:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В класацията "Шарлатани без граници" България е сред първенците

И Министерството на здравеопазването, и СЕМ оставят Кармен и подобните й да шаманстват на воля, въпреки че са опасни
Снимка: България днес
Токът стимулира имунната система, а ракът е победим за три месеца, рекламира по Нова тв Кармен Лазарова.
В класацията на международната организация "Репортери без граници" България заема позорно място, но ако има специализирано изследване за свободното практикуване и медийно рекламиране на шарлатанството - там сме сред първенците. Здравните инспектори се произнасят "компетентно", че това е просто свобода на словото, а СЕМ мълчи.

През 2004 г. след бурни дебати във и извън парламента беше приет Закон за здравето, който освен всичко друго регламентира дейността на практикуващите нетрадиционни и алтернативни методи за лечение. На критиките, че така са дава легално поле за изява на всякакви врачки, шарлатани и продавачи на надежда, здравното министерство обясняваше, че всъщност се слага ред в необятната сфера на лечението извън конвенционалната здравна система - от билкари и чекръкчии до измамници, обещаващи спасение на обречените с помощта на кръв от прилепи и негасена вар. Нетрадиционните лечители трябваше да се регистрират в здравното министерство и така да подлежат на контрол, а тези, които не са се регистрирали и продължават за шаманстват - да плащат глоби. Въпросът с постоянните изяви на врачките по телевизиите също беше уреден в закона и рекламата на нетрадиционни методи беше забранена.

------------------------

14 години по-късно нищо не се е променило - законът сякаш не съществува. От телевизора ни заливат със съвети как да се лекуваме с ток или урина, интернет е пълен с оферти и съвети за зареждане с енергия, турове до синовете на боговете, семинари на гурута и насоки кой най-добре лекува рак на яйчника с кръв от син скорпион. Отчаяна майка на две малки деца се оказа в капан в Бразилия, пратена от медиума Кармен при лечителя Жоао Божи, "излекувал" 15 милиона души, а самата Кармен освен лечител със заредена с ток вода е и туроператор и приема по 3000 лв. на човек за организиране на пътуването до Бразилия. Състоянието на онкоболната Теодора Маджарова се влоши в Южна Америка, тя не можеше да напусне страната без скъп специализиран транспорт и така случаят нашумя. Преди това из страната дефилира рицарят на ангелите Рене Мей, лекуващ с безусловна любов, емоционална медицина, обучение по медитация за 300 лв. и продажба на заредени с енергия кристали и витамини. По същото време от Раковата болница в София обявиха, че се е наложило да ампутират гърдата на жена, лекувала се с глад и биорезонансна терапия с ток по съветите на руски гуру и така докарала доброкачествено образувание до малигнено. Ако човек напише в Гугъл "лечение на рак" още третият и четвъртият резултат съветват как това да стане с отвара, разработена, докато съответният шаман е търсил лек за косопад или с пренастройване на енергията и начина на мислене, при което традиционната терапия с лекарства и лъчелечение са забранени, защото пречат на изцелението. Последното е не просто безумно, а изключително опасно.

Търговията с надежда просперира, паралелно с разкриването на нови и нови болници и отделения по онкология. И двете печелят от едно и също - отчаянието на тежко болни хора в комбинация с тоталната липса на милосърдие, емпатия и хуманно отношение на официалната медицина в България. Контролът над двете също е сходен, т.е. никакъв. Да, официалните онкологии все пак в огромния процент от случаите спазват правилата на добрата медицинска практика, но пък разходите им са извън всякакъв контрол. Предлагането и рекламирането на нерегистрирано и неразрешено от закона лечение е незаконно. Но не просто Кармен и подобните й вършеят най-вече в телевизиите, а лично тя се яви за пореден път в сряда в "На кафе" на Нова телевизия - предаване, което от години пропагандира лечението с урина и глад под носа на СЕМ, и откъдето тръгна славата й на лечител, за да обясни, че всъщност не е лечител, а само водач на група, която отишла в Бразилия за духовно извисяване.Законът"Има разлика между алтернативна медицина и дейността на врачки, баячки и медиуми, които предлагат изцеление. Алтернативната медицина е понятие, възприето в световен мащаб. British Medical Associaion приема, че това са методи, които не са широко използвани от ортодоксалната медицина и които не се изучават в медицинските училища, в които се преподава конвенционална медицина. В България тези методи се дефинират като методи, чието изучаване не е включено в учебните програми на висшите медицински училища. Те не трябва да предизвикват влошаване на здравословното състояние и се прилагат единствено с цел постигане на благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве", обяснява адвокат Мария Шаркова. Тя работи с различни лечебни заведения и е пратила жалба до МЗ и агенцията за медицински одит по случая с Кармен.

Изследване на правната регламентация на алтернативните методи за лечение сред държави в ЕС, финансирано от Европейската комисия през 2012 г., посочва следните методи за въздействие върху човешкото здраве като алтернативни или допълнителни (подпомагащи): акупунткура, антропософска медицина, аюрведа, хиропрактика, фитотерапия, хомеопатия, масаж, натуропатия, напрапатия, невротерапия, осетеопатия, традиционна китайска медицина. "Няма баене, врачуване, сеанси, пиене на заредена вода, контактуване с различни извънземни и божествени сили и т.н. Последните са някакви алтернативни методи, но определено не за въздействие върху човешкото здраве, а за измама, вдъхване на напразни надежди и шарлатанство. Те са алтернативни дотолкова, доколкото се твърди, че могат да излекуват тежко болни пациенти без помощта на традиционната медицина, но не влизат сред признатите от законите в различни държави алтернативни методи за лечение", казва Шаркова.

Отчаяни хора има по цял свят, измамници - също. В ЕС на законодателно ниво въпросът е решен подобно на България и със сигурност няма нито една държава, в която баенете, врачуването и "лечението" с космически и божествени сили да е признато от закона. В Белгия, например, дейности по диагностика и лечение могат да извършват само лекари и други медицински специалисти със съответното образование. Предоставянето на медицински услуги и алтернативни методи за лечение не може да се извършва от лица без медицинско образование, като специалният закон в тази насока признава акупунктурата, хомеопатията, хиропрактиката и остеопатията като алтернативни методи. В Чехия акупунктурата и хомеопатията могат да бъдат практикувани само от лекари, а масажът и хиропрактика и от други медицински специалисти (медицински сестри, рехабилитатори и т.н). Във Франция такива методи могат да бъдат упражнявани само от лица, упражняващи регулирана професия в областта на медицината. Някои методи (хиропрактика)са реимбурсирани от здравноосигурителната системаВ Германия има специален закон, който урежда реда, по който не-лекари могат да упражняват някои алтернативни методи, като се предвижда определен ред за получаване на квалификация, полагане на изпити и издаване на сертификати/дипломи. Някои от дейностите (акупунктура при определени диагнози) или антропософска медицина, са реимбурсирани от осигурителните фондове.

"В България също по никакъв начин не е разрешено да се "лекуват" хора от баячки, гледачки, чрез призоваване на извънземни, божества и всякакви подобни методи. Законът за здравето признава част от алтернативните методи за лечение: използване на нелекарствени продукти от органичен произход; използване на нелекарствени продукти от минерален произход; използване на нетрадиционни физикални методи; хомеопатия; акупунктура и акупресура; ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване; диетика и лечебно гладуване", обяснява Шаркова. Забранена и е рекламата на такива алтернативни методи за лечение и въздействие върху човешкото здраве. Нетрадиционни методи могат да се практикуват само от лекари, зъболекари, фармацевти и бакалаври по здравни грижи, а също и от хора със средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище по анатомия, физиология и патология и обща медицина.

"Няма данни точно какви методи са прилагани на Теодора Маджарова, но от сайта на жената, посочена за посредничка, става ясно, че този "медиум" провежда сеанси, зарежда вода, хората спят върху някакви кристални легла, призовават се някакви "Същества" и т.н. Това определено не спада към признатите в България методи за въздействие", припомня адвокатът. "Самата посредничка също предлага в лично качество редица "услуги", някои от които могат да бъдат приети за алтернативни методи за въздействие, посочени в Закона за здравето, например масажът като нетрадиционен физикален метод (при цялата условност на предлаганата от нея "услуга"). За целта обаче жената трябва да е регистрирана по съответния начин, което явно в случая не е сторено. Тя няма право да предлага лечение или "изцеление" на хората чрез рекламираните от нея въздействия, а самата им реклама също представлява нарушение на закона. Може да се разсъждава и дали тя не извършва престъпление, като съзнателно заблуждава хората, че ще бъдат излекувани от нея или медиума в Бразилия, с користни цели, т.е за да спечели пари", допълва Шаркова. Същото може да се каже и за хора, твърдящи, че за да се излекува рак, той не бива да се лекува с химио и лъчетерапия. Засега обаче прокуратурата мълчи.

Дълго мълчание пазеше и здравно министерство, което контролира "лечителите" и лечителите, които шестват под път и над път и единствено МЗ не ги вижда. По пресния случай с Кармен Лазарова, едва след като се стигна до скандал, министерството обяви, че ще започне проверка. Която ще установи, че Кармен не фигурира в регистрите за алтернативни лечители. По закон глобата е от 500 до 1500 или от 5000 до 10 000 лв. - в зависимост какво нарушение се открие. Същото направи МЗ и когато из страната дефилираше Рене Мей и продаваше емоционална медицина - провери и установи, че той не фигурира в регистрите на здравните инспекции. И толкова. Руският гуру гладолечител пък дори не беше проверен, защото жертвата отказа да назове името му. Очевидно МЗ и подопечните му регионални здравни инспекции не осъществяват никакъв контрол,въпреки че част от измамниците са опасниТова е така по нормативни причини - лечителят може да бъде санкциониран само ако бъде хванат на място да лекува незаконно. Инспекторите трябва да следят всички електронни медии за баячки или да чакат някой пострадал да подаде сигнал. Практическите причини положението да е извън контрол е и липсата на кадри в РЗИ и заплатите от по 500-600 лв. Затова и всеки може да лекува всичко, освен, естествено, ако не се занимава с конвенционална медицина, тогава контролът е на съвсем различно ниво.

Данните от регистъра на столичната здравна инспекция сочат, че в София са регистрирани 152 практикуващи алтернативни методи - билкари, масажисти, занимаващи се хомеопатия, акупунктура, лечебно гладуване. Факт е, че дори не всички лекари, твърдящи, че практикуват хомеопатия, са си направили труда да се регистрират, тъй като от списъка липсват някои доста популярни в столицата имена. Въпреки това здравните инспектори са извършили цели 333 проверки на алтернативни медици през 2017 г., при които не са открили нито едно нарушение и нито един нерегистриран лечител. Тази година проверките са 142 и е установена една практика без регистрация - неясно каква, за което е наложена санкция, отново неясно каква. Просто да се чуди човек къде и как търсят инспекторите, при положение че Кармен и подобните й са навсякъде, но само РЗИ не може да ги открие.

Отговорът може да дойде от СЕМ - другият орган, безкритично наблюдаващ вакханалията на медиумите. "В случая с Кармен Лазарова преди година имаше групов сигнал до СЕМ по повод няколко предавания по една национална телевизия, включващи и предлагания масаж с ток от електропреносната мрежа. Тогава официалният отговор на СЕМ беше, че Столичната РЗИ е извършила проверка и нямало нарушение", обяснява Мария Шаркова. Инспекторите обяснили, чене могат да се месят в свободата на словото,която включва и даването на здравни съвети по телевизията.

Извън забраната за реклама на алтернативни методи, за която няма данни СЕМ да си прави труда да следи, въпреки че й е работа по закон, няма друга конкретна регулация, свързана с поведението на медиите и предоставяне на ефирно време на измамници. "Струва ми се, че в борбата за рейтинг не всяка медия се отнася отговорно към съдържанието на предаванията си, като имаме множество примери как се дава думата на хора, чиято квалификация, образование и способности не са проверени, нито пък се проверяват методите за "лечение", които се предлагат", казва Мария Шаркова. "На кафе" не просто не е спряно, но предаването не е спряло да кани и рекламира медиуми - самата Кармен се яви там с адвокат в пиковия момент от скандала.

Ако има нещо положително в трагичната история на Теодора Маджарова, то това беше реакцията на стотици българи, които помогнаха на съпруга й за дни да събере над 90 000 лв. за специализиран медицински транспорт, с който да върне терминално болната жена у нас. И тази реакция почти успя да надделее над обичайния цинизъм: "Какво ще й помагаме, сама си е виновна". Никой няма право да съди отчаяна тежко болна майка на две малки деца. Напротив - работата както на институциите, така и на всички нас като общество е подобни случаи да са изолирани, а не практика, за което пък са необходими както контрол и санкции при предлагането на шарлатанство, така и обществена нетърпимост. Освен това е нужна и промяна на законодателството - да се регламентира и какво е забранено, освен какво е разрешено", смята Мария Шаркова.

Така и по-рядко ще се налага правителството да праща "Спартан" на закъсали българи - нещо, което държавата не е длъжна да прави и не прави за всеки, а само за медийни случаи, с което само усилва усещането за липса на ред и справедливост.

АБСУРДИ

В България няма никаква регулация на посреднически услуги, които се извършват и които свързват пациенти както със съвсем легални и утвърдени лечебни заведения и лекари по света, така и с шарлатани и продавачи на надежда. Липсата на регулация създава вакуум, а това води до неяснота и липса на контрол при възникване на проблеми. "Кой носи отговорност за неправилно предоставена информация за съответната услуга? Кой носи отговорност, ако е налице разминаване между предлаганите услуги на място и информацията, която е получил пациентът? Носи ли отговорност посредникът при настъпване на усложнения при пациента?", пита Шаркова.

Още по-голям е парадоксът по отношение на регулацията на дейността на лекари, посещаващи страната ни от други държави. За да може утвърден и признат специалист от ЕС да посети българска болница с цел обмяна на опит и обучение в нови методи и техники - например трансплантация на бял дроб, той трябва да извърви много тежка процедура, администрирана от МЗ и да предостави купища документи - за образование, специалност, стаж, вписване в съответната съсловна организация и дори владеене на български език. "Често тези изисквания се явяват пречка за организиране на подобни посещения, защото представете реакцията на известен и с години утвърден професор по медицина в голяма европейска болница, от който се иска да докаже какво образование има и се изисква да владее български език", коментира адвокатът. И то на фона на факта, че няма шарлатанин, който да не е пожелал и да не е дошъл да "лекува" у нас.
Снимка: Архив "Сега"
Класиката по тези географски ширини - леенето на куршум, напоследък отстъпва на модерните и далеч по-скъпи лечения в Южна Америка.
Снимка: Архив "Сега"
Жоао да Деус "е най-известният стопроцентов трансмедиум и е помогнал на милиони хора по света. Да бъдеш трансмедиум означава да отдадеш тялото си на безплътно същество, за да може то да влезе в реален контакт с живите хора чрез теб", осведомява на сайта си Кармен. Пропаганден филм за него бе излъчен през 2011 г. дори в обществената БНТ.
Снимка: Архив "Сега"
Рене Мей практикува емоционална медицина и особено се старае да влезе добре в сценичния си образ.
17
6144
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
03 Май 2018 20:53
Уважавам усилието на г-ца Здравкова.
Разбирам, че има какво да каже, и съм съгласен с нея, но въздействието би било по-силно, ако статията не беше толкова дълга.
Още няколко скромни препоръки:
Не се казва "малигнено", думата е "злокачествено".
В българския език няма дума "емпатия". Има "съчувствие".
Няма и думи като "дефинирам", "реимбурсирам", "физикален" и пр.

Понаучете малко по-добре езика ни, и успех!
03 Май 2018 21:32
В допълнение към хубавата статия:
Няма ли кой да продължи твърденията и изводите по-нататък?
Няма ли кой да каже, че всички религиозни организации, включително - и най-вече - т.нар. "Българска Православна Църква" са същото нещо?
Същите мошеници, същите продавачи на лъжи.
03 Май 2018 22:12
Няма и думи като "дефинирам", "реимбурсирам", "физикален" и пр.
Няма бе, как ше ги има. Освен в десетки учебници, закони и на всяка страница в документите на ЗОК. По темата- темата не е в ресора на Здравкова, а на някой, който трябва да сезира прокуратурата или СЕМ, или некое министерство, дето отговаря за поставянето на белезници и настаняването на хора, временно лишени от свобода.
04 Май 2018 07:47
Няма бе, как ше ги има. Освен в десетки учебници, закони и на всяка страница в документите на ЗОК

Чудех се, що тъпанарите и бандитите се увеличават, то пишели учебниците и законите на чужд език. По темата - струва ми се, че човек трябва да поема отговорноста за това което прави? Хора оздравяват и с нетрадиционна медицина, оздравяват и с традиционна. Умират и от традиционна, умират и от не традиционна. Кой е казал, че като дадеш 2,5,100 000 лв. нещо, включително безсмъртието, ти е осигурено. Булат Окуражава пееше - " Живота не крие, че още е в люта вражда със смъртта"
04 Май 2018 10:14
Хора оздравяват и с нетрадиционна медицина, оздравяват и с традиционна. Умират и от традиционна, умират и от не традиционна.


Дай статистика в процентно отношение.

Иначе първата снимка на Кармен с жиците кърти мивки! Трябва да си напълно не с ума си, за да се "лекуваш" при такъв образ.
04 Май 2018 12:02
Когато една държава е в дълбока криза, едно време се увеличавал броят на пророците. Сега- на екстрасенси и нетрадиционни лечители. Вярващите- също. Просто са загубили всяка надежда в нещата от реалния живот. Надеждите им са в екстрасенси и триене на картончета.
04 Май 2018 12:29
Когато една държава е в дълбока криза, едно време се увеличавал броят на пророците. Сега- на екстрасенси и нетрадиционни лечители. Вярващите- също. Просто са загубили всяка надежда в нещата от реалния живот. Надеждите им са в екстрасенси и триене на картончета.
Не е само до загубата на надежда. От статията и др. информации през последните дни се разбра, че тази лечителка е рекламирана няколко пъти в основните телевизии, най-вече в предаването на Гала по НТВ. Подобни предавания могат да се видят по всички телевизионни канали, дори по БНТ, която уж е национална и най-контролирана. Хората приемат телевизиите за сериозни институции и появата на шарлатани в тях води до преодоляване на критичността и съмнението в евентуалните им жертви, които обикновено са в огромен стрес причинен от заболяванията им. Затова трябва да има наказателни последствия и дори съдене на телевизии и водещи, които допускат шарлатани и реклама на съмнителни методи за лечение в предаванията си. Трябва да се спрат рекламите на всякакви непроверени хранителни добавки, хомеопатични продукти, предаванията на Мермерски и "проф." Деянов и др. телевизионни "лечители". Защото за този случай се разчу, но вероятно измамените и жертвите на фалшивите лечители са хиляди всяка година, за които никой не знае и не им търси отговорност.
04 Май 2018 12:37
статията е натъпкана с ръбати думи.

"интернет е пълен с оферти" - предложения.
"доброкачествено образувание до малигнено" - злокачествено
"Търговията с надежда просперира" - процъфтява
"комбинация с тоталната липса на милосърдие, емпатия" - човечност? в речника на института за български език "Думата емпатия не е намерена"
" и хуманно отношение" - тавтология? човечност и човешко отношение?
"British Medical Associaion" - какво ще се случи, ако го преведем? може би правописната грешка в последната дума няма да я има?
"Изследване на правната регламентация" - правната уредба
"Някои методи (хиропрактика) са реимбурсирани" - са възстановени

и т.н. - това е от първата половина на статията.
04 Май 2018 12:51
Имало и ще има мошеници които паразитират от отчаянието на хората. Винаги СМИ рекламират за заплащане. Проблемът не е в купешките думи в рекламата и контрарекламата. Проблемът е че ДЪРЖАВАТА определя че някои мошеници са истински лечители и така им прави реклама.
04 Май 2018 14:15
Иначе първата снимка на Кармен с жиците кърти мивки! Трябва да си напълно не с ума си, за да се "лекуваш" при такъв образ.

Трябва да си напълно не с ума си за да отхвърлиш начина на лекуване, заради който английската кралица изкара толкова дълго. Ако не знаеш, това на снимката е един от добрите апарати за биорезонанс, само дето тази не си го есложила нормално. А и биорезонансът си е метод за лечение, който изисква лекари, а не самолечение.
А че работи - аз съм пример. А и много колеги покрай мен се пооправиха от болести, които уж били нелечими (пълнеха ги с десетилетие с хапове).
Не е панацея, но и за доста форми на рак помага (само дето в България не е разрешен да се използва за това, независимо че в Щвейцария, Германи и Англия се използва).
04 Май 2018 15:29
Иначе първата снимка на Кармен с жиците кърти мивки! Трябва да си напълно не с ума си, за да се "лекуваш" при такъв образ.
И аз това си помислих Колко трябва да си луд???
04 Май 2018 15:41
Bonjorno
04 Май 2018 14:15
Мнения: 3,855
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Иначе първата снимка на Кармен с жиците кърти мивки! Трябва да си напълно не с ума си, за да се "лекуваш" при такъв образ.

Трябва да си напълно не с ума си за да отхвърлиш начина на лекуване, заради който английската кралица изкара толкова дълго.


онова, което не разбираме, и което не е написано в учебниците, се отхвърля и осмива.
Докато човек дойде на достатъчно голям зор, и почне да търси отхвърляното.
Иначе това са практики, практикувани за лечения от хилядолетия. Просто сега правят и ползват някои уреди, наместо някой можещ човек да го прави със своята си енергетика.
04 Май 2018 16:39
Село_
Не се и съмнявам, че Кармен с тази си снимка и предавания на живо ще пожъне огромен успех в Русия. България явно е вече тясна за нейните способности.
04 Май 2018 18:56
Иначе това са практики, практикувани за лечения от хилядолетия
Най-старата медицинска практика е баенето. Помага.
04 Май 2018 21:57
Най-старата медицинска практика е баенето. Помага.


Подкрепям! Мене ме водиха при баячка като бях малък. Не знам за какво, беше една изгърбена бабичка не гърбава, ама се кривеше, която почна нещо да мърмори, да хвърля някакви треви през гърба си, докато пържеше нещо в един тиган, много ми се видя забавно, а като взе и да ме ръга в корема с длан, умрях от смях. А хората казват, че смехът е здраве. Толкова беше весело, че съм сигурен, че още ме държи поне малко имунитет!
04 Май 2018 21:58
Хората приемат телевизиите за сериозни институции и появата на шарлатани в тях води до преодоляване на критичността и съмнението в евентуалните им жертви


Верно ли?
05 Май 2018 07:07
>>><<<
Хващате акумулатора и го изваждате от мястото му. Взимате два проводника за зареждане и с дясната ръка хващате минуса, а с лявата плюса.
Държите така 10 минути, после сменяте ръцете. Ще видите, че нищо ви няма. Гарантиран метод.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД