:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 540
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

20 организации излизат на протести заради реформата в ТЕЛК

Реформата в ТЕЛК, която съществува само като концепция, се сблъска с първа пречка - 20 национално представителни организации на хора с увреждания напускат заседанията на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към правителството и работните групи, в които участват, и започват протести в цялата страна. Те настояват да получат отговори на ключови въпроси, които социалното министерство към момента избягва да даде, въпреки че представи идеите си пред две парламентарни комисии - на труда и на здравеопазването. И посочват, че "умишленото премълчаване на многобройните проблеми, които произтичат от предвижданите промени, не съответства на декларациите за открит и честен диалог".

Според организациите планираните промени, които най-общо предвиждат медицинската експертиза да се раздели на две - ТЕЛК да дават здравни заключения, а комисия към НОИ до оценява работоспособността, ще отнемат правото на инвалидна пенсия на 100-150 хил. български граждани. Всъщност социалният министър Бисер Петков към момента отказва да признае в кои случаи ще се губи инвалидната пенсия. Затова и в официално писмо до институциите организациите поставят редица въпроси, свързани с правото на инвалидна пенсия в различни хипотези от цикъла "работа/без работа".

От писмото на организациите излизат на преден план и други спорни детайли от реформата, например включването в решението на ТЕЛК само на водещото заболяване с цел намаляване степента на увреждането. "Това е неправилно. Никой медицински експерт не може да отрече, че има заболявания, които са в причинно-следствена връзка за друг вид тежки увреждания. Ние сме за преустановяване на практиката чрез добавка на проценти за други незначителни заболявания да се търси постигане на по-висока степен на увреждане и ползване на права от друг порядък. Настояваме за изключително прецизно от медицинска гледна точка разписване на Методиката за оценка на вида и степента на увреждането", посочват те.
3548
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД