:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Шампиони водят битка с депресията

Майкъл Фелпс поиска помощ за олимпийците, но проблемът не е само при тях
 
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Големите звезди в световния спорт изглеждат непобедими, имат толкова много пари и слава, толкова много хора, помагащи им с всичко, първокласен живот, в който, на пръв поглед, няма проблеми. Но все по-често и все повече звезди признават, че страдат от депресия и водят тежка битка с нея. Майкъл Фелпс, най-успешният спортист в историята на олимпийските игри, използва позицията, а и личния си опит, за да призове американският олимпийски комитет да помогне на спортистите, които страдат от депресия. Наскоро плувецът, който има 28 медала от олимпийски игри, 23 от които златни, призна, че е искал да умре и се е замислял за самоубийство.
"Аз съм човек, който е минавал през тежка депресия 3 или 4 пъти, след всяка олимпиада. Поставял съм живота си в опасност. Американският олимпийски комитет, според мен, не прави нищо, за да помогне на спортистите в прехода след олимпиадата. Това е тъжно. Трябва да работим по този въпрос", каза Фелпс.
Той призна, че най-тежко му е било след Лондон`12. През 2014-а той бе хванат за втори път да шофира след употреба на алкохол, но това не е бил най-големият проблем.
"Исках да умра. Просто исках да умра. Бяха ни изписали приспивателни заради пътуванията по света. В един момент даже погледнах колко хапчета имам. Сега съм щастлив, че имах само едно. Случката обаче ме уплаши много", разказа Фелпс, който е потърсил помощ след това и влезе в клиника в Аризона. Сега бившият плувец се надява олимпийският комитет да се намеси. Според него 90% от спортистите страдат от депресия след олимпийски игри.
"Ние представяме страната си. Правим всичко, което можем, за да спечелим медал, да развеем знамето пред света. Когато се приберем, всички се отнасят с нас така, все едно ни казват: "Добре, отметнато. Къде е следващото хлапе? Къде е следващият?" Това е тъжно."
Фелпс направи няколко публични изяви по темата заедно с Алисън Шмит, носителка на общо 8 олимпийски медала в плуването, която също призна, че е страдала от депресия. Тя посещава психолог, а в момента е активист в битката с проблемите с психическото здраве.
"Това е нещо, с което трябва да се справяш всеки ден. Само защото си ходил на психолог или защото се чувстваш по-добре, това не значи, че си се излекувал. Депресията е нещо, с което трябва да живееш до края на дните си", каза Шмит.
Миси Франклин, която спечели 4 златни медала за САЩ в плуването на игрите в Лондон , също призна, че има депресия. Тя бе едва на 17 на олимпиадата през 2012-а. На следващите игри - в Рио`16, Франклин взе само едно злато с щафета, без да спечели нищо индивидуално, макар да бе фаворит.
"Като модели за подражание, от нас се очаква да сме силни. Ти си олимпийски спортист, трябва да си наистина корав, да си уверен. Мисля, че другите забравят, че и ние сме хора, имаме дни, в които сме изтощени, не сме мотивирани, не искаме да тренираме. В Рио бях в най-добрата физическа форма в живота си, имах най-добрата година като тренировки. Но всичко това нямаше значение, защото психически бях толкова зле, че бях безполезна. Тялото ми беше безполезно, не можех да контролирам мислите си. В такава ситуация няма никакво значение колко много си тренирал", каза Франклин.
Според нея проблемът също е завръщането към "реалния свят" след олимпиада: "Хората ни гледат в продължение на 2 седмици, но след това се връщат към нормалния си ритъм. Ние сме имали двете най-вълнуващи седмици в живота си, за които сме тренирали цяла вечност, но всичко това свършва, а някои спортисти изпитват трудности да намерят път в "реалния свят", да намерят работа, да открият друга страст в живота си", казва 22-годишната Франклин, която след Рио`16 записа психология, за да "научи повече за себе си и другите хора".
За проблема говори и скиорката Микаела Шифрин: "Най-трудното нещо на олимпийските игри е емоционалната дупка след това. Казваш си: "За какво е предназначен животът ми, след като олимпиадата свърши? Това е чувството..."
Проблемът с депресията обаче не е само при олимпийците, а и при всякакви професионални спортисти. Наскоро футболистът на "Манчестър Юнайтед" Майкъл Карик призна, че в един момент от кариерата си е помолил да не бъде викан в националния отбор на Англия заради депресия.
"След световното първенство през 2010-а в ЮАР си казах: "Не мога да го направя отново." Чувствах се много зле. Някои ми казваха: "Стегни се и бъди благодарен за това." Разбирах привилегированата си позиция, но ми беше толкова трудно, че не можех да се справям повече. Бях в депресия на моменти. И казах на футболната асоциация: "Вижте, моля ви, не ме викайте!"
През март двама баскетболисти от НБА - ДеМар ДеРоузан от "Торонто" и Кевин Лав от "Кливланд", също повдигнаха въпроса.
"Колкото и неразрушими да изглеждаме, ние сме хора, в крайна сметка. Всички имаме чувства. Понякога депресията надделява, имаш моменти, в които чувстваш, че целият свят е върху теб", каза ДеРоузан.
Малко след него Лав, който стана шампион в НБА през 2016-а, призна, че е получил паник атака по време на мача с "Атланта" на 5 ноември. 29-годишният баскетболист казва, че това е било като "сигнал за събуждане" и затова веднага се записал на терапия. Лав написа специален текст за депресията в сайта Players Tribune, в който казва: "За мен депресията изключи всички. Не чувствах радост или удовлетвореност, когато направя нещо добре. Не се смеех, когато видя нещо смешно. Не чувствах нищо, когато губех мачове. Тъгата и гневът дойдоха по-късно, тъй като не разбирах защо не чувствам нищо. Мислех си, че развалям настроението на всички около себе си. Тогава отидох наистина на мрачно място и се чудех дали няма да е най-добре да се отстраня от уравнението. Разбрах защо други започват да си мислят, че да се наранят сами, е добра опция. Поне чувствам нещо, дори да е болка."

----

Фюри загуби титлите си заради това

Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри загуби титлите си заради депресия. Британецът шокира света с победата си срещу Владимир Кличко в Германия през ноември 2015 г. Впоследствие обаче изпадна в депресия, заради която, по неговите думи, е посегнал към кокаина.
"Не исках да се събуждам, всеки ден се надявах да умра. А това е лошо нещо, когато имаш три деца и съпруга, нали? Но не искам да живея повече", каза Фюри през 2016-а.
На следващата година обясни, че се е справил с депресията: "Излязох от много мрачно и страшно място. Ако мога да победя депресията, мога да победя всекиго! Това беше най-трудната битка в живота ми!"
Сега той е в доста по-добро състояние. Наскоро Фюри, който свали близо 40 кг, за да си върне формата, обяви, че ще се завърне на ринга на 9 юни, повече от 2.5 г. след успеха му срещу Кличко.

2
1980
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Април 2018 19:55
Милиони хора по света имат депресии, но нямат милионите на американските глезльовци.
28 Април 2018 10:15
Стига кански рев!
Да намерят друг смисъл в живота си!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД