:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бедността – плашилото на властжелаещите

Трябва да преосмислим понятията си за богатство и бедност и да си отговорим дали богатството и бедността са най-важното
 
Май накрая ще доживеем и това - да се съглася с либералите, когато казват "Няма ляво, няма дясно!". Точно така: няма ляво и дясно, няма либерали и консерватори, няма русофили и русофоби, няма федералисти и скептици, няма националисти и глобалисти, няма кейнсианци и либертарианци. Няма. Но политиците все пак трябва се делят на нещо и те се делят на властимащи и властжелаещи.
Когато една партия е властимаща, тя гледа повече да си трае. Когато обаче същата партия стане властжелаеща, тогава се превръща във фонтан от съвест, справедливост, борбеност и революционност. Властжелаещите денонощно искат оставка на кабинета, предсрочни избори и вотове на недоверие. Те рисуват такива апокалиптични картини, в сравнение с които св. Йоан Богослов със своето "Откровение" изглежда като рехав читалищен самодеец.

В момента българските социалисти са партия от властжелаещ тип

На 1 май поведоха протест "Срещу мизерията и грабежа!". По традиция те не празнуват труда и солидарността между трудещите се по цял свят (не го правят, защото това е интернационализъм в чист вид, а пък нашите социалисти напоследък го дават леко националисти, защото така е модерно), а разобличават правителството и искат оставката му. Ключовата дума е "бедност". Тя е ключова не само за социалистите, но и за абсолютно всеки друг властжелаещ, който иска бърз електорален резултат - властжелаещите се стремят да са като онези шарени картончета, дето младо и старо денонощно ги търка с надеждата, че от утре животът вече няма да е същият.
Но пък точно социалистите да се правят на борци с бедността е донейде сензационно. Та те са по-скоро ангели на бедността! Всеки знае, че капиталистите (колкото и да са неприятни понякога) са тези, които правят обществата богати, социалистите харчат спечеленото от капиталистите. Има ли някой, който да се съмнява в това? Има ли някой, който да не помни, че бедността, с която социалистите искат да се борят днес, беше натрупана през половинвековното им управление от 1944 до 1989 и скрепена за вечни времена с откраднатия държавен дълг и пенсионни фондове? Има ли някой, който е забравил как при управлението на Луканов липсваха елементарни храни и как хората ставаха в четири сутринта, за да отидат и да се наредят за хляб и мляко? Има ли някой, който не помни как заплатите при Жан Виденов бяха стигнали до 3 (три) долара? А режимите на тока? Режимите на водата? Купонната система в мирно време?
"1.5 млн. живеят под прага на бедност, но имаме за 1 година 61 нови милионери" - пресмятат с болка социалистите. Но струва ми се, болката не е, че са се появили по принцип 61 нови милионери в тази катастрофално обедняваща страна, а че тези милионери не са от "нашите", не сме ние. А можеше да бъдем, ако вместо властжелаещи бяхме властимащи. Въпреки че, както разбираме от Георги Гергов, и в качеството си на властжелаещи социалистите не са останали без милионери: "Може да изброявам милионерите в БСП с часове" - казва той пред "24 часа".
Но това са подробности. Приели сме, че богатството е велико благо и искаме от своите политици да ни го осигурят. Ако примерно беше ценно да сме лилави, а пък ние сме оранжеви, то властжелаещите непременно щяха да тръгнат на поход срещу оранжевостта, бичувайки лилавостта и корупционните пътища за нейното постигане. Все едно е, въпрос на конюнктура.

Какво означава да си беден?

Според мен има два вида бедност - абсолютна и относителна. Абсолютната бедност означава да си лишен от средства за физическото си оцеляване (това лесно се определя) и от средства за адекватното си присъствие в обществото (това се определя малко по-трудно, защото за един университетски преподавател, например, включва възможността да си купува книги и да ходи по конференции, което за другиго не е от значение).
Относителната бедност обаче не е нищо друго освен сравняване с някакъв образец. В сравнение с лъва слонът е голям, обаче в сравнение с кита е малък. Денонощно ни набиват в главата, че сме най-бедната и изпърдяна (с извинение) европейска държава и така ни го набиват, че сън не ни хваща от угризения. Всъщност, според изследване на "Алианц" от миналата година България е на 38 място в света по нетни финансови активи на глава от населението (абсолютно богатство) при 194 международно признати суверенни държави. Тоест държавите, по-бедни от България, са 4 пъти и отгоре повече от по-богатите от нея. Аз на това не му викам бедност, за вас не знам... Просто е въпрос на това в чия паничка ще надничаме, с кого ще се сравняваме.
И още. Бедните и богатите не са различни породи. Те са едни и същи хора, на които просто са се случили различни неща в живота. Богатите не са някакви сребролюбци, които обичат парите, и бедните не са някакви аскети, които ги презират. Бедните страстно искат да са богати, готови са на всичко, за да станат богати. Готови са на изстъпления, низости, предателства и революции. Властжелаещите партии не правят друго, освен да сочат на (относително) бедните с пръст (относително) богатите и да им шепнат в ухото: "Виж! Той има това, което се полага на теб! Ти го заслужаваш не по-малко от него! Дай ми власт и аз ще отнема неговото и ще го дам на теб, а него ще вкарам в затвора, за да можеш да злорадстваш!".

Това е моторът на всички революции

Революциите не се правят, за да няма вече привилегировани и непривилегировани, а просто същите тези да си разменят местата. И какво, питам, ще се промени в обществото, когато това се случи? Нищо. Освен това, че след всеки следващ опит ще са познати и позволени все по-брутални средства.
Има и елемент на непочтеност. Когато властжелаещите партии отидат при избирателите, които предварително са обработени да мислят колко бедни и окаяни, колко ограбени и прецакани са всъщност, казват им, че ще се хвърлят заедно в боя и след победата заедно ще берат плодовете. Там е работата обаче, че след евентуалната победа, властжелаещите, станали най-сетне властимащи, берат любениците, а за бедните остават в най-добрия случай дренките. Чиновниците на предишните властимащи са изметени от администрацията. Фирмите на предишните властимащи са отстранени от обществените поръчки (с изключение на вездесъщите олигарси, които са на хранилката, независимо от това кой е властимащ и кой - властжелаещ, и разбира се, на дежурните медии, които с готовност осигуряват комфорт на всеки властжелаещ, новопревърнал се във властимащ). И какво? Пресича ли се корупцията? Слага ли се край на далаверите и шуробаджанащината? Разбира се, че не! Напротив! Довчерашните властжелаещи имат да наваксват. Те имат партиен апарат, имат верни "свои хора" по места, които вече са поизгладнели и нервничат да бъдат настанени на някоя хранилка.

Когато станат властимащи, те издигат корупцията до нови висоти

Това, срещу което довчера пламенно са агитирали, става техен начин на живот. Предишните вдъхновени улични оратори вече са тежки министри. Бодрите активисти, които раздаваха книжни шапки и плакати, сега са свъсени администратори. Лидерите, които целуваха сбръчканите ръце на бабички от народа, сега презрително отговарят от трибуната на абсолютно безполезните въпроси на опозицията в дните за парламентарен контрол. А какво остана за масите, за бедните и онеправданите, за онези, които тръгнаха заедно с властжелаещите да се борят с бедността и несправедливостта, с мизерията и корупцията, какво остана за тях? Корабче в окото. Като всеки път.
Звучи песимистично, нали? Сякаш сме хванати в капан и няма никакъв шанс един ден да живеем охолно или поне да се чувстваме щастливи, защото, както знаем, усещането за щастие е твърде субективно и се поражда от какви ли не неща. Но как няма да е така, моля ви се, след като подходът е тотално сбъркан! За какво мечтаем ние, за какво се борим, към какво се стремим?
Ето, професионалните пропагандатори, особено онези на заплата при властжелаещите, изразходват огромен ресурс от идеи и пари, за да ни убедят колко сме жалки, колко сме бедни, колко сме прецакани, как ни яхат всевъзможни престъпници, как ни се подиграва целият свят. Когато вече сме съвсем узрели, идват и ни казват: "Искате ли това да се промени?". Искаме, как да не искаме! "Добре - казват, - гласувайте за нас!". Гласуваме. Нашето бедствено положение не е другаде, а в главите ни.
Поправимо ли е това? Поправимо е, макар и след няколко поколения, ако започнем сега. Просто трябва да преосмислим понятията си за богатство и бедност и да си отговорим дали богатството и бедността са най-важното. Ако го направим, пропагандаторите на властжелаещите ще трябва да се потрудят много по-сериозно, за да ни извадят от равновесие и да ни накарат да повярваме, че живеем посред някаква апокалиптична катастрофа, от която само властжелаещите са в състояние да ни отърват. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
18
4002
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
04 Май 2018 15:11
Има ли някой, който да не помни, че бедността, с която социалистите искат да се борят днес, беше натрупана през половинвековното им управление от 1944 до 1989 и скрепена за вечни времена с откраднатия държавен дълг и пенсионни фондове? Има ли някой, който е забравил как при управлението на Луканов липсваха елементарни храни и как хората ставаха в четири сутринта, за да отидат и да се наредят за хляб и мляко? Има ли някой, който не помни как заплатите при Жан Виденов бяха стигнали до 3 (три) долара? А режимите на тока? Режимите на водата? Купонната система в мирно време?

Ама това сериозно ли? Социализмът е, според Сула, управлението на Луканов и на Жан Виденов? Те са началото на новия капитализъм у нас, хронологично и всякак...почна се при късния Живков, всъщност. Каквото и да е бил социализмът - това е друг и сериозен разговор, и много интересен - такива откровени лъжи не отиват на Сулевите претенции. А за половин век се създадоха активи, които вкараха страната в модерна и- чрез приватизацията - създадоха сегашните"капиталисти".
04 Май 2018 15:19
Трябва да преосмислим понятията си за богатство и бедност и да си отговорим дали богатството и бедността са най-важното


И след това:

Май накрая ще доживеем и това - да се съглася с либералите, когато казват "Няма ляво, няма дясно!". Точно така: няма ляво и дясно, няма либерали и консерватори, няма русофили и русофоби, няма федералисти и скептици, няма националисти и глобалисти, няма кейнсианци и либертарианци. Няма. Но политиците все пак трябва се делят на нещо и те се делят на властимащи и властжелаещи.


Ех, "императоре", що така тоя егоцентризъм...

Защо реши, че щом ти днес си прозрял нещо, никой от политиците не го е прозрял преди теб? "Всички са маскари", само аз съм великан.
04 Май 2018 15:21

04 Май 2018 16:33
Begemot
2018-05-04 15:11:44
Има ли някой, който да не помни, че бедността, с която социалистите искат да се борят днес, беше натрупана през половинвековното им управление от 1944 до 1989 и скрепена за вечни времена с откраднатия държавен дълг и пенсионни фондове?
Златният резерв на България е изнесен веднага след 9. 09. в Съюза, а с пенсионните фондове се финансираха Дунав мост и Хаинбоаз, за да могат "освободителите" да доприпкат бързо да ни освободят за трети път. Луканов и Виденов са по късна бира, макар и не много по различна.
04 Май 2018 16:53
Май накрая ще доживеем и това - да се съглася с либералите, когато казват "Няма ляво, няма дясно!".
оле мале, първо изречение - първа тъпота. превод: и другите са като нас, нема сми да ги избирате тех, гласувайте си за нас и тва е.

между другото, изпитан подход на всичкото гербераст тука у форумо, с допълнителен акцент върху нинова.

защо ли въобще кликнах на статията
04 Май 2018 17:24
Ситите винаги са твърдяли че гладът не е най-важното. Дори глад няма, защото има и по-гладни.
04 Май 2018 19:37
До какви времена доживяхме!
Човек който не е пипал истинска работа с пръчка да съди хора с 40 години стаж.
Хора с напукани длани дето са работили на полето и са го хранили да нададе достатъчно.
Лекари учители инженери работници са обявени за завистници.
Сега те са пенсионери и получават по 200-300 лева пенсия и НЯМАТ ПРАВО да гледат в "паниучката" на крадците които им грабят от храната и дрехите.
По голямо падение няма. Това нещо е достойно за удивление.
04 Май 2018 19:49
петъкът
прерязва форума
од процепа
се ръсят дивотии
минава Сула


04 Май 2018 21:55
Иване, Иване, разбирам да си някое момче младо, да пишеш глупости, ама си 61-ви набор, живял си при комунизма, що си кривиш душата? "Капиталистът създавал богатство, да бе, вярвам ти. Всъщност баш той краде най-много, щото печалбата му е цел и я гони с всички средства, дори и непозволени.
04 Май 2018 22:32
Според мен има два вида бедност - абсолютна и относителна.

Аз на това не му викам бедност, за вас не знам...

Революциите не се правят, за да няма вече привилегировани и непривилегировани, а просто същите тези да си разменят местата.

И още. Бедните и богатите не са различни породи. Те са едни и същи хора, на които просто са се случили различни неща в живота.

Ако го направим, пропагандаторите на властжелаещите ще трябва да се потрудят много по-сериозно, за да ни извадят от равновесие и да ни накарат да повярваме, че живеем посред някаква апокалиптична катастрофа, от която само властжелаещите са в състояние да ни отърват.

Ако съм разшифровал правилно, Сульо се опитва да ни каже да стоим кротко и да не клатим лодката, щото сме си мноо добре. Еми беден-беден, такава ти била орисията. И да не ти хрумне да променяш статуквото-това е много, много льошо, ей. Ник'ви револуции, щото сички са маскари (освен мен), стаЛбилност му е майката. И пропаганда, разбира се....
04 Май 2018 22:38
А, щях да забравя Ми добре, че простатата напомня. Картаген, прочее, яма да го бъде
05 Май 2018 01:20
в чия паничка ще надничаме

Признавам, че по изключение, Сульо напипва един фундаментален проблем. Навикът да се наднича в чуждото канче.
И изводите, които се правят от надничането. А те са - не как да напълня моето канче като чуждото, а как така чуждото е по-пълно от моето.
С други думи - не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле.
05 Май 2018 01:40
Пълен бъркоч от пишман капиталиста Иванчо, като подарък за първата годишнина ог Третото Му царство... Бравос! Пържолка!
05 Май 2018 06:42
Някои пак са прочели статията, като Дявола Евангилието. Автора просто ви казва, че никой от сегашните политици не става, просто те са едно и също, и като дойдат на власт правят едно и също, ама кой да мисли?
05 Май 2018 06:48
Ужас! Каква е тази неадекватна творба? Ма, той изобщо не е в час, този бард на дребната градска либерална буржоазия. Тоя претенциозен пасквил не е и за заводска многотиражка.
05 Май 2018 08:10
Няма ляво, няма дясно

знаем и продължението къде тупваш след "ляво-дясно".Където сме тупнали СЕГА.И Сула, чрез тази Катагенорушаща статия ни казва, я си стойте на топло до като е прясно.Та по тази тема показателна е следната басня:
  Басня за врабчето
  Навън било нечувано студено и едно врабче вече вече давало бого-дух, когато изведнъж една крава минала покрай него, спряла се и се исрала отгоре му. Врабчето се стоплило от горещото кравешко лайно, живнало и започнало да си чирулика весело. Точно тогава обаче от там минавал местния котарак. Той чул чуруликането, изровил врабчето от лайното и го изял.
  Каква е поуката от тази басня!?!
  1-во: Не всеки който сере отгоре ти, ти мисли злото.
  2-ро: Не всеки който те изкарва от лайната ти мисли доброто.
  И 3-то, като знаеш, че си затънал целия в лайната и като видиш някой лев, не си мисли, че си успял и не се хвали и радвай и не чуруликай много!
05 Май 2018 19:06
"Има ли някой, който да не помни, че бедността, с която социалистите искат да се борят днес, беше натрупана през половинвековното им управление от 1944 до 1989 "
Ех Сульо , Сульо ,не като да си толкова млад че да не си видял ,ако пък нещо си забравил ,е "Изгубена България ", снимки колкото щеш и от които период искаш, гледай сравняваи
06 Май 2018 17:26
Тоя претенциозен пасквил не е и за заводска многотиражка.

Точно за там съвсем не е. Щото че го бият, афтора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД