:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 132
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екоорганизациите оспориха плана за застрояване на Странджа

Организации от коалицията "За да остане природа в България" са внесли отрицателни становища по доклада за оценка на степента на въздействие върху Натура 2000 на измененията в общия устройствен план на община Царево. Докладът беше публикуван за обществено обсъждане, а срокът за коментари беше до 4 май. Както "Сега" писа, промените предвиждат увеличение на урбанизираните територии в общината с 515.91 хектара до 1723.74 ха.

Според природозащитниците най-сериозният проблем е предвидената урбанизация на земеделски земи и горски територии в крайбрежната част на защитената зона. Те са място за почивка при миграцията на втория по значимост миграционен път в Европа Виа Понтика и местообитание за редица видове животни, както и ценни растителни видове. Докладът не е оценил редица въздействия като заустването на води в Черно море, разполагането на преместваеми обекти по плажа, светлинното замърсяване, посочват още те.

Планът нарушава редица закони, изтъкват още от "За да остане природа в България" - предвижда урбанизация на горски имоти, придобити чрез заменки в землището на Лозенец и строителство върху дюни пак там. Според тях екоминистерството нарушава и правилата за обществените консултации, защото от документацията липсват съществени части от проекта.

ДЕЖАВЮ

"Застрояването ще засегне драстично пейзажа и ще възпроизведе проблемите, които вече срещаме в други части на българското Черноморие - свръхпредлагане на легла, загуба на бизнес за местните хора, замърсяване на морската акватория и брега и подлагане на изпитание на цялата обслужваща местното население инфраструктура", отбелязват природозащитниците.
978
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД