тройки, борба за всеки студент.

Мисля, че е същото в елитните училища. Просто няма сила, която да спре процеса на роене - да закрие звена, да окрупнява институции (ако слееш две училища, единият директор ще остане без работа, нали така, млади математици?). Никой няма интерес от спиране на този процес, защото интересите на директорите и на родителите съвпадат. Вярно, че в момента бизнесът натиска, но икономическото оживление ще е до време, а образователните стратегии са дългосрочни. Нали помните как се присмивахме преди 10-20 години на инженерните специалности, за които нямало бъдеще? Пък и кой точно бизнес, какви хора го представляват, на базата на какви проучвания и стратегии искат дограмаджии, а не вулканизатори?Две възможни посокиЕдната възможност е да тръгнем откровено по пазарен път. Да даваме ваучери на семействата, които си плащат данъците, а децата да ги носят, където решат. Ако пък бизнесът иска кадри, нека бъде така добър да дава стипендии, да сключва договори и да не ни занимава. Все повече свобода в програмите, стимули за частни училища, може би някакви квоти за социално слаби с помощта на филантропски фондове.

Другата посока би предполагала да се върнем към образователните йерархии, каквито ги знаем от векове и в които хора като мен още вярват. В елитните гимназии би трябвало да се влиза трудно. Ако изведнъж много деца започнат да покриват високия критерий - чудесно. Но в такъв случай трябва да вдигнем критерия още повече и така в тези гимназии да влизат още по-добри деца. Принципът се нарича numerus clausus - ограничена бройка места, за които се борят желаещите. На толкова жители - толкова бройки за елитната математическа гимназия. И колкото повече желаещи има, толкова по-висок да става критерият. Това би означавало, че парите ще следват качеството, а не бройката, че училището - средно или висше - няма да е принудено да се бори за повече бройки, а за нещо съвсем друго.

Чувам веднага възраженията. Пазарна шокова терапия в образованието - невъзможно, никой политик няма да посмее. Оценка на качеството звучи по-добре, ама кой да я прави? Да създадеш йерархия от хаоса върви против третия закон на термодинамиката, нали така, млади физици? Затова, боя се, ще си караме с тази противоестествена симбиоза между държавен монопол и пазар, ще припламват раздразнения, ще се коригират някакви бройки, а после дискусията пак ще се връща към въпроса дали отделяме достатъчно часове за "Под игото"...

44
3688
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
07 Февруари 2018 20:36
1)Бизнесът не ще да формулира дългосрочно какви кадри ще му трябват след година-2, камоли след 5. 2) Тия дни слушах една кифла да се оплаква, че ако сами трябвало да обучават кадри, трябвали им 3-4 месеца, много е,по- добре държавата. 3) Аз съм от преживелите голямата промяна. Имам познати машинни инженери, станали търговци, шофьори, научен сътрудник в машиностроителен институт, който стана успешен мандраджия. За обратна трансформация- не съм чувала.
07 Февруари 2018 20:42
На бунт "срещу образователния геноцид" се вдигна Враца в защита на своето училище "Христо Ботев", не закъсня и Русе с елитното "Баба Тонка". Обществено неспокойствие е обзело и градове като Сливен и Бургас.

Случайно е "пропуснато", че става въпрос за природо-математическите гимназии в тези области. В тях естествено са и изучаващи биология, география и други нематематики.
Достъпните за всеки данни показват, че в Бургас обучаващите се в заведението за рязане на бройки са 5% от учениците, във Враца са 14%, в Русе 8% и в Сливен 9%.
Чувал съм, че преди години имало някакви хора наречени редактори и писания основани на откровени фалшификати заминавали направо в кошчето за боклук без допълнителни коментари. Нещата които се наричали "халтура" били с класи нагоре в подредбата на словесната безпомощност.
07 Февруари 2018 21:02
На толкова жители - толкова бройки за елитната математическа гимназия. И колкото повече желаещи има, толкова по-висок да става критерият. Това би означавало, че парите ще следват качеството, а не бройката

Като са толкова елитни - как ще се издържат?
Трябва и пари за качество значи.
07 Февруари 2018 21:23
Другарят уманитар завидЕ на математическите гимназии ?! На елитните вкл. езикови тоже ?! Ще така бре маскара, от математик, физик, техничар + тези с добра езикова подготовка става всичко, но от баничар не съм видял да става ядрен физик.
07 Февруари 2018 21:47

Няма угодия.
07 Февруари 2018 22:01
Акъловземаеми заключения от още по-акъловземаеми уж факти! Има елитни гимназии и те са определено число, с определено количество места. Ако кандидатстващите деца в окръга тази година са 200, а догодина 180, следва ли да се намалят местата, та белким влезели "по-добри" деца? Ама влизането трябвало да е трудно - а сега как е? Питам за елитните училища, а не за нароилите се.
А за емиграцията - минах с бръснещ полет над няколкото ми близки емигранти: една езикова гимназия, три математически, два техникума, останалото реални гимназии, пардон просто средни училища тогава. После само и единствено технически специалности, с няколко икономиста за разреждане, но да речем, в телеком бранша е като цирка, всеки се жени за колега/колежка.
07 Февруари 2018 22:05
Много слаб материал.
07 Февруари 2018 22:08
Каква е тази обсесия с математиците, Дичев? Излагация...
07 Февруари 2018 23:50
За това му плащат, за това пише човекът...
08 Февруари 2018 00:04
За това му плащат, за това пише човекът...

Навярно му плащат малко.
08 Февруари 2018 00:27
Малей, Дичев, такава каша ти е в главата, това все едно рорик го е писала :-)
08 Февруари 2018 05:15
Надявам се, че текстът няма да послужи за основа на нова образователна реформа
08 Февруари 2018 05:23

Случайно е "пропуснато", че става въпрос за природо-математическите гимназии в тези области. В тях естествено са и изучаващи биология, география и други нематематики.

В Бургас вече са закрити и паралелки в езикови гимназии, предстоят още закривания - общо 60 /?!/ паралелки.
За да се открие гимназия за IT специалисти по инициатива на г-дата Плевнелиев и Николов.
Ситуацията е горе-долу като да събориш вековна каменна църква, за да построиш на нейно място молитвен павилион, тип "Лафка"..
08 Февруари 2018 05:29
Това традиции, това приемственост, изграден авторитет, признание и далеч зад българските граници... Разлюшквай, руши!
08 Февруари 2018 05:40
Надявам се, че текстът няма да послужи за основа на нова образователна реформа

Пази, Боже, пази, Боже, пази, Боже!
08 Февруари 2018 07:39
Най-тъпият подход в образованието е пазарният! Защото няма надеждна методика, с чиято помощ да се определи търсенето на специалисти към момента, в който ще завършат приетите днес гимназисти. А и на гимназиите не е работа да обучават по тясно дефинирани професии. Тяхната работа е да възпитат интерес към ученето и навици за самообучение и личностно усъвършенстване.
08 Февруари 2018 08:02
Трагедията с образованието е пълна. Положението е който оцелее. За да съответстват, децата трябва да ходят на частни уроци, отделно език и спорт. Излиза, че се ходи на училище за социални контакти и получаване на документ. Пълна загуба на време.. .Да не говорим за тая обсесия от математиката. Каква е целта? Създаване на много съобразителни дебили за писане на кодове срещу сносна заплата? А предметите, като литература и история, които превръщат приематите в хора и създават човешко общество, кучета ги яли.
08 Февруари 2018 08:25
Ами да, самите деца мечтаят за големи и сложни дела, не си представят живота като шлосери и хлебари.
Да не говорим, че не са и нужни толкова много хлебари и дори шлосери, мен ако питате.
Нужни са хора с познания по математика и чужди езици. Не само на тях са нужни тези знания, за да имат интересна и задоволително платена професия. Нужни са и на родната икономика. Според мен е добре да знаят и родния си език, но те си го знаят.
08 Февруари 2018 08:43
Да не говорим за тая обсесия от математиката

Каква обсесия? На матура по математика отиват около 5% (пет процента) от завършващите средно образование, като в бройката можем да включим и единиците явяващи се на физика и химия. Оставяме настрана, че от тях към половината са с прилични резултати. В развития свят такива изпити има за да може изобщо да се започне работа на най-ниско ниво в области като банки и финанси, застраховане, на доста места за техници и лаборанти...Изобщо не става въпрос за програмистите, класически професии като счетоводители, ако са с литература и история не са много търсени. Колко пък ще изберат България също е важно и отговорът не е приятен.
Като сложим и 5-10% с биология, география и от сорта, отиваме на едни близо 90% от завършващите ориентирани към литература, история, изкуство, спорт.... Нищо лошо, но ще трябва да се изхранват с нещо през живота си, а копанките за автори на простотии са доста малко и няма да се увеличават.
08 Февруари 2018 09:41
Има математици и знаещи немски, но няма шлосери и хлебари.


Че къде пък са чак толкоз закъсали за шлосери и хлебари?
08 Февруари 2018 09:52
Г-н Дичев е пропуснал факта, че освен техникуми навремето имаше и средно-професионални технически училища (СПТУ). Сега ги направиха на професионални гимназии.


"Министерството повтаря, че всичко ще става постепенно, а както знаем, стилът "Борисов" е валсова стъпка - две напред, една назад."

Това не беше ли танцова стъпка в тангото?


08 Февруари 2018 09:53
По мое време имаше приемни изпити за всички гимназии и за почти всички техникуми. Който не се класираше, отиваше в СПТУ. Сега тези, които са с възможности за СПТУ по старите стандарти отиват в математически гимназии, защото децата са малко, а местата много. За това качеството на завършващите е ниско. А родителите на деца с малки възможности /не всеки става за математик/ продължават да реват за елитна гимназия, щото "моето градже пее най-хубаво"! Да не забравя най-важното: тогава нямаше делегирани бюджети. Този който ги въведе, трябва да бъде обесен на най-високото дърво!
08 Февруари 2018 10:33
В елитните гимназии би трябвало да се влиза трудно. Ако изведнъж много деца започнат да покриват високия критерий - чудесно. Но в такъв случай трябва да вдигнем критерия още повече и така в тези гимназии да влизат още по-добри деца. Принципът се нарича numerus clausus - ограничена бройка места, за които се борят желаещите. На толкова жители - толкова бройки за елитната математическа гимназия. И колкото повече желаещи има, толкова по-висок да става критерият.

По времето на соца нямаше толкова много езикови и математически гимназии, паралелки и т.н. нали? И в елитните гимназии се влизаше трудно.
Трябва отново да стане така. Естествено е и местата във всички училища да се намаляват/увеличават пропорционално на завършващите основните училища.
Държавното образование трябва да е според нуждите на държавата от специалисти. Който не може да се класира където иска отива там, за където му стига балът, както беше при соца. Или си плаща за частно училище.
08 Февруари 2018 10:44
Между другото, някой би ли се осмелил да даде пример за елитно средно училище в България като посочи критериите, по които го определя като такова?
08 Февруари 2018 10:45
Гледам и не вярвам на очите си! Изучаването на математика развива мозъка и учи на логика. На какво точно учат и защо изобщо трябва да се изучават разни псевдолитературни анализи на псевдофилологическо ниво, че заемат толкова голям дял от програмата, че и на матура се ходи по тях. А математиката- излишна и виновна.
08 Февруари 2018 10:56
Майната му на бизнеса, да се спасява.
Бачкерите са вече на привършване.
И грамотните и неграмотните.
08 Февруари 2018 11:00
Да не говорим за тая обсесия от математиката. Каква е целта? Създаване на много съобразителни дебили за писане на кодове срещу сносна заплата? А предметите, като литература и история, които превръщат приематите в хора и създават човешко общество, кучета ги яли.

???
Значи новите технологии са дело на дебили??? Браво, бе!
Винаги съм се чудил на какво се гради огромното самочувствие на хуманитарите, след като нито следването им е по-трудно и изискващо повече интелектуални усилия, нито пък професионалната им реализация изисква от тях непрекъснато да усвояват нови знания за да бъдат в крак с техническия прогрес.
08 Февруари 2018 11:07
Дъщеря ми започна преди години работа в Deloitte § Touche § Tohmatsu, не в България, след като беше завършила "Международни икономически отношения" пак не в България. Основното им изискване било да знаят английски. Тя беше завършила, вече в България, Търговско-банковата гимназия, която по-моя преценка, дава много добра професионална подготовка. За нея естествено това беше плюс, но не смятам, че работодателите й са знаели и са обърнали внимание на това. Та според мен е важно да имаш широка обща култура, да можеш да се адаптираш и да можеш да учиш. Сигурно в инженерните професии не е така. Аз работих като програмист дълги години, пък пазарът ме накара да стана счетоводител. Според мен доброто владеене на какъвто и да е чужд език си е една професия!
08 Февруари 2018 11:13
Винаги съм се чудил на какво се гради огромното самочувствие на хуманитарите

На това, че са в ролята на ангели спасители, а не на технологични дяволи.

Значи новите технологии са дело на дебили???

Тц, на дяволи.

08 Февруари 2018 11:26
Работата на техничарите е да осъществяват курса на хуманитарите. Една цивилизация трябва да се води от философи, историци и икономисти. Трагедията настъпва когато хора обучени да решават проблеми с нежива материя се захванат и започнат да налагат физически закони върху обществото. Така че мили ми статистици, инжгенерчета и др. занаятчии - вършете си съвестно работата, всеки труд заслужа уважение. Само не се месете и не предлагайте технологични решения в сферите на социалните науки.
08 Февруари 2018 11:27
Значи новите технологии са дело на дебили??? Браво, бе

Естествено! Това не е някакво голямо откритие. Технология може да се развива и без да си много умен.
08 Февруари 2018 11:51

Малей, Дичев, такава каша ти е в главата, това все едно рорик го е писала :-)
Класикът културолог и син на класик Дичев не пропуска в поантата да клъвне архикласика Вазов, защото "Под игото" е вреден прокремълски стереотип!

08 Февруари 2018 11:58
и родителите да бъдат така добри да си плащат за образованието на децата.


Ако приемем, че Дичев от DW, има предвид СРЕДНОТО образование на децата, имащи българско гражданство, то следва че Дичев НЕ знае какво е написано в Конституцията на България, Чл.53-ти, в частност третата му алинея, където е казано (цитирам):

(3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно.

Да добавя още едно нещо - в петата алинея на същия член (53-ти) е казано, че обучението в частните училища (=създадени от граждани и организации, при условия и по ред, определени със закон" трябва да съответствува на държавните изисквания. Аз смятам, че доколкото е на ДЪРЖАВАТА изискването основното и средното образование да е БЕЗПЛАТНО, то ако ЧАСТНО училище предоставя, в дефинираното от ДЪРЖАВАТА негово съдържание, пакет "ОСНОВНО и СРЕДНО образование" за този пакет родителите на ученика НЕ дължат на частното у-ще НИКАКВИ пари, под каквато и било форма! ЗАЩОТО всички ние, и по-точно само ние, данъкоплатците, го плащаме този пакет на въпросното частно у-ще!

Друг въпрос, извън тази тема, която Дичев е повдигнал, е как и кой остойностява в пари горевизирания пакет...
08 Февруари 2018 12:03
Значи новите технологии са дело на дебили??? Браво, бе
Естествено! Това не е някакво голямо откритие. Технология може да се развива и без да си много умен.
Възгеч, бе!Винаги съм се чудил, от къде извира огромното самочувствие на хуманитарите? Още повече, че във форума имаме примири за хора, неуспели да сборят дескриптивната, реализирали се другаде. И се гордеят с факта.
08 Февруари 2018 12:05
Работата на техничарите е да осъществяват курса на хуманитарите. Една цивилизация трябва да се води от философи, историци и икономисти. Трагедията настъпва когато хора обучени да решават проблеми с нежива материя се захванат и започнат да налагат физически закони върху обществото. Така че мили ми статистици, инжгенерчета и др. занаятчии - вършете си съвестно работата, всеки труд заслужа уважение. Само не се месете и не предлагайте технологични решения в сферите на социалните науки.

Ние нашата работа си я вършим, но изглежда другите не са свършили тяхната, щом държавата е на това дередже...

Естествено! Това не е някакво голямо откритие. Технология може да се развива и без да си много умен.

Нали?
Сигурно затова част от конвертируемите специалисти (занаятчиите, де) се изнесоха, те и в другите държави недостигат, докато хуманитарите са навсякъде в излишък.
08 Февруари 2018 12:44
По времето на соца нямаше толкова много езикови и математически гимназии, паралелки и т.н. нали?
И в елитните гимназии се влизаше трудно.
Трябва отново да стане така.

Защо "да стане". Имам някакъв поглед за София и си е така. В тези 6 езикови гимназии за които е наплива, минимумът за прием се върти около средно 5.50 от изпити и диплома, като не отчитаме играта на хазарт с 2, 3, 4 класиране и единични бройки. Приемат около и под 1000 ученика (10% от кандидатите). В СМГ се влиза с бал доста над средно 5.50, в НПМГ за математическите е доста над 5. Общо в двете математически гимназии приемат около 400 човека (4% от кандидатите), като някои от тях са и с биология, география и пр. Тези най-горни по успех 10-15% ли са целевата група от която ще се рекрутират шлосери и хлебари (с цялото уважение към тези професии)? Или пък само от тези 3-4% в математическите гимназии?
08 Февруари 2018 12:52
В този ход на мисли, изведнъж ми просветна нещо. Като махнем езиковите и математическите гимназии, приспаднем още няколко търсени училища, за мечтаните специалности остава един дял от учениците, който се изразява със сакралните 80%.
08 Февруари 2018 12:57
Винаги съм се чудил, от къде извира огромното самочувствие на хуманитарите

И аз не знам. Както, че дескриптивната геометрия е забавление в сравнение с колоидната химия, примерно, или физикохимията...Има си носещ сигнал и модулиращ. Обществото трябва да е културно. Хората трябва да са културни. Общо взето култура се предава, чрез литература и история. Това е положението. И както казах положението е безнадеждно. Кой как оцелее. Да, прави сте. В условия на победилия войнствен либерализъм и пазарщина, човек се ражда за Пазара и всичко което не му съответства трябва да отпадне. Трябват функционално пригодни елементи, не хора. Трябва да се бичат човешки заготовки па до къде се изкара.
08 Февруари 2018 13:34
Трагедията настъпва когато хора обучени да решават проблеми с нежива материя се захванат и започнат да налагат физически закони върху обществото.

Истинската трагедия настъпва когато с хуманитарни мантри се опитва преодоляване на природните закони. Е, понякога, когато е на чужд гръб може да се възприеме и като комедия.
08 Февруари 2018 14:09
Няма различия в най-важните решения, поведението и успехите на хора в зависимост от типа на тяхното образование - техническо или хуманитарно.
Има, обаче, съществени различия, произтичащи от това, доколко тези хора са въобще образовани. Дипломата отдавна не е критерий за образованост. Дори да е издадена от американски или британски университет.
08 Февруари 2018 15:21
Начертательная е само пример, как нещо толкова елементарно, е препятствие пред уманитарния ум, а претенциите - велики!
08 Февруари 2018 17:43
В момента в който някой постави една прослойка хора да "водят", означава има нещо сбъркано в мирогледа си. Еле за личност с хуманитарно образование, който би трябвало да изтъква разделението на труда като основна причина за промяна на робовладелския строй.
За протокола да отбележа че съм програмист с доста стаж, а сина ми е в СМГ с класиране в челната десетка.
09 Февруари 2018 00:48
Трябва отново да стане така.


Да връщаме Соца!?
Естествено е и местата във всички училища да се намаляват/увеличават пропорционално на завършващите основните училища.


Това естество на пропорциите от къде следва? Просто тройно правило!?
Нали обществото се развива, трупа нови познания, нови "инструменти" за създаване на блага. Училищата, които в по-голяма степен предлагат и обучават по-добре следва да се разрастват. Понеже стана дума за хлебари и шлосери, за тия професии вече едно СПТУ не върши работа. Хлебопекарните се компютиризираха, поточната линия е роботизирана, стфуговете са програмируеми. Сиреч изискването е минимум математическа гимназия плюс история (на занаята, културата, традициите).
Друг е въпросът, че "калинка" родители си мислят, че с връзки (и държане за шлифера Му) всичко се постига ... както Соца постигна "светлото бъдеще".
Държавното образование трябва да е според нуждите на държавата от специалисти
Ако държавата знаеше какво е "светлото бъдеще", нямаше да има нужда да ходим през четери години да гласуваме. Но вместо да го играе на гадател или пазарник, чиито пари преследват ученика ... за да избяга на Запад преследвания, може да направи много повече за образованието като не назначава "калинки" и не държи на хранилка културно антро- и патолЪжни нищознайковци.
Това, политолЪжци, социолЪжци, богослови, архитекти на нищото и какъв ли не друг профосорен Сульо и Пульо не се изредиха да пишат джендърски наказателен кодекс и да прикачат Конституцията за фон на фантазийната им "социална роля" (кой президент, кой марсианец, на всички на грантова кълка полегнали).
09 Февруари 2018 08:36
всички на грантова кълка полегнали

И раздават ум и разум, приемайки, че всички са на копанката с грантовете и така ще е винаги.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД