:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 208
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Холандия: Лъвчета може, Борисов не може в Шенген

Прав е Марк Рюте, че остава мъничко несвършена работа: да му покажем списък на осъдени корумпета
Светослав Терзиев
Холандия прие без никакви спънки двете лъвчета от България, които премиерът Бойко Борисов лично разпореди да бъдат изпратени със самолет дни преди пристигането на премиера Марк Рюте. Надяваше се да получи от госта си обещание за частично приемане на България в Шенгенската зона, както му обеща две седмици по-рано в София германската канцлерка Ангела Меркел.

За да спаси образа си на голям международник след седем години напразни опити да докаже, че държавата е готова за общото европейско пространство без вътрешни граници, Борисов имаше остра нужда поне от частичен успех - достъп по въздух и вода. Както се видя обаче, Марк Рюте даде достъп по въздух на лъвчетата, а на Борисов и сънародниците му каза да почакат, докато си довършат работата. Не била много, но оставало нещо съществено, заради което Холандия не била склонна на компромиси. "Ние подкрепяме България за присъединяването към Шенген. Но работата още не е свършена - изисква усилия на много участници в процеса, включително и в България. Но искам да поздравя Борисов за постигнатото в това отношение. Както каза и Юнкер - има още малко, което България трябва да направи, аз вярвам, че тя ще го направи", заяви холандският премиер.Каква може да бъде тази работа,след като България е изпълнила отдавна всички технически критерии и трябваше да бъде приета най-късно до март 2011 г.? Преди седмица Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не влезе в Шенген. "Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", каза премиерът по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" в Брюксел.

Очевидно Борисов не забелязва проблем в България и е склонен да го търси на геополитическо равнище, но не и около себе си. "ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, предизвикаха в Сирия, Либия и Афганистан. Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори", разгневи се премиерът. Той посочи, че арабската пролет е станала европейска зима и е нанесла огромни щети. Според него успешното справяне с кризата с мигрантите не е възможно без споразумението с Турция, за спазването на което ЕС плаща, както и споразумение с Италия, и добавя: "България е пример за това как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждения".

За ситуацията, в която се намира Борисов, руснаците казват: "Я про духу, а он про ху-ху", което се доближава до българската пословица:"Каквото баба знае, това си бае"Проблемът с мигрантите никога не е сочен официално като причина България да бъде държана извън Шенген. Нещо повече, когато Холандия и други държави (Германия,Франция, Австрия, Финландия) се запънаха за нейното приемане през 2011 г., никой не подозираше, че се задава мигрантска криза от Северна Африка и Близкия изток, надигнала се през 2015 г. Съображенията бяха други и са заявявани ясно на всеки Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, когато темата "Шенген" е фигурирала в дневния ред. Опасението винаги е било, че когато една държава (или по-точно две - България и Румъния) има образа на корумпирана, няма как да се гласува пълно доверие на нейното държавно ръководство, което носи най-голяма отговорност за това състояние.

Когато му казваха на Борисов, че се опасяват от пропускливост на българската граница, която би била външна шенгенска граница, имаха предвид не липсата на телени заграждения, а прочутата подкупност на нейните пазители, които са производни на началниците си по-горе. Направата на ограда очевидно не решаваше проблема, макар че имаше значение за сдържане на мигрантския натиск извън пропускателните пунктове. През ГКПП-та потокът можеше да си тече регулирано, защото власти и каналджии се сработваха за по-невидим трафик на хора. Изпращането на контрольори от ФРОНТЕКС не бе достатъчно, защото въпреки тяхното присъствие оставаше загадка как така мигрантските центрове се изпразваха, без никой да забележи. Затова на поканата да посети границата Рюте отговори: "Няма нужда".Борисов мрази да го настъпват по мазолаи напоследък се придържа към стратегията "Не ми говорете за корупция, защото такава няма". Той се надява, че с подкрепата на партийния си съмишленик Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, ще изиграе същия номер, чрез който в годишните доклади на ЕК за България отпадна проблемът с организираната престъпност, защото неизвестно как била изчезнала от само себе си. Финансовият министър Владислав Горанов, който би трябвало да има представа от паричните потоци в страната, заяви простодушно миналата седмица на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството: "Корупцията остава вестникарско внушение". Защо? Нали 90% от медиите в България са вече проправителствени, след като скришом бяха одържавени с финансови инжекции през министерства, с контролирани от властите еврофондове и източване на послушни банки, висящи на вимето на държавата. Не е нужно да ровите в касите им, а погледнете съдържанието им - сякаш са си плюли в устата да правят пропаганден вятър на властта с едни и същи клишета.

Премиерът не се преструва на чак толкова улав, а търсинаукообразни обяснения как корупцията е изчезналаВ речта си пред Европарламента миналия месец, а и пред други форуми той дава две доказателства: първо, не може да има корупция в държава, която постига по-бърз икономически растеж от други държави с по-добро реноме; второ, корупцията е изчезнала, защото е преборена контрабандата на цигари. И едното, и другото лесно се контрират с въпроси и отговори: Щом икономиката расте, защо населението не усеща растеж на доходите си? Отговор: Защото колкото повече добавя икономиката, толкова повече има за крадене от корумпетата; Щом е спряла контрабандата на цигари, защо намаляват приходите от акциза - да не би да са намалели пушачите? Отговор: Защото делът на контрабандата спрямо законно продаваните цигари не намалява, а расте. И трето: Кой е казал, че в България се краде само от тютюна? Ами енергийният сектор, ами обществените поръчки, санирането, заменките и какво ли не? Корупция има и на високо, и на средно, че и на съвсем ниско равнище. Досега максималната висота, до която е стигало правосъдието, е кмет на неголям град. Нагоре е защитено пространство. Това е белег иколко е реформирана българската съдебна система,която също е под специално наблюдение в Европа. Ако допуснем, че, както е тръгнало, Юнкер си затвори очите не само за организираната престъпност, но и за корупцията в България, ще му остане само да признае българската съдебна система за добре функционираща. Така ще изпълни обещанието си да отмени в края на годината Механизма за сътрудничество и проверка, който действа от първия ден на членството на България в ЕС. Румъния вече почти е готова да се освободи от унизителното наблюдение и нищо чудно България да бъде пришита към нея, без да е дала нито един достоен за сравнение резултат.

За да не се случи това, има държави, които не се поддават на емоции, колкото и да им харесва самият Борисов. "Аз харесвам този мъж и мисля, че той харесва мен", заяви Рюте, което в превод от дипломатически език означава:Нищо лично - просто не си готов за ШенгенДа се сърдим ли на холандския премиер, че заради Борисов и аверите му в задкулисието наказва цяла България? Всъщност той е по-голям приятел на българите от собствените им ръководители. Рюте не участва в ограбването им, а неговата страна в момента е най-големият инвеститор в България и показва, че икономическите успехи са възможни и без да се краде. Просто той ни напомня известната истина, че всеки народ има такива управляващи, каквито заслужава. Ако искаме промяна, трябва сами да си свършим работата. Да съставим списък на корумпетата и да си изберем други ръководители.
Снимка: БГНЕС
Голям майтап: Рюте хареса Борисов като мъж, но не и като премиер. Затова не му даде шенгенски бонус, с който да се похвали като правителствен ръководител.
10
5963
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
07 Февруари 2018 20:44
Светльо, хубу си го написал, ама я кажи къде точно в т.нар. Аксешън трити, и в частност, къде в Акта към трити-то пише за тоя списък с корумпета, дето на Рютето требе да му го явим!

Сигур помниш, че работата с холандското опъване тръгна от един техен министър, дето се беше полакомил Н(едвижим) И(мот) в китната България да има, ама едни нашенци му попрецункали паретата, но НИ-то не го престирали! И оня като пощръкля, малей-й-й й, оттогаз за секи холандец на висок пост по-долни и по-мерзки от нас българите нема! Ама тая история, верно кален номер сме му спретнали, ама па цел Народ Български, да пати зарад нея, некак асиметрично ми се чини!?!
07 Февруари 2018 23:59
В момента на България едва ли фактът, че не е в Шенген и Еврозоната, е най-голямият проблем..
08 Февруари 2018 04:53
не се преструва на чак толкова улав


По скоро иска да мине за начетен,той изръси и това, че ние имаме най ниската/не посочи на какво/ контрабанда, и Холандия трябва да ни догонва.... . С ласкателството, прегръдките и усмивките от другите лидери ще си остане,Шенгена през кривия макарон.
08 Февруари 2018 09:04
на поканата да посети границата Рюте отговори:

аре нема нужда
08 Февруари 2018 14:24
Светослав Терзиев
08 Февруари 2018 16:32
Автора -
08 Февруари 2018 17:23
За сефте чувам, че ББ ТРЯБВА ДА ОСЪДИ НЯКОЙ И ДА ПОКАЖЕ СПИСЪКА...светльо, светльо, прекаляваш с омразата!
08 Февруари 2018 17:33
Светослав Терзиев

08 Февруари 2018 18:58
Специално за Шенгеня, не са само корумпетата. Холандеца говори за нещо "мъничко", а наште корумпета хич не са мънички.
Да не би да има предвид анклава Росенец, дето няма граничари, нито митничари и никой (вкл. журналисти), нито Бат Бойко дори смее да се появи без предупреждение да види аджеба кой влазя и излазя през тази малка "дупчица" в границата на европското пространство?
08 Февруари 2018 22:29
За лъвчетата - жалко, за еврото им - не!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД