:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НЗОК проверява случай на починала, докато чака за скъпа клапа

Здравната каса прави спешна проверка на случая, при който тежко болна жена е починала в столичната болница "Св. Екатерина", съобщиха от НЗОК. Според пациентски организации жената не е могла да доплати за аортна клапа и това е причина за смъртта й, а от кардиологичната болница твърдят, че 83-годишната жена е била в тежко състояние и това е причината за кончината й.

Според Стойчо Кацаров от центъра за защита правата в здравеопазването, цитиран от "Дарик", жената е починала, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. НЗОК покрива 2600 лв. от стойността на тези клапи, а цената им е между 15 000 и 20 000 лева. Поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. НЗОК никога не е плащала пълния размер на всички медицински изделия, но според пациентски организации проблемът ще става все по-голям, тъй като от този месец са намалени цените, които касата покрива.

Жената не е починала, защото не е имала пари за клапа, а защото е била в тежко състояние, каза обаче пред Нова телевизия проф. Юлия Джоргова, началник на Клиниката по кардиология в болница "Св. Екатерина". "Жената чакаше за клапа. В процеса на чакане дойде в тежко състояние. Ако болницата имаше такава клапа на склад, щяхме да я сложим и без да чакаме жената да я плати. Заради високите цени на клапите обаче не държим на склад такива клапи", заяви проф. Джоргова. "Пациентите ни са възрастни, болни хора, те затова подлежат на тази процедура - интервенционално поставяне на аортна клапа, тъй като са с тежки противопоказания за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят", заяви проф. Джоргова.

"Считаме, че е напълно реалистично производителите и вносителите на този вид медицински изделия да намалят цените", коментира зам. здравният министър и председател на надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. "Разчетите са направени така, че да може това намаление да не е за сметка на пациентите, а на фирмите", поясни още Начева. Тя допълни, че при определянето на стойностите, които НЗОК плаща, са взети най-ниските цени на съответното изделие, като за база е използвана най-ниската цена в страните от ЕС или тази от проведените търгове в отделните болници.

ХРОНИЧНО

Проблемът с цените на медицинските изделия у нас е от години, тъй като те не се регулират по никакъв начин и често има сигнали, че цената на един и същ продукт в България и други страни от ЕС е в пъти по-висока у нас.
2
1384
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Април 2018 09:31
Защо вълненията са само около по- скъпите изделия? Много повече хора си отиват или се инвалидизират, защото не могат да си позволят къде по- скромни суми (примерно под 1000лв)
27 Април 2018 20:10
Безсмислен шум за нищо! Само че как иначе лицето Стойчо Кацаров (провален политик и бивш зам. министър на здравеопазването в правителството на лицето Иван Костов, разбиращ от медицина, колкото баба от смартфон) щеше да влезе в новините. Всеки от нас ще умре и дай боже всеки да доживее, както тази баба 83 години. Парите (15 000 лв.) ще се вземат от нас, плащащите все пак нещо в НЗОК, а не от нея или близките й, а когато за нас има нужда, дори много по-малко струваща, пак ще трябва да плащаме. Стига комунизъм, само, че и при Тодор Живков никой нямаше да й сложи скъп консуматив, освен ако не беше от "другарите", и то високо поставените. Здравето на всеки си е негово и как ще се грижи за него също си е също си е негова или на децата му работа. Стига популизъм! Всеки реве държавата да му дава, а той нищо да не й дължи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД