:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 427
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Битки и срещи на народите

Бойко Ламбовски
Дали някой е избирал нарочно Варна и кой - за знаковата "среща между народите", която се състоя вчера, е въпрос твърде интересен. Защото мястото е с усилена символика. Споменът за т. нар. "Битка между народите", състояла се край Варна през 1444 г., вероятно е минал като мотив през обременени от историята глави. В онази битка, както и във вчерашния опит за "дружбашене", пак има и турско, и българско, и европейско, и особено полско присъствие.

Разбира се, не ща да сравнявам Доналд Туск с крал Владислав Ягело - Варненчик, нито Ердоган със султан Мурад II, но паралелите се натрапват сами. В битката при Варна християнските войски, водени от Владислав и Януш Хунияди, претърпяват поражение от ордите на Мурад II. Младият и самонадеян Владислав - едва 20-годишен, не послушва опитния Хунияди, препуска със свитата си от шепа рицари да жъне слава и пада убит. Според някои историци чевръст еничар първо осакатил коня му, като резнал задните сухожилия на животното, а когато тежко бронираният младеж рухнал на земята, бързо му отрязал главата и се завтекъл към султана да се похвали с трофея.



Сега край Варна имат паметници и двамата -



и Варненчик, и Хунияди. Въпросната битка впрочем, неизвестно защо наричана твърде погрешно тук-там "Последната битка между народите", е само малък етап от имперските и колонизаторски набези на различни етноси и държави, видели се силни, към съседи или към екзотични територии отвъд океана. А е само етап, защото тепърва предстои падането на Константинопол, както и друга знакова битка на друг полски крал - Ян Собиески. Под предводителството на Собиески (eдноименната водка е добра) два и кусур века по-късно християнските армии разбиват пълчищата на великия везир Кара Мустафа под стените на Виена. Оттам насетне Отоманската империя почва да отстъпва и да се свива, докато се стигне до Шипка и генерал Гурко.

Тъкмо това свиване, и свързаната с него риторика на г-н Ердоган, са повод за този текст, а не желанието ми да преразказвам битки отпреди шест века. Г-н Ердоган заяви преди срещата, че смята да постави настойчиви искания пред европейските лидери и да не отстъпва. Заяви също така докачението си от факта, че "държат Турция пред вратата твърде дълго" - европейците де. Турция желае да стане пълноправен член на Евросъюза, а някои страни на Европа не щели и да чуят за това.

Нека кажа, че смятам идеята за наддържавно обединение на просветени и цивилизовани държави за нещо много добро, но и да допълня, че страни с недоизживени имперски мераци, особено сред лидерите си, могат до компрометират бърже такава идея и такъв съюз. Г-н Ердоган с широкото си сърце, в което има място за Босна, Кипър и Кърджали, гдето - както той смята, живеят "потиснати наши братя", очевидно не е и не може да се превърне в отличник на европейския интегритет. Казвал съм, че нямам нищо против и Турция, че и Русия един ден да влязат в Евросъюза. Или между държавите да има такова обединение, може и друго, което да направи нелепи изблиците на претенции за национално обособяване, а различните етнически групи - малки и големи, да живеят пълноправен и пълноценен живот в него. И да не се стига до такива безумни парадокси, за които дори не си даваме сметка - косоварят Хашим Тачи, тръгнал с оръжие да отцепва парчета от самостоятелна европейска държава, днес да е валидиран като пълноправен европейски лидер, а Карлес Пучдемон - поел по мирен, парламентарен, изборен път, да търси независимост на Каталуния, днес да е арестуван в демократична Германия като престъпник. Имам чувството, че самата Европа не се замисля за шизофреничността на някои свои акции.

Та националистическата реторика на имперския копнеж, която витае в речите на лидерите на постимпериите, не е добра основа за силен европейски съюз. Тази реторика, тръгваща от лидерите, лесно заразява и формиращите общественото мнение. (Може и да е обратното, но все тая.) Турският журналист Б. Яшар например, от информационната агенция Ихляс хабер, писа преди срещата във Варна, че



"Турция е със силна ръка, ще притисне ЕС и лидерите,



като им представи конкретни факти и документи."

Светът за съжаление още не е узрял за политически акции, неподплатени със сила. Та и прекрасният наш лозунг "Съединението прави силата" спокойно може да бъде взет на въоръжение от всеки национализъм с имперски амбиции. И е взет, впрочем, макар и не с точно такава фраза. Имперското самосъзнание е жилаво като троскот. Спомням си как моя бивша преподавателка от Москва, в средата на 90-те години на миналия век, когато ме видя, почти изплака: "Бойко, а Русия стана такава мъничка..." Тя, жителката на страна с милиони квадратни километри, най-голямата по територия в света, търсеше съчувствие у мене, българина, със страна като "една човешка длан", че страната й станала мъничка! Но ако ней е простен такъв поплак, на лидерите не е.

Почти същото изрече и Ердоган преди седмица-две - как му била намаляла и му се била свила родината. България не била намаляла, Кипър не бил намалял, Сирия не била намаляла, а Турция намаляла. И му кахърно. След разни "битки на народите", от имперско време, та до днес.

Е, срещите на народите и битките на народите не са едно и също, нищо, че някои ги виждат така. Евросъюзът има бъдеще само като алтернатива на национализма и експанзионизма във всички области, вкл. религия и култура.
6
5013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
26 Март 2018 21:19
"Турция е със силна ръка, ще притисне ЕС и лидерите
... си мечтае Ердоган ефенди. Нагло и безцеремонно. А Боко се върти като вентилатор с незатегната ос...
26 Март 2018 23:26
„Нека кажа, че смятам идеята за наддържавно обединение на просветени и цивилизовани държави за нещо много добро, ..„
27 Март 2018 04:40
Казвал съм, че нямам нищо против и Турция, че и Русия един ден да влязат в Евросъюза. Или между държавите да има такова обединение, може и друго, което да направи нелепи изблиците на претенции за национално обособяване, а различните етнически групи - малки и големи, да живеят пълноправен и пълноценен живот в него. И да не се стига до такива безумни парадокси, за които дори не си даваме сметка - косоварят Хашим Тачи, тръгнал с оръжие да отцепва парчета от самостоятелна европейска държава, днес да е валидиран като пълноправен европейски лидер, а Карлес Пучдемон - поел по мирен, парламентарен, изборен път, да търси независимост на Каталуния, днес да е арестуван в демократична Германия като престъпник. Имам чувството, че самата Европа не се замисля за шизофреничността на някои свои акции.

Браво на автора! Но това хич не е шизофренно, ами си е напълно целенасочено. Както и САЩ ще помагат на кюрдите за самоопределение като ги въоръжават, ще пищят срещу референдума в Крим и бунтовете в Донбас. И ще налагат санкции!!!!!!!! Пак добре, че не са бомби като в Югославия.
27 Март 2018 06:55
А щатския експанзионизъм? Вкл. "културен"?
27 Март 2018 10:55
Под предводителството на Собиески (eдноименната водка е добра)...

Аз харесвах повече "Собиески - хербал", зелената, много леко влизаше. Червената ми беше малко остра.

Иначе по темата, идеята за наддържавни образувания малко множко ми идва.
Що се отнася до стиховете на Джагаров, Мир на праха му!, струва ми се че "земя, като една човешка длан" изразява и други неща, не само големината на територията.
28 Март 2018 21:34
Мисля че позицията на Себастиян Курц по въпроса за присъединяването на Турция към ЕС е най адеквантна на съвременните реалности.Може би някога може би при друг лидер на чело Турция би могла да бъде присъединена но сега не е възможно.А ако се случи това ще е самоубийство за ЕС а първите жертви ще сме ние.Не само по географски причини.А относно заплахите и изнудването че тези три милиона мигранти могат да бъдат пуснати мисля че има достатъчно начини тази заплаха да се минимизира.Австрия и Унгария показват как може да стане.Без да изключвам като фактор огромната притегателна сила която Германия оказва на мераклиите за лесен живот.Фактор който надявам се ще отпадне от само себе си не след дълго.Германците започнаха да се осъзнават какво си причиняват и в крайна сметка тяхната пресметливост и прагматичност ще надделеят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД