:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 406
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Защо на Балканите няма тигри

За нас, за разлика от ирландците, общността не е нещо, в което се спасяваме и осъществяваме, а нещо, което ще ни затрие. Днес сме се отдали на краен индивидуализъм
 
Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос. Приятелят ми е може би най-добрият специалист по регионална политика в България. Използва повода, за да ми разкаже нещо много интересно, което едва ли ще видите в масовите медии, защото не съдържа закопчана с белезници кметица, нито преобърнат на магистралата ТИР, нито шапката на Мелания Тръмп, а още по-малко пък университетите на Бойко Борисов. Научих, че България е изправена пред необходимостта до началото на следващата година да преразгледа районите си за стратегическо планиране, за да може да влезе в следващия програмен период.
Припомням, че "Евростат" (статистическата служба на Европейската комисия) събира и обработва данни за европейските региони, въз основа на които се определя кохезионната политика на съюза. За целта е много важно очертаването на районите за планиране. Един такъв район трябва да отговаря на няколко условия, сред които и брой на населението. Той не може да бъде обитаван от по-малко от 800 000 души.
Напоследък у нас се случи така, че Северозападният район падна под тази граница, а Северният централен е на ръба. Това налага да се преосмисли районирането. Ако не направим това, вероятно ще имаме проблеми с еврофондовете, необходими за нас "като слънцето и въздуха за всяко живо същество". Но ние ще го направим.
Въпросът е как. Майсторлък е да очертаеш границите така, че да намериш общите знаменатели на инфраструктурата, туризма, полезните изкопаеми, земеделието и т.н. С това се е заел и моят приятел и в момента е огорчен, защото в изостаналите, но иначе стратегически области по южната граница, вместо да се инвестира в нов път от Пирин до Странджа, ги интересува да се усвояват средства за "топла закуска в голямото междучасие". В момента не се гледа на общите знаменатели, а точно както по времето на Пенчо Кубадински се гледа на това кой областен управител ще е в центъра на района за планиране.

В потока на разговора стигнахме и до една карта на Европа,

където е показано в кои региони какво количество БВП на глава от населението се създава в процентно отношение спрямо средното за ЕС. Колкото повече регионите се издигат над средното ниво, толкова по-зелени стават, а колкото повече пропадат - толкова са по-червени. Така най-тъмнозелените региони са ирландските, защото създават БВП на глава от населението над 180% от средноевропейското, сиреч два пъти повече, а пък най-тъмночервените региони са българските, защото създават под 20%, демек два пъти по-малко.
Ето тази разчекнатост между България и Ирландия ме впечатли. Знам, знам, че двете страни са сравнявани неведнъж и неведнъж са търсени приликите и разликите между тях. Веднага ще кажат: разликите между регионите на България и Ирландия са същите като разликите между държавите - става дума за БВП на глава от населението. В Ирландия през миналата година то е 56 300 €, а в България едва 6300 € при средно за ЕС 27 600 €. Тоест, по този показател България е почти 9 пъти по-зле от Ирландия. Защо е така?
"Хе-хе! - ще кажат познавачите на проблема. - Че как ирландците няма да са девет пъти по-добре, като при тях са и "Гугъл", и "Фейсбук", и "Епъл", и "Гейтуей", и "Дел", и "Интел"... Какво искате?!

Добре, де! Но поради какви причини тези компании са там?

Помните ли термина "Келтски тигър"? Вероятно мнозина по-млади българи вече не го знаят. С този термин се описваше Ирландия в периода от 90-те години на ХХ век до рецесията от 2001. Тогава ирландската икономика растеше с по 5-6% годишно, страната се превърна от една от най-бедните в една от най-богатите, а ирландците се наредиха в челните места по жизнен стандарт в света.
Добре, де! Но поради каква причина стана всичко това? Защо в онези години нямаше български тигър на Балканите?
Според икономистите главните причини са не повече от 3-4: ниски данъци, включително и плосък данък; слаба намеса на правителството в икономиката; преки субсидии от Франция и Германия, които обаче не изчезват в обръчи от фирми, а се инвестират в (NB!) образование и инфраструктура. И, разбира се, заради огромните чуждестранни инвестиции.
"Ама ние пак не разбрахме - чуват се отделни гласове - поради какви причини тези инвестиции отидоха при ирландците, а не дойдоха при нас, примерно!"
Първо заради членството в ЕС и субсидиите. После заради ниските данъци и сравнително ниските заплати. При това забележете, че за сравнително ниски заплати се наема една млада, образована и английски говореща работна сила. Защото някой си е направил труда да инвестира в образование. Не на последно място на работодателите бяха спестени много синдикални капризи и изнудване от всевъзможни агенции в защита на наемния труд.
Има и други причини както за интереса на чуждестранните инвеститори, така и за прякото повишаване на стандарта на живот. Такава причина е наличието на работеща администрация. В Ирландия чиновникът е слуга на гражданина, а не негов повелител. Също спазването на закона. У нас гледаме да усъвършенстваме обществото, като непрекъснато променяме законите и приемаме нови, а истината е, че закони има достатъчно, и то не лоши - просто не се спазват. Също и политическата стабилност. В Ирландия изчезват политически партии, докато у нас непрекъснато се появяват нови и нови "проекти", които най-сетне ще турят нещата в ред и от чешмите ще потекат мед и масло. В Ирландия, ако не се лъжа, има 5 партии и това навява тихо чувство на стабилност - музика в ушите на чуждестранния инвеститор.
Някои прибавят и диаспората - има милиони богати ирландци по света, сред които и президенти на Щатите. Дори и Обама имал бил ирландски корен. Всички те се грижат за родината майка и под различна форма пращат пари, но не съм сигурен дали досега някой се е наемал да изчисли колко точно. Тук по-важно е друго: защо Ирландия има толкова голяма диаспора? Защото за разлика от много други страни, в т.ч. и България, в определен исторически момент ирландците са напускали страната си, защото в нея не е имало какво да ядат. Ето, за разлика от Ирландия в България никога не е имало емиграция от глад. И като е така, мама му стара, защо днес Ирландия е на първо място в Европа, а ние сме на последно!
Да, видяхме икономическите причини.

Видяхме Келтския тигър със зелените ивици

Но имат ли си икономическите причини и те на свой ред други причини, които ги пораждат?
За мнозина икономиката е всичко, икономическият растеж - вълшебно заклинание за решаване на всеки проблем. Заетостта, покупателната способност, жизненият стандарт, кредитният рейтинг - крайни цели, осмислящи човешкия живот. За мен пък да мислиш така е все едно в една къща да смяташ килера за по-важен от библиотеката. Икономиката е средство, а не цел. Тя е конят в каруцата, но не и кочияшът. Но доколкото сме съгласни, че икономиката все пак е важна, нека се попитаме кои пък са причините за нея.
"Ирландците са народ, а ние сме мърша! - ще изкрещи някой интелектуалец и за пореден път ще пустоса горкия "булгар". Няма такова нещо. Познавам много ирландци. Почтени хора, патриоти, които имат силно развито чувство за дълг към общността си. Купонджии, весели пияници, широки сърца. Мисля си: кое тогава е онова, което ни прави различни. И не просто различни, а драматично различни до такава степен, че ирландците да са тъмнозелени на въпросната карта на Европа, а ние да сме тъмночервени.

Ирландците са корпоративни хора, а ние не сме

Те не са единаци като нас, не се спасяват поединично. Може би защото са гладували повече от нас, а от един момент нататък мизерията ражда солидарност от немай-къде. И още нещо: забелязахте ли една важна характерна черта за Ирландия, изтъкната от Красимира Гормли в чудесната й статия по въпроса: "В Ирландия няма борба между населението и чиновника". У нас е друго - подозрението, враждата между гражданите и администрацията (която уж и тя се състои от граждани) произтича от неизлечимото ни убеждение, че държавата е наш враг. То се е създало и укрепнало във вековете, когато сме били лишени от собствена държавност, и днес е толкова силно, че двете страни наистина се държат враждебно. За нас държавната собственост не е форма на нашата собственост, данъците не са справедлива цена за нещо, което ще получим и което ще ни ползва. За нас институциите не са инструмент за постигане на лични и съсловни цели, а прът в колелата на нормалното съществуване. За нас общността не е нещо, в което се спасяваме и осъществяваме, а нещо, което ще ни затрие. Десетилетия наред мъчени с краен колективизъм, който напълно обезценява личността, днес като компенсация сме се отдали на краен индивидуализъм, който ни е натъпкал в тесните квартири на дребното ни ежедневие и ни е залепил от вътрешната страна на вратата, за да наблюдаваме подозрително света през шпионката. Ние сме се превърнали в параноични самотници, които виждат в собствената си общност своя най-голям враг.
Какъв БВП при това положение, каква икономика, какъв растеж, какъв жизнен стандарт! И като гледаме цялото си окаяно икономическо положение, мислим, че ще се оправим с поредния карикатурен политически лидер и с поредния уродлив политически "проект". Не. Трябва да оправим душата си, а оттам сами ще се оправят и политическите ни лидери, и икономическите ни показатели. Защото държавата не е нещо, кацнало от космоса да ни тормози, а безмилостно изображение на това, което представляваме самите ние. Докато самите ние сме тъмночервени от злоба и лъжа, тъмночервена ще бъде и страната ни на картата на Европа. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

На снимката:
Районирането в ЕС според БВП на глава от населението. Данните в картата са към 2015 г. Ирландия е тъмнозелена, а България - тъмночервена.
51
4784
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
27 Април 2018 19:18
Трябва да оправим душата си, а оттам сами ще се оправят и политическите ни лидери, и икономическите ни показатели.

Дедо цар ни оправяше чипа, сега пък -душата ....
Не стават така нещата, авторе.
27 Април 2018 19:29
Ирландия има сонствена държавност петдесет години след нас, Сула.
27 Април 2018 19:38
Четох донякъде, ама бирата тази вечер ми идва малко в повече.. Разликата между Ирландия и България? Не знам за държавите. Ирландците, като се срещнат в чужбина, настъпва голяма веселба. Като бях в Доминиканската република, празнуваха всички заедно свети Патрик, като бяха облекли в зелено всички негри (припомням - тази дума не се смята за обидна в ДР) от персонала в зелени дрехи. Бира на корем, без значение дали те познават, или не, стига да те сметнат за тяхна партия. Там други българи нямаше, но при пътуванията ми в Европа и света редовно и (почти) навсякъде срещам българи. Много жизнерадостни и жестикулиращи, до момента в който разберат, че не само те говорят български език на мястото, където се намират в момента. После почват да си шушнат и да се крият, все едно ще им искаш пари назаем. Е, наистина няма такова народонаселение! И трябва да се смени не само чипа, а цялата кутия.
27 Април 2018 20:10
Приятелят ми е може би най-добрият специалист по регионална политика в България.

Моя скромност е най-добрият специалист по българската политика.
И съм ти приятел. Но не сме говорили. Няма значение. Да живеят приятелите!
Искам приятелски да те помоля за тълкуване.
Снощи подопечната ти, божем българска и ужким национална телевизия, бе изписала
25,4% = 2,42 млрд.
В каре, на стената, между водещите.
Говореха за външните ни дългове.
Молим те, цела нощ не спах, какво значи тва
25,4% = 2,42 млрд.
27 Април 2018 20:13
Браво на автора! А коментарите отдолу прекрасно подкрепят написаното.
27 Април 2018 20:28
Ние сме се превърнали в параноични самотници, които виждат в собствената си общност своя най-голям враг.

Разделям твърдението на две:
1. Спорно
"Ние сме се превърнали в параноични самотници"
А (т)уй ЕС, НАТО, интеграцията, евро-ала-бала? Ъм?
2. Безспорно
"които виждат в собствената си общност своя най-голям враг."
Има ли България по-голям враг от "собствената" й политическа класа?
27 Април 2018 20:55
България е почти 9 пъти по-зле от Ирландия. Защо е така?
"Хе-хе! - ще кажат познавачите на проблема. - Че как ирландците няма да са девет пъти по-добре, като при тях са и "Гугъл", и "Фейсбук", и "Епъл", и "Гейтуей", и "Дел", и "Интел"... Какво искате?!

Иване!
Поради что цитираш, кво беше: Гормли?
Гугълът е и твой приятел, не само мой, като стана дума за приятели.
Веднага ще ти каже, че Ейре има 4,77 млн. население, горе-доле като нас.
Но за разлика от нас, само в САЩ ирландците са горе-доле 80 млн.

Тезата ти е като във вица: тайванецът казал "ние сме тигри, милярд и половина китайци", сингапурецът, ирландецът... евреят, па бай Ганньо "а ние! Наша е Индия!"
27 Април 2018 21:24
2001-та година почти цялото ЦКЗ (Централното координационно звено за подготовката на България за Структурните фондове) ни водиха и в Северна Ирландия, и в Ейре, да видим как ирландците от двете "кореи" изпълняват оперативните си програми финансирани с европари! (Имам много снимки, сред които можете да видите Лилето П. 18 килограма, пардон, години назад) Та, оттогава разбрах,,че НАЙ-ТЪПОТО занимание е ние, българите, да се сравняваме с ирландците!

Второ, заглавието ти е сбъркано, Иване! Защо Балканите, сите, ги мешаш! Да беше писал защо Българията вече 28 години не й се получава да стане тигър!

Мисля, че съвсем в началото на Прехода НАЗАДЕ, някакви японци били прогнозирали че Българията щяла била тигър да стане!

Ще стане, ама някой друг път, и в друга някоя вселена! В която други българи в друга България са имали друг ЧИП и са разбрали, че няма как да държавата да стане тигър ако имаш само изБиРателна система, и то менте-система (пропорционалната е това менте), но тя не пакетирана (като 3 в 1) със система за Отчитане на избраника пред избирателите му, и с ПРЕДсрочно изРиТателна система, когато отчетите на избраника не кефят избирателите!

Обобщено, докато не си оправим бакиите във взаимоотношението ИЗБИРАТЕЛИ-ИЗБРАНИК, ама схващано като неразривно единство от ПРЕД-изборен етап, етапа на САМОТО избиране, и СЛЕД-изборен етап, с ЕДНОЗНАЧНА регламентация на правата и задълженията и на двете страни във взаимотношението на всеки един от трите етапа, оправия НЯМА да има в тая държава България, която е в тая вселена!
27 Април 2018 21:33
Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос.
Велико начало. Почти като първите изречения на "Сто години самота", "Денят на трифидите", "Улица 'Консервна'"...
27 Април 2018 21:39
Като изключим подозрението че сула списва у форума като иван111 коме.тарите са по-интересни . Да вземем последния и фиксацията че изборна система определя кардинални промени. Клишето че ако изборите променяха нещо щяха да ги забранят е вярно. Демократичната фасада служи само за легитимация на митичният обществен договор и тунинг в рамките на системата. Другото е мит.
Промени се правят или отгоре-с преврат, или от улицата-революция.
След това се връщаме, пожелателно, към цирка с урните.
27 Април 2018 21:45
Да вземем американската литература.
Двама от четиримата й гении не са ирландци.
Колкото и да гледа човек, но Семюъл Клемънс и Ърнст Хемингуей са англичани, шотландци, уелсци (значи, за Клемънс има известно подозрение, че прабаба му имала туй-онуй с ирландец, но това не го броим; от тия пияници има само едни по-красиви мъже и това сме ние, българите).
Няма достоверни сведения за ирландския произход на Уйлям Сидни Портър. Може и да е - запомнил съм за цял живот един негов израз "усети го веднага, както котката в общината разпознава ирландците", но може и да не е. Псевдонимът му няма нищо общо. Точката е долу, а не като апостроф, както се изписват пияндурите отсам окияна.
Но! Джек Лондон е чистокръвен ирландец по баща си Уйлям Чейни и още осминка от баба си Елинор по майчина линия.
27 Април 2018 21:53
Вижте как им се е движил външния дълг на ирландците.. И другите привлечени пари. С толкова много пари - как да нямат голям БВП. Открили са по-малкия вечен двигател - големият е САЩ

А коя държава може да взима на корем дългове се определя от правилните хора. Ние сме явно от тия на които не дават пари.
27 Април 2018 21:54
Mi_8_17
27 Април 2018 21:33
"Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос."
Велико начало.

Не ти натрапвам вкусове,
но ето, наслади се на наистина велико начало

"Към края на лятото живеехме в една къща, от която се виждаше реката и равнината, а зад нея и планините. Коритото на реката беше покрито с чакъл и пясъчни камъни, сухи и бели на слънцето, а водата беше бистра и течеше бърза и синя в бързеите. Войски минаваха покрай къщата и се отдалечаваха по пътя, а прахът, който вдигаха, посипваше листата на дърветата. Имаше прах и по дънерите; и тази година листата закапаха рано. Гледахме войските как минават, дигаше се прах, обрулените от вятъра листа капеха, войниците отминаваха, а после пътят пак ставаше пуст и бял под шумата.
Равнината беше покрита с посеви. Имаше и много овощни градини, а планините в дъното бяха кафяви и оголени. Сраженията се водеха в планините и вечер се виждаше святкането на оръдията. В тъмнината то ни се струваше като светкавици, обаче нощите бяха хладни и съвсем нямахме усещането,че иде буря."

И да почерпиш
27 Април 2018 22:25
Sine_metu
27 Апр 2018 21:54
Мерси. Живка Драгнева е голяма преводачка, но този превод не и е от добрите. Абе, направо е слаб. Хубавият кон и под скъсан чул се познавал, но все пак...
27 Април 2018 22:49
На един ирландец и аз през 2003 му разхвалвах икономиката му, к'ъв тигър са и пр., докато на излизане от сградата, вече на улицата, се загледах в табелката на стената - освен на английски (Еmbassy of Ireland), имаше и надпис на ирландски (Аmbasaid na hEireann) - и възкликнах:"виж ти... и на български 'na' е 'на' ". Домакинът ми ми каза нещо, което никога няма да забравя:"за едно ви завиждам на вас, българите - опазили сте си езика".
27 Април 2018 22:56
защото създават БВП на глава от населението над 180% от средноевропейското, сиреч два пъти повече, а пък най-тъмночервените региони са българските, защото създават под 20%, демек два пъти по-малко

Да не беше разяснявал, можеше сами да си сметнем. То бива бива пренебрежение към математиката, ама толкоз не бива.
27 Април 2018 23:05
ПлесNick
27 Април 2018 21:24

Уважаеми! За това как българската клептокра... упс! политическа система унищожава България, отворихме нарочна тема.
Мисля си, че ти, благодарение на изключителния си опит, можеш да дадеш примери кое създава "тигрите". Примерно:
Корейска война - Япония
Виетнамска война - Южна Корея
...
Студена война - Гърция
Много обичам гърците!
Малко ме е яд, че след векове "Теб да бият! Не приемам!" (по прекрасния израз от днешния форум), иначе казано "Венизелос повежда с 1:0, Живков изравнява", днес сме прах под краката им, но откъде накъде да са виновни?
Не те ни избират управниците, нали?
27 Април 2018 23:12
Да не беше разяснявал, можеше сами да си сметнем. То бива бива пренебрежение към математиката, ама толкоз не бива.

27 Април 2018 23:21
Mi_8_17
27 Април 2018 22:49
На един ирландец и аз през 2003 му разхвалвах икономиката му, к'ъв тигър са и пр., докато на излизане от сградата, вече на улицата, се загледах в табелката на стената - освен на английски (Еmbassy of Ireland), имаше и надпис на ирландски (Аmbasaid na hEireann) - и възкликнах:"виж ти... и на български 'na' е 'на' ". Домакинът ми ми каза нещо, което никога няма да забравя:"за едно ви завиждам на вас, българите - опазили сте си езика".

От 2003 изтече много вода. Днес и аз като Иван тичам из къщи и викам "Картаго деленде-е! Изключете телевизорите-е!"
Добре поне, че вестници виждат само отдалеч
27 Април 2018 23:29
Sine_metu, ето още четири големи начала:
*** Muchos años después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel. Aureliano Buendía había de recordar aquella tarde remota en que su padre lo llevó a conocer el hielo. 
*** Много години по-късно, изправен пред наказателния взвод, полковник Аурелиано Буендия щеше да си спомни оня далечен следобед, в който баща му го заведе да му покаже леда.
 
*** Когато в сряда сутринта цари характерната за неделя тишина, трябва да знаеш, че някъде нещо не е в ред.
*** When a day that you happen to know is Wednesday starts off by sounding like Sunday, there is something seriously wrong somewhere. 

*** Улицата на консервните фабрики в Монтерей, Калифорния, е цяла поема, смрад, проскърцващи звуци, особена светлина, песен, навик, носталгия, блян.
*** Cannery Row in Monterey in California is a poem, a stink, a grating noise, a quality of light, a tone, a habit, a nostalgia, a dream.

*** Цялата работа тръгна оттам, че се чух със стар мой приятел по съвсем друг въпрос.
***It all started with a call from an old friend, on an entirely different matter.

27 Април 2018 23:37
Mi_8_17
27 Април 2018 22:25
Мерси. Живка Драгнева е голяма преводачка, но този превод не и е от добрите. Абе, направо е слаб. Хубавият кон и под скъсан чул се познавал, но все пак...

Недей. "Равнината беше покрита с посеви" е, както казваш, "все пак", ама все пак
27 Април 2018 23:55
Добре, добре...n'insistons plus...
28 Април 2018 00:04
Напоследък - всъщност последните два пъти - чета Сула с интерес. И това доживяхме... Опитва се да задава въпроси, всъшност не се опитва, а задава наситина правилни въпроси, което си е постижение и извървява половината път до правилния отговор. Но правилни отговори засега няма.
28 Април 2018 00:21
Mi_8_17
27 Април 2018 23:29
Sine_metu, ето още четири големи начала:

Не са лоши, без последното.
Аз предпочитам
"След християнския Спасовден преваляваше на облак; Ликос, Вълчата рекичка се прибра в леглото си, гредоредите под огромните оръдия вече не затъваха в просъхналите склонове."
Тва исторически-батално.
или пък лирично
"Нощта искреше като в детски сън, неизповедимо бяла и вглъбено-тиха. Виелицата утихваше, последните снежинки се сипеха между отрупаните борове, върху преспите проблясваха кристалчета. До сутринта щеше да се проясни и спусне мраз. Зимата разказваше снежната си приказка."
28 Април 2018 00:57
Begemot
28 Април 2018 00:04
Напоследък - всъщност последните два пъти - чета Сула с интерес. И това доживяхме... Опитва се да задава въпроси, всъшност не се опитва, а задава наситина правилни въпроси, което си е постижение и извървява половината път до правилния отговор. Но правилни отговори засега няма.

Определено се очовечава, да не му е уроки.
Отговорите... всъщност не са важни
28 Април 2018 05:01
Абе Сульо , то нали имаше и едни други "тигри " балтииските , я за тях кажи
Ирландия , че Ирландия кога е била нещо по различно от това днес ,ааа когато фитофлуороза унищожила картофите Абе Сульо Ирландия винаги е била по някакъв начин част от Британската Империя ама от господстващата част
28 Април 2018 07:05
Не сме тигър поради две причини: червената чума и руския ботуш. Може ли някой да ми каже страна, в която е имало двете бедствия и дя е тигър, аз не се сещам?
28 Април 2018 07:51
GDP вече не се вдига с работа ами с взимане на лесни пари.. и "рефинансиране", т.е. невръщане.

28 Април 2018 08:15
Препоръчвам на автора да прочете малко повече за индивидуализма. Точно ние, българите, не сме индивидуалисти.
28 Април 2018 08:56
На Балканите нема тигри щото тука всички сме лъвове!
А да сравняваш България с Ирландия е като да сравняваш крокодил с жираф. Напълно безсмислена работа
28 Април 2018 08:58
"данъците не са справедлива цена за нещо, което ще получим и което ще ни ползва"

Къде е границата на неграмотността?
Докога ще се публикуват писанията на самовлюбени графомани?
Сериозно питам.
28 Април 2018 09:55
единаци като нас

сме се отдали на краен индивидуализъм, който ни е натъпкал в тесните квартири на дребното ни ежедневие и ни е залепил от вътрешната страна на вратата, за да наблюдаваме подозрително света през шпионката. Ние сме се превърнали в параноични самотници


Баба ми казваше "какъвто го наречеш, такъв става" и беше права.
Казаха, че е обрулена държавата ни и я обрулиха.

За нас държавната собственост не е форма на нашата собственост

Защото не е.

данъците не са справедлива цена за нещо, което ще получим

Защото не са.
28 Април 2018 11:41
Бяме православни сега трябва да станем католици!

Трябва да оправим душата си, а оттам сами ще се оправят и политическите ни лидери, и икономическите ни показатели.

Само да не е като затворените и изгорени живи ирландци от Оливер Кромуел в църквата St. Peter в Drogheda.
28 Април 2018 11:43
Защо на Балканите няма тигри

Как да нема бе.....Бистришките Тигри кво са.........
28 Април 2018 11:55
Да вземем американската литература.
Двама от четиримата й гении не са ирландци.


Ако тръгнем да изброяваме известни и дори гениални ирландци в литературата, изкуството, музиката, киното, политиката и т.н и т.н. - няма да ни стигне нито времето нито мястото тук във форума. Вярно, повечето от тях живеят в САЩ и Великобритания, но никога не се отричат от ирландския си произход като наш Кристо.
Да не говорим, че полицията в Ню Йорк се доминира от ирландците повече от 100 години вече.
28 Април 2018 12:19
Е, не може цялата нация да са умни.
28 Април 2018 16:12
Нема тигри , защото всички сме левове. Българский лев , сръбски , гръцки .....че даже и косовски ....
28 Април 2018 16:14
Федаин ме е изпреварил .....Пърдон , значи!
28 Април 2018 17:01
doodle
28 Април 2018 09:55
"сме се отдали на краен индивидуализъм, който ни е натъпкал в тесните квартири на дребното ни ежедневие и ни е залепил от вътрешната страна на вратата, за да наблюдаваме подозрително света през шпионката. Ние сме се превърнали в параноични самотници"

Баба ми казваше "какъвто го наречеш, такъв става" и беше права.
Казаха, че е обрулена държавата ни и я обрулиха.

"За нас държавната собственост не е форма на нашата собственост"

Защото не е.

Иван те пита друго: Трябва ли да е наша?
Не е, не е. Той го е казал и го е оценил. Зло е, лошо е, пречи ни, че е така.
Но защо?

Какво е собствеността? Право на владеене? Не спорим. Източник на блага? Ясно. Интерес? Безусловно, но и още нещо, много важно и много капиталистическо, произлизащо от самия интерес. Отговорност.
От-го-вор-ност.
Точно тука дойде голямата лъжа и голямата беда на злощастния ни "преход".
Единодушни бяхме,че бедата на социализма бе и е липсата на връзка между човека и номинално общата собственост. Комунистите му викаха отчуждаване и казваха, че е поправимо и било въпрос на възпитаване. Демократите възразявахме, че при социализма няма интерес и няма как да се възпита отговорност.

За огромно нещастие излязохме прави наполовина.
Оказа се, че освен на интерес и отговорност, както твърдяхме ние, отношението към собствеността и по-специално държавната е въпрос и на възпитаване.
От първия ден на прехода политиците и медиите започнаха да възпитават, по-точно да внушават и още по-точно да лъжат, че общата собственост не е наша.

Няма нужда да разказвам нататък, нали? Ограбиха я, което е малкият дявол. В крайна сметка, собственост се създава и губи.
Фаталното е, че така дечицата на Сатаната ни оперираха и от отговорността за държавата. Затова у нас не бе изградена демокрация и затова сега не знаем как ще свърши цялото безумие.
Затова не сме и "тигри", впрочем. Мачета недорасли
28 Април 2018 18:19
Иван те пита друго: Трябва ли да е?

Не, той не пита, а критикува нагласата на обществото към държавата, обяснявайки я с исторически факти. Ето:

У нас е друго - подозрението, враждата между гражданите и администрацията (която уж и тя се състои от граждани) произтича от неизлечимото ни убеждение, че държавата е наш враг.

създало и укрепнало във вековете, когато сме били лишени от собствена държавност, и днес е толкова силно, че двете страни наистина се държат враждебно

Той не казва, че днес държавата фактически не е наша. Не казва, че обществото има основание за подобно отношение.

Какво е собствеността? Право на владеене? Не спорим. Източник на блага? Ясно. Интерес? Безусловно, но и още нещо, много важно и много капиталистическо, произлизащо от самия интерес. Отговорност.
От-го-вор-ност.

Държавата за един народ е негов дом, негов имот. При нас не е така. Управителя се държи като собственик, разпродава и краде имуществото му ЗАКОННО. Такива са правилата в България АД.
Търсете отговорност от тези, които предложиха и гласуваха тези закони, ако можете!
28 Април 2018 18:32
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F
28 Април 2018 18:35
Шекспор праща героите си в Дания, Верона или дори изюисля страна. Само дето Сула не е Шекспор, който и да е бил.
28 Април 2018 19:09
Трябва да оправим душата си

Да, оправете я!
Защото мнозинството всеки ден отговорно си гледа работата, плаща несправедливи данъци, и го е грижа за дом и семейство.
28 Април 2018 19:58
doodle
28 Април 2018 18:19

Споделям заключението.
"Той не казва, че днес държавата фактически не е наша."
Оптимист съм, че все някога ще го каже.
В края на краищата не можеш вечно да обясняваш действителността със "създало и укрепнало във вековете"
Просто човекът е сбор от всичко преживяно, а в него "създаденото и укрепналото във вековете" е от малко до никакво. И то само онова, което е успяло да получи устойчива институционална форма. А едва ли институцията държава съзнателно възпитава недоверие и омраза към себе си
29 Април 2018 07:04
Браво на Сула ...
Общо взето изводът е че там където българите преобладават на единица площ - нещата са доволно скапани. Където българите са по-нарядко на единица площ - нещата са много по добре. Разгледайте картата на света и се убедете сами.
Тоест - каквито и да сме, индидуалисти, тигри, лъвове-титани, комплексари и герои, умни или тъпи - ние сме си виновни за всичко което е около нас и за това че държавата ни е скапана.
29 Април 2018 07:34
едва ли институцията държава съзнателно възпитава недоверие и омраза към себе си


Институциите не възпитават, а на тези, които ги обитават тук, не им дреме.
След като си позволиха да ограбят труда на едно поколение, няма как следващото да се довери. И ако Сула иска да погледнат на държавата като на своя, трябва първо да ги въоръжи (поне с идея, която да ги удовлетвори).
С набиване на канчето и надъхване не става.
29 Април 2018 09:06
"...Добре, де!...."

Как е възможно, лице, препитаващо се с писане/плямпане, да не е наясно, че в това изречение запетайката е излишна?! И какво има да си блъска главата над въпроси, на които още в началото на 20в., Макс Вебер е отговорил най-подробно и аргументирано в "Протестантската етика и духът на Капитализма"?!
29 Април 2018 09:30
Която е забавна, но спорна. Важи за ниските земи , сктитият лидер на ЕС , но не обясняба днешния ден. Света не е европоцентричен.
29 Април 2018 09:33
Най-малкото католиците, жизнерадостни пияници с комунална нагласа, по описанията на Сула, се вместват във формата на веберовата етика, май.
29 Април 2018 13:56
Когато правиш регионален клон на едни от най-големите компании за worldwide доставка на информационни технологии , в един от най-стратегическите пазари (Ака.Европа) ще предпочетеш
1.Държава в която нативен език е английски (твоя) макар и отвратен акцент, в която религията е като твоята (протестанство-католицизъм) и съответно националните празници, правната система е като твоята (Англосаксонска вместо Континентална) -който знае разликата - ще вдене,
2.Бълхария?

Еми отговора се налага от самосебе си.Едва ли ,образованието на айришите е по-добро от нашето по-комунизма, но съвкупността от горните фактори +това че са евтини на фона на една Великобритания която винаги си е гледала нейните интереси, е решаващо.

И все пак, Сула е почнал да пише четимо, явно тоновете помия изляти отгоре му в тоя форум са в състояние дори и него да вкарат в някакви рамки
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД