:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,017,351
Активни 79
Страници 7,817
За един ден 1,302,066

СУ намалява таксите за 20 специалности

Приетите с максимален бал в статистика и математика няма да плащат през първата година
Софийският университет сваля таксите за близо 20 свои специалности, които са от приоритетни за държавата професионални направления и страдат от липса на кадри. От догодина по-малко ще плащат първокурсниците, приети да следват статистика, география, теология, физика, ядрена химия, педагогика на обучението по... и др. За сметка на това пък кандидатите за 9 други специалности като право, психология, филология и т.н. ще бъдат изненадани с по-високи такси. Такива промени в годишните такси за 2018/19 г. за обучение на студенти, докторанти и специализанти е приел Академичният съвет на СУ на последното си заседание, проведено на 28 февруари т.г.

Промените се отнасят единствено за студенти, докторанти и специализанти, приети през 2018/19 г. Останалите обучаващи се вече студенти ще продължат да плащат досегашните размери на таксите. Няма промяна на таксите за кандидатстване - те остават 30 лв. за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране.

Най-значителна е промяната във Физическия факултет, където годишната такса за всички специалности в степен бакалавър пада на 200 лв. При 9 от специалностите понижението е почти четворно (от 750 на 200 лв.) - за "астрофизика, метеорология и геофизика", "инженерна физика", "квантова и космическа теоретична физика", "комуникационна и физична електроника", "медицинска физика", "оптометрия", "физика", "фотоника и лазерна физика" и "ядрена техника и ядрена енергетика". За педагогика на обучението по природни науки в основна степен на образованието таксата пада наполовина - от 400 на 200 лв.

Факултетът по класически и нови филологии намалява таксите за 3 от своите бакалавърски специалности. Една от тях е сравнително нова - "Южна, Източна и Югоизточна Азия". Обучението по нея м.г. бе увеличено от 590 лв. на 690 лв., но за тази година таксите отново ще паднат - от 690 лв. на 600 лв. По същия начин се процедира и с някои специалности в Богословския факултет - м.г. таксите за всички специалности там бяха увеличени от 540 на 560 лв., а тази година за две от тях ще има намаление - теологията, както и "Религия в Европа" вече ще струват по 500 лв. на година. Факултетът по химия и фармация е решил да понижи таксите за три свои специалности - обучението по ядрена химия се намалява значително - от 750 лв. на 200 лв., а по педагогика на обучението по химия и информатика и по химия и английски език - от 400 на 200 лв.

Две са специалностите с намалени такси във Факултета по математика и информатика - при педагогика на обучението по химия и информатика намалението е от 400 на 200 лв., а при статистиката - от 800 на 640 лв. ФМИ прави и друг жест - освобождава от такси за първата година новоприетите студенти с максимален състезателен бал в специалностите математика и статистика. Геолого-географският факултет пък намалява годишните такси за първокурсници по география също от 800 на 640 лв.

9 специалности, които не страдат от липса на интерес, пък поскъпват. От 420 на 460 лв. се увеличават таксите за регионално развитие и политика, стопанско управление и публична администрация. От 485 на 530 лв. е повишението за специалностите неформално образование и педагогика към Факултета по педагогика. Кандидатите да следват право и международни отношения ще плащат с 60 лв. повече (от 739 на 800 лв.), студентите по психология - с 40 лв. отгоре (от 560 на 600 лв.), а по филология - с 10 лв. повече (от 590 на 600 лв.).

ЗА ДОКТОРАНТИ

От СУ посочват, че таксите на докторантите и специализантите се закръгляват, в резултат на което някои се намаляват, други се увеличават. Промените са в рамките на няколко лева - например от 308 на 300 лв., от 924 на 920 лв. и др. Намаление на годишните такси за обучение на докторанти ще има в следните факултети: в Богословския факултет задочно - от 1000 на 650 лв., във Факултета по химия и фармация - от 1594 на 900 лв. за редовното и от 600 на 500 лв. за задочното.
3435
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД