:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Алчен депутат - калпава държава

Депутатите изритаха от воле единствената читава мисъл за депутатските заплати
 
Ако бяхме нормална държава, депутатите ни щяха да бъдат 120, щяхме да ги избираме мажоритарно, а заплащането им щеше да бъде символично, защото щяха да се събират 2-3 пъти годишно - за сесии, на които да гласуват десетина проектозакона. През останалото време щяха да работят по специалността си - учители, доктори, трактористи, местни бизнесмени, синове на бащите си и т.н., а един път седмично щяха да отделят по час-два да изслушват в приемните си хорската мъка.
Но тъй като сме в България, където партиите се вживяват в ролята на комисии по трудоустрояване на лица с несъществуваща работоспособност, а държавната служба е само и единствено желан и щедър източник на доходи, то тук нещата стоят по друг начин - доходите на депутатите са единствените в тази държава, които гарантирано се преизчисляват на всяко тримесечие. Покрай тях, разбира се, растат доходите и на цялата останала апаратна и почти задължително партийно оцветена номенклатура. Важно уточнение - това са

доходи, които не са свързани с производителност

Нещо повече - като гледаме как поправки на едни и същи закони се гласуват през месец-два - очеваден белег за калпавост, със сигурност може да твърдим, че повишаването на депутатските доходи е правопропорционално на лошата производителност. Има и друго - вярно е, че през този век, т.е. за последните 18 г., минималната работна заплата на българина скочи с 400 лв. - от 100 на 500, но депутатската заплата скочи почти с толкова само при последното си увеличение - след първото тримесечие на тази година. И тук изобщо не става дума за сиромахомилство, а за елементарна логика - получаваш пари за свършена работа. Ако е добре свършена - повече, ако е зле - по-малко или хич. В случая имаме постоянно увеличаващо се заплащане за перманентно влошаваща се работа.
През целия почти 30-годишен преход се нагледахме на институционален популизъм и зловонен фалш по въпроса за депутатските заплати.
Миналата седмица в хора се включи БСП, която предложи основната заплата на народните представители да се намали от 3540 лв. на 2976 лв. Ей така пуснато, това предложение си е чиста проба демагогия. Защото нито един депутат не разчита само на заплата и ако наистина БСП има намерение да направи редукция в доходите, трябва да има цялостна реформа на депутатските доходи, а не само на заплатите. Всеки депутат участва в комисия, заради което взема още 15%, и в подкомисия + 5%, средно по 20% отгоре за прослужено време. Не на последно място - за всеки депутат са предвидени 2/3 върху заплатата за представителни разходи, които

никой не знае как се харчат

Ако правилно следите цифрите, трябва вече да сте наясно, че средният доход на депутат, който не е шеф на комисия, не е в ръководството на ПГ, камо ли на парламента, е малко над 7300 лв. Но това не е всичко - останалите разходи, които правим за депутатите, за тях са чист приход - те пестят пари от наеми за жилище и офиси, от застраховки, транспортни разходи по земя, въздух, вода и релси и т.н. Като четете, че даден депутат е навъртял толкова километра, колкото да обиколи екватора, то нали си давате сметка кой му е платил бензина?
По степента на обгрижване депутатът се приближава до затворник от Централния софийски затвор - всичко му е подсигурено, включително и възможността да излезе през централния вход на институцията, когато пожелае.
Предложението на БСП е демагогия и защото партията не предприе сериозна стъпка в тази посока. Ако искаха да се редуцират доходите на депутатите, социалистите имаха десетки възможности да направят поне символичен акт в тази посока - можеха да се откажат писмено от някои пера, можеха да вземат парите и да ги дарят с оркестър и червени байряци на социална институция, можеха

поне да оправят летящата чиния на Бузлуджа

Нищо подобно - те само пуснаха мухата и закрещяха.
ГЕРБ, разбира се, надушиха откъде идва жегата. Управляващата партия, изградила през последните години традиция по даряване на наши пари от свое име, трудно би влязла в сериозна дискусия за броя депутати или депутатски възнаграждения. Затова първоначално герберите просто констатираха популизма, издекламираха дежурните лозунги и се заблеяха в друга посока. Скучният сценарий бе объркан от Данаил Кирилов, оказал се по неведоми пътища на съдбата председател на правната комисия в парламента... Този толкова виден експерт ни в клин, ни в ръкав взе, че предложи нова формула за изчисляване на депутатския надник - който работи и гласува, той да получава пари. Другите да получават по-малко, даже нищо. И точно когато всички ококорихме очи от тази неочаквана мъдрост, Дани Кирилов, човекът, който не видя разминаването на два съседни члена от Изборния кодекс, простодушно обясни, че се е шегувал. Това било саркастично предложение. Така

единствената що-годе читава мисъл

на тема депутатски заплати бе обявена за майтап, който няма място в светая светих на родния парламентаризъм. Предложението да се получава толкова, колкото се работи, бе обявено от БСП за "провокация". ДПС също бе против - има си хас - да вземеш заплатата на Делян Пеевски, щото не ходи на работа, си е жива обида. Интелектуалната шпага на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че и минимално падане на депутатската заплата ще хвърли народните ни представители в ръцете на "определени икономически кръгове". Ще ги направи техни "хрантутници".
Още не изтлели въглените от тази разправия, социалистите предложиха премахването на депутатските ваканции по Коледа и Великден. Не знам защо - вероятно защото те не празнуват тогава. Да, обаче другарят Цветан Цветанов обясни, че точно по това време той се вижда с избирателите си. Кога иначе да го прави?! И всички се "примириха" с довода, вероятно защото се сетиха, че и те така правят.
Така минава парламентарният делник. В шеги и закачки. А след 18 години вероятно средната работна заплата на българина ще скочи с още цели 400 лева и ще достигне невероятните 500 евро. Тогава всички ще почиваме от Гергьовден до Тодоровден. А дано, ама надали.
21
6181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
04 Май 2018 16:52
заплащането им щеше да бъде символично, защото щяха да се събират 2-3 пъти годишно - за сесии, на които да гласуват (единодушно! б.м.) десетина проектозакона. През останалото време щяха да работят по специалността си - учители, доктори, трактористи, местни бизнесмени, синове на бащите си и т.н., а един път седмично щяха да отделят по час-два да изслушват в приемните си ...
То точно такъв парламент си имахме преди 30тина години, ама кой знае защо поискахме да сме парламентарна република.
04 Май 2018 17:05
ааа, знае се защо - защото сме глупави, продажни и алчни, масово сме това. Личи си по "цвета на нацията" в парламента.

никога обаче не е късно грешките да се поправят
04 Май 2018 17:05
Интелектуалната шпага на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че и минимално падане на депутатската заплата ще хвърли народните ни представители в ръцете на "определени икономически кръгове". Ще ги направи техни "хрантутници".
Сякаш сега не са хрантутници. Само че човек трудно се вижда без огледало...
04 Май 2018 17:23
"Аргументът", че без високи заплати депутатите щели да станат плячка на лобисти и олигарси, е просто тъп. Предназначен за тълпата - евтина демагогия минава там винаги. Просто има закони и корупцията ТРЯБВА /на теория!/ да се преследва от съответните органи. И толкова!
А високата заплата не въздържа продажника от самопредлагане. Впрочем, ако имаше ДЕЙСТВАЩИ закони - в залата щяха да заседават най-много двайсетина души...
-------------
Блогът на Генек
04 Май 2018 18:48
Добре!
04 Май 2018 20:46
04 Май 2018 20:54
Неверния Тома04 Май 2018 16:52

Мислим почти еднопосочно...
04 Май 2018 21:03
Петушок,
05 Май 2018 00:56
Само едно не мога да проумея, като как от 80% дебили в Парламента влизат 100%.Таки поне един нормален не попадна там.
05 Май 2018 01:02
То точно такъв парламент си имахме преди 30тина години,
05 Май 2018 06:41
Предложението на БСП е демагогия и защото партията не предприе сериозна стъпка в тази посока.


Глупости! Авторът май хабер си няма къде и как се определя депутатската заплата, каква "сериозна стъпка може да се направи в тая посока" и дали изобщо подобно нещо може да мине в това НС. По-скоро демагогия е това писание.
05 Май 2018 08:27
Само едно не мога да проумея, като как от 80% дебили в Парламента влизат 100%.Таки поне един нормален не попадна там.


Елементарно Доктор Уотсън... Мнозинството (80%) с гласуване определя депутатите в парламента... Демокрация...
05 Май 2018 09:28
pisnami
05 Май 2018 08:27

05 Май 2018 09:37
Цветан Цветанов обясни, че и минимално падане на депутатската заплата ще хвърли народните ни представители в ръцете на "определени икономически кръгове".

Само преди две години (че и по-малко) депутатските заплати бяха на нивото, което сега предлага Нинова. Излиза, че тогава всички са били 'в ръцете на определени икономически кръгове' а сега изведнъж са станали независими.
Ха ха.

Впрочем, заплата от около 5000 месечно (заедно с добавките) никак не е голяма. След удръжките става горе-долу колкото минималната заплата в Люксембург. Немалко държавни чиновници получават значително повече. Аз лично бих подкрепил едно двойно увеличение на депутатските заплати, ако е обвързано двойно намаляване на бройката им. Представяте ли си колко ще намалее издръжката им само за тоалетна хартия ...
05 Май 2018 12:47
Не бях прочел статията. Всъщност и сега не съм я прочел, само нелепия встъпителен абзац:

Ако бяхме нормална държава, депутатите ни щяха да бъдат 120, щяхме да ги избираме мажоритарно, а заплащането им щеше да бъде символично, защото щяха да се събират 2-3 пъти годишно - за сесии, на които да гласуват десетина проектозакона. През останалото време щяха да работят по специалността си - учители, доктори, трактористи, местни бизнесмени, синове на бащите си и т.н., а един път седмично щяха да отделят по час-два да изслушват в приемните си хорската мъка.


Няма такива държави, авторе. Може би - с едно-две изключения. И в никакъв случай не са 'нормални'. Май са те налегнали спомени по 'ония' години.
05 Май 2018 13:05
КотВасилий
05 Май 2018 12:47
Няма такива държави, авторе.
ИмаШЕ! Дори с член първи от конституцията.
А за да се разбере иронията трябваше просто да сложи кавички на "нормална държава".
05 Май 2018 14:51
Ако бяхме нормална държава, депутатите ни щяха да бъдат 120, щяхме да ги избираме мажоритарно, а заплащането им щеше да бъде символично, защото щяха да се събират 2-3 пъти годишно - за сесии, на които да гласуват десетина проектозакона. През останалото време щяха да работят по специалността си

Има тема ДЕМОКРАЦИЯ, посветена на въпросите.
Накратко: пълно съгласие с подчертаното; различен и, смея да кажа, далеч по-задълбочен и обоснован възглед за останалото.

Дори без анализа в темата ДЕМОКРАЦИЯ се вижда, че двете части от цитирания текст се "бият". Защо да са само 120 депутатите в работещ предимно он-лайн парламент? В Народното събрание има 26 комисии и единият от големите му пороци е малкият брой на депутатите в тях. При 10-на души в комисия 5-6 партийни машинки за гласуване са предостатъчни да не оставят и помен от демокрация. Отделно е ниското качество и при най-непартизанска работа.
В темата обосноваваме два варианта за броя на народните представители в НС: 400 - по-добър от сегашното положение, но преходен и компромисен, главният му плюс е, че толкова имаше във ВНС; неограничен - 1 000 - 2 000; това е демократичният вариант, но като хора реалисти сме го оставили за по-далечното бъдеще.

Големият въпрос е как да се избира парламентът?
Считаме, че основната причина за националната ни трагедия е замяната през 1991 година на еднопартийния монопол с монопола, по-точно олигопола, на 2-3 партии. Демокрацията в България просто не се състоя.

Виждаме един-единствен начин за преодоляване на партийния монопол: единна, национална, многомандатна, пропорционална листа. Казано по човешки: в единната листа влизат кандидати, събрали 5 000 подписа, в парламента влизат 400-те, получили най-много гласове.
Грамадният плюс освен другото е, че няма нужда от промяна на Конституцията. Нито от "президентска" република, нито от забрана на партиите, за каквито сънуват наяве некои като Б. Димитров.
Промяна само на избирателния закон - логична, ясна, леге артис.





05 Май 2018 16:24
И още нещо, понеже говорим за пари.
В темата ДЕМОКРАЦИЯ показваме, че 3 000 демократично избрани депутати на средна заплата ще ни струват по-малко от сегашните назначенци на партийните централи.
05 Май 2018 17:26
Да копнем малко по-длибочко, искате ли
За какво плащаме на партиите, иначе казано кои са им продуктите?

Продукт №1: политики.
Отлично, но какво значи? Политиката е вземане на решения - краен етап от дълъг процес. Първо професионалната администрация: проучва; анализира; оценява; прогнозира; изготвя сценарии; изработва планове във вариантите на сценариите. Тогава, второ, политиците седат и решават въз основа на допълнителната информация, с която администрацията не разполага.
Найс, а? Само дето от трийсе години в България професионалната администрация не планира. Башка, че първата работа на сека нова власт е да я "чисти". Може би планират поголовно невежите политици?
Принудени сме да умножим по нула 0 Продукт № 1

Продукт №2: политици.
Образци на хора и човешко поведение, да ни управляват.
Подготвени, образовани, работливи, всеотдайни, безкористни, честни... упс! последното го зачертавам, ето честни. Оксиморон е.

Та за какво плащаме на партиите, че не мога да се сетя
05 Май 2018 19:25
И накрая: имат ли партиите монопол и върху най-важната информация?
Практическият смисъл на въпроса е ясен, нали? Дали независимите депутати в един бъдещ демократичен парламент няма да се окажат ялови, щото политическата информация стига само до маф... извинете, партиите?

Не мисля. И не само щото Брюксел не е единственият извор на знание, а в Москва и Пекин също знаят нещичко.
Вижте т. нар. "Воля". Преди месец аптекарчето крещеше: "Цената на Воля порасна! Цената на Воля расте!"... в скоби: уважаеми г-н Цеков, надявам се фактът да Ви бъде полезен при бъдещи анализи на ценообразуването в т.нар. "Народно събрание"
После видя, че Борисов си е напазарувал достатъчно и без него.

И какво направи аптекарчето?
Обяви, че излиза от ЕС и НАТО. Това е вездесъщието на информацията и силата на примера. Поучи се от Великата Полигамно-Атакуваща Белокоса Златопръста Фурнаджийска Лопата

05 Май 2018 21:19
Важно уточнение - това са

доходи, които не са свързани с производителност Браво на автора!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД