:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Проблемите започнаха, след като представихме Бялата книга за свободата на медиите

Кошлуков има право да променя програмата, но защо започва от мен, казва доскорошният продуцент на "Денят започва с култура" Весела Петрова
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
ВЕСЕЛА ПЕТРОВА
Преди дни програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков подписа заповед, с която отстрани от длъжност продуцента на предаването "Денят започва с култура" Весела Петрова. След това напусна и другият продуцент на предаването. В края на януари екипът на "Денят започва с култура" изчете декларация в ефир, с която обвини шефа си в натиск и опит за налагане на цензура.

През последните дни станаха известни и други промени. Например "Шоуто на Канала" пада от програмата на БНТ1 в началото на април. Абсурдното е, че съобщението не дойде от телевизията, а бе направено в разговор между програмния директор Емил Кошлуков и зрители във "Фейсбук". От БНТ все още не обявяват официално какви промени готвят в програмната си схема. Въпреки това вече е известно, че от следващия месец няма да се излъчват още съботното предаване "Плюс това", на чието място ще върви "Денят започва с Георги Любенов", както и петъчното предаване за международна политика "Светът е седем". Мащабни промени ще се случат и в БНТ 2, която щяла да стане канал за култура. Ще се закриват и регионалните тв центрове.

------------

- Г-жо Петрова, обясни ли Емил Кошлуков защо ви отстранява като продуцент на "Денят започва с култура"?

- Не. Единственото, което пише в заповедта, е, че двама продуценти на едно предаване са много. Преди това Кошлуков ми беше поръчал да направя рейтингов анализ на предаването. В процеса на работата за пръв път забелязах, че не е добре настроен към мен. Прекарах дни наред да чета книги за маркетинг, тъй като съм филолог по образование и работя като журналист, а не в отдел "Продажби". Взех анализите на предаването от маркетинга и, според мен, направих нещо добро като проучване. Когато му го показах, Кошлуков отвори темата как се изчислява индекса на рейтинга. Не съм изчислявала сама този индекс, защото в книгите има много сложна формула за него. В схемите, които получих от колегите, този индекс ми беше даден и аз го написах като краен продукт. Тогава Кошлуков каза, че не аз съм писала анализа, а някой ми го бил написал.

- Кое ви обиди?

- Не ми хареса отношението на Кошлуков. Сякаш каза: какъв продуцент си ти?! Работя в БНТ повече от 20 години, имам кариера в телевизията, която не е за сметка на други хора. Работила съм в "По света и у нас", била съм репортер на президента Желев, на президента Стоянов, във външно министерство, била съм парламентарен репортер. През цялото това време съм правила и репортажи за култура. Преди 7 г. Севда Шишманова ми предложи да се включа в "Денят започва с култура". С колегите разработихме този слот от нула.

- Участва ли директорът в оперативната работа на предаването?

- Не участва. Иска само да му представяме какви теми ще се разглеждат в следващия ден, понякога се обажда и пита какво сме планирали по тази или онази тема. На него му е и задължение да пита. Казал ни е, че държи да има плурализъм по различните теми и ние в повечето случаи имаме плуралистични гледни точки, когато има дискусионна тема. В културата също има много проблеми, по които има по няколко страни. Когато обвинят някого в плагиатство, да речем, това също е тема за дискусии. Тогава каним и двете страни.

- Възможно ли е отстраняването ви да е отговор на декларацията, с която "Денят започва с култура" обвини шефа си в цензура?

- Възможно е. С нашата декларация искахме да кажем, че не искаме да ни се оказва натиск. И е факт, че оттогава никой не ни е оказвал. Според мен всичко започна от това, че през януари поканихме хората, които представиха "Бяла книга за свободата на медиите". Мисля, че нямаше как да не поканим тези хора. Едва ли има човек, на когото да му е приятно, че 28 години след победата на демокрацията България е на 109-о място по свобода на словото. Това е падение и смятам, че в обществото тази тема трябва да се поставя постоянно.

В предаването има рубрика за свободата на словото, така че представянето на книгата не е нищо необичайно. През декември представихме т.нар. Черна книга, в която става дума за строежи на културни центрове в обезлюдени селища. Посланието беше, че би било добре тези средства да се дадат за проекти на места, където има хора и където те могат да почувстват ефекта от тях. "Денят започва с култура" все пак е предаване за култура и в него се занимаваме с културно-етични теми, някои от които са производни на политиката. След като мина изданието за Бялата книга, Кошлуков ме извика и ми каза, че е трябвало да поканим и другата страна по темата.

- Коя е другата страна?

- Не ми каза. Ние умишлено адресирахме нашата декларация и до СЕМ, за да се направи мониторинг на предаването. Доколкото виждам от резултатите, отчетено е, че има плурализъм. С това не се е съгласил единствено Иво Атанасов от СЕМ, когото аз уважавам.

- Той коментира, че "Денят започва с култура" е постоянна трибуна на общественици от десните среди. Съгласна ли сте?

- Не съм съгласна. Може би г-н Атанасов смята, че при нас проблемните въпроси често се коментират от хора с десни разбирания, чието мнение не се е чуло на друго място. Винаги сме се опитвали да подбираме участниците в предаването от т.нар. широк кръг. Факт е, че когато темата има връзка с политиката, хората стават особено чувствителни. Когато по даден проблем има две страни, те трябва взаимно да уважават мнението си.

- Появиха се мнения, че след като през януари Кошлуков не успя да сплаши "Денят започва с култура", сега сменя подхода с махане на хора.

- От моя гледна точка нещата изглеждат точно така. Опитвам се да се поставя на негово място и да го разбера: иска нещо да промени в предаването, да го динамизира. Аз не отричам идеите му и също чакам да видя какво той ще успее да направи. Само че зрителската територия е твърде стеснена, особено културната. И когато едно предаване е насочено в тази посока, дори и ориентация към повече лайфстайл няма да промени особено рейтинга. Мислила съм си много пъти как можем да направим предаването по-интересно. В 9.30 ч. рейтингът започва да пада, защото и тези хора, които дотогава са си били вкъщи, излизат. След това се гледа на сайта и повторенията. Аудиторията е вярна, но не е особено голяма.

Има и нещо друго. Ако тръгнеш да променяш предаването из основи, като например по даден проблем започнеш да каниш много и различни хора, някои от които не разбират темата добре, предаването лесно може да се профанизира. Това е моят страх. Досега през тези 7 г. ние сме представяли качество, дано това да се запази.

- Самият Кошлуков също не е безспорен авторитет. Могат да се прочетат и чуят много мнения, че след неговата поява в "Още от деня" предаването, което досега имаше имидж на издържано, също се е профанизирало. Стигат ли тези мнения до БНТ?

- До БНТ стигат всички мнения, но искам да ви кажа, че рейтингът на предаването е висок. От търговска гледна точка "Още от деня" бележи успех. Водещият не може да се хареса на всички, нашето предаване има същия проблем.

- Шефът на БНТ Константин Каменаров заяви през януари, че лично ви е гарантирал свобода. Какво се случи след това?

- Да, той се срещна с нас и ни обеща пълна свобода. Ние не сме работили под натиск нито преди събитията през януари, нито след декларацията. Затова съм учудена, че Кошлуков постъпи така с мен.

Вижте, аз няма да кажа една лоша дума за БНТ. В нея съм от 20 г., там съм изградила кариерата си. Помня толкова хора, някои от които вече не са между живите, които са ме учили. Не мога дори за миг да допусна, че хората на БНТ ще направят нещо против собствения си дом.

- Вярно ли е, че след като Кошлуков определи Васил Христов за продуцент, той е напуснал БНТ?

- Напусна, защото някои колеги започнаха да подпитват и да пускат иронични забележки дали той е изборът на Кошлуков. И Васил, който е много талантлив и способен, предпочете да си тръгне. Той отдавна имаше предложение и накрая реши да го приеме. Защо трябва да търпи всички тези неща, които се случват при нас? Според мен това е достойна постъпка от негова страна.

- Кой тогава ще стане продуцент на "Денят започва с култура"?

- В екипа сме говорили да е единият от водещите - Николай Колев, но не знам какво ще се случи в крайна сметка. Преди две години той вече беше продуцент и мисля, че е нормално да се върне като такъв, а не да дойде човек, който тепърва ще започва.

- А с вас какво ще се случи?

- Продължавам да работя в БНТ. Вероятно в близките дни ще бъда извикана и ще ми се каже дали продължавам в "Денят започва с култура", или отивам на друго място. Може би ще стана продуцент на предаването "Библиотеката". Което вече съм била. Нещата са малко смешни.
5
5690
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Март 2018 04:16
Колко ли е била сложна формулата на индекса на рейтинга, че каката не е могла да я разбере и е загубила разположението на шефа заради нея?
27 Март 2018 07:44
Интервюто е покъртително. Тази кака е толкова семпла и наивна, простовата и простодушна, че чак е невероятно как работи в оня зоопарк. Кошлуков е тоталната и противоположност, от всичко разбира и не си признава. Тази институция е виц. И модел как се работи и в други подобни.
27 Март 2018 10:00
Сега разбрахте ли, че по принцип демократи няма.
Всички хора са егоисти, а епитетите които им лепваме нищо не означават.
Вече няма капитализъм, социализъм, фашизъм, европеизъм, всичко е ала бала за пред хората.
Кошлуков е най-изпеченият демократ, като млад е бил в затвора, репресиран, после у,чил в САЩ, върнал се, занимава се с политика и т.н., а ... накрая ползва тоталитарни методи от бай Тошово време.
Е ? Промяна има ли или само се заблуждаваме.
27 Март 2018 11:03
"Искам да се запозная с някой, който гледа Шоуто на канала", бе писал някой във фейсбук. Аз също.
27 Март 2018 12:27
Всяка вечер гледам Още от еня, но този самовлюбения нарцис кошлуков
ме възмущава с това, че начало всеки път казва: "днес пак ще има добро предаване".
Алоууу, кошлуков - чакай някой друг да ти оцени предаването, дали е добро. Прекъсва най-безцеремонно събеседниците, налага своя
гледна точка и се мъчи да манипулира. Малко да си коригира поведението и да не смята, че той е най-компетентния
по всички въпроси.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД