:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 186
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Данъкоплатците ще платят защитата на обвинените в САЩ българи

Борисов, Цацаров и Цачева си направиха реклама с петимата обвиняеми
СНИМКА: БГНЕС
Борисов покани в кабинета си Андреев и другите четирима българи, на които САЩ искат екстрадиция заради ембаргови сделки, и ги обяви за невинни.
Премиерът Бойко Борисов ще предложи на правителството бюджетът да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ по делото, по което са обвинени петима българи - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Вчера Борисов, правосъдният министър Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с петимата, за да ги запознаят с действията на българските институции в защита на правата им и да се обявят за техни спасители. Гостите бяха поканени от Борисов, после той се здрависа с тях, направиха си снимки, говориха и пред журналисти. Сценката приличаше на среща на премиера с победители от международна олимпиада, а не с обвиняеми.

Комичното е, че на Великден никой от управляващите не се развълнува от ареста на Андреев, който беше причакан да замине за Добрич, където беше призован с измама уж за катастрофа. Младият мъж стоя в ареста няколко дни без достъп до адвокат. След това съобщи, че цяла година е молил за помощ институциите, но те не са се ангажирали. За останалите опция се намери, след като казусът стана медийно известен и предизвика протести в защита на младежа.

Лупингът на прокуратурата беше най-впечатляващ - преди 20 дни тя твърдеше, че единствено може да изпълнява исканията на американците, защото престъпленията съответстват на нашия НК. В сряда обаче Цацаров обяви, че прокуратурата ще пледира пред съда петимата българи да не бъдат екстрадирани и че е заявил на американците, че престъпленията от обвинителния акт не се наказват у нас.

Петимата българи са бивши служители на фирма AW-Tronics, която е изнасяла самолетни части за Сирия въпреки ембаргото на САЩ. През октомври м.г. собствениците на AW-Tronics, трима жители на Маями, се признават за виновни в заговор и незаконен износ на забранени стоки за Сирия. Това са братята Али и Араш Каби, както и сестра им Марджан. През декември федерален съдия от Флорида осъди мъжете на по 2 години затвор, а сестра им - на 1 година. По принцип за тези обвинения се предвижда до 20 и до 5 г. затвор, които заплашват и българите. Управляващите могат да направят лоша услуга на обвиняемите, ако се стигне до съд, слагайки ги в общ кюп. Всъщност петимата не са били на едни и същи постове във фирмата и ако Андреев не е подписвал документи, то други според обвинителния акт са го правили.
4
2805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
26 Април 2018 20:35
Демек Бате Бойко не им е казал, че ги е спасил, както събщиха тук-там, а им е казал, че ще ги пакетира нежно.
27 Април 2018 07:34
Нещата се пооправят само с натиск!
Свобода за Желяз и другите момчета и момичета!
27 Април 2018 20:13
Е щом Той ги е обявил за невинни, защо въобще да се харчим.
Да им издаде по едно удостоверение за невинност и всичко приключва.
И без друго Той казва кой е виновен и кой не, или се бъркам?
28 Април 2018 21:28
Ама , ... те се явявят напрао като некви национални герои ли?
Ба си...
Брей-й-й, ква еманципация ... от ...ероатлантизма, ... брейййй
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД