:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 371
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Страни от ЕС не искат да дават пари на Турция за мигрантите

Вътрешни документи от Брюксел разкриват, че някои държави членки искат да изоставят споразумението с Анкара
Турският президент Реджеп Ердоган: "Ще ускорим успокояването на обстановката в Сирия, за да започнат бежанците да се завръщат в страната".
Редица страни от ЕС имат сериозни разногласия по въпроса кой трябва да плати сметката, за да държи Турция далече бежанците от Европа, сочи разследване на германското сп. "Шпигел". Миналата седмица в рамките на срещата на високо равнище във Варна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери турския президент Реджеп Ердоган, че Анкара ще получи оставащите суми от обещаните 3 милиарда евро съвсем скоро. Една трета от първия транш от повече от три милиарда евро бе поета от ЕС, а две трети - пропорционално от държавите членки в зависимост от тяхната икономическа сила. Германия плати почти половин милиард евро - повече от всяка друга страна. Европейската комисия иска същата процедура да се прилага и за новата помощ. Не всички в ЕС обаче са съгласни с идеята.

Вътрешните документи на Брюксел, предоставени на "Шпигел", разкриват, че няколко страни от ЕС многократно са протестирали срещу планираното финансиране на сделката за бежанците с Турция. В съвместно писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия поискаха новите помощи да бъдат изплатени изцяло от бюджета на ЕС. Юнкер отхвърля идеята. Страните от ЕС също се оплакват от липсата на прозрачност. На вътрешна среща на 8 ноември 2017 г. германското правителство поиска от ЕК да разбере кои средства ще бъдат използвани за финансиране на сделката с Турция и дали те ще бъдат за сметка на спестяване на средства за други програми. Отговор не бе представен, което провокира страни от ЕС да поискат доклад за отчетност.

Средствата на ЕС от споразумението трябваше да бъдат вложени в Турция за изграждането на училища и болници за бежанците. Досега обаче по-малко от половината от 26 дългосрочни проекта са изпълнени, докато останалите дори не са започнати. Спорът за финансирането на споразумението за бежанците разкрива, че сделката между ЕС и Турция не е толкова добре обмислен план за управление на миграцията. Тя е договорена "за една нощ" през 2016 г., твърди представител на Берлин. Някои държави от ЕС очевидно вече обсъждат как да излязат от споразумението с Турция, става ясно още от вътрешни документи, получени от "Шпигел".

СПОР

Парламентът на Косово се събра вчера на извънредно заседание за обсъждане на ареста и депортацията на шестимата турски граждани, уличени във връзки с мрежата на гюленистите, съобщиха агенциите. Петима учители и един лекар с турски произход бяха депортирани миналата седмица от Косово за предполагаеми връзки с Гюлен. След операцията косовският премиер Рамуш Харадинай освободи от длъжност министъра на вътрешните работи и началника на разузнаването с аргумента, че не е бил информиран за операцията. Турският президент Ердоган реагира остро на решението на Харадинай и го обвини в прикриване на "терористи". Харадинай му отговори да не се меси във вътрешните работи на страната. Мюсюлманският духовник Фетуллах Гюлен коментира за първи път ареста и депортацията, като определи това като "бандитизъм".
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Активисти на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" протестират пред сградата на ЕК в Брюксел срещу договорката за мигрантите между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. Тогава страните членки се съгласиха на Турция да бъдат платени 3 млрд. евро, за да спира бежанците.
9
5882
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Април 2018 19:45
"Амнести" какво иска? Никой да не спира мигрантите?
04 Април 2018 20:20
Това ли остана от Амнести?
10(десет) калпака...
04 Април 2018 22:33
10 са хардлайнерите явно, но не забравяй човека зад фотоапарата...
05 Април 2018 07:57
Турският президент Реджеп Ердоган: "Ще ускорим успокояването на обстановката в Сирия, за да започнат бежанците да се завръщат в страната"


А тия от Ирак , Афганистан и Бангладеш ???
05 Април 2018 08:37
А къде остана прословутата евроатлантическа солидарност, проявена с простотията относно "отравянето" на английския шпионин Скрипал?
05 Април 2018 19:50
Ние ще плащаме...
------
Блогът на Генек
05 Април 2018 21:28
Какви ги приказвате ? Всеки да си пази границите ! Мигрант, беглец, пък и дори да се афишира като турист. Всяка държава е в правото си да го пусне или не. Въпрос на национална сигурност и суверенно решение.
06 Април 2018 07:57
По-скоро не искат да дават от бюджетите на държавите си.
Пък и нали я има оградата Му. Защо да се дават грешни пари?
06 Април 2018 16:49
Money for nothing!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД