:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 154
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Свободата е в единствено число

Калин Донков
Светъл за народа ден, националният празник и този път не мина без раздор. Това зрееше отдавна, откакто фигуранти на българската политическа сцена започнаха да формират държави освободителки в епоха, когато тези държави не са съществували. От всекидневната ревизия на историята тези юнаци преминаха към ревизия на... географията. На картата на деветнадесети век те начертаха страни, които щяха да се появят едва през двадесетия. Такова семе твърде бързо дава плодове. В повечето случаи скръбни, в нашия - скандални. Руският патриарх излезе извън сана си и натвори неподходящ конфуз. Опитни хора коментират, че единствено самообладанието и хладнокръвието на авиатора президент са предотвратили истински зрелищен сблъсък. Други, също опитни мъже, виждат зад всичко това предварително замислен етюд за пред руските медии. Останалите, неопитните, мислим, че светът е опасно изнервен и е много лекомислено във властта да се издигат самодейци и авантюристи. За тях думите "свобода" и "освобождение" нямат същото значение, каквото имат за народа. Те тази свобода може вече и да са я продали...



Отнасям се доста спокойно към периодичните кризи във вековните връзки Москва - София



Между държавите в този свят се завихрят всевъзможни сюжети, любовните чувства нямат значение за военнопромишлените комплекси. Дори с усърдно напрягане не бих могъл да се определя за русофил. Филията и фобията са някакви мистични състояния, освен разбира се, когато са платени. Но мисля, че познавам Русия сносно, литературата - и повече дори. Знам за тази страна немалко и точно това знание, може би, ме предпазва от заслепление. Имам ведро, овладяно, топло отношение към Русия, към руснаците, към рускините, към самовара и водката, към Ясна поляна и Ермитажа, към Андрей Тарковски и Родион Шчедрин.

Израснах в Плевен, детството ми бе по хълмовете, игрите - по тревясалите редути и окопите от освободителната война. Сричал съм имената по паметниците в Скобелевия парк, край Гривица и Дъбниците. Море от фамилии в камъка и между тях наистина финландски, полски, грузински (в т.ч. немалко князе). Румънците отделно - пред Гривица са полегнали безчет. Самият победител при Плевен Едуард Иванович Тотлебен е литовски немец. Тези имена там се пазят в мрамор и благородният камък ги гарантира срещу палавата тукашна конюнктура. (Нижните чинове - само с числа.) Може да се каже, че българската памет за онази война е просто каменна. Не е пластмасова, слава богу... Предците ни са направили каквото трябва, може би и защото са се опасявали, че ние ще излезем такива, каквито излязохме.*

Онази война ме е занимавала и професионално. Прочел съм някога немалко страници: спомени, дневници, документи, които отдавна са се превърнали просто в библиография. Онова, което ме озадачаваше, бе необикновеният плам, изумителната храброст на войниците и офицерите от освободителните полкове. Необяснима беше тая жертвоготовност на хиляди километри от родината, не в защита на дом, на род, на държава. Майор Горталов, набучен на турски щикове на редута Кованлъка не е единственият невиждан храбрец в онези битки. Описанията на боевете са пълни с такива безстрашни гренадири, конници, знаменосци и тръбачи, с блестящи офицери, надежда на руското военно изкуство, останали в чуждата земя. В една армия с крещяща нужда от реформа и модернизация, с остаряло въоръжение и несъвършена организация. И този дух! Защо? Силно ме вълнуваше това. Някак несъразмерно дори с интересите и нагласите ми на онази възраст. Мисля, че едва сега напипвам отговор.

Тези мъже от различни народности, а дори и от различни земи



са се сражавали и са гинали за Свободата



Ако се вгледаме в историята, а и в човека - той за всяка свобода се бие като за своя. Дали, за да я притежава, или да я дари - това е вече нов въпрос. Но свободата е това (и освен нея, единствено любовта), което възбужда и вдъхновява към подвиг, жертва, себеотрицание. Свободата е великото посвещение, магията й прави хората герои. Харесва ми да вярвам, че Свободата съществува в единствено число. И че всичките борци и войници по целия свят умират за една и съща свобода. И че въпреки това всеки народ я притежава като своя.

Напоследък тук често се занимаваме с историята. Как я преправят, как я присвояват, как ритуално я изнасилват. (Подозирам, че и другия петък пак ще се върнем към това.) Но напразно треперим за нея. Тя има своя логика, свои противоотрови за лъжата и манипулацията. Мисля, че Клио знае всичко не само за миналото, но и за бъдещето. Истината излиза през пукнатините на времето, както през пукнатините в сивата планина излизат диханията и блясъците на набиращия огън и мощ в нейната гръд вулкан. И после лавата сама си проправя път...

--------

*Преди двайсетина година трябваше да участвам в акция за спасяването на военноисторическите музеи в Плевен, които главното музейно началство в културното министерство бе обявило за "музеи на чужда държава". Е, справихме се тогава, размина се.
 Гравюра от Скобелевия парк-музей, Плевен.
 Гривица. Паметник за загиналите румънски воини през Освободителната война.
31
7677
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
15 Март 2018 20:46
Войници подчиняващи се на заповед.. ако я нямаше заповедта.. щяха да са живи а ние турци.
15 Март 2018 21:18
15 Март 2018 21:27
„Това зрееше отдавна, откакто фигуранти на българската политическа сцена започнаха да формират държави победителки, в епоха, когато тези държави не са съществували„

Европейщина, какво да правиш!
Тя и цялата история на Европа е формирана по този начин, който сега стана известен и на нас.
15 Март 2018 21:27
Предците ни са направили каквото трябва, може би и защото са се опасявали, че ние ще излезем такива, каквито излязохме.


Излязохме едни ***, на които не може да се разчита. Винаги със силния на деня. Кой ли би искал такива *** за съюзник днес? Затова е тъпо да вярваме, че сме изпотрябвали на Щатите. Само територията им е нужна.
15 Март 2018 21:31
Преди двайсетина година трябваше да участвам в акция за спасяването на военноисторическите музеи в Плевен, които главното музейно началство в културното министерство бе обявило за "музеи на чужда държава

Трябва да му се припомня на "новия Стамболов" и сектаъа му !
К.Донков

16 Март 2018 10:52
mick 15 Март 2018 20:46

За предишните 500 години не сме станали турци и без заповедта пак нямаше да станем.
По същата логика всички войници от армиите на чичката с тесния мустак просто са изпълнявали заповеди.
16 Март 2018 11:55
Това е най- смисленото четиво, което съм прочела по въпроса. Поздравления за автора.
А за някого нещата са черно-бели и нюанси няма. Или си с нас, или си против нас. Средно положение няма.
16 Март 2018 14:52
Интересно ми е да разбера, дали подобни геройства са били извършвани и в други войни?
Предполагам, че във всяка армия има подобни примери на саможертва, която граничи с безумство. Например, атаката на леката кавалерия при Балаклава. За чия свобода са тръгнали тези англичани срещу пушки и оръдия на 3-4 хиляди километра от дома си?

Редовите войници от всяка армия често биват вдъхновени от някакви висши идеали за да проявяват усърдие и издръжливост. Дали ще е защита на собствената страна (дори и на хиляди километра от дома), дали за освобождение на някой подтиснат народ (понякога, дори от собственото му правителство) или за неговото демократизиране, или просто за демонстрация на цивилизационни и рицарски качества (разбирай, превъзходство над туземците, варварите, хуните и пр.).

Интересно ми е дали всички войници от руската армия, независимо от народността и вярата, са споделяли тези идеали или просто са изпълнявали заповед. Силно се съмнявам, че румънските, още повече, сръбските войници са напирали да освобождават България. Знаем, че Румъния и Сърбия са възнаградени териториално за участието си във войната от 1877-78. Самата Русия присъединява земи в Бесарабия и Кавказ.

Тук вече преминаваме към причините за войната. Причини, които са водили тези, които са взимали решения, облечени с полагащата им се власт. Преди да се прехвърля на тази вълна бих изкал да кажа ясно, че се прекланям към жертвата на всички обикновени войници, които са участвали в тази война от състрадание към нас или подчинявайки се на заповеди.

Как са си представяли освобождението на България руските генерали, дипломати, царедворци и самият император, при условие че Русия е империя, която владее над множество народи и потушава техните стремежи за свобода с огън и кръв?! Подобно и за останалите "Велики" сили, чието величие се изразява в силата на оръжието, а не на хуманността и културата.

Ако някой си прави илюзията, че Александър Втори ще пожертва хиляди човешки и материални ресурси за да даде живот на една нова държава и да я остави да води самостоятелна политика, трябва да знае, че живее в някакъв въображаем идеалистичен свят. Московска Русия драпа за достъп до топло море. Това е причината да "освободят" населения с татари Крим от Османската империя. Това е причината да търсят излаз от затвореното Черно море или достъп до Индийския океан. Геополитически погледнато, съвсем разбираеми амбиции. Но не трябва да си правим илюзии, че подобни политики имат за цел подобряване на състоянието на народите, които обитават бленуваните райони. Русия крепи като крехко яйце целостта на Османската империя за да я предпази от разпад и хаос, при който някоя друга Велика сила би застанала на пътя на руските амбиции. На Русия е изгодно да има цяла, но слаба Турция, която да се бои от нея и да е готова на отстъпки. До момента, в който Русия би овладяла Цариград и Проливите.

Русия или не знае или нехае за съществуването на български народ. Поради тази причина Русия подпомага и покровителства гръцкото освободително движение. Идеята е да се възстанови Византия на Балканския полуостров (вкл. румънските земи и делтата на Дунав) и новата Гърция да е приятелска, а дори и подчинена, към Русия. Русия се противи на нашите опити за църковна независимост. Благодарение на Русия нашата църква се сдобива със схизма, от която се оттърваваме при социалистическо време. Русия не желае ние сами (слабо вероятно) или с друга помощ да се освободим. Русия желае да е основният фактор на Балканите.

След Кримската война Русия губи позиции пред Великите сили, но се опитва да поддържа влиянието си сред балканските народи. След Априлското въстание и всеобщото негодуване в Европа от жестокостите при потушаването му е свикана Цариградската конференция, на която Русия се изявява като защитник на поробеното християнско население. На Турция е поставен ултиматум, който тя подтиквана от Англия, отхвърля. Русия е изправена пред дилема. Или да наложи със сила волята на Великите сили (Англия не се обявява открито против, но действа подмолно чрез Турция) за свобода на българите, или да загуби авторитета си на техен покровител. Русия не е готова за тази война, но е принудена да я води заради собствените си интереси, които в момента съвпадат с нашите. Русия плаща голяма цена и това не трябва да се отрича. Но да се твърди, че го е направила за милите ни очи е повече от наивно.

Като потвърждение на думите си мога да покажа руската политика към новата държава. Русия демонизира българското правителство и княз, когато не играят по свирката ѝ, приканва Турция да ни окупира, самата тя заплашва с окупация, организира атентати върху членове на правителството и принуждава князът да абдикира.

Като хора трябва да се чувстваме приятно в обстановка с други руснаци, да отчитаме общото минало и т.н. Но като държавна политика трябва да се държим като независима държава без комплекси.

Само няколко щриха още.
Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора. По-рано Гърция е получила своята свобода и независимост с активна руска подкрепа и военни жертви. Могат ли руските политици, които ни обвиняват в неблагодарност, да кажат колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция?

Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.
16 Март 2018 15:06
venstar 16 Март 2018 14:52

16 Март 2018 16:04
Venstar
16 Март 2018 16:17
Русия не е готова за тази война, но е принудена да я води заради собствените си интереси, които в момента съвпадат с нашите. Русия плаща голяма цена и това не трябва да се отрича. Но да се твърди, че го е направила за милите ни очи е повече от наивно.


А да се премълчават факти е недостойно.

«На всички наши любезни верноподаници е известно онова живо участие, което Ние винаги сме вземали в съдбата на угнетеното християнско население в Турция. Желанието да се подобри и осигури неговото положение е споделял с Нас и целият руски народ, който изразява сега своята готовност за нови жертви за облекчаване участта на християните на Балканския полуостров… Ние първоначално си поставихме за цел да постигнем подобрение на положението на източните християни по пътя на мирни преговори и съглашения със съюзните и приятелски Нам велики европейски държави… Нашите усилия, поддържани от съвкупните дипломатически настоявания на другите правителства, не доведоха обаче до желаната цел. Изчерпвайки докрай Нашето миролюбие, Ние сме принудени от високомерното упорство на Портата да пристъпим към по-решителни действия. Това го изисква и чувството ни на справедливост, и чувството на нашето собствено достойнство. Турция със своя отказ Ни принуди да се обърнем към силата на оръжието. Дълбоко проникнати от убеждението в правотата на Нашето дело, Ние в смирено упование за помощ и милосърдие от всевишния обявяваме на всички Наши верноподаници, че настъпи времето, предвидено в тези Наши думи, на които единодушно се отзова цяла Русия. Ние изразихме намерението си да действаме самостоятелно, когато ние счетем това за нужно и когато честта на Русия изисква това.
Александър ІІ, император всерусийски»


Четеш ли? Русия тръгва на религиозна и освободителна война. И да, това също са нейните интереси, както и нашите. Изобщо няма да влизам в полемика, само исках да заявя, че с метрови коментари няма да изтриеш историята. Както щеш си я тълкувай, но ТИ ще бъдеш забравен, а не Александър II.
16 Март 2018 16:37
D4D5 16 Март 2018 16:17

И Ердоган нападна Сирия, "за да се защити от терористите"...
Александър Втори нападна Турция, за да освободи българите, а после в договора им няма и думичка за българска държава...
С благодарности към всички загинали български опълченци...

Благодарим за забвението!
16 Март 2018 17:07
D4D5 16 Март 2018 16:17

А да се премълчават факти е недостойно.

Четеш ли? Русия тръгва на религиозна и освободителна война. И да, това също са нейните интереси, както и нашите. Изобщо няма да влизам в полемика, само исках да заявя, че с метрови коментари няма да изтриеш историята. Както щеш си я тълкувай, но ТИ ще бъдеш забравен, а не Александър II.


Надявам се да правиш разлика между официална прокламация и същински цели. В противен случай трябва да повярваме в мотивите на Хитлер, когато напада СССР, и услужливо пропуснем какво точно е правила Германия в окупираните земи. Или пък на Колин Пауъл с неговата епруветка и анимация? Определено много немски войници през 1941 и американски 60 години по-късно, са вярвали в официалните изказвания на собствените си ръководители.

Нали не очакваш американецът да заяви в ООН, че искат да разпертушинят Ирак и да го направят жива рана в сърцето на Близкия Изток? Или че Хитлер ще обяви, че изка да избива недочовеците на Изток? Да допуснем, че мотивите на Александър II са били както ги е обявил в прокламацията. Какво според теб щеше да каже, ако бяха такива, каквито аз ги показвам?

Ще дам един куриозен пример за двуличието на политиката. През 1914 английските политици и военни са планирали при една война на континента да окупират Ротердам за да си осигурят транспортен възел. С цената на нарушаване на белгийския неутралитет. Немците ги изпреварват, окупират Белгия за нула време (вкл. града и пристанището на Ротердам) и оттам навлизат във Франция. Английските политици създават кампания против варварския акт и успяват да склонят представителите на Парламента да обяви война на хуните.

Понеже аз не се бутам за място в историята, пък и едва ли ще ми повярваш, ще ти препоръчам да прочетеш какво пишат признати авторитети като Тончо Жечев ("Българският Великден" и Симеон Радев ("Строители на съвременна България" и "Дипломатическата история на българското освобождение"
16 Март 2018 17:53
venstar
16 Мар 2018 14:52
16 Март 2018 18:02
Нали не очакваш американецът да заяви в ООН, че искат да разпертушинят Ирак и да го направят жива рана в сърцето на Близкия Изток?


Бе аз не очаквах и някой да сравни Александър II с "американеца в ООН", ама ето ^^.

Всичко си има граници.

А аз казах, че в полемика няма да влизам.
16 Март 2018 18:18
venstar: Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора.
Не е така. Ако не ме лъже паметта - Белград е бил свободен още преди това, и там са ходели и българи. Както и Румъния. Нещо или не си запознат с историята, или умишлено "бъркаш". Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

venstar: Гърция.. колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

venstar: В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция? Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

И какво подчинение те е подгонило - при положение че извърташ историческите факти?
16 Март 2018 19:08
Н1616 Март 2018 18:18
venstar: Войната от 1877-78 води до освобождаването на България, но и до независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора.
Не е така. Ако не ме лъже паметта - Белград е бил свободен още преди това, и там са ходели и българи. Както и Румъния. Нещо или не си запознат с историята, или умишлено "бъркаш". Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

venstar: Гърция.. колко паметника на признателност има в тези страни? Убеден съм, че общият им брой ще е по-малък отколкото в България. Не съм забелязал нито толкова изявено русофилство там, нито претенции на Русия за благодарност.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

venstar: В резултат на Балканската война, в която ние дадохме изключително много жертви, се създава Албания. Някой да да очаква или изисква благодарност от албанците към нас и балканската коалиция? Благодарност у нас има. Желание за подчинение - не.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

И какво подчинение те е подгонило - при положение че извърташ историческите факти?


Човек се учи, докато е жив.
Преди тази война Сърбия, Румъния и Черна гора са били в положение на България до 22.9.1908.

* The formal independence of the country was internationally recognized at the Congress of Berlin in 1878, which formally ended the Russo-Turkish War
* During the 1877–1878 Russo-Turkish War Romania fought on the Russian side, and in the aftermath, it was recognized as an independent state both by the Ottoman Empire and the Great Powers by the Treaty of San Stefano and the Treaty of Berlin.

От Уикипедия, съответно от страниците за Сърбия и Румъния.

Или искаш да кажеш, че Освобождението е породило Балканските войни?

Не разбирам въпроса, но такова нещо не съм казвал.
За сведение, първата Балканска война идва от това, че след Берлинския конгрес Турция продължава да владее огромни територии, които останалите балкански народи желаят да освободят и присъединят към държавите си.
Втората Балканска (или Междусъюзническа) е друга тема.

А теб или мен какво ме интересуват Гърция или Румъния? Или искаш да бутнеш и Шипка - за да се изравниш с Румъния, Полша или Прибалтика?

Аз се чувствам обиден, когат обвиняват мен и народа ми в неблагодарност, при условие че земята ни е осеяна с паметници (и с право). За разлика от съседните страни, които никой не натиска, а имат по-малко паметници.
Не знам от какво вадиш това грешно твърдение за Шипка.

Къде набута сега и Албания тука, не ми е ясно. Не съм запознат, кога са дошли албанците тука, от Кавказ ли са дошли - или са си били там на мястото, още от време оно..

Добре е, че си признаваш, че не си запознат по темата. По-добре да се беше ограничил до там и да беше потърсил материали преди да коментираш.

Надявам се да потвърдиш твърдението си, че извъртам историческите факти и ми посочи кой точно факт съм извъртял и каква точно е истината.

За информация, преди 1877 Русия води няколко войни с Турция на наша територия без да има за цел да ни освобождава. През 1829 стига до Одрин даже. Ние оставаме с надеждите и на милостта на ядосаните турци. Много българи се изселват. В същото време в земите ни се заселват черкези.
16 Март 2018 20:37
Хайде да говорим за една конкретна война. Освободителната война с усилията и кръвта на Русия и други държави и народи доведе до раждането на конкретна държава - България. По друго време, при друг Государ, Русия е играла друга роля. Това че Киевската Рус (подкупена от Византия) е разгромила България, или Руската империя при Александър трети е оспорвала съществуването на България. не променя подвигът на Русия при Александър Николаевич и нашата благодарност.
16 Март 2018 21:33
Интересна ситуацийка!
Коя статия се обсъжда тук?
И не е ли нарушение на ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА, да публикуваш своя статия, под статията на титуляра.
Разбирам неудържимият талант на уважаемият venstar, но с неговите способности едва ли е останал без поле на изява във немските вестници.
17 Март 2018 00:19
Неверния Тома 16 Март 2018 20:37

...не го променя изцяло или изведнъж, а полека, постепенно, докато не стане ясно, че една добрина не оправдава сто злини.
17 Март 2018 08:06
Тоя път авторът, когото уважавам и с удоволствие чета, е попресолил "за да стане манджата"
Кой въобще е отварял въпрос за държави, несъществуващи през XIX век?
Ченгето с расо "се възмути" че споменаваме, освен загиналите руси, още румънци, фини, поляци и литовци. Което е самата истина и се гордея, че отдаваме почит на всички тях пролели кръвта си на наша земя, независимо от геополитическите цели.
Никой не твърди за държави, Авторе!
17 Март 2018 10:12
Andante: Ердоган нападна Сирия, "за да се защити от терористите"...
..а Александър Втори нападна Турция, за да освободи българите, а после в договора им няма и думичка за българска държава

Понеже не съм живял по онова време, когато е било Освобождението - ще изясня малко някои факти за Сирия в днешно време.
Уважаемия Анданте я спомена, за да защити с тая си мисъл някаква друга мисъл - че в Берлинския или Санстефанския мирен договор не било спомената "българската държава". За кой от двата договора става дума, Анданте?
Та да се върнем към Сирия, където и българските военни заводи въоръжаваха наемниците, тръгнали на война против законното сирийско правителство.
Ердоган не е нападнал Сирия, като държава. А е искал да спре американците и други, които по подобие на Косово и по начина, по който разрушиха Югославия - искаха да създадат кюрдска държава. След което плана им може би е бил, да се разтури и днешна Турция. Както стана в Югославия, СССР, Руската или Османската империя. Че и кюрдите имат право, на своя собствена държава, както и българите - отделен въпрос.

А за изясняване на тия въпроси покрай договорите с Османската империя - трябва да се върнем назад, и да ги прочетем. Както и да разгледаме всички обстоятелства и интереси по онова време.

Което както забелязвам, нито Анданте, нито венстар - са направили.
17 Март 2018 10:23
венстар: Човек се учи, докато е жив. Преди тази война Сърбия, Румъния и Черна гора са били в положение на България до 22.9.1908 година

Учи се, да. И понеже не съм запознат с цялата история на Сърбия и Югославия (само някои отделни - фрагменти), разгледах информацията във википедия - на руски. При сърбите е било по-различно положение.
Репрессии турецких властей в Белградском пашалыке в 1815 году вызвали новое, Второе сербское восстание, во главе которого встал Милош Обренович. Восставшим удалось разбить османскую армию, а после ноты России турецкие войска были выведены. По соглашению с белградским пашой местное самоуправление было передано в руки сербов, Милош объявлен верховным князем.


https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%B8

За каква 1908 година ти разказваш, при положение че те доста по отдавна са се освободили от турците?

По какви граници се е образувала днешна Румъния, и защо точно така - отделен въпрос.
17 Март 2018 13:15
Да не се въртим в кръг:

https://news.bg/society/ot-ruskite-arhivi-v-interes-na-rusiya-e-silna-sarbiya-i-gartsiya-slaba-balgariya.html
17 Март 2018 14:52
За статията и автора ѝ -
17 Март 2018 15:51
на Калин Донков -- за надеждата.
на venstar -- за упованието.
на Andante -- за линка.
Които ми дадохте
17 Март 2018 21:02
Това е причината да "освободят" населения с татари Крим от Османската империя.

Поинтересувайте се малко от Историята на Кримското ханство... Всяка година хановете... заедно с практически цялото мъжко татарско население на Крим, са се отправяли на поход в туй дето днес някои му викат Украйна, но тогава е било Русия... за грабеж, за убийства, за роби. Тези походи са представлявали в действителност, далеч най-значимия компонент от икономиката на това ханство. В резултат... огромни територии на Русия, много плодородни между впрочем, са били не само неизползваеми, ами дори напълно обезлюдени. Мислите ли, че това е приемливо за която и да е държава? Даже твърде дълго са търпели руските царе... този квазидържавен тумор по границата си, а и твърде меко после са постъпили с разгромените татари... предвид това което биха сторили с подобна напаст, някои други европейски, че и американски държави...
Русия или не знае или нехае за съществуването на български народ.

Нехаенето е следствие на незнаенето. Уви твърде дълго, България е била много трудно отличима, да не кажа незабележима. Нашите земи са поели далеч най-висок процент мюсюлмански мигранти, а и помохамеданчвания също... в сравнение с другите европейски територии на Османската империя. Ако примерно се зачетете в Историята на руската дипломация по отношение освобождението на Сърбия, то няма как да не Ви направят впечатление, постоянните руски изисквания... всякаква мюсюлманска миграция в сръбските територии да бъде преустановена. Това е така, понеже за Османската империя... мюсюлманската миграция всъщност е била оръжие срещу окупираните народи... За нас обаче вече се е било твърде късно, и като се вземе предвид гръцкото влияние в Русия... ми нищо чудно, че почти до началото на 19-ти век, в Русия дори не са знаели, че има и православни българи...
Това вина на Русия ли е обаче?
17 Март 2018 22:01
venstar
18 Март 2018 12:42
Тези мъже от различни народности, а дори и от различни земи
са се сражавали и са гинали за Свободата

За Свободата на християнското население са се сражавали и са гинали воините на руската имперска армия, г-н Донков !

Кой въобще е отварял въпрос за държави, несъществуващи през XIX век?
Ченгето с расо "се възмути" че споменаваме, освен загиналите руси, още румънци, фини, поляци и литовци. Което е самата истина и се гордея, че отдаваме почит на всички тях пролели кръвта си на наша земя, независимо от геополитическите цели.
Никой не твърди за държави, Авторе!

Е как никой?!‌ По Нова например казаха следното:
Борисов благодари на страните, били се за Освобождението на България
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор със сръбския президент Александър Вучич, в който изрази признателност за съпричастността на сръбския народ към освобождението на България през 1878 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

https://nova.bg/news/view/2018/03/03/208797/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
Откъде накъде благодари на сръбския президент Александър Вучич???
Сръбският княз Милан е финансиран от руския император и е воювал през декември 1877 - януари 1878 за собствени интереси, за териториално разширение и за завладяване на областите с чисто българско население - Ниш, Пирот, Цариброд, Враня, Лесковац и Прокупле.
Други српско-турски рат 1877-1878
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8_%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%80%D0%B0%D1%82




19 Март 2018 12:21
Никой не твърди за държави, Авторе!

Е как никой?!‌ По Нова например казаха следното:
Борисов благодари на страните, били се за Освобождението на България
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор със сръбския президент Александър Вучич, в който изрази признателност за съпричастността на сръбския народ към освобождението на България през 1878 г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.


Не мисля, че протестът на Патриарх Кирил бе по повод благодарността към Сърбия (напълно съм съгласен, че ролята на Сърбия е мародерска, а не освободителна за нас). Болката на патриарха е споменаването на поляци и балтийци (не знам от кого и при какъв повод), сякаш са пратени от собствените държави. Факт е, че в руската армия е имало представители на много народи, дори и сред генералите. Дали са дошли доброволно или по заповед е отделен въпрос. Факт е, че някои не са се върнали у дома.

За мен няма съмнение, че основен фактор е руската държава. Затова и войната е руско-турска. При Кримската война имаме коалиция и никой не я нарича Англо-руска или Френско-руска (да не говорим за по-малките участници). Никой не спори, че тази война е Руско-турска и участието на румънци, сърби и българи (като опълчение и помощен персонал) е несъизмеримо с това на руската армия. Участието на финландци, поляци и други народности е в рамките на руската армия. Ако не бяха докарани от заповедта на руския император, едва ли биха дошли, дори и да си имаха собствени държави (а такива е нямало). Затова благодарността ни не трябва да е към Полша, Финландия, Латвия, Литва, Украйна или които и да са днешни държави, които не са съществували към 1877-78.
19 Март 2018 13:18
emo197117 Март 2018 21:02
Това е причината да "освободят" населения с татари Крим от Османската империя.

Поинтересувайте се малко от Историята на Кримското ханство... Всяка година хановете... заедно с практически цялото мъжко татарско население на Крим, са се отправяли на поход в туй дето днес някои му викат Украйна, но тогава е било Русия... за грабеж, за убийства, за роби. Тези походи са представлявали в действителност, далеч най-значимия компонент от икономиката на това ханство. В резултат... огромни територии на Русия, много плодородни между впрочем, са били не само неизползваеми, ами дори напълно обезлюдени. Мислите ли, че това е приемливо за която и да е държава? Даже твърде дълго са търпели руските царе... този квазидържавен тумор по границата си, а и твърде меко после са постъпили с разгромените татари... предвид това което биха сторили с подобна напаст, някои други европейски, че и американски държави...


Знам и не споря. Да не забравяме да споменем за запорожката сеч (в смисъл държавно образувание, а не касапница), Бесарабия и Молдова, Финландия и Полша (леле колко полски похода има против Московията, че даже и веднъж са превзели Москва).

В прогимназията учителят ми по история каза, че България има 3 пъти повече походи срещу Византия отколкото Византия срещу България. Като знам какво са правили Крум и Калоян около Цариград, май трябва да се радвам, че византийци и турци са успели да цивилизоват тези диваци, моите предци, а?

Колко голяма е била Московска Русия преди 1774? Няма нужда да изместваме дискусията към формирането на съвременната руска държава, как Киевска Рус бива наследена от Московското княжество. Отношенията със Златната орда, поляци, литовци и шведи. За конфликтите, при които жителите на днешна Украйна се бият в редовете на шведската армия срещу московитите. Доколко Московците са желаели налагането на ред и законност или просто разширяване на държавата си при присъединяването на съседните области, е съвсем друга тема. При всички случаи, водещи са били собствените интереси.

При Троецарския съюз (Германия, Русия и А-У) Александър II вижда божието предначертание за ред в централна и източна Европа - Тримата императори определят и договарят какво става в този район на света. Създаването на нови държавици се толерира или подкрепя само дотолкова, доколкото това отговаря на този съюз. Полското въстание и унгарската революция са нарушение на този ред и Александър Втори Освободител праща армията си за потушаването им. Естествено, публично обявено е, че това става за въстановяване на реда и мира в тези райони, за благото на населението, за освобождаването му от анархията и анархичните елементи (звучи ли познато с нашата млада следосвобожденска история?)


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД