:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,628
Активни 116
Страници 12,870
За един ден 1,302,066

Цацаров довършва началото на прехода и си тръгва

Европейската прокуратура ще пробие за първи път всевластието на главния прокурор
Светослав Терзиев
Докато Бойко Борисов се правеше на европейски фактор във Варна, по-важното европейско събитие бе в София. В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС правосъдни министри, прокурори и високопоставени юристи обсъждаха два дни в резиденция "Бояна" как да заработи след две години и половина Службата на европейския прокурор.

Прогнозната дата е 1 ноември 2020 г., а още в края на българското председателство през юни 2018 г. ще започне процедурата за избор на европейски (главен) прокурор, чието име ще научим през март 2019 г. През идните два месеца ще бъде назначена временна администрация с бюджет 4.9 млн. евро, която ще заработи като авангард на бъдещата прокурорска служба.

Почти десет години минаха, откакто с чл. 86 на Лисабонския договор през 2009 г. се откри възможност за създаване на такава служба. Изглеждаше малко вероятно държавите да се откажат от пълен суверенитет в едно от най-бранените убежища на националната власт - прокуратурите. По-лесно им бе да признаят наднационално правосъдие, каквото функционира от 1952 г. в Люксембург (Съда на ЕС) и от 1959 г. в Страсбург (Европейския съд за правата на човека), но никой не си правеше илюзии, че европейски прокурор скоро би повдигал обвинения срещу физически и юридически лица в ЕС независимо от действието или бездействието на националните прокурори.

Разбира се, става дума за образуване на наказателни дела по европейска инициатива пред националните съдилища, а не пред европейска съдебна институция. Навсякъде ще се прилага националното законодателство (в което европейските правни актове имат приоритет), но с възможност стартовият пистолет да се държи от европейската прокуратура, ако националната покаже некомпетентност, тромавост или съзнателна слепота.Да вярваме ли?Българинът жадува за справедливост от началото на криминалния преход, в който първата задача на новите ръководни среди бе да парализират правораздавателната система, за да протече гладко разграбването на държавните богатства и личните спестявания на гражданите. Последната надежда бе в намесата на Европейския съюз, който чрез своята скромна разследваща служба ОЛАФ засече крадливост у любимци на властта още в предприсъединителния период. Но посочените от Брюксел лица, злоупотребили с негови фондове, така и не влязоха в затвора за разлика от техни съучастници в Германия. Не бяха наказани и още по-крупни аферисти, заради които България изгуби 200 млн. евро през 2008 г. Ялови се оказаха всички доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред, в които единствената точна констатация бе, че въпреки критиките държавата не дава "реални резултати", т.е. имената на пратени в затвора високопоставени корумпирани лица и босове на организираната престъпност.

По този начин пролича, чеслабото място на ЕСе неговата изпълнителна власт, т.е. Европейската комисия, защото и ОЛАФ не е нищо друго освен генерална дирекция в нейната структура. Еврокомисията е склонна да проявява съглашателство с изпълнителните власти (правителствата) на държавите, което ясно се забелязва в колаборационизма й с правителството на Бойко Борисов. Целувките и милувките с него на председателя й Жан-Клод Юнкер имат по-голямо значение от правилата в ЕС. Затова ЕК може да натъкмява докладите си в негова угода или да бави и замразява наказателни решения срещу управляващата върхушка в България, по които отдавна е приключила процедурата си (например за непозволена държавна помощ чрез заменки на голи чукари срещу райски места по Черноморието или за погазване на конкуренцията чрез принудително премахване на "посредници" от енергийния пазар). Фактически Еврокомисията, която би трябвало да бъде пазител на правилата (договорите) в ЕС, става съучастник на тяхното нарушаване от държавите, които по политически или други причини допадат на нейното висше ръководство.

В момента тече процес на укрепване на тази нейна неблаговидна роля чрез назначаване за генерален секретар на ЕК на Мартин Зелмайер (Германия), досегашен началник на кабинета на Жан-Клод Юнкер. Въпреки общото възмущение в европейските институции, включително и в Европарламента,"сивият кардинал" на ЕКзае този възлов пост без никакво намерение да се съобразява с когото и да било. Като се знае, че Жан-Клод Юнкер е болнав и зависим от слабостите си, поради което много често неговите решения се инспирират от Мартин Зелмайер, можем да очакваме, че през оставащите по-малко от две години от мандата на тази Комисия амбициозният германец ще бъде фактически двигател на политиката на ЕК.

За България това означава почти сигурно спиране на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), въз основа на който се пишеха годишните доклади за състоянието на нейното правосъдие и борбата й с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Тези доклади са в прерогативите именно на генералния секретар на ЕК. Зелмайер вече изрази негативното си отношение въобще към писането на доклади за корупцията в ЕС и затова при посещението си в София през октомври 2017 г. каза, че предпочитаната от него форма е т.нар. европейски семестър - една периодична беззъба констатация за общото икономическо състояние на всяка държава със специфични препоръки към нея, имащи силата на пожелания. Комисията "Юнкер" отказа да публикува готовия втори антикорупционен доклад в ЕС, който трябваше да излезе две години след първия, издаден през 2014 г. от комисията "Барозу".

България отдавна настояваше да се прекрати специфичното наблюдение над нея и Румъния чрез МСП, като основният й аргумент бе, че чрез общите антикорупционни доклади тя ще бъде наблюдавана така или иначе заедно с останалите държави в ЕС. При фактическата отмяна на тези доклади от комисията "Юнкер" корупцията в България изведнъж ще престане да съществува като тема в ЕС, без властите да са позволили да падне косъм от главата на което и да е корумпе.Горките румънци!- колко наивни излязоха, че вкараха зад решетките толкова много бивши министри, депутати, магистрати и олигарси. Сега ще трябва да разбият вратите на затворите и да ги понесат на ръце като мъченици на еврокрацията.

Какво ще ни помогне европейската прокуратура? Първо, тя ще бъде независим орган, над който Еврокомисията няма да има власт. Второ, Службата на европейския прокурор ще има големи пълномощия. За начало тя ще разследва посегателствата над финансовите интереси на ЕС, което само по себе си не е малко, защото в държави като България еврофондовете са главен и едва ли не единствен голям източник на чуждестранни инвестиции. Когато властите са доказано крадливи, няма съмнение, че разпределят през министерства и други ведомства тези фондове към роднини, приятели и присъдружни фирми. С тях се хранят и угодническите медии, разраснали се в България до проправителствен монопол.

Но още отсега конструкторите на новата служба заявяват амбицията си да й дадат повече пълномощия срещу големи престъпления, които засягат общите интереси в ЕС. Даже България, която е сред 22-те държави, желаещи учредяването на европейска прокуратура, заяви чрез своята правосъдна министърка Цецка Цачева на конференцията в София: "Готови сме да проведем бъдеща дискусия относно идеята за разширяване на компетентността на Службата. Съзнаваме, че сме изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на сигурността на европейските граждани." Тя си мислеше, че става дума само за борба с тероризма, но министърът на правосъдието на Люксембург Феликс Браз допълни, че следва да се ускори борбата срещу дейността на организираните престъпни групи. Спомнете си дали България изпълни обещанието си на влизане в ЕС да разгроми три големи престъпни групировки. Босовете им все така се разнасят тържествено с джиповете си по жълтите павета. Ако главният прокурор имаше желание, достатъчно бе ръка да протегне, за да хване някой от тях. Но мисията му очевидно е друга, щом от началото на прехода картината е една и съща.Тук идва най-красивата част за Българияот идеята за европейския прокурор. Той ще сложи край на самодържието на българския главен прокурор, който по думите на първия върховен обвинител в държавата след началото на прехода Иван Татарчев живее със самочувствието, че "над мен е само Господ". Новата европейска прокурорска служба, която ще бъде базирана в Люксембург, не само ще има независим статут и ще може да наднича, когато прецени, в националните престъпни пейзажи, но и ще делегира прокурори във всяка държава, които ще си вършат директно работата, без да се смущават от присъствието на местни главни прокурори.

Интересен е ентусиазмът, с който главният прокурор Сотир Цацаров посреща края на всевластието си: "Предстои изграждане на силна, ефективна и независима прокуратура и вярвам, че това ще бъде постигнато с общи усилия", каза той на конференцията в София. За него е ясно, че това ще стане малко след изтичането на мандата му, и евротоягата би могла да удари само сянката му. Така или иначе неговият наследник няма да може да се равнява с Господа. С Цацаров ще свърши началото на прехода, което ще се запомни с гарантирания от държавата имунитет на главните й престъпници.
Снимка: Светослав Терзиев
Сотир Цацаров: Като си тръгна, да заповяда европейският прокурор.
Снимка: Светослав Терзиев
На конференцията в София на 26-27 март 2018 г. министърката на правосъдието Цецка Цачева изрази пожелание бъдещата Служба на европейския прокурор да има разширени пълномощия. На дъното в кадъра - Цацаров.
11
6772
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
01 Април 2018 20:43
Когато властите са доказано крадливи, няма съмнение, че разпределят през министерства и други ведомства европейските фондове към роднини, приятели и присъдружни фирми. С тях се хранят и угодническите медии, разраснали се в България до проправителствен монопол.
Тъжна българска картинка. Дано този европейски прокурор да промени оне малко нещата....
01 Април 2018 20:48
Почти десет години минаха, откакто с чл. 86 на Лисабонския договор през 2009 г. се откри възможност за създаване на такава служба.


Но вие НИТО ВЕДНЪЖ не казахте истината, която дори от това текстче напира да изскочи със страшна сила. Лишиха ни от суверенитет с тоя договор. Нахално, през задния вход, след като той бе ОТХВЪРЛЕН на референдуми в няколко държави, а след това пробутан с ново име през парадния вход. Това са ви ценностите - тоталитаризъм, маскиран като демокрация.

Прогнозната дата е 1 ноември 2020 г., а още в края на българското председателство през юни 2018 г. ще започне процедурата за избор на европейски (главен) прокурор, чието име ще научим през март 2019 г. През идните два месеца ще бъде назначена временна администрация с бюджет 4.9 млн. евро, която ще заработи като авангард на бъдещата прокурорска служба.


01 Април 2018 22:23
която дори от това текстче напира да изскочи със страшна сила. Лишиха ни от суверенитет с тоя договор.


Пак нищо не си разбрал, "дори от това текстче".
01 Април 2018 23:11
Не им вярвам! До сега цървулите ли ми държаха, та не направиха нищо за върховенството на закона у нас? Нищо, просто си трайкаха и потупваха по рамото закоравели престъпници? Няма причина да им вярвам...
01 Април 2018 23:58
D4D5, явно не схващаш, че ако има макар и мъничък шанс за някаква справедливост на клетата ни територия, той е именно в "прехвърляне на суверенитет" от ръцете на крадливата мафия обсебила Родината, в ръцете на далеч не толкова крадливи външни фактори.
Не че при тях е Рай и никой не краде, но се прави далеч по-умерено, така щото и за нормалните хора да остава от пустия му "растеж"...
02 Април 2018 06:53
любим похват на сегашните кукловоди.. нарочно слагат на власт такива кукли на конци.. пе след тива сами да се откажем от държавата си и да я превърнем в просто територия.. на ес.. гето.
02 Април 2018 07:15
Наивинитет е да се мисли, че брюкселското юридическо право, ще е по-така от нашето юридическо право.

Където и да е, всички отрови идват от мисълта, мисленето. И за човешкия организъм и за обществения организъм.
Затова в древността, същността на обучение е било възпитанието -- залагане на здрава и чиста мисъл => съответните дела => съответната проява (лична или обществена). И затова, богатите са търсили за децата си учители-възпитатели.
Та, винаги в едно дело, по-добър е този, който е по възпитан, на който в мисълта му е заложено просвето-възпитание. Такова е и за човека, и за която и да е общност -- родова, обществена, държавна, в т.ч. и подсистемите на Държавата
Та, когато се чудите защо едно нещо не върви, вижте Ръководната мисъл в която са възпитани.
Например, с Ръководна мисъл << Печалбата над всичко >> няма как да направиш читаво здравеопазване или право. Тази Ръководна мисъл (коренът, концепцията) ще развали производната на нея, цялостна здравна и юридическа мисъл, делата, производни на тая мисъл и крайната им проява, в случая -- здравеопазване и правораздаване
Та не се чудете, че из съвременната цивилизация, по света и у нас нищо не върви, освен Печалбата, която сама по себе си е безсмислена и проява на мисълта на болни от алчност, за власт и обществено пъчене, хора ...
Не върви, заради т.н. евроатлантически "ценности", силово налагани по света и у нас
02 Април 2018 08:30
Нови преторианци в евроколхоза... Със същото родилно петно - демократичен дефицит при назначаването и контрола над дейността им. Просто "Бог" ще се издигне с един "облак" по-високо. Вместо над Сатир, ще застане над някой Ханс, или Пиер... Проблемът е системен и "тунинговането" не го решава. При порочна база надстройката само я утвърждава и възпроизвежда. Било на национално, супранационално, или международно ниво.
02 Април 2018 09:03
Статията звучи като опит за оптимистично самозалъгване.
Докато копаем надолу, поддържаме духа с мисли, че е възможно да открием злато или петрол.

Всяка нова евроинституция е по-неефективна от предходната - на какво се надяваме?
Все по-очевидно е, че само увеличаваме силата на казионната службогонска посредственост. Няма място за оптимизъм.
Централизацията трябва да се намалява, а мандатите - да се скъсяват. Другият път е към Путин.

Ето Джордж Оруел:
"In the long run, a hierarchical society was only possible on a basis of poverty and ignorance."
02 Април 2018 12:45
Пожелателно мислене. Добронамерено, но пожелателно.
Въпросът е заинтересован ли е ЕС да бори политическата корупция, или...
02 Април 2018 22:46
Очаквам с нетърпение сблъсъка на все още неучредената европска прокуратура с българския закон и след това с българския съд. Ще е уникално за гледане. Тогава ми се ще да прочета някой задълбочен анализ от автора на горния текст.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД