:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,894,055
Активни 138
Страници 11,341
За един ден 1,302,066

През крив Макрон

Здравият разум не е против либерализма и демокрацията, а против онова, което се преструва на тях, за да мърка доволно в бюрократичното си благополучие
 
Снимка: ЕПА/БГНЕС


В началото на седмицата френският президент произнесе 20-минутна прочувствена реч пред Европейския парламент. В нея обаче не засегна ракетните удари в Сирия и с право - такива режисирани, чиновнически акции не съдържат никакъв драматизъм и слабо интересуват жадното за сензации обществено мнение. Вместо за Близкия изток Макрон предпочете да говори за бъдещето на Европа и за евроизборите през 2019-а, на които се очаква той да вкара доста депутати от новата си партия.
Миналата седмица по повод изборите в Унгария казах, че Орбан е много по-интересен за медиите от Макрон, защото олицетворява нещо ново, а не се опитва да реанимира поизхабени доктрини. И ето, сякаш в опит да ме опровергае, само няколко дни по-късно французинът нахлу в новините. Нахлу, за да каже, че "гражданите искат нов европейски проект" и че "Европа трябва да защити своя модел на либерална демокрация пред авторитарните режими по света и пред "нелибералните демокрации" в Европейския съюз".
За всичко е прав. Гражданите наистина искат нов европейски проект и очевидно вече са запретнали ръкави да го изпълняват - това сочат резултатите от всички избори през последните години, включително и онези, които леко на майтап спечели Макрон.
Прав е също, че Европа наистина трябва да защити своя модел на либерална демокрация. Тя наистина трябва да бъде свят на законността, на върховенството на правото, на честните и свободни търговски отношения, на почтената конкуренция между интелигентни, предприемчиви и морални индивиди, на гарантираните неотменими човешки права и на свободата, най-вече на свободата на мисълта и словото. Всичко това е извън всякакво съмнение. Но както и друг път сме си говорили, проблемът на либералната демокрация е, че тя се е превърнала в нещо съвсем различно, което вече няма почни нищо общо с името, което носи.
За да подсили ефекта на думите си, Макрон заговори за "гражданска война в Европа", война, в която расте подкрепата за "нелибералните демокрации", "авторитарните демокрации" (разбирай Полша и Унгария). Започна да призовава за завръщане към корените на демокрацията, към "преоткриване на демокрацията" - толкова е революционен и иновативен пред европейските депутати! А всъщност демокрацията си е там и никъде не е ходила. Показват го резултатите от всички избори в европейските държави. Това, че по някои въпроси мнението на демоса се е променило, не означава, че демокрацията си е отишла. Който твърди това, значи признава, че е демократ, само докато на него му отърва, народът е суверен само докато гласува за него, но ако гласува за другиго, то демокрацията си е отишла и е дошъл авторитаризмът.

Как вижда Макрон спасяването на либерализма и светлото бъдеще на Европа?

Иска бързо завършване на банковия съюз. Това е система за банков надзор, която работи на базата на действащи в целия ЕС правила. Целта й е да гарантира стабилността на банките и способността им да устояват на евентуални бъдещи финансови кризи. Ще ми се да напомня, че в Съединените щати именно Фани Мей и Фреди Мак с желанието си да гарантират сигурността на частните банки докараха ипотечния балон и последвалата го световна финансова и икономическа криза. В Европа може и да не стигнем чак до такива извращения, но самата мисъл за централизация и административна регулация е всичко друго, но не и либерална.

N'est-ce pas, monsieur Macron?

Франция била готова да увеличи вноската си в бюджета на Европейския съюз, за да се омекотят сътресенията от Brexit. Наистина благородно. Но който дава, също така и иска нещо. Да видим:
Цифровата икономика и общата отбрана да станат приоритет за сметка на кохезията и селското стопанство. Тоест парите да се връщат у тези, които ги дават, и да не остават у онези, бедните. В подкрепа именно на тази своя политика Макрон се обяви остро и против присъединяването на страни от Западните Балкани - не че не ги искаме, не! Напротив, много даже ги искаме, ама някой друг път... Хем либерално, хем демократично!
Да се въведе нов общоевропейски въглероден данък. На пръв поглед всяка грижа за майката Природа е умиляваща и на крилете на това умиление тарикатите направиха много пари. Ама наистина много. Но пък дали Макрон не е тъй загрижен за въглеродните емисии просто защото политиката на Франция е да развива ядрена енергетика (забележете: ядрена, а не перки и фотоволтаици) и защото там е приет закон, според който до 5 години ще бъдат закрити всички ТЕЦ-ове на въглища? Ех че хубаво ще бъде, когато Франция вече няма да има ТЕЦ-ове на въглища, всички останали да плащат "общоевропейски въглероден данък"!
Да се въведе данък върху приходите на цифровите компании. Това по принцип е съвсем справедливо, особено когато става дума за Гугъл и Фейсбук, но знаем ли още колко, какви и кои фирми попадат в определението "цифрови компании"? Пък и ако ресурсите и персоналът на тези компании са базирани в други държави, то дължат ли някому данък само защото гражданин на съответната територия се е възползвал от услугите им? Ако си внеса "Мерцедес" от Германия, то "Мерцедес" дължи ли данък печалба на България за тая работа? Но както и да е! В момента не си говорим нито за финанси, нито за справедливост. Говорим си за "защита на либералната демокрация". А дори и най-либерално настроеният либерал ще ви каже, че прекомерното облагане с данъци не е съвсем либерална работа. Особено когато новите данъци се налагат, за да бъдат използвани като инструмент в иначе гордата и свободна пазарна конкуренция.

N'est-ce pas, monsieur Macron?

Очевидно речта на френския президент не беше за спасяване на либералната демокрация, а на нещо друго, което настоява да го познаваме под нейното име. Не беше толкова и за бъдещето на Европа, а по-специално за бъдещето на Макрон в нея, особено след изборите догодина. Знаем, че той се надява на силно влияние в Европарламента, особено след отпадането на британските лейбъристи и невижданото отстъпление на европейските социалисти.
От една страна, Макрон вижда, че Европа се задъхва. Вижда, че след години натрупване на деформации мигрантската криза отприщи процеси на нормализация, които всички oправни политици се опитват да оглавят. Вижда, че популярност днес може да се печели само с увлекателен разказ за ново европейско бъдеще.
Но вижда също така, че политик като него, тъкмо овладял системата, тъкмо успял да се впише в сложната бюрократична властова йерархия, на прага на своя европейски триумф, не е редно, не е логично да се опълчва срещу системата, която е овладял.

Затова трябва да издигне плашило и плашилото е "национализмът"

Всъщност дори и много по-непроницателен от Макрон човек, ако се вгледа в случващото се, ще види, че наистина има подем на национализма, но това не е национализмът от началото на ХХ век, довел до световните войни. Това е един друг национализъм, европейски по същността си. Може би дори ще е по-правилно да го наречем "европейски патриотизъм". В този национализъм, който така плаши Макрон и подобните нему, няма омраза към други европейски нации. Няма омраза към никого. Няма даже подозрителност. Новият европейски патриотизъм не иска нищо чуждо. Иска само възвръщане на изгубеното достойнство. Новият европейски патриот е горд, че е гражданин на Европа, и не казва "аз съм нещо повече от теб, защото ти си белгиец, а пък аз съм унгарец, и ни най-малко не ме дразниш, понеже си румънец, а пък аз съм испанец". Да - ще каже Макрон, - обаче новият европейски националист мрази мигрантите, мрази преселниците от Африка и Близкия изток. Нищо подобно. Никой никого не мрази. Да не желаеш някой да присъства в дома ти, да налага в него обичаите си, да ти рови нощем в хладилника и да намига на дъщеря ти - това все още не означава, че го мразиш. Европейските патриоти (гледам да не казвам националисти, защото "нация" е друго, а пък Европа е родина на всички ни) просто искат да се спазват някакви правила и закони и всеки да ползва това, на което има право. И искат да бъдат уважавани, а не да се гледа на тях като на измет, която е готова да слугува на всеки, който й дойде на прага.
Това, което европейските патриоти искат най-силно, е да се осмисли и ако трябва, да се преосмисли системата на тези пусти "европейски ценности", за да знаем кои сме, откъде идваме, какво сме постигнали, къде отиваме и какво ни предстои да постигаме. Никаква "гражданска война" не е това, г-н Макрон. Просто като видим, че един майстор не може да ни оправи водопровода, махаме го и викаме друг. Нали вие, политиците, сте това - служители на суверена, слуги на народа, избраници на гражданите? Никаква "гражданска война" няма, защото никой не се е обявил против свободата и демокрацията - базисните "ценности" на либерализма. Но мнозина не желаят свободата на словото да бъде заменена с нова цензура, мазно наречена "политкоректност", а културната идентичност да бъде принесена в жертва на безформено чудовище, наречено "мултикултурализъм".
Говоренето за нов европейски проект, г-н Макрон, безспорно би било полезно за политическата ви популярност, но само ако някой му повярва. А да се повярва на "ново европейско бъдеще" през реанимирането на доста компрометираната т.нар. либерална демокрация става все по-трудно. Защото тя нито е либерална, нито е демокрация. Здравият разум не е против либерализма и демокрацията, а против онова, което се преструва на тях, за да мърка доволно в бюрократичното си благополучие. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
62
4292
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
62
 Видими 
20 Април 2018 20:10
Този път отлично!
20 Април 2018 20:52
Присъединявам се към оценката на Sine_metu за този опус на Сула!
Смешен микронапальон е тоз Макрон! До евроизборите френците ще го разлюбят! А САЩ-о-пуделствуването му ще накара здравомислещите в цяла Европа, и в старата, и в новата, да се отвратят от него!
20 Април 2018 20:58
Сула като иска, може.
20 Април 2018 23:09
Да, този път two thumbs up. Разбира се, разминава се с тезите на големия аналлизатор Иван Кръстев,че Източна Европа е някакси повредена, така,че се питам на кого са му криви очите.
20 Април 2018 23:43
Това е един друг национализъм, европейски по същността си. Може би дори ще е по-правилно да го наречем "европейски патриотизъм". В този национализъм, който така плаши Макрон и подобните нему, няма омраза към други европейски нации. Няма омраза към никого. Няма даже подозрителност. Новият европейски патриотизъм не иска нищо чуждо. Иска само възвръщане на изгубеното достойнство. Новият европейски патриот е горд, че е гражданин на Европа, и не казва "аз съм нещо повече от теб, защото ти си белгиец, а пък аз съм унгарец, и ни най-малко не ме дразниш, понеже си румънец, а пък аз съм испанец".


ъхъ.... все едно слушам благопожеланията на онез, които преди четвърт век основаха ОНД.
20 Април 2018 23:52
Да не желаеш някой да присъства в дома ти, да налага в него обичаите си, да ти рови нощем в хладилника и да намига на дъщеря ти - това все още не означава, че го мразиш.
Но мнозина не желаят свободата на словото да бъде заменена с нова цензура, мазно наречена "политкоректност", а културната идентичност да бъде принесена в жертва на безформено чудовище, наречено "мултикултурализъм".

Бай Иване, да живейш !

Пиши в тефтера едно реално (не виртуално) уиски от мен!
20 Април 2018 23:58
Новият европейски патриот е горд, че е гражданин на Европа, и не казва "аз съм нещо повече от теб, защото ти си белгиец, а пък аз съм унгарец

Няма как да знаем кво казва маджаринът.
С което обзорът ми на петъчния булшит е към своя край.

Край на обзора.
21 Април 2018 00:04
wreckage
20 Апр 2018 23:58
Голем грубиян си - даскалът се разплака биля, напира го да черпи.
21 Април 2018 00:09
ми щом смета да го окуражава, подпомагайки заниманията му с почерпки, той се явява помагач и съучастник на Сула.
21 Април 2018 00:14
той се явява помагач и съучастник на Сула.
Тва е ноо интелектоално-десиденски и жълто копитно
21 Април 2018 00:33
С което обзорът ми на петъчния булшит е към своя край.

Тва е ноо интелектоално-десиденски и жълто копитно

Не можешь какать - не мучай жопу
(руска пословица)
21 Април 2018 00:40
Не можешь какать - не мучай жопу

Сула само тва може, което е видно от досегашното му творчество, и не виждам основание да го допингираш с разслабващи.
21 Април 2018 00:44
Не можешь какать
Ми кво се разбута - седи мирен, като фтиченце,
21 Април 2018 07:02
Сула, ,
Превеждай на френски и пращай в Либерасион статията.
21 Април 2018 08:52
Там, където присъства raison - заключенията и резултатите са човешки разбираеми и приемливи.

Г-н Стамболов - за статията
21 Април 2018 09:05
To read Sulla or not to read him? That is the question!

... The rest is politically correct silence.
21 Април 2018 09:11
Текст песни Otto Dix Карфаген
Мой Карфаген

Не должен быть разрушен.
Я не продам
Богу свою душу.
Над запретами воля моя как надгробие.
Я есть прах, я есть червь,
Я есть Бога подобие.

Сильных мира сего
Не заставить склониться,
И в смиренно в деяниях
Грешных виниться.
Не сковать их цепями
Истин Исхода.
Они верят в одно -
Сила значит свобода.

Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam
Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam

Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam
Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam

Те, кто могут летать,
По грязи не ступают.
Те, кто слушают сердце,
Толпе не внимают.
Тайну власти своей
Мы понять вам поможем:
"Почему мы грешим?
Потому что мы можем!"

Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam
Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam

Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam
Ceterum censeo
Carthaginem esse delendam

Мой Карфаген
Не должен быть разрушен.
Я не продам
Богу свою душу.

Над запретами воля моя как надгробие,
Я есть прах, я есть червь,
Я есть Бога подобие.

21 Април 2018 09:19
Голем грубиян си - даскалът се разплака биля, напира го да черпи.

Даскалът на то он и даскал, потому что может какать и плакать.

Сула пък твърдо застава зад патриотизма на 80-те %.
21 Април 2018 09:35
Сула пък твърдо застава зад патриотизма на 80-те %.


Васька, сливки хочешь? Вот, с клубникой:

(снимка: натиснете тук)

21 Април 2018 09:35
Доближил се е до проблема Сулата относно фалшивите либерали.
Обаче, това за "намигане на щерката" в Европа издава архаични инстинкти.
Както вече добре знаем според новата Конвенция, първо не е ясно дали "щерката" е "щерка" и родителят няма право да упражнява насилие над нея като я определя като такава.
Второ, не знаем какъв точно е "намигащия"? Той също може да се е регистрирал при домоуправителя както му е било удобно да се самоопредели. Тук възможните комбинации реални и регулативни стават много и Сула би трябвало по-внимателно да борави с подобен каламбур.
21 Април 2018 09:50
тва за кво требе да е либералната демокрация и кво е - във връзка с онва за атомните централи и въглеродния данък:

сула га че е прочел малко маркс и ленин таа седмица

сула, и следващата пак да попрочетеш тия двамата, мое и да ти стане и ясно защо картаген требе да бъде разрушен
21 Април 2018 10:18
Много добра работа на Сула!
И, трябва да отчетем, че е преодолял някои политкоректности, от които страдаше...
21 Април 2018 10:30
Цифровата икономика и общата отбрана да станат приоритет за сметка на кохезията и селското стопанство. Тоест парите да се връщат у тези, които ги дават, и да не остават у онези, бедните.

Още Тони Блеър предлагаше огромните суми за субсидии в земеделието да се преориентират към иновациите. Не стана и най-вече заради френските фермери, получаващи най-тлъст дял от тези субсидии. Има нещо доста изкривено в земеделските субсидии: вместо да се субсидират само скъпоструващата продукция, изискваща ръчен труд, се субсидира и производството на зърнени храни например, което е изцяло механизирано. В резултат едри земевладелци печелят огромни пари за сметка на европейския данъкоплатец.
21 Април 2018 10:40
А бе Патагон къв ръчен труд те гони в Европа? И то земеделски, в калта?
Там всичко е арт, креативити и сензуалност. От това чупят кинти без да се потят.
Едни нарциси, ако не са наште от махалата да им ги оберат няма да има кво да подарят на ближните си.
Тук там останал по някой истински фермер и му пречат да си върши работата като го показват по телевизиите и ходят да го гледат тълпи все едно ходят на цирк и е с две глави.
21 Април 2018 11:40
Г-н Стамболов,и от мен - за статията:
21 Април 2018 11:43
Иван Стамболов,
Компанията,
21 Април 2018 11:50
Тва, че Сула пише същото което си мислят некои колеги, е индикатор единствено за качеството на респективните мисловни процеси на Сула и колегите.
21 Април 2018 12:43
wreckage
21 Апр 2018 11:50


Този път Сула просто е 'нацелил ваксата' на 80%-те.
21 Април 2018 14:19
wreckage

Тва, че Сула пише същото което си мислят некои колеги, е индикатор единствено за качеството на респективните мисловни процеси на Сула и колегите.Киселичко иде гроздето.

Но нищо, важното е, че с Котьонока сте от неосемдесетте.

Сула
21 Април 2018 15:04
Новият европейски патриот е горд, че е гражданин на Европа,

Еха, хем патреот, хем евро. И двете хубости в едно.
21 Април 2018 16:36
Еха, хем патреот, хем евро.


Също както жителят на щата Тексас е хем тексаски патриот,хем - американски.
21 Април 2018 16:45
Има един голям проблем обаче. И се чудя защо Сула се прави,че не го вижда?! Путин и аналитиците от КГБ още преди СССР да се разпадне,са усетили че в патриотизмът и национализмът ще има СИЛА. И тайно са решили да използват тази сила за своите си цели. Затова създават такива пишман патриоти като Далавери в България или се опитват да контролират патриоти като льо Пен във Франция. Не са чак толкова прости другарите с "чисти" ръце и как беше по-натам...
21 Април 2018 17:07
Путин ги създава, не си самовъзникват естествено? Оптимистичен поглед.
21 Април 2018 17:14
Трябва да кажем на бачо че Путин го е правил. Вероятно в понеделник.
21 Април 2018 17:21
Европейските патриоти (гледам да не казвам националисти, защото "нация" е друго, а пък Европа е родина на всички ни)


Сула, съчиняваш си. Тя и планетата е родина на всички ни, и галактиката, и вселената...

"Европейските патриоти" го пробутвай на пейката пред блока, заедно с последното десет.
21 Април 2018 18:17
Киселичко иде гроздето.

Кво грозде - нещо ти куца метафората.
Писанието на Сула е инфантилно отвсекъде и може да бъде разнищено параграф по параграф, но не заслужава.
Напр. след като изяснява, че новите нелиберални демократи били за свободна търговия и конкуренция, критикува Макрон, че искал да ореже кохезия и селско стопанство, за да се връщали парите към онези, които ги дават. Всъщност вълната на възхвалявания модерен европейски национализъм започна точно в страните нетни-донори, като една Холандия, например, и една от първите им мантри бяха фондовете, насочвани към Източна Европа и приемът на работници от Източна Европа. Да припомням ли дебата за "полския водопроводчик" в Брексит, който отвсекъде си е баш тържество на "модерния национализъм", подкрепен не само от "провинциалните бели" , но и от секви тарамбуки , докопали се до британско гражданство.
И нека разгледаме отблизо проповядвания модерен европейски национализъм, дето нямал претенции към съседите и то в седмицата, в която Шешел псува първата хърватска парламентарна делегация в Сърбия от десетилетия. Основната спирачка за членството на Скопие в ЕС е ветото на Гърция и спорът между двете държави е националистически от всекъде, да не пропускаме и нашите обвинения към Скопие, че ни краднат историята. А какъв е по същество спорът между Косово и Сърбия , ако не националистически - родината на местното албанско мнозинство е исторически символ на Сърбия.
И как точно мантрата на "осъзналия се соросид" Орбан за "християнска Европа" се връзва с бъдещото членството на Албания, Косово и Босна? Същият тоя любимец на пишман-националистите повтаря за "Унгарска Унгария" , но как би реагирал на програма за "Румънска Румъния", издигната от "модерни евронационалисти" в съседна Трансилвания?
21 Април 2018 21:21
Памфуций
21 Април 2018 18:17
Всъщност вълната на възхвалявания модерен европейски национализъм започна точно в страните нетни-донори, като една Холандия, например

Без да коментирам цялото ти мнение, ще направя малко уточнение.
Нетният донор се казва България.
Положителното салдо "+ кохезионни фондове - вноски" е част от политкоректността, тоест лъжата, може и обратното, синоними са.
Истинското салдо е друго и включва:

"+ ПЧИ - Платено на останал Свят" = 80 млрд. лева - 110 млрд. = - 30 млрд.
Като това е само началото. ПЧИ отдавна почти не нарастват, а Платеното, тоест печалбата от ПЧИ расте. Нормално е. Във всеки бизнес отначало инвестираш, после стрижеш, стрижеш, стрижеш. Когато става дума за България, инвестираш малко, а стрижеш много и дълго.

1 млн. емигранти (сложи друго число, ако искаш, за да не спорим) Х 35 хил. долара, похарчени от страната-донор да отчува 1 емигрант до месодайна възраст (оценката е на Държавния департамент) = - 60 млрд.

Само дотук, салдото е минус 90 милиарда за България

Това списъче мога да го продължа още. Дълго.
Например ликвидирането на традиционни национални отрасли, още по-например селското ни стопанство и най-например от Холандия.
Не знам нарочно ли я избра за примерче, но от нея по-подходяща няма. Знаеш ли, че още през 1990 МВФ определи по една "стара" страна да курира всяка от "новите"? Естествено, кураторът на България бе Холандия. А знаеш ли защо "естествено" и защо именно Холандия? Защото ние и италианците им бяхме най-големите конкуренти в селското стопанство. Вече не сме. Ние.
Те така те с донорството.
21 Април 2018 21:42
Aвторът пише това, коетп отдавна търдя в тоя форум - европейците искат да живеят в собствен дом[/b] и никой не може да ги обвиняа в това
21 Април 2018 22:28
Сулчо що тата обърна курса ,сега да видим кога ще тегли една псувня на отвореното общество
21 Април 2018 22:29
Памфуций
21 Апр 2018 18:17


Башка, че ако Сула си беше дал труда да се запознае с нещата, които праи Макрон, щеше да осъзнае, че Макрон е най-видният шибан тачърист ф цела Европа, даващ на богатите, взимащ от бедните, газещ имигрантите така, както Орбан не ги е газел и въобще образцоф консерватор.

Ноо е наскърбително когато поради вродена тъпота не различаваш съюзника от душманина...
21 Април 2018 22:29
Сулчо що така обърна курса ,сега да видим кога ще тегли една псувня на отвореното общество
21 Април 2018 22:58
ако Сула си беше дал труда да се запознае с нещата, които праи Макрон, щеше да осъзнае, че Макрон е най-видният шибан тачърист ф цела Европа,

Може би, ако сам си се запознал с нещата, немаше да бъркаш Макрон с Фалон, нито да изместваш предмета на темата.
21 Април 2018 23:01
немаше да бъркаш Макрон с Фалон


нито пък Фийон с несъществуващия Фалон, ма нейсе
21 Април 2018 23:03
тц, тва е политиката на плезидента Макрон. Апсолютен гъз, не ти трябва никъф Фалон, Макрон е ноо по-добър ф тая ралта.
21 Април 2018 23:06
мето трая да спре да чете само дейли мейл и атака и да поработи върху общата си култура, не ли?
21 Април 2018 23:08
Mail is crap, it's known.
As they used to say in Game o'Thronez.
21 Април 2018 23:10
според мен там най-често използваха думата кънт
21 Април 2018 23:14
от третия сезон нататък. Хамериканците се спичат от cunt повече от nigga. Тарантино има грижата да ги поддържа ф кондиция за фторото.
21 Април 2018 23:39
тц, тва е политиката на плезидента Макрон. Апсолютен гъз, не ти трябва никъф Фалон, Макрон е ноо по-добър ф тая ралта

Вземи си правописа от Трой, той е спец по тия работи, но си признай, че тачеристът не е Макрон, нищо че е банкер.
21 Април 2018 23:45
Иначе рецептата за ЕС е повече демократичност и отчетност на евробюрокрацията пред населението, т.е. в обратната посока на предписанията на Сула.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД