:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 549
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Двойно повече ще са парите за здравни дългове към ЕС догодина

Министър Ананиев очаква задълженията да са изчистени до 3 години
За 2019 г. се предвиждат двойно повече пари в бюджета на здравната каса за разплащане на дълговете към клиниките в ЕС, обяви министър Кирил Ананиев пред здравната комисия в парламента.

За тази година за целта са предвидени едва 73 млн. лв., а за момента дълговете са за 271 млн. лв., 133 млн. лв. от които просрочени. Това предизвика скандал, който за малко не попречи на подписването на рамковия договор между касата и лекарския съюз, с който да се осигури ръст на цените на половината клинични пътеки. Ананиев твърди, че въпреки дълговете проблем с лечението на българи в ЕС няма, освен това са сключени споразумения за разсрочено плащане с касите в Германия и Австрия, на които България дължи най-много пари.

"До средата на май тази година ще бъде изработен погасителен план. Амбицията на здравното министерство е да бъде изготвена тригодишна бюджетна прогноза за разплащането на тези задължения", каза Ананиев. Той допълни, че догодина ще бъде заделен по-голям ресурс по това перо - най-вероятно двойно по-голям от заложения за тази година, и така според него дълговете ще бъдат разплатени в рамките на 2-3 години.

Здравният министър обясни още, че до края на март ще бъдат изработени нови правила за финансово управление и контрол в НЗОК. Пред депутатите той се извини, че "заради оперативни грешки на администрацията на касата е създаден такъв скандал".

До 15 март управителят на НЗОК ще трябва да обясни какви са причините за ежемесечния ръст на разходите на касата, свързан с лечение на българи в чужбина - ако през 2013 г. НЗОК е заплащала 1 млн. лв. месечно, то сега сумата възлиза на 7 млн. лв. От стенограми на заседания на надзорния съвет на касата от миналата година става ясно, че български пенсионери в терминален стадий, чиито деца вероятно работят в Германия, се оказват лекувани в тамошните клиники за сметка на българската каса. Според премиера Бойко Борисов, цитиран от управителя на НЗОК Камен Плочев, пък имало цяла схема, при която български лекари, които работят в Европа, "викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари".
3268
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД