:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство

Отслабването на Османската империя дава шанс на българите да започнат да се замогват и да водят активен политически, религиозен и културен живот
Графика
Българската историческа наука отдавна е доказала, че началото на Българското възраждане следва да се отнесе в периода между края на XVII и първото десетилетие на XVIII век. Това е моментът на първоначалното пробуждане на вече нови процеси, които ще могат в течение на повече от столетие да станат мощен двигател за новото начало на българите и другите балкански народности. Обикновено в историографията се набляга, че след 1683 г. и неуспешната за османците обсада на Виена идва краят на османското военно превъзходство по суша и започва свиването на границите на държавата на падишаха. Това означава в дългосрочен план и по-слаба османска държава във вътрешно политическо отношение. За да достигнат българите до положителни резултати за добиване на независима църква, което ще стане официално чак в началото на 1870 г., за да изградят система на модерни училища (по-масово след средата на XIX век), за да започнат да издават свои вестници и списания и за да водят активен политически живот, те преминават през дълъг процес на икономическо замогване, който вероятно започва в началото на XVIII век. Този процес на материален просперитет е пряко свързан със слабостта на държавата, особено в сферата на икономиката.

По време на "класическите" османски години (XV-XVI век), когато държавата е силна и няма кой да й противостои, османците успяват да наложат едни доста строги икономически рамки на своите поданици. На практика по това време, ако се доверим на издадените закони, всичко се е нормирало - като започнем от цените на пазара (държавата е имала монопол и право на изкупуване на държавни цени на голям брой стоки от първа необходимост), преминем през норми в производството на занаятчиите, определяне на количеството за продан и дори регулиране на печалбата. Всички занаятчии са били членове на еснафи и по този начин не се е допускала никаква външна конкуренция, нито интензификация, нито възможността някой по-кадърен майстор да произвежда повече и да го предлага на пазара по-евтино. Самият еснаф няма да допусне подобно нещо - цялата му дейност се извършва в зададените предварително норми.

Този модел функционира добре за държавата, поне



докато има как да се попълва държавната хазна



- т.е. военните походи са положителни, плячката е голяма и на практика тази статичност в икономиката не се отразява чак толкова негативно на бюджета. Тези рамки обаче се оказват крайно негативни по отношение на инициативността. Производството е регулирано и поданиците нямат чак толкова голям интерес да произвеждат повече. Те и не могат, доколкото, поне от гледна точка на градското стопанство, това би било в противовес с идеята за "общото благо" и "справедливостта".

В началото на осемнадесетото столетие обаче системата започва да се пропуква. Държавата вече губи войните, а големи части от нея започват на практика да се отделят от центъра. Това става особено очевидно по време на т.нар. кърджалийски размирици, когато цели области вече не са под властта на султана. Например във Видин се отцепва Осман Пазвантоглу, в Русе - Исмаил Тръстениклиоглу и Мустафа Алемдар паша и т.н. В обширни региони на империята вече има друг икономически ред, който ще се окаже положителен за икономическата инициативност. Държавата не може да събира там данъци, вместо това лицата, ангажирани с производство, са заплащали по-малки суми на местните османски първенци, за да получат тяхната закрила.

Регулациите, наложени от центъра, започват постепенно да не действат и съответно



се появяват инициативни хора,



които ще се опитат да произвеждат повече, ще са пазарно ориентирани и съответно, ще се стремят да подобрят материалното си положение.

Има данни как през XVIII в. градското население по българските земи забогатява, докато държавата отслабва. Това става особено явно в края на XVIII и началото на XIX век, когато Русе и Видин са извън властта на османския султан, а в София неговите позиции са в някаква степен разклатени. Около по-силните османски първенци се формират групи от богати хора, включително българи, които вече не плащат данъци на централната власт и съответно съумяват да акумулират постепенно по-значими капитали. По-сетне, вероятно измежду наследниците на тези хора, ще може да търсим - дарителите за постройки на модерни български училища, читалища, църкви и прочее.

Ако приемем, че в началото на представения период са налице по-силни регулации на държавната власт и съответно занаятчиите получават поравно суровини, произвеждат еднакво стоки, продават равно количество, на еднакви цени, то очевидно те си остават почти поравно "бедни". Вече в следващите периоди и особено към края на века започват да се появяват по-богати занаятчии, а бедните да стават малцинство. Това е следствие от стремежа към интензификация в градското стопанство, която кара някои по-съобразителни производители да работят в разрез с нормите на държавните регулации. Ще напомня, че в края на века властта на султана над Видинско на практика не съществува и това съответно позволява да се натрупат по-големи активи. Интересното е, че през 1773 г. султан Мустафа II обнародва заповед (ферман), с която се опитва да заздрави регулаторните механизми на еснафските организации и така да препотвърди "обичаите", останали "от старо време", но на практика не успява. Подобни диспропорции по отношение на занаятчиите във Видин (нямам засега данни от други български градове) се наблюдават и по отношение на къщите им и на дюкяните, което означава, че по-будните и инициативните от тях



успяват на пазарен принцип да се облагодетелстват



от създалата се среда на слаба държавна намеса.

Историята ни дава примери, когато времето на слабата държава се оказва повече от полезно, особено в икономиката. Очевидно XVIII век е точно такъв период. На практика ролята на държавата е взета от по-силни местни османски първенци и те я свеждат до минималните й функции - да осигурява реда, да гарантира спокойствието на населението и да решава възникнали спорове (т.е. да има и съдебни прерогативи). Това, съчетано с ниски данъци (вероятно един вид еднократна такса, която населението плаща, за да гарантира безопасността си) и освобождаване на икономическата инициативност, води до положителни резултати и градското население по българските земи постепенно видимо забогатява.



(Със съкращения)

Източник: Атанасов, Хр. В османската периферия: Общество и икономика във Видин и околността през XVI
Наследствените описи на занаятчиите от Видин през на XVIII век, групирани според оценките им, в грамове монетирано сребро.

Отслабването на Османската империя дава шанс на част от нейните поданици да станат икономически активни и пазарно ориентирани.

 Отслабването на Османската империя дава шанс на част от нейните поданици да станат икономически активни и пазарно ориентирани.
Source filename: D:\SYS\AGENCIES\OTHER\INETFOTO\00264-800x800-660x330.txt
34
2766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
09 Май 2018 20:11
Без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство

Това включва ли "Мариците" и "Зелените ВЕИ, както и мераклийте за "инвестиция" в магистрали с такси, Енергоразпределителните дружества и приватизацията ВиК дружества, аа да и евентуално "стратегически" частни инвеститори за АЕЦ в "онзи гьол" ?
09 Май 2018 20:16
На практика ролята на държавата е взета от по-силни местни османски първенци

известни като кърджалии. Големи радетели за свободна инициатива и пазар.
09 Май 2018 20:45
Голема грешка!
Защо е трябвало чистите пропагандни лозунги да се развалят с факти?
Така хубаво си дрънчат мантрите в началото, и не щеш ли - графика.
А графиката казва:
Населението на Видин нараства (не става ясно за век или за повече) от 7 385 на 19 807 души, а инициативните и богатите - от 39 на 100 човека
Освен, че са чист мизер във всеки един смисъл, и нарастването им е по-малко от това на населението.
Лошо, както казах. Либерализъм така не се пропагандира
09 Май 2018 21:01
П.С.
Моля никой да не се изкушава да "опровергава" числата в графиката с тези от табличката по-доле. Там действително "богатството" на най-инициативните и пазарно ориентираните за близо век нараства от 5 000 гроша на 10 000, но кой е казал, че няма инфлация и при "монетарното сребро"?
Когато 1 ока брашно скочи от 10 гроша на 20, си имате 100% инфлация, независимо дали я купувате с "монетарно сребро" или биткойни
09 Май 2018 21:03
Както казах, кърджалийското време е най-дерегулираният период ф историята на османската империя.
09 Май 2018 21:31
wreckage
09 Май 2018 21:03
Както казах, кърджалийското време е най-дерегулираният период ф историята на османската империя.

Не споря. Има нещо още по-интересно:
по регулирано време Видин имаше 63 000 жители и 53 завода. 30-на години дерегулации, инициативност и пазарна ориентираност го пратиха 2 века назад, право ф светлата кърджалийска епоха
09 Май 2018 23:19
Последните години на Империята са най - гадните, особено за Македония и Тракия.
10 Май 2018 00:08
Чета тия статии и ме навяват спомени от края на 80те. И тогава разни ст.нс доц. д-р писаха статии за неминуемата победа на комунизъма под благосклонния поглед на Партията. Никой вече не им се вързваше, разбира се, но такова беше времето. На тях им плащаха, те си пишеха. Даже някои се уреждаха със специализации в Полша. Днес е по-куул щото може да те пратят къде у немско или френско. Даже пътя покриват.
Само така д-р Атанасов!

ПП За сведение тоа спецялист по Отоманска икономика е от Университета по Библиотекознание. Явно Българската Държава намира за абсолютно необходимо да подготвя специалисти по библиотекознание. Това по повод вчерашната статия за дефицитни специалности...
10 Май 2018 02:24
Кво се чудите - ми израсна сороското поколение историци и ей тез преподават ей това на студентите. И не само в историческата наука е такова положението. Друг е въпросът що туй горното се изнася в пресата.
Да си пишат там за спонсорите и един за друг, да се доцентират, докторират и професират по и(г)натовски помежду си, обаче не нам, не нам да се пробутва идеята кви инициатори и на кво точно са кърджалиите, даалиите и капъсъзите и на къв просперитет се раздвали българите под "отслабналото" турско робство.

Врекидж!

Вчера - съмнителни, меко казано, опуси за българската литератуара от учителка по същата, днес - за българската история от вузовски преподавател по същата. Quo vadis?
10 Май 2018 08:10
Без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство


Значи затова сега затъваме - заради регулациите от ЕС.
10 Май 2018 08:27
ablepsia
10 Май 2018 02:24
Кво се чудите - ми израсна сороското поколение историци и ей тез преподават ей това на студентите. И не само в историческата наука е такова положението. Друг е въпросът що туй горното се изнася в пресата.

Много хубаво си се изнася. На какви примери ще се възпитава новото поколение, като няма добри? Много ясно - на зли. А специално видинският виж каква възможност дава за по-изразителен прочит на историята!

Едно е да разправяш на младежта, че по регулираното време във Видин е имало: голем завод за гуми, които освен за коли са били и за български трактори и кари, в които пък сме имали 13% световен дял; голем завод за полиамидни влакна, от които по-специално са правили всички чорапогащници на Балканите, много го обичам този пример имало е "Випом", който пък е правил повечето помпи за Балканите; имало е завод за костен порцелан, 6-я в света; два завода са правили ризи за износ; имало е... и т.н., и т.н.

Съвсем друго, кратко да им кажеш: 30 години дерегулации, инициативи и пазарно ориентиране са ликвидирали индустрията, обезлюдили са Видин и са го преместили във времето на кърджалиите, даалиите и капасъзите
10 Май 2018 08:49
Weed361
10 Май 2018 08:10
Без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство


Значи затова сега затъваме - заради регулациите от ЕС.

Риташ си партийната книжка. Къде ти е националната гордост, че днес има повече видинлии в Испания, отколкото из кърджалийско-капасъзко?
10 Май 2018 10:40
Отслабването на Османската империя дава шанс на българите да започнат да се замогват и да водят активен политически, религиозен и културен живот


Това добре, ами сега когато се засилва Отоманската империя и всеки ден пристигат новини за напъните на Султан Тайпи... кво праим ?!
10 Май 2018 10:44
Хайде да не бъркаме кърджалиите, като разбойници борещи се за плячка с достигналите някаква независимост от централната власт местни велможи като Осман Пазвантоглу или Али паша. Макар че и двете явления са свързани с отслабването на централното управление.
10 Май 2018 12:17
Това нещо, което газетата е счела за нужно да ни ниспослае може да се определели само по един начин - като пълен интелектуален позор.
10 Май 2018 12:26
Мдам! Който иска да нагажда фактите към изсмуканите си от пръсти теории, не трябва да прилага таблици с числа
10 Май 2018 13:20
Sine_metu
10 Май 2018 08:27
10 Май 2018 13:50
Обаче най-интересното е, че хора като Sine_meto никога няма да публикуват статия в български вестник. А хора като автора на статията най-вероятно ще продължат да бълват либералфашистка пропаганда....
10 Май 2018 15:18
Много слабо и неубедително. То, книгата на Вера Мутафчиева "Летопис за смутното време" e много по-интересна и убедителна; нищо че е художествено произведение.
10 Май 2018 16:55
Едно е да разправяш на младежта, че по регулираното време във Видин е имало: голем завод за гуми, които освен за коли са били и за български трактори и кари, в които пък сме имали 13% световен дял; голем завод за полиамидни влакна, от които по-специално са правили всички чорапогащници на Балканите, много го обичам този пример имало е "Випом", който пък е правил повечето помпи за Балканите; имало е завод за костен порцелан, 6-я в света; два завода са правили ризи за износ; имало е... и т.н., и т.н.

А защо всичко това вече го няма ?
Задавам съвсем сериозно въпроса - какви са били конкретните причини да спре производството на 'видинките', наример ? Защо спря производството на видлон, булана, ямболен ? Защо шивачеството на ищлеме оцеля и преуспява ?
10 Май 2018 17:15
Хубав въпрос, Кара Колю. Отговорът е: няма търговски интерес поради изменено състояние на пазарите в сравнение с пазарите по времето на социализма. Да, имали сме опит и капацитет и можехме да продаваме и сега, ама тук трябваше и държавните ни мъже да се намесят и да убедят съответните държавни мъже от другите страни-членки на ЕС, че сме в състояние да им доставяме качествени гуми на достъпна цена вместо "ТOYO", например. Ама това си е къртовски труд; де такива държавници у нас.
10 Май 2018 17:41
Може би доста лаишки ми звучи коментара, но с две думи нещата трябва да се решат на политическо ниво; да се подпомага и защищава родното призводство; ето например Тръмп вдигна вносните мита на стоманата от ЕС.
10 Май 2018 18:22
ИлияНиколов
10 Май 2018 17:15
Хубав въпрос, Кара Колю. Отговорът е: няма търговски интерес поради изменено състояние на пазарите в сравнение с пазарите по времето на социализма.

Това "обяснение" не е много далече от лафовете за "без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство".

В темата ДЕМОКРАЦИЯ споменах набързо за "търговския интерес" и мимоходом посочих как при същия "търговски интерес" залупената гумарница в Пирот стана балкански лидер, като изпревари дори словенската "Сава", с други думи как б. Югославия запази и разви и двата си завода (доколкото "Тигар" бе завод), а България стана единствената страна, ликвидирала гумите си. Пак там споменах полиамидните влакна и изобщо влакната, щото колегата пита и за "Свилоза" и "Ямболен", и кратко поясних, че "търговският интерес" си го има, има, има, има, има.
Както си ги има, има, има и пазарите на Запад, на Запад, на Запад за българския трикотаж - това значи влакна, за чорапогащите да не говорим
И помпи че се търсят, и маркучи за капково напояване, които също споменах, и ризи, и костен порцелан...

И че оправданието с пазарите и социализма е нелепо.
И че - специално внимание обърнах - хората продължават да ядат, нищо че ги няма социализмът и СИВ, че световните цени на храните растат през цялото време след СИВ, и че ние вече нямаме какво да изнесем

П.С. Освен зърно, което субсидираме, за да си купуват майбаси 50 чов.
10 Май 2018 18:50
И че оправданието с пазарите и социализма е нелепо.

Значи има и друго обяснение. Какво ?
Неефективно или нерентабилно производство, може би ? Лошокачествена продукция (както беше с дисковете от Ст.З.) може би ?
Питам, не твърдя.
10 Май 2018 19:03
ИлияНиколов
10 Май 2018 17:15
ИлияНиколов
10 Май 2018 17:41

Със споменаването на политиците и "държавните мъже" правиш стъпка към истината. Само ще отбележа, че "ЕС" няма нищо общо
Истината е държавата.
През 1990-те трябваше да се направи нещо просто: държавата да обособи, хоризонтално
- пояснявам: имахме напоителни системи. Хоризонтално, значи да се обособят поливните площи, помпените станции, завода за арматура "Възход" в Попово и оня за тръби в Септември, както и спомагателните звена. Имахме 80% износ на трикотаж към пазари извън СИВ. Хоризонтално тук значи комбината "Пролетарий" и заводите за влакна и т.н.
повтарям: да обособи хоризонтално производствените вериги, които продават извън СИВ, както и онези, които можеха да продължат да продават в б. СИВ.
И да се занимава само с тях.
И да ги пази, включително с въоръжена сила.
Другото да остави на "инициативните и пазарно ориентираните".
Нема страшно, ако в бъдеще приватизира и държавно защитените. Не по дивашките начини, както стана, разбира се.

Горе-долу е това, колега, с неколко изречения.
А истината, с неколко думи, е че на крадците не им трябваха ни производства, ни държава. Затова ги и бактисаха. Останалото са мантри или, меко казано, лъжи.
10 Май 2018 19:20
КараКолю
10 Май 2018 18:50
И че оправданието с пазарите и социализма е нелепо.

Значи има и друго обяснение. Какво ?
Неефективно или нерентабилно производство, може би ? Лошокачествена продукция (както беше с дисковете от Ст.З.) може би ?
Питам, не твърдя.

Естествено, че има.
По-горе го очертах го с неколко думи.
Заповядай в ДЕМОКРАЦИЯ, там сме почнали разговора.
Подчертавам почнали, темата е важна и сложна.

П.С. И моля те, забрави за едномерните "обяснения" като "неефективно, нерентабилно, лошо качество". "Нокиа" още правеше кибрити, когато ние изстрелвахме джиесеми със снаряди. И маса други неща с телефончетата
10 Май 2018 19:29
Естествено, че има.
По-горе го очертах го с неколко думи.
Заповядай в ДЕМОКРАЦИЯ, там сме почнали разговора.

Ако под 'по-горе' имаш предвид онова в 18:22 - там обяснение няма.
Колкото и да е сложна темата, винаги може да се направи кратко обобщение. В 'Демокрация' е пълно мазало.
10 Май 2018 19:38
"Нокиа" още правеше кибрити, когато ние изстрелвахме джиесеми със снаряди.

Може ли малко по-подробно ?
Гугълът не казва нищо (поне аз не можах да намеря) за кибритите на Nokia нито за 'джиесеми със снаряди', каквото и да значи последното.
10 Май 2018 20:12
КараКолю
10 Май 2018 19:29

Естествено, че има.
По-горе го очертах го с неколко думи.
Заповядай в ДЕМОКРАЦИЯ, там сме почнали разговора.

Ако под 'по-горе' имаш предвид онова в 18:22 - там обяснение няма.
Колкото и да е сложна темата, винаги може да се направи кратко обобщение. В 'Демокрация' е пълно мазало.

Имам предвид 19:03. Обобщение, и кратко: преднамерена престъпна политика. По-кратко от това
За ДЕМОКРАЦИЯ си прав.
Обсъждането на простата и ясна промяна на избирателния закон приключи.
После от въпрос на въпрос отидохме и в други интересни посоки. Актуалната сега е какво и защо стана през 1989-2001?
Ще трябва да я преструктурирам. Отдавна го мисля, но ми е жал за интересните мнения на колегите. Така или иначе, мненията са си там, значи ще я подредя.
10 Май 2018 20:29
КараКолю
10 Май 2018 19:38

"Нокиа" още правеше кибрити, когато ние изстрелвахме джиесеми със снаряди.

Може ли малко по-подробно ?
Гугълът не казва нищо (поне аз не можах да намеря) за кибритите на Nokia нито за 'джиесеми със снаряди', каквото и да значи последното.

Преди мобилните телефони, "Нокиа" действително правеше кибрити, после и гуми.
За нашите изделия виж например "Стършел", 1 и 2.
Не е трудно да видиш какво има в средство за РЕБ. Едното е цифрова многоканална радиостанция. Е, в снаряда е без клавиатурка, дисплей и микрофонче, каквито също правехме (виж Оптикоелектрон, ИЗОТ, ЗИТ, ЗМПТ), но пък направи сметка каква е разликата между нещо, което мъкнеш в джоба и друго, което изстрелваш на 30 км и прави какви ли не други работи, освен да приема и предава
10 Май 2018 20:32
Преди мобилните телефони, "Нокиа" действително правеше кибрити, после и гуми.


Правеше и патрони.

(снимка: натиснете тук)
10 Май 2018 20:36
ОК, Sine_metu, лошо съм се изразил, мислех че вече като го няма отдавна СИВ и нещата са станали по-трудни за държавата ни и търговията ни със страните от Западна Европа и САЩ. Затова написах за търговските интереси, но както и да е.
ЕС го споменах дотолкова, че членувайки в общността, се улесняват контактите между държавите-членки, макар членството да предполага известни ограничения - квоти, регламенти и т. н. Обаче нищо не пречи да си преговаряме и договаряме с всяка друга страна, членка на ЕС на високо политическо ниво, но за това се искат "топки".
11 Май 2018 09:14
Не е трудно да видиш какво има в средство за РЕБ. Едното е цифрова многоканална радиостанция. Е, в снаряда е без клавиатурка, дисплей и микрофонче, каквито също правехме (виж Оптикоелектрон, ИЗОТ, ЗИТ, ЗМПТ), но пък направи сметка каква е разликата между нещо, което мъкнеш в джоба и друго, което изстрелваш на 30 км и прави какви ли не други работи, освен да приема и предава

Видях. Нещо като заглушител, изстрелван по ония времена с гаубици. Не виждам връзка с GSM-ите. За наше изделие стършел не намерих нищо. Само за съветска огнехвъргачка.
Както и да е.
Всичко това по никакъв начин не отговаря на въпросите ми. Имам свое обяснение, но ми се искаше да прочета и други мнения.
11 Май 2018 09:44
Без държавни регулации – по-голяма инициатива и богатство

А без държавни и общински поръчки за честния частен “бизнес“?
А без дългосрочни договорчета за непазарско и преференциално изкупуване на еленергия и квото там от честния частен “бизнес“?
А без инжекции от НЗОК за честния частен медицински “бизнес“?
А без инжекции от държавата за честния частен училищен “бизнес“?
А без рев от честния частен “бизнес“, че държавата трябва на всяка цена за своя/наша сметка да му обучи квалифицирани кадри, които като квалифицирани крепостни да му работят за 500-600 лв. месечно, без той идейка да има какви точно кадри ще му трябват в следващите поне 10 години?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД