:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 500
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Като си толкова умен, защо си беден? Икономистите вече знаят отговора

Богатството е въпрос на късмет, а не на талант, установиха италиански учени
СНИМКИ ЕПА/БГНЕС
Бедността е един от основните проблеми в Източен Тимор. Икономисти доказаха, че бедността не се дължи на липса на качества.
Около 82 на сто от всички блага, създадени в света през 2017 г., са съсредоточени в ръцете на едва 1% от населението на планетата, установи изследване на международната организации Oxfam и на швейцарската банка Credit Suisse. Италиански учени, които изследват структурата на доходите, разработиха компютърен модел, който показва, че най-богатите хора на света съвсем не са най-талантливите, просто са големи късметлии.

В икономиката съществува така нареченото правило "80:20" - 80 процента от световното богатство принадлежи на 20 на сто от населението. А според последните данни картината е още по-угнетяваща. Днес 42-мата най-богати хора на света разполагат с толкова средства, с колкото разполагат и 3.7-те милиарда най-бедни хора на планетата. През 2009 г. с такова богатство разполагаха 380 души. А положението на бедната половина на човечеството оттогава съвсем не се е подобрила. Това повдига въпроса за справедливостта и заслугите - защо шепа хора са стиснали в ръце едва ли не всички пари на света?



Всекиму според способностите?



Едно от популярните обяснения гласи, че живеем в общество на меритократия, в което получаваното възнаграждение директно зависи от таланта, интелектуалните способности, усърдието и други личностни качества. Но тук възниква противоречие. Ако богатствата се разпределят така, то и човешките способности съответстват на нормално разпределение. Именно това се случва при измерването на човешкия интелект чрез IQ тестове. Средният IQ е 100, но никой не притежава IQ 1000 или 10 000.

Същото важи и за усилията, които се измерват с работни часове. Някой работи над средното ниво, друг - по-малко. Но никой не работи милиард пъти повече в сравнение с когото и да било друг. Но когато се стигне до възнаграждение за труда, се оказва, че някои получават милиард пъти повече, отколкото мнозинството хора.

Така че какви фактори излизат на преден план и определят пътя към богатството? Отговор дава изследването на Алесандро Плучино и колегите му от Университета на Катания, Италия. Учените са създали т.нар. модел на човешките таланти и на това как хората ги използват за осъществяване на възможностите си. И стигат до извода, че ключова роля играе късметът.

В основата на модела на Плучино е структура от N на брой хора, всеки от които притежава определено ниво на способности (интелект, компетентност, навици). Те са разпределени на база средно значение при средно отклонение. Оказва се, че хората могат да бъдат надарени в по-голяма или по-малка степен, но никой не може да бъде в множество пъти по-талантлив от останалите. Така, както хората са по-ниски или по-високи от възприетия показател за среден ръст, но никой не е дребен като мравка или висок като небостъргач.



Най-големите късметлии, а не най-талантливите



Компютърният модел проследява кариерния път на човек в продължение на 40 г. За това време се случват различни събития, които могат да се използват за забогатяване, ако човек е достатъчно съобразителен и талантлив за това. Но има и неуспехи, които пречат на повишаване на благосъстоянието. И едните, и другите събития са напълно случайни.

Моделът повтаря разпределението на богатствата в реалния свят. Правилото 80:20 е валидно, но 20-те процента от хората, които притежават 80 на сто от благата, съвсем не са най-надарените. Висшата степен на успех не е резултат от висша степен на ум и талант.

"Нашият модел ясно показва, че основният фактор на неравномерното разпределение на богатството не е талантът, а просто късмет", констатират авторите на изследването. За да подкрепят изводите си, те сортират хората по броя щастливи и нещастни събития, случили се в 40-годишния им кариерен път. Оказва се, че най-успешните хора са тези, които са имали най-много щастливи събития, а най-бедните са тези, които са с най-малко късмет.

Освен това с оглед на фактора късмет е анализирана ефективността на различните подходи за финансиране на научните разработки. Първият подход е този, при който финансирането се разпределя равномерно между всички изследователски групи, вторият е разпределение на случаен принцип, а при третия парите се раздават първо на онези, които първи достигат успешни резултати. Установява се, че най-ефективният модел е този, при който средствата се разпределят равномерно сред всички. На второ и трето място са стратегиите, при които парите се разпределят между 10 или 20 на сто от всички на случаен принцип.



Преразпределение на богатствата



Тези резултати променят обичайните представи за търговски успех и дават още един аргумент на поддръжниците на преразпределението на богатствата - преди всичко чрез данъчна система. От една страна, милиардерите са полезни за икономиката. Колкото повече бизнесмени, притежаващи такова състояние, има в една страна, толкова по-висок става доходът на глава от населението и делът на инвестициите в БВП. Но когато в ръцете на тези милиардери е съсредоточена по-голяма част от националното богатство, тогава икономиката започва да страда.

Състоянието на свръхбогатите хора продължава да расте и при подем на икономиката, и при спад, който влияе отрицателно на БВП, обясняват Тома Пикети и Емануел Саез от университета "Бъркли", автори на "Доклад за неравенството в света". Те обясняват, че акумулирането на капитал от един процент от световните супербогаташи е допринесло за сериозното понижение на подоходните данъци в САЩ и европейските страни. През Втората световна война подоходният данък на най-богатите граждани на САЩ е достигал 94 на сто, а сега е под 40 на сто.

През последните десетилетия неравенството в доходите се увеличава в почти всички страни с различни темпове, казват икономистите. След 1980 г. имущественото разслоение расте бързо в Северна Америка, Китай и Индия и по-умерено в Европа.

Съсредоточаването на богатството в една върхушка допринася изключително много за общото увеличаване на неравенството. На този фон, допускат учените, в развитите и развиващите се страни само ще се усилят "социалистическите настроения", а политиците все по-активно ще предлагат мерки за преразпределение на доходите между богатите и бедните. Тъкмо заради това привържениците на прогресивния подоходен данък имат всички шансове да успеят в усилията си в близките години.
 Късметът носи богатството, така както става и при печелившите от лотарията.
72
6668
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
25 Март 2018 21:02
Пак ще има революции.
26 Март 2018 00:24
Състоянието на свръхбогатите хора продължава да расте и при подем на икономиката, и при спад

Сиреч, или свръхбогатите нямат нищо общо с късмета, или късметът няма нищо общо с икономиката!?
Но едно е сигурно, че италианските изследователи нямат нищо общо с науката, дори и с логиката. Или и те са разчитали на късмета някоя заблудена редакция да ги публикува!?
26 Март 2018 00:43
През последните десетилетия неравенството в доходите се увеличава в почти всички страни с различни темпове, казват икономистите.

И Кашпировски казва различни “истини” от последна истанция, но в науката трябва да се доказва. Иначе ще излезе, че късметът се усмихва на тия с по-високия доход, а не на по-щастливите както твърдят тия пишман учени. Отделно че не е ясно дали “неравенството в доходите” или “преразпределениео на доходите” е причина за разслояване в обществото. Защото едно е да се получи енергийна помощ или обезщетение за безработица и съвсем друго е държавна субсидия или отстъпени данъци за милиарди.
26 Март 2018 02:10
Няма нужда от компютърни модели. Има една елелементарна теротетична постановка която обяснява много.
Накратко:
Имаме петчленен пиратски екипаж. Начело е капитан, който държи и разпределя плячка от 100 златни гулдена. Понеже на кораба има демокрация, екипажът има право да гласува разпределение различно от капитанското с 50% от гласовете, при което капитанът бива обесен на мачтата и следващия по старшинство става капитан. Процесът може да се повтори докато остане един участник. Освен това приемаме че пиратите си нямат никакво доверие и са убедени, че всеки иска да прецака останалите.
Въпросът е как трябва да разпредели капитанът парите за да си запази главата (т.е. устойчиво решение на задачата в което всички учстници са доволни).
Парадоксалният отговор е че при липса на доверие между участниците устойчивото решение е 98 гулдена за капитана и само 2 за останалите участници. Мързи ме да описвам доказателството, но е така.
Излиза, че мнозинството е съгласно на малко или даже нищо, ако може да загуби малкото постигнато до този момент.
Съвременните елити са напълно наясно с това активно промива мозъците на масите в тази посока. Средностатистическият жител на 'златния милиард' е всекидневно е облъчван с послания как 'може много по-зле', как може да си загуби работата, жилището, пенсията, достъп до здравеопазване и т.н. докато чичковците с парите системно понижават жизненият му стандарт. За последните 50г трудовият ден си остава същия, даже по-дълъг, за де-факто по ниско заплащане при повишаване на производителнстта с 260% (цитирам по спомени).
Всичко си има край обаче. Чакат ни интересни времена.
26 Март 2018 06:27
@
26 Март 2018 07:26

26 Март 2018 08:19
само аз ли имам проблеми със зареждането на форума?
26 Март 2018 08:36
само аз ли имам проблеми със зареждането на форума?


Не.
26 Март 2018 11:42
Имаме петчленен пиратски екипаж. Начело е капитан, който държи и разпределя плячка от 100 златни гулдена.


тц, ултиматум(ultimatum game) е релевантната игра ф случая. Данните от контролни двойки по цял свят показват, че хората(и маймуните, щото играта е играна и от шимпанзета) определено предпочитат да делят по-равно.
Ако играта не ти е известна, виш ф уикито.
26 Март 2018 11:43
нейсе, темата не е за тва, а че RNG rulz.
26 Март 2018 12:54
"Разликата в човешките съдби се дължи на обстоятелството,че едни желаят да притежават повече,а други да не загубят и това,което притежават." - Николо Макиавели
26 Март 2018 13:22
Богатството е въпрос на късмет

Само в държавите с правораздаване.
Там
късмет = да ти се размине кражбата
В България
късмет = да докопаш общо благо
Кражбата му се разминава по закон, късметът не играе
26 Март 2018 13:31
Просто богатите не плащат данъци пропорционално на богатството си.. данъци плащат работещите, щото се плаща на база доход. Това какво означава? Ами, че на работещите им е трудно, дори невъзможно да наваксат разликата, щото това им се явява доход, който се изземва от държавата.

Просто частната собственост + наследяването ѝ е нещо което прави богатите все по-богати. А пък държавите се грижат данъците да идват от бедните и работещите, а не от богатите. От друга страна човек получава услуги от държавата на база богатство, а не на доходи. Т.е. държавата е измислила хубавият принцип - един плаща/бедният/, друг получава/богатият/.
26 Март 2018 13:36
Само в държавите с правораздаване.
Там
късмет = да ти се размине кражбата

фсъщност, стаа дума за ноо по-интересни неща. Твърдението ти не отхвърля неолибералния модел/американската мечта/калвинисткия булшит постулиращ, че който си скъсва трътката от бачкане, ще стане богат, а бедните са некадърни и мързеливи. То имплицира, че моделът е ок, но не дава желания резултат, щото законите били нам кви си.

Тва наблюдение на "икономистите" казва друго, а именно, че моделът е пожелателно-магически скам, функциониращ на лотариен принцип и рекламиран както се рекламира лотарията, а именно, печелифшите единици получават гигантска медийна експозиция, под въздействието на която губещите милиарди трескаво търкат талончета.
26 Март 2018 13:41
"Нашият модел ясно показва, че основният фактор на неравномерното разпределение на богатството не е талантът, а просто късмет", констатират авторите на изследването. За да подкрепят изводите си, те сортират хората по броя щастливи и нещастни събития, случили се в 40-годишния им кариерен път. Оказва се, че най-успешните хора са тези, които са имали най-много щастливи събития, а най-бедните са тези, които са с най-малко късмет.

Така, де! Едни играят на какви ли не игри на късмета с години и нищо не печелят, а други само от няколко пъти уцелват джакпота!
Това ако не е късмет, здраве му кажи!

Съгласен съм, че късмет има: да попаднеш в правилното време на правилното място. Обаче трябва да се възползваш от възможностите, които животът ти предлага и активно да ги търсиш.
Нещастията в живота, на които не може да се повлияе са болести и смърт.
26 Март 2018 13:45
За последните 50г трудовият ден си остава същия, даже по-дълъг, за де-факто по ниско заплащане при повишаване на производителнстта с 260% (цитирам по спомен
Всичко си има край обаче. Чакат ни интересни времена.


Трудовият ден е достигнал някакъв оптимум, при 12 часа ти остава време колкото да се наспиш, при повече и за това не стига, заплатите нямат нищо общо с производителността, тя не се е увеличила, щото хората работят повече, а и изобщо, удовлетворението зависи от това, как живее човекът спрямо другите, сума народ са убедени, че са живели по-добре при социализма, само защото имаше по-малко неща за купуване. Та, надай се...
26 Март 2018 13:46
mick
26 Март 2018 13:31
А пък държавите се грижат данъците да идват от бедните и работещите, а не от богатите.

Има некои разлики, все още.
Максималната ставка в еврозоната е 54%
Не 75%, както докато бяха цивилизовани, но и не са окончателно подивели.
Все още са далеч от българското варварство.
26 Март 2018 13:49
Въртележката така е направена, че който има, още да му се даде, а който няма, и това да му се вземе.
Правилата на въртележката са такива.
Някъде из Библията имало текст, че веднъж на 25 ли, на 50 години ли всичко трябва да се занули и да се почне отначало. Даже навремето го имах тоя текст - не е казан, естествено, със същите думи, но това беше смисълът.
Затова се занулява - щото въртележката избива маслото от млякото, избива, докато остане само масло и суроватка и процесът трябва да почне отначало.
Ама едни еврейски хитреци решили да преработят принципите, да ги обърнат в закони и така да остават само в маслото...
26 Март 2018 13:50
И писанието неиздържано и "икономистите" правили халтура...
Умните, образовани и работливи (в повечето случаи) не са бедни. Огромната част от "горната" класа са именно такива хора. Свръхбогатите са единици на фона на световното население и там наистина може да става въпрос за късмет, но не че е свръхбогат, а че точно този човек е такъв а друг не е. Друга заблуда е сравняването едно към едно с модели преди век-два. Тогава голямата част от богатството са били материални неща, практически конвертируеми едно в друго - земя, стомана, добитък, жито, петрол... Сега едва ли акциите на Майкрософт и Гугъл ще могат да се заменят за 500 милиарда хляба например. От другастрана, няма и как да се преразпределят. Ако държавата изземе 1 тон жито, на 1000 човека може да раздаде по килограм. Ако изземе Майкрософт и Гугъл, след това ще може да преразпредели хартийка без никаква стойност зад нея. Освен това, данните от последните десетилетия недвусмислено показват, че крайната бедност намалява в световен мащаб и то при увеличаващо се население. Това че свръхбогатите се увеличават (с хартийки които имат стойност сега и в техните ръце) не е същото като да се увеличават бедните. Апропо, размерите на най-големите лични богатства от края на 19 и началото на 20 век като реална стойност са били няколко пъти по-големи от сегашните челници при свръхбогатите. а надниците на работниците - много пъти по-малки.
26 Март 2018 13:51
wreckage
26 Март 2018 13:36

Къде видя "бачкане" в думите ми?
Последното нещо, което бих отнесъл към забогатяването
26 Март 2018 13:54
Обаче трябва да се възползваш от възможностите, които животът ти предлага и активно да ги търсиш.

Ако животът ти е предложил възможността да те направят подходящи родители, да те изпратят да учиш ф подходящи училища, да ти намерят работа на подходящо място и въобще да бъдеш ф контакт с подобни на тебе от люлката до гроба, тогава няма никаква необходимост от активно търсене, квото и да било усилие или знание защо е така.

Тва е същото като рекордьорите по дълголетие. Когато журналистката пита некой сточетиресеишесгодишен дедо или баба как така си откарал/а толкова дълго, кво ядеш, кво пиеш, интервюираните дават напълно ирелевантни отговори. Отчасти щото не чуват, но най-вече щото не знаят и не им дреме.

26 Март 2018 13:57
wreckage
26 Мар 2018 13:36
26 Март 2018 13:59
Умните, образовани и работливи (в повечето случаи) не са бедни. Огромната част от "горната" класа са именно такива хора.

именно "горната", а не горната. "Горната" класа е част от 99-те процента. Горната кора на л@йното.
26 Март 2018 14:17
Дежурния
26 Март 2018 13:50
Ако държавата изземе 1 тон жито, на 1000 човека може да раздаде по килограм. Ако изземе Майкрософт и Гугъл, след това ще може да преразпредели хартийка без никаква стойност зад нея.

Първото е вярно, второто - не.
Не си прав и за личните богатства преди век.
В 1905 Рокфелер има 100 млн., което са 12,5 млн. надници на квалифициран работник. 86-те млрд. на Гейтс днес са 250 млн. надници на същия работник.
26 Март 2018 14:38
wreckage
26 Март 2018 13:36
Само в държавите с правораздаване.
Там
късмет = да ти се размине кражбата

фсъщност, стаа дума за ноо по-интересни неща. Твърдението ти не отхвърля неолибералния модел/американската мечта/калвинисткия булшит постулиращ, че който си скъсва трътката от бачкане, ще стане богат, а бедните са некадърни и мързеливи. То имплицира, че моделът е ок, но не дава желания резултат, щото законите били нам кви си.

Радвам се, че се разбрахме.
Като изхвърлим неуместното понятие "бачкане", формулката става:
забогатяване = клептокрация + късмет = узаконено присвояване + втори шанс, тоест шансът да ти се размине, ако не си имал шанса да попаднеш сред законно присвояващите.
Малко дълго стана,
ама с твое позволение жертвам стил заради точност

26 Март 2018 14:48
П.С.
"+" - то горе да се чете "и/или"
Не намерих знака за оператора
26 Март 2018 14:55
В 1905 Рокфелер има 100 млн., което са 12,5 млн. надници на квалифициран работник. 86-те млрд. на Гейтс днес са 250 млн. надници на същия работник.

През 1916 г Рокфелер става първият човек с номинално по тогавашни цени богатство от 1 милиард долара. Когато умира е имал към милиард и половина тогавашни 1937 г долара. Всъщност най-голяма стойност богатството му е имало непосредствено преди ПСВ - еквивалент на около 350-400 милиарда сегашни долара.
Освен това, смятането на надници при 12 часов работен ден и при 8 или 7 часов е леко некоректно. Редно е да се използват еднакви мерни единици - часове труд. Отделно, че при часова ставка 50 цента, 8 долара излизат при 16-часов работен ден.
26 Март 2018 15:02
забогатяване = клептокрация късмет = узаконено присвояване втори шанс, тоест шансът да ти се размине, ако не си имал шанса да попаднеш сред законно присвояващите.

тц, тва продължава да няма отношение към темата, която е за вероятността да забогатееш без тези или подобни врътки. Сценарият, ф който някой играч стига до бинарна ситуация, ф която с действията си да постигне един от два възможни резултата(да забогатее чрез кражба или не) изисква предварително отсяване на фсички други вероятни събития по пътя към този избор. Тоест, тва е финален епизод от верига благоприятни за играча събития, които могат да бъдат оприличени на хвърляне на зарче.

Представи си, че зарчето има не шест, а примерно 1000 страни(горе-долу толкова е RNG-то на WOW) и само една от тях е печелифша.
26 Март 2018 15:12
И стигат до извода, че ключова роля играе късметът.

Изводът: търкайте билетчета от лотариите!
Спокойствие за мисълта и рахат за душата...
26 Март 2018 15:23
Малко съвети как се забогатява с работа:

https://www.youtube.com/watch?v=hncVNNabglc
26 Март 2018 15:30
Нек'ви италианци прочели Никалас Талеб. И кво???
26 Март 2018 15:35
Ако животът ти е предложил възможността да те направят подходящи родители, да те изпратят да учиш ф подходящи училища, да ти намерят работа на подходящо място и въобще да бъдеш ф контакт с подобни на тебе от люлката до гроба, тогава няма никаква необходимост от активно търсене, квото и да било усилие или знание защо е така.

При социализЪма родителите ни бяха с почти еднакви материални възможности, учехме в едни и същи държавни училища, в университетите се влизаше по един и същ начин (с изкл. на тези с привилегии), пък после се оказа, че и от стартиралите при равни условия (изключвам облажилите се от прехода) едни успяха, а други - не. Визирам хора без тежки житейски ситуации като болести или смърт.
Дежурния !
Подозирам, че проучването е финансирано с европейски пари с цел да докаже тезата на левите, че на индивида нещата му се случват, съдбата му зависи от фактори извън него и за житейските му неудачи е виновно и отговорно обществото.
26 Март 2018 15:40
Късмет е да се окажеш навреме, на подходящото място и с подходящите хора. Или да се родиш в устата със златна лъжица. Разбира се има и вариант да забогатееш с престъпление и да не те хванат. Но едно е ясно: че най-умните не са най-богати. Това са искали да обяснят учените, защото те са учени, но други са богатите.
26 Март 2018 15:40
Човекът бил обществено животно.
Тогава патагонците хора ли са?
26 Март 2018 15:43
При социализЪма родителите ни бяха с почти еднакви материални възможности, учехме в едни и същи държавни училища, в университетите се влизаше по един и същ начин (с изкл. на тези с привилегии), пък после се оказа

дефинирай "после". Периодът след разрушаването на тази система ли е "после"?
Подозирам, че проучването е финансирано с европейски пари с цел да докаже тезата на левите, че на индивида нещата му се случват, съдбата му зависи от фактори извън него и за житейските му неудачи е виновно и отговорно обществото.

тезата на "левите" е отдавна доказана и защитена от леви организации като МВФ, Банк ъф Ингланд и т.н.
А хипотезата, че фсичко зависи от индивида, изключва необходимостта от съществуването на общество, така че то няма как да е отговорно, щото го няма.
Тази теза, застъпена от покойната М.Тачър, също е опровергана емпирично.
26 Март 2018 16:09
дефинирай "после". Периодът след разрушаването на тази система ли е "после"?

След 1989 г.
А хипотезата, че фсичко зависи от индивида, изключва необходимостта от съществуването на общество, така че то няма как да е отговорно, щото го няма.
Тази теза, застъпена от покойната М.Тачър, също е опровергана емпирично.

Кой е казал, че фсичко зависи от индивида? Например злощастните обстоятелства. Но доста много зависи, след като при равни други условия един има добра житейска реализация, а друг - не. Тука не визираме само богатство и пари, а и удволетвореност от живота.
26 Март 2018 16:11
Ако животът ти е предложил възможността да те направят подходящи родители, да те изпратят да учиш ф подходящи училища, да ти намерят работа на подходящо място и въобще да бъдеш ф контакт с подобни на тебе от люлката до гроба, тогава няма никаква необходимост от активно търсене, квото и да било усилие или знание защо е така.


Описвате историята ми - и не само моята - на служител на (учен в) БАН. "Всичко е точно" и дори на времето започнах работа в БАН заради престижа ѝ.

Родителите ми/ни обаче не са могли да предвидят какво ще се случва в страната ни както извън, така и вътре в БАН...

От години съм на йота над минималната заплата, равна с тази на хигиенистките, които дори не са на 8-часов работен ден.
С минимална заплата вероятно и ще се пенсионирам.



Тия дни гледах Седрик Вилани (математик и отскоро депутат на LRM) не в предаването на БВ, а в това на Лоран Рюкие по Френската телевизия ONPC.
Науката като част от културата на една нация.
У нас обаче и науката, и културата са на същото дередже... т. е. дори зад/под статута на надзирател в роден затвор...



26 Март 2018 16:13
При подходящо финансиране "учените" ще ти докажат каквото искаш. Каквото си поръчал.
26 Март 2018 16:13
Човекът бил обществено животно.
Тогава патагонците хора ли са?

Правилно!
Докато човек е здрав и работоспособен трябва да дава, а не да чака да получи.
Получаването се полага на болни и възрастни.
Ако всеки здрав и работоспособен разсъждава по този начин ще има много повече за болни и възрастни.
26 Март 2018 16:14
Тука не визираме само богатство и пари, а и удволетвореност от живота.

темата не е за усещането за лична удовлетвореност от живота, а за вероятността да забогатееш. От двете само фторото подлежи на обективна куантификация.
26 Март 2018 16:51
Дежурния
26 Март 2018 14:55

Най-обичам да ме "опровергават", като казват "не говорех за това" или "да не говорим за това, а за...".
Пишеш "в края на 19 и началото на 20 век", посочвам фактите, ти почваш по горната схемичка
Пишеш "надници", посочвам фактите, ти... и т.н.
Смешно е, да не говорим, че още с изходната си теза не казваш нищо
26 Март 2018 17:45
„Богатите„ са богати, защото плащат на „тарикати„, за да пласират такива глупости на „умните„
А умните... умуват ли, умуват!
26 Март 2018 18:19
wreckage
26 Март 2018 15:02
забогатяване = клептокрация + късмет = узаконено присвояване втори шанс, тоест шансът да ти се размине, ако не си имал шанса да попаднеш сред законно присвояващите.

тц, тва продължава да няма отношение към темата, която е за вероятността да забогатееш без тези или подобни врътки.

Късметът е темата, но не споря. Не четоф статията, може да си праф
Дори така, моделчето ти е погрешно.
Описва вероятността да ти раздадат картите, с които се забогатява, но това не йе вероятност да забогатееш.
Ето примерчета из жизнята. От тотото, за простота
Знаеш сички числа, но не пущаш. Било голема жега тугиви в Русе и на мацката й требваше втора шестица след години да си земе 4-те мильона
Пущаш, удряш джакпота и си оставаш беден. Един клетник в Пловдив се изхитри точно това да сдела. Още немаше минимален джакпот и шестицата на човеко бе двайсе хиляди и нещо
... и т.н.

Жалко, че не щеш да чуеш за врътките, те са по-интересни
26 Март 2018 19:51
темата не е за усещането за лична удовлетвореност от живота, а за вероятността да забогатееш. От двете само фторото подлежи на обективна куантификация.

Ми уу, де, обаче когато човек е удволетворен от живота и имотното си състояние въобще не му дреме, че някои имат милиарди.
Давам си сметка, че ако целта ми беше да имам много пари, може би щях да съм по-богат, но щях да изпусна други неща в живота.
Истината е, че приличен стандарт може да се постигне с акъл, труд и упоритост, а при тези предпоставки късметът сам ще се появи.
26 Март 2018 20:04
Истината е, че приличен стандарт може да се постигне с акъл, труд и упоритост, а при тези предпоставки късметът сам ще се появи.

Истината е, че приличен стандарт трябва да има при обикновените бачкатори, де немат акъл, ами си бачкат, правят си нормите, ходат редовно на работа и са прилежни.
А ония с акъл, труд и упоритост трябва да имат не приличен, ами висок стандарт.
Иначе ако свалиш толкова летвата, то 90% от хората остават работещи бедни, не ли?
26 Март 2018 20:32
Истината е, че приличен стандарт трябва да има при обикновените бачкатори, де немат акъл, ами си бачкат, правят си нормите, ходат редовно на работа и са прилежни.
А ония с акъл, труд и упоритост трябва да имат не приличен, ами висок стандарт.
Иначе ако свалиш толкова летвата, то 90% от хората остават работещи бедни, не ли?

Е, зависи от критериите. За едни е приличен стандарт, за други такъв стандарт се смята за висок.
Ей тука за заплащане на работници:
https://www.expert.bg/4000-lv-mesechna-zaplata-za-zavarchik-3000-lv---za-shofxor-na-TIR--606930.html
Търсят заварчици, стругари, шофьори... и трудно ги намират.
26 Март 2018 20:44
Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече. Сенека
26 Март 2018 20:50
Ми уу, де, обаче когато човек е удволетворен от живота и имотното си състояние въобще не му дреме, че някои имат милиарди.

хмм...единият ти проблем е, че под "човек" разбираш "Патагонец". Повечето хора не са Патагонци.

Нека фсе пак да си представим, че населението на планетата се състои изцяло от твои клонинги и да се запитаме дали резултатите от проучването биха били валидни при тва условие. Според мен да. Ако запазим останалите условия - консумацията като израз на обществен статус, Пазара, като единствената координатна система, в която са развиват обществените (взаимо)отношения и чисто рентиерския подход към капитала, тогава...ноо бързо 1% от Патагонците ще се качат на главите на останалите 99% Патагонци. Защо?
Защото, когато един ничтожен процент от Патагонците притежава толкова. колкото фсички останали Патагонци, това малцинство няма никакъф проблем да представи тесните си интереси като обществени.

И тук стигаме до фтория ти проблем - че не ти дреме, че някои имат милиарди.
26 Март 2018 21:25
ърсят заварчици, стругари, шофьори... и трудно ги намират.

Общо 120 души търси бизнесът в цялата страна за работа като леяри, заварчици и тенекиджии.
120 човека и това оправя положението на всички безработни, стига да се преквалифицират?
Патагонците упорито отказват да мислят и карат на клишета.
От чистачи обществото нема ли нужда? Ама честно?
26 Март 2018 22:38
Повечето хора не са Патагонци.

Ми не са. Не съм казвал, че са.
Нека фсе пак да си представим, че населението на планетата се състои изцяло от твои клонинги и да се запитаме дали резултатите от проучването биха били валидни при тва условие. Според мен да. Ако запазим останалите условия - консумацията като израз на обществен статус, Пазара, като единствената координатна система, в която са развиват обществените (взаимо)отношения и чисто рентиерския подход към капитала, тогава...ноо бързо 1% от Патагонците ще се качат на главите на останалите 99% Патагонци. Защо?
Защото, когато един ничтожен процент от Патагонците притежава толкова. колкото фсички останали Патагонци, това малцинство няма никакъф проблем да представи тесните си интереси като обществени.

Представянето на частните интереси като обществени е характерно и за ноого други индивиди, не само за патагонците. Даже се организират в партии за да управляват и да наложат на обществото собствените си виждания, представени като обществени.
И тук стигаме до фтория ти проблем - че не ти дреме, че някои имат милиарди.

И‌ защо да ми е проблем?‌ Сигурно ти по цели нощи не спиш, че някои имат милиони и милиарди?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД