:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,547,630
Активни 118
Страници 4,576
За един ден 1,302,066

Германия губи войната с престъпността и хората се въоръжават

Германците се притесняват за сигурността си, докато могъщи престъпни семейни кланове въртят незаконен бизнес и се имат за недосегаеми
СНИМКИ: www.dw.de
Все повече граждани в Германия си изваждат т.нар. малко разрешително за оръжие.
Германската полиция от години бие тревога, че няма ресурсите да се справи с престъпността и не й достига персонал, включително квалифицирани млади кадри. Тя дори се опитва да привлича нови попълнения, като използва нетрадиционни методи за това - с помощта на модерни рап видеа, с непринудени рекламни кампании в социалните мрежи и обяви в стил, който се харесва на младите хора. "Намирането на подходящи кандидати стана много трудно, защото на пазара на труда участват и други играчи, които ни отмъкват добрите кадри под носа", казва говорителят на Съюза на германските криминални служители Улф Кюх. Други негативни фактори са лошото заплащане, неатрактивното работно време - и нощем, и през почивните дни, както и постоянното високо натоварване. Говорителят на Полицейския синдикат Михаел Хауг прибавя и още един щрих към общата картина - медиите често представяли в негативна светлина полицейската работа. Медийните публикации засилвали впечатлението, че насилието и липсата на респект пред полицейските служители са се увеличили драстично. Затова и много родители съветвали децата си да не стават полицаи, уверява той пред в."Ди Велт". Затова и полицията вече е разхлабила някои от изискванията, така например в провинция Баден-Вюртемберг от началото на годината са разрешени татуировките по ръцете, стига те да не са в разрез със законите или дискриминиращи. И по-ниският ръст вече не е проблем. "От гледна точка на липсата на достатъчно кандидати за работа в полицията, просто не можем да си позволим да отказваме на хора само защото те имали татуировка или били с един сантиметър по-ниски", казва Хауг. Но и други критерии биват занижавани, посочва Улф Кюх от Съюза на криминалните служители. Като цяло нивото пада, твърди той и някои федерални провинции например вече взимали кандидати с тройки в дипломите си по математика или немски език. "Което не е никак добре, тъй като тъкмо езикът е важен инструмент в работата на полицаите", допълва той. Друг сериозен проблем за полицията е предстоящото излизане в пенсия на много полицейски служители - до 2021 година всеки пети служител от наброяващия в момента 215 000 души личен състав на полицията ще излезе в пенсия.

Престъпността всъщност е един вид паралелен свят, който отдавна съществува в Германия.Най-опасните от тези паралелни структуриса някои големи кюрдски, ливански и арабски фамилни кланове, каквито се срещат особено често в Бремен, Берлин, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Членовете на тези криминални и тясно преплетени с чужбина кланове живеят в затворени общности, в които всичко е подчинено на архаични представи за родова чест и достойнство. Обикновено това са хора, свикнали да източват облаги от социалната система в Германия и да се обогатяват от кражби, рекетьорство, проституция и търговия с наркотици, пише в."Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). От няколко години тези престъпни кланове инвестират печалбите си в недвижими имоти, защото те са идеално средство за пране на пари, а и дават допълнителни възможности да се "дои" държавата. Например в тях се настаняват бежанци или наематели, които живеят от социални помощи, тоест разполагат с гарантиран месечен доход, отпускан от германската държава. Въпросните кланове се отнасят с презрение към правилата на демократичната, правова държава и към разбиранията за равноправие между мъжа и жената. Всичко, което е извън семейния клан, се осъзнава като чуждо и вражеско. Тези т.нар. "паралелни" обществени структури съзнателно се капсулират и размножават чрез бракове в рамките на същия семеен клан или на сродени фамилии. Личните конфликти и спорове в тези среди се уреждат без инструментите на правовата държава - в рамките на тяхно "паралелно правосъдие". Ако все пак се стигне до съдебен процес, свидетели, следователи и дори съдии биват подлагани на силен натиск и опити за оказване на влияние.

Междувременно някои от тези фамилии се чувстват толкова силни, че не се притесняват да използват и насилие срещу органите на властта. Такъв случай имаше например през 2015 г. в Хамелн, където членове на един престъпен семеен клан направиха опит да освободят задържан за грабеж техен роднина. Да се ограничи престъпността, произтичаща от големите мигрантски кланове, е изключително трудна задача. Тя се усложнява допълнително от това, че въпросните паралелни структури са привлекателни и за някои от пристигналите в Германия бежанци. Повечето от тези новодошли мигранти също идват от патриархални общества със слаби държавни институции. Полицията е длъжна да си извоюва съответния респект и сред хората от въпросните криминални среди с помощта на солидно присъствие и твърда решителност.Дотук държавата се проваля в изпълнениетона задачата да разбие клановите структури, обвързани с организираната престъпност, констатира ФАЦ. Изданието препоръчва да има по-солиден контрол над паричните потоци, свързани с нелегалния бизнес на чуждите кланове.Шансовете за успех в това отношение се увеличиха, особено след като миналото лято законът беше променен. Той вече дава възможност да се отнема имущество, придобито по престъпен начин, дори и без да се знае от кое конкретно наказуемо деяние са произлезли.

Историята на тези криминални "паралелни светове" е христоматиен пример за напълно сгрешената политика на Германия по отношение на чужденците. При това двойно сгрешена. Когато след избухването на гражданската война в Ливан през 1970-те и 1980-те години много такива семейства започнаха да пристигат в Германия, на тях първоначално им беше отказано убежище. За да бъдат накарани да се върнат обратно, им бяха орязани социалните помощи, макар да беше пределно ясно, че тези семейства не могат да бъдат прогонени. Така те се оказаха в ролята на жертви и по принуда започнаха да се обособяват в кланови структури, отделени от останалата част на обществото. Когато по-късно все пак им бе дадено убежище, за интеграция вече беше станало прекалено късно, тъй като много от тези семейства бяха станали част от организираната престъпност. Тогава държавата трябваше да се задейства и да предложи на тези хора модели за интеграция. Това важи с особена сила за жените в тези общности, които бяха принесени в жертва на клановите структури. Но идеологията на мултикултурното общество замъгли погледа на политиците за реалността. И политиката или не искаше, или не се осмеляваше да се захване с клановете. А това се оказа фатално, защото днес вече не може със сигурност да се каже кой все пак ще удържи надмощие - клановете или правовата държава.

Именно това кара много обикновени хора в Германия да се въоръжават. Все повече от тях си изваждат т.нар. "малко разрешително за оръжие". С него в джоба, те имат право да носят официално лютив спрей или малки газови пистолети за сплашване. Тези пистолети обаче също са опасни. Изстрел от непосредствена близост може да доведе до смърт, уточнява "Дойче веле". През последните две години значително нарасна броят на германските граждани, които си извадиха разрешителни за оръжие. Ако през януари 2016 година около 301 000 германци имаха съответния документ, то техният брой през декември 2017 година достигна 557 000. Издаването на такова разрешително струва между 50 и 60 евро, а подателят на молбата не е нужно да се обосновава защо му е необходимо оръжие. Нито пък са необходими специална подготовка или умения за използването му, както е при ловното и спортното оръжие например. Единственото условие е кандидатът да има навършени 18 години. Според официалната статистика в Германия легално огнестрелни оръжия притежават 5.8 млн. души. Масовото въоръжаване се дължи най-вече на всепо-големия брой кражби с взлом, убийства, изнасилванияи битови престъпления, припомнят местните медии. Търговците на оръжия не смогват да задоволят търсенето на електрошокови палки, лютиви спрейове и заслепяващи фенерчета. Курсовете за самоотбрана и фитнес залите също не успяват да осигурят места за всички желаещи.

От 2015 г. чувството за несигурност у германските граждани нарасна значително. Анкета на социологическия институт Инфратест димап от януари 2017 година показва, че 23 на сто от германските граждани се чувстват "по-скоро несигурни", или "много несигурни". Близо една четвърт от анкетираните се чувстват "много сигурни", а общо 51 процента "не много сигурни". Над две трети от анкетираните заявяват, че не усещат някаква "голяма промяна". Това отразява усещането на повечето германци, заяви пред "Дойче веле" социоложката Дина Хумелсхайм-Дос от факултета по криминология към института Макс Планк. "Когато става дума за насилие, само малка част от германските граждани се чувстват лично застрашени. Досега не са правени обстойни научни изследвания за цялата страна. Последното проучване на European Social Surwey обаче показва, че общото чувство на несигурност сред германските граждани е нараснало незначително от 2014 година насам", казва експертката. Още през 2016 година Инфратест димап установи, че много германски граждани са предприели определени предпазни мерки. Една трета от участниците в анкетата заявяват, че вечерно време избягват определени улици или други обществени места. Две трети от анкетираните споделят, че винаги носят със себе си лютив спрей или оръжие за самоотбрана.

Времето, в което нарасна интересът към разрешителни за оръжие, съвпада с отварянето на границите за мигранти. Резултатите от анкетата на Инфратест димап сочат, че съществува пряка връзка между двата феномена. Близо една трета от анкетираните заявяват, че най-много се страхуват от "чужденците и бежанците". Само 13% от германците се страхуват най-много от "неонацистите и десните радикали". "В повечето случаи гражданите научават за тези развития от медиите, без да могат сами да преценят за какви проблеми става дума в цяла Германия", казва Дина Хумелсхайм-Дос. Тя допълва, че не е изключено общественото развитие, както и миграцията да водят до чувство на несигурност и страх. "Друг въпрос е дали тези чувства са основателни", посочва експертката.

Германците се въоръжават. Дали обаче оръжията могат да гарантират повече сигурност? "Не", твърди криминологът Артур Кройцер в свой доклад пред висшето полицейско училище. "В екстремни ситуации много хора посягат към оръжието и убиват други или себе си. Ако тези хора нямаха достъп до оръжие, подобни спонтанни убийства и самоубийства щяха да бъдат осуетени", изтъква криминологът. Той допълва, че увеличаването на броя на частнопритежаваните оръжия отравя атмосферата в обществото."Оръжейният манталитет се разпространява, страховете растат, доверието в обществената сигурност намалява", казва Кройцер. Социоложката Дина Хумелсхайм-Дос е на мнение, че трябва да бъдат изяснени причините за чувството на несигурност у германските граждани. Тези причини не винаги са свързани с престъпността. "Знаем, че страхът от престъпността е силно свързан с други натрупани страхове. Престъпността винаги е проекция на социалните проблеми. Затова политиците трябва да се заемат не само с наказателната политика, а да обърнат повече внимание на социалните проблеми на населението", заключава експертката.
 Арест на членове на арабски семеен клан в Берлин.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Полицаи се опитват да свалят демонстрант от бронирана кола на една от улиците в центъра на Хамбург. Срещата на върха на страните от Г-20 през юли м.г. бе белязана от тежки сблъсъци между демонстранти и органите на реда.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Германски полицаи от федералните провинции и войници от Бундесвера (армията) често участват в съвместно учение за борба с тероризма в град Мурнау, провинция Бавария.
 Полицейска акция срещу чеченци в Дрезден, заподозрени в изграждането на престъпна структура. Те са свръхбрутални и смятат насилието за нещо естествено, като тези престъпни кланове създават все по-големи проблеми в Германия.
16
3502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
26 Март 2018 21:03
Дали ни успокоява, че не сме само ние?
--------
Блогът на Генек
26 Март 2018 21:18
Съсипаха англо-американците Германия и германците, но наближава страшен взрив, само фюрер им липсва, но времето ражда героите си. А цоциолжките там са като тукашните лъжци и г.зомийници на чуждата власт.
26 Март 2018 21:19
Затова и полицията вече е разхлабила някои от изискванията, така например в провинция Баден-Вюртемберг от началото на годината са разрешени татуировките по ръцете, стига те да не са в разрез със законите или дискриминиращи.


27 Март 2018 04:50
Такава емиграция не е нормална. Ако Германия има нужда от работна ръка, трябва да приеме емигранти по съответния ред. Да си пратят биографиите, документите, да бъдат назначени и тогава да пристигат. Да не им се дава гражданство, както беше преди. Още повече, че в Гърция, Испания и т.н. безработицата расте. В Европа се харчат прекалено много средства за помощи и субсидирана заетост. Каква е нуждата тогава от внос? Нуждата е да се вкарат някакви гладни, които са съгласни на всичко? А последствията от това?! Кой ти мисли?! Отглеждаме си престъпници и терористи! Които някои мислят да използват като Троянски кон във вреда на населението си и за политическите си игрички. Безумие!
27 Март 2018 07:04
Най-опасните от тези паралелни структури са някои големи кюрдски, ливански и арабски фамилни кланове, каквито се срещат особено често в Бремен, Берлин, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. Членовете на тези криминални и тясно преплетени с чужбина кланове живеят в затворени общности, в които всичко е подчинено на архаични представи за родова чест и достойнство. Обикновено това са хора, свикнали да източват облаги от социалната система в Германия и да се обогатяват от кражби, рекетьорство, проституция и търговия с наркотици, пише в."Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). От няколко години тези престъпни кланове инвестират печалбите си в недвижими имоти, защото те са идеално средство за пране на пари, а и дават допълнителни възможности да се "дои" държавата. Например в тях се настаняват бежанци или наематели, които живеят от социални помощи, тоест разполагат с гарантиран месечен доход, отпускан от германската държава. Въпросните кланове се отнасят с презрение към правилата на демократичната, правова държава и към разбиранията за равноправие между мъжа и жената.


Какво разправяше Меркел? Ще се справим! Даже така добре се е справила с намиращите се в Германия турци, кюрди, ливанци и пр., че поканиха и още.
Но ми се струва, че е време и България да се намеси със силна критика, че Германия не полага усилия за интегрирането на малцинствените групи в страната.
27 Март 2018 07:40
Има защо да се въоръжават. Благодарение на "горките мигранти" кражбите, обирите, намушкванията с нож и сексуалните посегателства експлодираха.
Апропо, н@е вярвам, че Меркел е била избрана с честни средства.
27 Март 2018 08:08
Германия е окупирана страна. В окупираните страни се прави това , което им харесва на окупаторите ! Тчк.
27 Март 2018 08:17
... Апропо, н@е вярвам, че Меркел е била избрана с честни средства...
- Ами коалиция как се прави? С пазарлък Гласувано е да я има?? И в точно определен формат??? Това да не е "честно средство"? Вж и нашата коалиция...
27 Март 2018 08:43
Последните събития показват, че с висока степен на вероятност стотиците хиляди млади мигранти в западна Европа ще се надъхат, въоръжат и по ръководството на натовски офицери ще се насочат на изток и там ще бъдат пуснати в разход, както нееднократно вече се е случвало. Дано не съм прав. Защото и на мен ми писна да бъда цел на нечии ракети - били те американски или руски.
27 Март 2018 08:44
То не бяха черно-червени, синьо-зелени, джамайка и на раета коалиции... Досега в мирно време Германия никога не е била толкова дълго без правителство.
Меркел е вредна и за Германия и за Европа, ама кокалът не се пуска така лесно.
27 Март 2018 08:47
Съсипаха англо-американците Германия и германците, но наближава страшен взрив, само фюрер им липсва, но времето ражда героите си. А цоциолжките там са като тукашните лъжци и г.зомийници на чуждата власт.
Пожелателно мислене , невярно. Германия днес е страна като население кекава , разнежена , разглезена. Изпедерастена , розоводупеста , толерастка и либерастка. Страна където мъжете не си .... жените , или не както трябва , и последните мечтаят за арабски и негърски паламарки. Страна , където изнасилени феминистки пишат благодарствени писма до изнасилвачите си . А съпрузите на изнасилените германки жално подсмърчат и ходят на психоаналитик. Нищо не става вече от такава нация.
27 Март 2018 08:55
Изпедерастена , розоводупеста , толерастка и либерастка.

traurig aber wahr.

Страна където мъжете не си .... жените , или не както трябва

E, айде ся... Не си ли гледал немски научно-популярни филми
27 Март 2018 09:25
Пожелателно мислене , невярно. Германия днес е страна като население кекава , разнежена , разглезена. Изпедерастена , розоводупеста , толерастка и либерастка. Страна където мъжете не си .... жените , или не както трябва , и последните мечтаят за арабски и негърски паламарки. Страна , където изнасилени феминистки пишат благодарствени писма до изнасилвачите си . А съпрузите на изнасилените германки жално подсмърчат и ходят на психоаналитик. Нищо не става вече от такава нация.

По-добре ли се чувстваш като пишеш простотии?
27 Март 2018 09:51
и хората се въоръжават

А НЕ БЕ!
27 Март 2018 09:53
Извинете, но когато прибавяте към чаша с мляко малко нафта, какво получавате ?
Не може да внасяш безпрепятствено потенциални престъпници и невъзпитани и необразовани хора, и социално-икономическият и чисто човешки възпитателен фон в страната да си остане същият като преди.
Развалът е планиран и резултатите са точно тези, които се предвиждаха.
Но политиците не са хора, които разбират от аргументи, освен ако аргументите не са парични и по техните сметки.
27 Март 2018 21:12
Патагонец
27 Мар 2018 09:25
Мнения: 13,006
От: Bulgaria
Кое е "простотии" , бе селски ? Всичко това са факти , включително изнасяни от медиите , включително сме ги дискутирали тука. Примерно за изнасилената германка , която изпрати благодарствено писмо в интернет до изнасилвачите си...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД