:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Необятните хоризонти на скритата данъчна тежест

Корупцията е злоупотреба с пари, които не са твои, но пък са ти дали власт да се оправяш с тях
 Необятните хоризонти на скритата данъчна тежест
Ако излезете и попитате дори и най-вялия протестър, дори и най-мудния разбирач от политика кой е големият проблем на обществото, всички в един глас ще отговорят: "Корупцията!!!". Заради нея не можем да направим съдебна реформа като хората, заради нея като хората не можем да се преборим и с престъпността. Тя парализира стопанския живот, задълбочава безработицата и руши общественото здраве.
Но кое причинява корупцията? Деградацията на нравите, моралният дефицит, отчуждението между хората, общата лошотия и прочие субективни фактори. Но освен субективни, за корупцията има и обективни причини. И знаете ли коя е хранителната среда, в която се ражда корупцията? Това са необятните хоризонти на скритата данъчна тежест.
Ама чакайте! Нали у нас уж данъците са малки, нали уж живеем в нещо като данъчен рай? Да, така казват. Казват, че по отношение на другите европейски държави плащаме сравнително прилични данъци - около 37-38%. Пей сърце!
Добре, ще пее сърцето. Въпреки че да ти вземат между 1/3 и половината от това, което си изкарал, не е баш за песен... По-интересен е обаче един друг въпрос.
Той отново се оказва терминологичен, или иначе казано - въпрос на жонглиране с думи. Какво се очаква да разбираме под "данъчна тежест"? Според определението на държавата, това е сумата от подоходното и осигурителното облагане, или грубо казано, данък общ доход плюс осигуровки, тоест около 30-40%. Само по себе си това вече е нагло, но то не е всичко.
За нуждите на настоящия развлекателен текст искам да предложа една друга дефиниция - хайде да наричаме "данъчна тежест" всичко, което държавата ни кара насила, под заплахата на нейните репресивни апарати, да "даваме" (защото "данък" идва от "давам").

Тогава ще видите съвсем друга картина и косата ви ще се изправи

Като начало, държавата не включва в своето понятие за "данъчна тежест" местните и косвените данъци. Местните са, например, данък сгради (и такса смет - хайде да я турим и нея тук), а косвените са митата, акцизите и ДДС. Чрез тях се акумулират около 60% от държавните приходи. Пей, сърце! Теорията казва, че "косвените данъци допълват облагането с подоходните данъци, или с други думи - те представляват двойно облагане на дохода в момента на разходването му". Те са антисоциални, защото излиза, че бедните плащат повече данъци. Но пък са по-лесно поносими, защото остават скрити зад цените на стоките.
Дали всеки път, когато си купуваме близалка, си даваме сметка, че 1/5 (!) от цената й е данък? Това е ДДС. Знаем ли каква част от цената на вносните стоки (с изключение на тези от ЕС, слава богу!) са данък? Това е мито. Акцизите пък са "селективни" данъци, което обаче никак не им пречи да са и косвени. Тоест в някои случаи освен ДДС плащате и "селективни" акцизи. Това ги прави различни от ДДС, за да могат да ви съберат и двете. Наричат акцизите "данъци на греха", стъпвайки върху схващането на Адам Смит, че "мотив за използването на акцизите трябва да бъде само стремежът да се ограничи потреблението на вредни за здравето и морала и разточителни стоки и услуги". Днес обаче налагат акцизи за щяло и нещяло, защото е много сладко - това си е още едно ДДС.
И така, виждаме, че големите данъци, които плащаме, всъщност изобщо не попадат в обхвата на определението "данъчна тежест". Как тогава да не изглежда, че живеем в рай. Пей, сърце!

Какво друго не попада в този обхват? Ето какво:

Таксите. Не познавам човек, който може да изброи всички видове такси, които дължим на администрацията за "услугите", които ни оказва. Това са все "услуги", без които е невъзможно да си свършим работата, да се разпоредим с частната си собственост, да определим мястото си в обществото и правата си на граждани. Дали ще видим скоро електронно правителство? Дрънци! Нали ако видим, ще секнат приходите от административни такси?! Нали ако можеш да си дръпнеш от интернет скица на имота, акт за раждане, удостоверение за наследници и т.н., няма да се редиш на гише и няма да "кихаш" на касата такса за "услугата"!
Лицензите. Знаете ли колко дейности подлежат на лицензиране? Не проверявайте, преди да си сипете едно малко - ще ви призлее!
Имате ли автомобил? Твърди се, че това удоволствие струва около 200 лв. на месец извън горивото, консумативите и поддръжката, а само за задължително наложени от държавата разходи - винетка, данък, годишен преглед, застраховки и т.н.
Топлинно счетоводство. Веднъж си плащате за отоплението вкъщи. Втори път си плащате за отоплението на някакви общи части, които не ви интересуват. Трети път си плащате вместо комшиите, които не си плащат. И накрая си плащате на някаква тарикатска фирма, за да докаже, че дължите всички описани по-горе плащания. Пей, сърце!
Имам чувството, че от време на време държавата изпитва известна нужда от пари и тогава се обявява задължителна подмяна на регистрационните табели на колите и личните документи на гражданите.

Подобен е случаят с касовите апарати

Първо задължиха всеки, който продаде някому парцалче, да му издаде и касов бон:
- Дай, бабо, едни корени за супа!
- Ето, баби...
- Ха сега, бабо, дай ми и касова бележка!
После тези касови апарати бидоха насилствено фискализирани за сметка на притежателите им. Сега тече нова акция - касовите апарати ще бъдат поголовно подменяни. Имах два-три случая с търговци в квартала. Казват:
- Не мога да ти дам касов бон...
- Защо?
- Ами, не ми работи апаратът. От НАП са оставили фискалната памет да се задръсти. Сега като отида в оторизирания (от държавата чрез съответните лицензионни режими) сервиз, ще ме накарат направо да си сменя апарата, че да може да печата н’ам к’ъв си код, дето вече бил задължителен...
Пей, сърце!
Понеже в качеството си на лесно откриваем гражданин съм председател на етажни собствености, преди време се изправих пред следната принуда: сградите, които имат асансьори, да инсталират система за тревога, включваща SIM карта.
- Колко струва системата?
- 400 лв. (пей, сърце!)
- А картата?
- Месечни такси плюс цената на "имърджънси" есемеса. (Пей!)
- Ако заседна, не може ли да се обадя от моя си джиесем?
- Мо-о-о-о-же! - отговаря добрата ламя Спаска.
Всичко изредено дотук също не попада в обсега на държавната дефиниция за "данъчна тежест". Но е тежест и още как! И е данъчна, защото от нас се иска да даваме, а не да получаваме. Сигурно има и десетки примери, за които не се сещам. Ако някой се сети, нека ги каже, но аз мисля, че картината вече се очерта.
Какво излиза? Че почти всичко, което спечелим с труда, квалификацията, предприемчивостта и находчивостта си, връщаме насила, с изключение на малка част, колкото да не умрем от глад, под предлог че ни доставят някакви услуги, които ние невинаги сме пожелавали и невинаги сме поръчвали?

Услуги, от които има интерес друг?

Не може да не се запита човек каква е цената на това да живее в цивилизовано общество и доколко, живеейки в него, има власт да определя как ще се харчи общественото богатство. И ако тази власт у човека е незабележима, пренебрежима, то как той може да се кооперира с други хора, за да се чуе гласът му. И ако намери начин да се кооперира, как се нарича този начин: политика?
Ето я политиката.
Ето ги "обръчите от фирми".
Ето така се ражда корупцията!
Корупцията не е нищо повече от власт за разпореждане с общественото богатство, която тези, които я упражняват (обикновено временно, на мандатен принцип), продават на заинтересовани страни срещу заплащане. За да се захрани цялата все по-затлъстяваща корупционна машина, са нужни нови и нови принудителни плащания (данъци). Но ще кажат: "Получавате срещу тях армия и полиция! Получавате държавни граници! Получавате здравеопазване и образование! Получавате пенсии! Получавате публични услуги!". Така е и затова сме се съгласили, затова не сме ви изтрепали с камъни. Но каква част от взетото се връща под формата на държава и услуги? Смятал ли е някой? Каква част изчезва по пътя? Каква част остава за доставчика, каква част се връща под масата към възложителя на обществената поръчка?
Пей, сърце!
Парите пак циркулират в обществото, но не по писаните, а по неписаните закони на корупцията. Ще кажат: да, но от обществените поръчки печелят фирми, откриват работни места, плащат заплати, стимулират потреблението, внасят данъци, тези данъци отиват за пенсии и за субсидии на градския транспорт... Това е така. Но дори служителят в застрахователната компания да е на далавера от протекционистичната политика на държавата спрямо фирмата, в която работи, то той плаща задължително топлинно счетоводство. Служителят на топлинния счетоводител плаща такси на банката. Банковият чиновник се отчита на мобилния оператор (и се вози в асансьор) и т.н., и т.н... В крайна сметка всички са прецакани, на всички е бръкнато дълбоко в джоба. Кой тогава е на далавера от цялата работа? Онзи, който стои на кранчето и разпределя общественото богатство.
Ето я корупцията. Ето как се ражда. Корупцията е злоупотреба с пари, които не са твои, но пък са ти дали власт да се оправяш с тях. Не забравяйте това, когато ви попитат следващия път кой е най-големият проблем на обществото и кой е най-сияйният задморски принц, който ще дойде да го оправи. Всичко идва от пълзящото превръщане на личното богатство в обществено. И ние сме съгласни с този процес, защото е съблазнителен. Защото той ни позволява да получаваме неща, които не сме изработили и не ни се полагат, но с които сме свикнали. И това в известен смисъл е справедливо. Но пък трябва да се спазват и някакви граници като например онази, която преминава през "нашето море" и отвъд която е Картаген, който трябва да бъде разрушен.
 Данъчното менгеме стяга още по-силно чрез косвените данъци и таксите. Почти всичко, което спечелим с труда, квалификацията, предприемчивостта и находчивостта си, връщаме насила, с изключение на малка част, колкото да не умрем от глад, под предлог че ни доставят някакви услуги, които ние не винаги сме пожелавали и не винаги сме поръчвали.
25
4341
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
16 Март 2018 19:53
Мисля, че господинът все още не се е изказвал по въпроса за моралния дефицит при титруването на аминокиселини с натриев хидроксид.
16 Март 2018 20:11
За тази статия Сула този път получава моето .
16 Март 2018 20:40
Всичко идва от пълзящото превръщане на личното богатство в обществено.

Ъ-къ.
Всичко идва от пълзящото превръщане на общественото богатство в лично.
16 Март 2018 20:53
Корупцията не е нищо повече от власт за разпореждане с общественото богатство, която тези, които я упражняват (обикновено временно, на мандатен принцип), продават на заинтересовани страни срещу заплащане.

Ъ-къ.
Това е определението за клептокрация. Горе-долу.
Корупцията е най-обикновена кражба чрез подкупване.
16 Март 2018 22:23
Дрънци!


Добре казано
16 Март 2018 22:27
Имате ли автомобил? Твърди се, че това удоволствие струва около 200 лв. на месец извън горивото, консумативите и поддръжката


Авторът явно си общува само с притежатели на ламборджинита и мадзератита
17 Март 2018 00:30
най-сияйният задморски принц


Добро попадение за сите -фили.
Сула.
17 Март 2018 04:06
Получавате обществени услуги? Така ли? Да, получаваме, но те стават все по-скъпи, защото са дадени на частни фирми, които си правят печалбите. От тези печалби вероятно отива и за корупция, за да бъдат избрани те. Което се избива с лошо качество и с ниски доходи на заетите, с икономии от всякакъв вид. Последно плащаме на полиция, но трябва да пратим и на частна охрана??? Печели се от пенсиите ни, от здравето ни. Все повече пари отиват, а все повече сме недоволни. Разбира се, че имаме пазарна икономика и никой не би трябвало да е против частния бизнес. Но истинския бизнес! Който създава самостоятелно продукт, предлага го на пазара и се конкурира с останалите. Не да ти натресат неефективни ВЕИ-та и да ти принудят да им плащаш далаверите. Не да няма общинска фирма, която да върши всички ремонти навреме и да работи на минимална печалба, а всичко да се разкапе и после да ни спретнат проект за милиони, в който плочките ще се разместят на втората година и някой булевард ще пропадне. Данъците са потребно нещо. Чрез тях държавата се грижи за общото или поне трябва да го прави. Но като виждате как парите отиват за всякакви простотии, а няма пари за свлачищата и язовирите, убедени ли сте, че го върши??? Строим си грандомански зали и стадиони в села без население, а повечето пътища са в ями?!
17 Март 2018 04:07
Получавате обществени услуги? Така ли? Да, получаваме, но те стават все по-скъпи, защото са дадени на частни фирми, които си правят печалбите. От тези печалби вероятно отива и за корупция, за да бъдат избрани те. Което се избива с лошо качество и с ниски доходи на заетите, с икономии от всякакъв вид. Последно плащаме на полиция, но трябва да пратим и на частна охрана??? Печели се от пенсиите ни, от здравето ни. Все повече пари отиват, а все повече сме недоволни. Разбира се, че имаме пазарна икономика и никой не би трябвало да е против частния бизнес. Но истинския бизнес! Който създава самостоятелно продукт, предлага го на пазара и се конкурира с останалите. Не да ти натресат неефективни ВЕИ-та и да ти принудят да им плащаш далаверите. Не да няма общинска фирма, която да върши всички ремонти навреме и да работи на минимална печалба, а всичко да се разкапе и после да ни спретнат проект за милиони, в който плочките ще се разместят на втората година и някой булевард ще пропадне. Данъците са потребно нещо. Чрез тях държавата се грижи за общото или поне трябва да го прави. Но като виждате как парите отиват за всякакви простотии, а няма пари за свлачищата и язовирите, убедени ли сте, че го върши??? Строим си грандомански зали и стадиони в села без население, а повечето пътища са в ями?!
17 Март 2018 04:08
Получавате обществени услуги? Така ли? Да, получаваме, но те стават все по-скъпи, защото са дадени на частни фирми, които си правят печалбите. От тези печалби вероятно отива и за корупция, за да бъдат избрани те. Което се избива с лошо качество и с ниски доходи на заетите, с икономии от всякакъв вид. Последно плащаме на полиция, но трябва да пратим и на частна охрана??? Печели се от пенсиите ни, от здравето ни. Все повече пари отиват, а все повече сме недоволни. Разбира се, че имаме пазарна икономика и никой не би трябвало да е против частния бизнес. Но истинския бизнес! Който създава самостоятелно продукт, предлага го на пазара и се конкурира с останалите. Не да ти натресат неефективни ВЕИ-та и да ти принудят да им плащаш далаверите. Не да няма общинска фирма, която да върши всички ремонти навреме и да работи на минимална печалба, а всичко да се разкапе и после да ни спретнат проект за милиони, в който плочките ще се разместят на втората година и някой булевард ще пропадне. Данъците са потребно нещо. Чрез тях държавата се грижи за общото или поне трябва да го прави. Но като виждате как парите отиват за всякакви простотии, а няма пари за свлачищата и язовирите, убедени ли сте, че го върши??? Строим си грандомански зали и стадиони в села без население, а повечето пътища са в ями?!
17 Март 2018 04:09
Получавате обществени услуги? Така ли? Да, получаваме, но те стават все по-скъпи, защото са дадени на частни фирми, които си правят печалбите. От тези печалби вероятно отива и за корупция, за да бъдат избрани те. Което се избива с лошо качество и с ниски доходи на заетите, с икономии от всякакъв вид. Последно плащаме на полиция, но трябва да пратим и на частна охрана??? Печели се от пенсиите ни, от здравето ни. Все повече пари отиват, а все повече сме недоволни. Разбира се, че имаме пазарна икономика и никой не би трябвало да е против частния бизнес. Но истинския бизнес! Който създава самостоятелно продукт, предлага го на пазара и се конкурира с останалите. Не да ти натресат неефективни ВЕИ-та и да ти принудят да им плащаш далаверите. Не да няма общинска фирма, която да върши всички ремонти навреме и да работи на минимална печалба, а всичко да се разкапе и после да ни спретнат проект за милиони, в който плочките ще се разместят на втората година и някой булевард ще пропадне. Данъците са потребно нещо. Чрез тях държавата се грижи за общото или поне трябва да го прави. Но като виждате как парите отиват за всякакви простотии, а няма пари за свлачищата и язовирите, убедени ли сте, че го върши??? Строим си грандомански зали и стадиони в села без население, а повечето пътища са в ями?!
17 Март 2018 08:57
Човек дори добре да живее, идва ден, в който на главата му се стоварва капитализъм. Моят час удари, когато станах на осем.
Сега като си спомня, виждам, че всичко е могло да бъде и по-зле. Тогава телевизията още не бе задължителна и за четене на книги не глобяваха.
И Лозенец не бе гето. Къщи, дворове, ниви и тумби огладнели малки двуноги, сега им викат детска потребителска аудитория, накъсо - ниша.
Като всяка моя идея, бизнес-планът ми бе гениален и прост.
От дворовете набавям череши, вишни, джанки, сливи, заразали, ябълки, круши, мушмули и срещу скромен звонк ги доставям на малките двуноги.
Първото съмнение в правилното, а както всички знаем това е капиталистическото, устройство на света дойде, като узряха царевиците.
Дръвца бол, но се оказа, че по дворовете не растат тенджери! И проблем със солта се очерта. Справих се, за което и до днес се гордея.
Мирогледната катастрофа ме сполетя на следващата пролет.
Копривата! Освен сол, тази капризна и претенциозна култура искаше мазнина, ориз, брашно... проклета да е. Уби вярата ми в свободното развитие на човека

17 Март 2018 12:46
а добро утро! косвените данъци не само са високи, но много от тях (ддс, таксите и много от акцизите) се плащат от ВСИЧКИ - и безработни, и пенсионери, и инвалиди ... а така прехваления нисък плосък данък върху доходите и печалбата на бизнеса нито доведе инвеститори, нито нищо, само нарастващо неравенство, несъвместимо с европейските критерии и ценности. данъчната ни система е отвратителна и облагодетелства богатите. и това се знае отдавна, но тъпият народ продължава да гласува за "дясна политика", че от лявата много сме били страдали навремето
17 Март 2018 13:40
Почти всичко, което спечелим с труда, квалификацията, предприемчивостта и находчивостта си, връщаме насила

Всъщност е, че почти всичко, което печелим с насила, връщаме насила.
Ама "простите граждани" няма нивгаш да се запитат дали техният труд насилва останалите като например да ги четат, да им (на бирниците) плащат данъци, да им (на търговците) плащат свръх цена за стоката и за всякакви други глупави "иновативни" идеи (Глобално затопляне; джендър идентичност; отрицателни лихви, доходност, излишък, ръст, раждаемост, срокове, изобщо отрицателен живот).
17 Март 2018 13:58
Leooo
17 Март 2018 12:46
а добро утро! косвените данъци не само са високи, но много от тях (ддс, таксите и много от акцизите) се плащат от ВСИЧКИ - и безработни, и пенсионери, и инвалиди ... а така прехваления нисък плосък данък върху доходите и печалбата на бизнеса нито доведе инвеститори, нито нищо, само нарастващо неравенство, несъвместимо с европейските критерии и ценности. данъчната ни система е отвратителна и облагодетелства богатите

Да караме поред.
Първо, нужно ли е облагането?
Безусловно, да. Неслучайно дадох малкото примерче от личния ми опит. Секо 9-годишно дете добре знае, че личната гениалност не стига за обирането на ближния. Некой друг е садил мушмулите, нали?
На това му викат обществен начин на производство.
Това е цивилизационният скок на човечеството преди приблизително 25 века - от напълно безпросветното доисторическо зверство към що-годе очовеченото зверство на капитализма и социализма.
Облагането не е въпрос на избор или харесване, то е задължително условие за съществуването и възпроизводството на обществените начини на производство.
Второ, кога облагането става несправедливо?
Лесно е да се отговори - когато изземва повече от необходимото за личното потребление, вкл. и нужното за разширеното му възпроизводство, тоест спестяванията. В статистиката се нарича Общ разход http://www.nsi.bg/bg/content/3239/%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8
Трето, коя е горната граница на личното потребление?
Има статистики, които казват: потребностите на богатите от храна са приблизително средните, енергии потребяват около 2 пъти (1,9, по-точно) повече от средното, другите им потребности са средно 3 пъти по-големи.
Отваряме горната таблица и четем:
Общ разход - 11 968 лева/домакинство през 2016 г.
Храна - 3 432 лв.
Жилища, вода, електроенергия и горива - 1 595 лв.
Други - 6 941 лв.
Умножаваме по 1, 2 и 3 съответно; сумираме
27 445 лв. годишно
2 287 лв. месечно
Това са нетни стойности, след облагане
Брутният максимален месечен доход на домакинство е
2 813 лева
Ето толкова трябва да оставя на богатите нашето общество,
ако иска да оцелее
17 Март 2018 14:04
Корупцията е най-обикновена кражба чрез подкупване.


Значи е вид дарение - нерегламентирано плащане без да е налична стока или услуга, при което двете страни са надарени. за разлика от традиционното заобикаляне на правилата за получаване на доход. Защото при кражбата трябва да има липсваща стока с доказан материален интерес, ощетяваща собственика и облагодетелстваща "усвоителя". Ако някой Ви крадне въздуха (диша по-често от Вас)- стока без определен материален интерес, няма как да докажете кражба или корупция. Но ако някой Ви крадне гледката пред къщата (била чрез "жилищно уплътняване" или реорганизация на боклука), има шанс да се докаже, че е заобиколил (обществените) правила въпреки неяснотата "уплътняване" (гранична плътност на Черна дупка), или "гледка" (метър или километър пред Вас).
Не е задължително да има "власт за разпореждане" за да има корупция. Винаги, когато няма правила или правилата са неясни, корупцията ще запълва тоя вакуум. Било с бакшиша за келнера (времето за сервиране не е регламентирано - зависи от поръчката), или с тлъста комисионна за "правилен избор".
И много се дразня, когато някой реши да се "бори" (извън състезателния тепих). Като чуя борци против фашизма, против комунизма, холокоста, геноцида, против глобалното затопляне, против насилието, против Живота, се изприщвам - "прости граждани" без да знаят причините за явленията тръгнали да се борят ... със следствията (голяма част от тях измислени). Няма лошо в "боренето". Лошото е, че се "усвояват" пари. Колкото по-безполезно е боренето, толкова користното усвояване е по-голямо. Ей, така се получава "отрицателния Живот" - плащане за услуги (борене), които рушат стереотипити, обичаите, морала, стоково-паричните отношения, Закона, Природата, Живота.
17 Март 2018 14:15
П.С.
"да оцелее" не е метафора.
Ниският среден доход и липсата на пропорционално стръмно подоходно облагане са престъпления срещу националната икономика.
Казва го МВФ, не аз.
Лесно ще се сетите защо е така
17 Март 2018 14:29
Apolitichen
17 Март 2018 14:04
Корупцията е най-обикновена кражба чрез подкупване.


Значи е вид дарение - нерегламентирано плащане без да е налична стока или услуга, при което двете страни са надарени. за разлика от традиционното заобикаляне на правилата за получаване на доход. Защото при кражбата трябва да има липсваща стока с доказан материален интерес, ощетяваща собственика и облагодетелстваща "усвоителя".

Не "защото", Аполитичен.
Това е същината на корупцията.
Когато частен доставчик дава подкуп за обществена поръчка, той има единствената цел да доведе до "липсваща стока с доказан материален интерес, ощетяваща собственика и облагодетелстваща "усвоителя".
Няма значение дали "усвоителят" е съставен субект = доставчик + чиновник
или прост крадец. Вулгарен, както се изразих

П.С. Избрах христоматийния пример "частен доставчик", за да опровергая внушението на Иван, че корупцията е характерна за публичните организации.
Лично мен, например, БДЖ не се е опитвало да ме подкупи поради хроничното си безпаричие, ама частници-хиени... а-у-у
17 Март 2018 14:55
Второ, кога облагането става несправедливо?
Лесно е да се отговори - когато изземва повече от необходимото за личното потребление


Не е толкова лесно да се отговори, защото статистиката не е Господ да определя личното потребление. Давам съвсем прост пример - за придвижването на едно "средно статистическо домакинство" с 200 км/ч (почивка на море в радиус от 500 км), годишната счетоводна амортизация в едно с "постоянните разходи" (данъци, застраховки, техническо обслужване) надхвърля половината, което дава статистиката - 27 445 лв. годишно (10000 лв. амортизация за среден клас автомобил; 2000 лв. Каско, 200 лв. ГО, 1000 данък и 1000 лв. техническо обслужване - масло на две години, гуми - на пет години, ремъци/уплътнения на пет години и др.). Като се включи и амортизацията на жилището по пазарни цени (200 квадрата по 1000 евро с 2% амортизация), статистиката направо издиша - не покрива жилище и автомобил.
Отделно, че "личното потребление" се самосъгласува спрямо доходите. Сиреч няма как на база личното потребление (статистическото) да се определя какви да са доходите. Човек е склонен да преглътне много несгоди и "данъчни тежести", но само ако са споделени от всички в обществото и вижда "светло бъдеще" за себе си, семейството си и обществото.
"Виждането на светлото бъдеще" също е разтегливо понятие, което донякъде се дефинира, чрез Образованието и Регулацията (почиваща на обективната реалност, природните закони, а не на измислени "човешки права", философски разтягани в хиляди измерения).
Така че, хоризонтите си оставят необятни и за "виждането на светлото бъдеще", и за оплакване от всякаква данъчна тежест. За последното, оплакването, може да се намали съществено, ако се придържаме към един основен правен принцип - всяка сделка/стока/доход/услуга/присъда/глоба да се третира само веднъж от държавата. Например облагането със осигуровки - начисляват се осигуровки върху осигуровките и върху данъка върху дохода. В масовия случай, за 1000 лв. брутна заплата са платени, например 195 лв. пенсионни осигуровки. А реалният, разполагаемия доход на обложеното лице е само 774 лв. (и 151 лв. пенсионна осигуровка) - имаме 25% разминаване в понятието "доход". В случая имаме разминаване с над 37% в понятието "пенсионна осигуровка (статистическото разминаване е 17.5% - среден стаж за пенсиониране 33 години вместо прокламираните 40 г. Като се наложат разминаванията и в здравеопазването и икономиката (ДДС-то, едни го приспадат, а други не), се получава, че част от обществото понася два пъти повече несгоди от друга част и то само на база Регулация.
17 Март 2018 15:26
Когато частен доставчик дава подкуп за обществена поръчка, той има единствената цел да доведе до "липсваща стока с доказан материален интерес, ощетяваща собственика и облагодетелстваща "усвоителя".

Не е христоматиен пример: Общинска администрация обявява обществена поръчка за прекъсвачи (за улично осветление). Печели я фирмата с най-ниската цена (китайски прекъсвачи). Прекъсвачите след една година горят за разлика от тия да кажем на Бош (и тия горят, ама след десет години). Няма никаква корупция, обаче общината/обществото е на загуба. Дали причината е в невежеството на общинските служители или в търговската тайна (липса технологична информация) или в липсата на Регулация (държавен стандарт и сертифициране на продукцията), са по-съществените, според мен, въпроси отколкото общинския служител да е взел 1000 лв. подкуп (10%).
От другата страна, частна фирма (мултинационална компания) избира от множество оферти за доставка на вода в офисите си най-скъпата (като инвестиция) от свързана фирма- поточно филтриране на вода с UV обработка (иновативно решение), десет пъти по-скъпа от апарат-диспенсър, обслужващ разнасянето на бутилки. Сделката е икономически ( и морално - за здравето на служителите и опазването на околната среда) е оправдана ... само да не спираше ел. захранването (освен че служителите остават без вода, но трябва техник да стартира отново апарата). Сделката е корупционна, но би довела до икономически ползи за фирмата, само че не в България.
17 Март 2018 15:47
„Но истинският бизнес!
И истинският Капитализъм.

И къде, и кога е имало някъде ИСТИНСКИ Капитализъм?
Посочете поне една страна, където да съществува това животно.
И докога ще ви четем въздишките и мечтите ви, по нещо, което никога не е съществувало, нито ще съществува. Антиутопия? Имате я!
Кога най после ще излезете от вцепенението на преклонението пред нещо, което е само клип от реклама.
И докато вие стоите вперили поглед в рекламата на екрана, сценаристите са обрали къщата ви.
17 Март 2018 17:00
Apolitichen
17 Март 2018 14:55

Съгласен съм, че у нас има кошмарно самоограничаване. Оставаше да е иначе при 45% бедни. Но това не значи, че имаш друг инструмент за измерване на обективната реалност освен статистиката. За по-голяма точност могат да се вземат не средните показатели, а тези на 4-тата квинтилна група - разходи на домакинствата в групата 60%-80% от доходите на най-богатата 5-та група. Тогава и таванът на признаваното като обществено-необходимо лично потребление ще скочи на 40 000, казано "на око".
За повече - молим те; не забравяй къде живеем.
После аз умишлено не казах да се изземва цялата горница.
Достатъчен е един нормален средноевропейски данък от 54%.
17 Март 2018 17:09
Apolitichen
17 Март 2018 15:26

Втория пример не го разбрах. Морално оправдано, дрънци
Първият, обратно на твърдението ти, е христоматиен пример за корупция.
От мен да знаеш: видиш ли некъде "най-ниска цена", дрънчи в прокуратурата. Не че ще има файда, ама да ти е чиста съвестта.
Немаше да има корупция, ако критерият:
1. Бе "най-ниска цена на експлоатация". Щом има прекъсвачи с 10-годишна експлоатация, значи от всички трябва да се искат оферти за 10 години ползване.
2. Не бе единствен. Цената никога не определя 100% от бала

18 Март 2018 09:03
НЕЩО ЗА ДОХОДИТЕ ДА НАПИШЕТЕ, А ?! ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ, ОТНЕСЕНИ КЪМ ЦЕНИ, ДАНЪЦИ, ТАКСИ. ОЧАКВАМ ДА ВИДЯ ЕДИН КОМПЛЕКСЕН, МАКАР И СЕРИЕН ПОДХОД КЪМ ОБВЪРЗАНА ПРОБЛЕМАТИКА.
18 Март 2018 15:05
mo4o
18 Март 2018 09:03
НЕЩО ЗА ДОХОДИТЕ ДА НАПИШЕТЕ, А ?! ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ, ОТНЕСЕНИ КЪМ ЦЕНИ, ДАНЪЦИ, ТАКСИ. ОЧАКВАМ ДА ВИДЯ ЕДИН КОМПЛЕКСЕН, МАКАР И СЕРИЕН ПОДХОД КЪМ ОБВЪРЗАНА ПРОБЛЕМАТИКА.

Невъзпитано е в къщата на обесените да се говори за въже.
У нас не е прието да се говори за следните неща на "Д":
Доходи, Демография, Демокрация...

П.С.
Ще ти дам пример: според НСИ средната заплата през декември 2017 е била 880 лева.
Това са 187 лева по цени 1989 или 65% от средната заплата за декември 1989.
Как се чувстваш като знаеш, че целта на 30 години борба за демокрация и исторически успехи е била да получаваш с 1/3 по-малко ?
Тъй че не питай
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД