:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ размисли и подкрепи патриотите за новите права на КЕВР

Регулаторът ще одобрява сделки като тази за ЧЕЗ. И при Тодор Живков нямаше такава репресия, възмутиха се от ДПС
СНИМКА: БГНЕС
Първата работа на КЕВР след влизането в сила на новия закон за енергетиката ще бъде да поискат информация за хода на сделката за ЧЕЗ. На снимката: Председателят на регулатора Иван Иванов се здрависва с Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком".
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да следи, контролира и дори да спира сделки за големи енергийни предприятия като тази за ЧЕЗ. Това приеха вчера депутатите с гласуваните на второ четене промени в Закона за енергетиката (ЗЕ). Поправката мина изненадващо, след като за по-малко от 24 часа ГЕРБ смениха виждането си. Макар в сряда остро да критикуваха предложението на коалиционните си партньори от Обединените патриоти, вчера решиха да го подкрепят.

Дали КЕВР ще може да се произнася по сделки в заварено положение като тази между "Инерком" и ЧЕЗ обаче все още не е ясно, тъй като подробностите ще се прецизират в подзаконов нормативен акт. "Трябва да говорим и с юристите дали този текст може да действа ретроактивно. Договорът с "Инерком" счита ли се за приключен, или той е сключен януари, но трябва да мине плащането", коментира депутатът Делян Добрев. Той посочи, че новите права на КЕВР не са прецедент. "Имаме такива текстове в други закони. В Закона за БНБ, в Закона за Комисията за финансов надзор", добави той.

Ден по-рано Добрев бе на друго мнение. В сряда от ГЕРБ оспориха идеята за новите права на КЕВР. Те бяха подкрепени и от ДПС, според които поправката противоречи на Конституцията. "Когато има взаимоотношения между два частни субекта, не може два други субекта да се намесят, при това със задна дата", възмути се Рамадан Аталай от ДПС. Вчера той добави, че приетите текстове са лош знак за инвеститорите. "Посланието, което изпратихте към инвеститорите, е, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И при Тодор Живков нямаше такава репресия", заяви Рамадан Аталай от ДПС. Той обвини патриотите, че водят мнозинството към бездната, но "и ГЕРБ не се противопоставят".

Аталай остро разкритикува и подкрепата на левицата към тази промяна. "Едно голямо предприятие като "Кремиковци" беше продадено за 1 долар, вие не се възпротивихте и когато за него дойде едно младо момче на 21 г. Тогава не предложихте такава промяна", обърна се той към левицата. Според Аталай това е опит държавата да се намеси в частни сделки, с което - в случая с ЧЕЗ, ще доведе до това да загубим арбитража. Има се предвид арбитражното дело, което чешката централа на ЧЕЗ води срещу България с иск за стотици милиони евро.

С промените в ЗЕ се дава възможност на зелените централи с мощност от 4 и над 4 мегавата да продават тока си на борсата. Разликата между преференциалната им цена и тази, която са постигнали на свободния пазар, ще се допълва от т.нар. премии. Техният размер ще се определя от регулатора, а средствата ще идват от фонд "Сигурност".



ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ

Председателят на КЕВР Иван Иванов се въздържа от коментар, свързан с новите права на комисията. Вчера той призова да се изчака срокът за публикуването на закона. "Все пак - ако законът влезе в сила в сегашния си вид, ще се изпрати писмо до собствениците на ЧЕЗ, в което ще искаме те да ни кажат изрично, в писмен вид, дали сделката е финализирана, или не е, и оттам вече ще следват други наши действия", каза той.



БЕЗ ИНТЕРЕС

Без разисквания в пленарната зала бяха избрани новите членове на регулатора. В КЕВР влизат новите стари членове - Александър Йорданов ("Обединени патриоти"), Георги Златев ("Воля"), Ремзи Осман (ДПС), както и новата им колежка Пенка Трендафилова от "Воля". За предложението на патриотите - Евден Николов, гласуваха само 29-ма депутати, 91 се въздържаха, а никой не даде отрицателен вот.



1343
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД