:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 64
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И в училището на ТУ-София скандалът май е... за пари

Напрежението в елитното столично школо повдига въпроса дали училищата трябва да се променят заради законите, или обратното - законите да служат в интерес на училищата и техните ученици
Когато у нас гръмне скандал, даже и да е в образованието, обикновено се оказва, че става дума за пари. Много пари. Така беше при драмата със Софийската математическа гимназия, която ужким беше за честта на нейните талантливи възпитаници, а реално - за милионите, събирани от курсове. Това май ще се окаже разковничето и на напрежението между просветното министерство и Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия университет-София, което би тревога, че искат да го унищожат, прехвърляйки го под шапката на МОН. Напрежението около школото ескалира в последните дни, след което се уталожи с обещанието за компромис, макар че необходимите за това законови промени тепърва ще се правят. Развоят на събитията обаче е показателен за модела, по който се случват нещата у нас.

Казусът, за който Технологичното училище алармира преди дни, се е появил още през август 2016 г., когато в сила влезе новият училищен закон. Той не предвижда съществуването на подобен тип училища - към университети, с учебни планове и преподаватели, които не се подчиняват на общите условия, а идват от университета или от реалния бизнес. Както казват юристи от училището, този образователен модел е "толкова авангарден, че никой не се е сетил да го уреди в закон". Никой не признава в прав текст, че става дума за законов пропуск. Напротив, министерството тръгна да привежда училището съгласно новия закон (защо чак сега е друг въпрос), "поканвайки" директорката да сключи допълнително споразумение към трудовия си договор, с което да замени работодателя си - ректора на ТУ-София - с шефа на РУО-София. И тук започват много въпроси.

Защо един 30-годишен образователен модел, утвърдил се като суперуспешен и подкрепян от целия ИТ сектор у нас, трябва да се променя и да се вкарва в тесните рамки на определения, които не са за него, в случая - държавна неспециализирана професионална гимназия? Има ли обективни причини, анализи, които да налагат промяна в неговите специфики? Аргументът "законът трябва да се спазва от всички" е железен. ТУЕС обаче е изключително специализирано училище - учениците започват да учат специални предмети още в осми клас, а не в десети, завършват с дипломна работа, която се оценява от академична комисия, преподавателите са корифеи от ИТ бизнеса, а учебните му програми се осъвременяват постоянно в синхрон с новите технологии, които иначе



често остаряват, докато излязат учебниците



на МОН. Та къде тук е "неспециализираната" гимназия? Да не говорим за парадокса, изтъкван от Асоциацията на завършилите ТУЕС - че спортните училища са специализирани, а строго техническите - не са.

Неясно остава и дали действително статутът на училището ще се промени, ако директорът му стане пряко подчинен на Регионалното управление на образованието. От МОН бяха категорични, че нищо няма да се промени - нито статутът, нито преподавателите, нито директорът му. Тогава защо е толкова важно те да минават към РУО-то? "Ако подпишете договор с друг работодател, ще продължи ли старият ви шеф да се грижи за вас?", питат резонно от ТУЕС. Оттам се опасяват, че с прехвърлянето "всичко" се променя. Юристи към училището обясниха, че подписът на директора под исканото от министерството допълнително споразумение на практика ще прекъсне всички юридически връзки между училището и ТУ-София, т.е. то ще излезе от структурата на университета. Така възниква проблем с преподавателите - нито професорите от университета, нито хората от ИТ бизнеса нямат изискваната от закона педагогическа правоспособност да са редови учители. "Изчезват учителите, преподавателите от бизнеса, изчезват дипломните защити, накрая ще изчезнат и учениците", онагледиха перспективата от училището.

Уверенията на министър Красимир Вълчев, че училището ще запази статута си и ще остане към ТУ-София, изглеждаха недостатъчни, след като според новия закон у нас не може да има училища към университети. Как точно ще се защити юридически това? Спорен остана и въпросът за преподавателите - възможно ли е наистина те да запазят местата си чрез сключване на споразумения с университета, както твърдеше МОН, или въпросните споразумения няма никакви правни основания, както смятаха юристи на ТУЕС?

Развръзката на казуса, постигната след двучасов разговор между министъра и асоциацията на завършилите ТУЕС, оставя редица съмнения. Министър Вълчев съобщи, че МОН ще прояви



"търпимост" към сегашната ситуация,



т.е. към запазване на училището към ТУ-София, докато не се приемат съответните законови промени, регламентиращи съществуването на училища към университети. С други думи, отново ще се правят изключения според градуса на напрежението. Това обаче отваря въпроса за другото ИТ училище - в Правец, което също е към Техническия университет в София и е поставено в същата ситуация, но чийто директор е подписал допълнително споразумение с РУО - какво става с него, статутът и програмите му същите ли остават, ако да - какво е новото и защо тогава ТУЕС не се съгласи на подобен вариант, ще се върне ли то обратно към вуза след приемането на законовите поправки и т.н.?

Зад тези на пръв поглед съвсем бюрократични проблеми в последните дни мимоходом се прокрадна друга сюжетна линия - кой ще управлява бюджета на училището, неговите проекти и обществени поръчки. ТУЕС в момента получава бюджета си от министерството по отделна сметка към ТУ-София. За харченето му, както и за обявяването на обществените поръчки, отговаря ректорът на ТУ-София. Преди неговия подпис са нужни подписите на още 5 факултета, казват от училището. "Ако се приеме исканата промяна, контролът би преминал изцяло към директора, който ще може да "коли и беси". Защо един демократичен модел трябва да се замени с авторитарния модел на РУО-то", питат възпитаници на школото. От МОН пък смятат, че преминаването на училището към РУО би дало възможност над него да се упражнява същият контрол, както над останалите училища у нас. Докато сега ректорът, особено ако е в комбина с директора, както твърдят запознати, е почти неконтролируем. Между другото странно в цялата сага изглеждаха отсъствията от медиите на едни от главните действащи лица - ректорът на ТУ-София проф. Георги Михов и директорът на ТУЕС доц. Стела Стефанова. Никой не чу какво мислят те по казуса.

В цялата история министър Вълчев поне публично откри завесата към проблемите на академичното самоуправление у нас. Той призна, че има доста ректори, които отказват да изпълняват препоръки на МОН, включително по одитните доклади и финансовите си политики, като на места е обществена тайна, че някои университети са станали "заложници на ректорите си". Затова обещаните законови промени ще са такива, че да регламентират новия тип "университетски училища", но задължително с повишаване на отговорността на ректорите. Външните зрители така и не разбраха дали ректорът на ТУ-София и директорката на ТУЕС имат някакви прегрешения и МОН са се опитали да ги вкарат в пътя, или пък обратното - РУО-то е опитало да сложи ръка над обществените поръчки и бъдещите проекти, по които в школото се очакват много пари от ЕС... Впечатлението, че в дъното са парите обаче, се затвърди.
3
2473
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Април 2018 21:15
Като възпитаник на училището ме напушва смях, когато чета по медиите колко е елитно. Просто не искам да си представя нивото на останалите "неелитни"
01 Април 2018 22:11
Защо бе, как хубаво звучи само: "елитно школо".
02 Април 2018 15:17
В статията най-сетне се признава, че двете "компютърни" елитни средни училища не са се подчинявали на правилото за т.нар. делегирани бюджети. Парите за тях са препирани директно през счетоводството на ТУ. За другите "успешни" примери на заобикаляне на делегираните бюджети, нито дума.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД