:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 247
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Едно царче насред есен

Периодът на “Борисов 3” - скучен влак, който някога бе увеселителен, но вече е ръжда. Няма на кой друг да се качим, защото следващият не е измислен
Карикатура: Христо Комарницки
Туш!!!
Тези дни се навърши година от старта на третото правителство на Бойко Борисов. Министри си дадоха отлична оценка, социолози му писаха "добър", опозицията го разкритикува, а самият Борисов за пореден път показа, че си се харесва, при това много. Тази скука не може да бъде разсеяна нито от добрите официални икономически макропоказатели, нито от задълбочаващо се на битово ниво усещане за безнадежност (има ли нужда от доказване то?).

Някои медии сравниха Борисов със Стамболов, което бе лош вкус и мечешка услуга. Те написаха, че лидерът на ГЕРБ е изпреварил по премиерско дълголетие бележития българин. Но пропуснаха да съобщят как точно свършва Стамболов.



Гадно е да си много време във властта,



лошо е и за теб самия, а и за държавата. За щастие, ние не живеем във времената на Стамболов, но политическото бъдеще на почти всеки български премиер е мрачно. Подреден до Филип Димитров, Жан Виденов, Иван Костов, Симеон Саксокбурггогтски и другите му предшественици, би било изненада, ако след слизането от власт Борисов остане водещ фактор в политиката (само Станишев в известен смисъл успя, и то не на наша почва). Но всъщност Борисов вече изненада всички, след като бе цели три пъти министър-председател.

Тази кратка ретроспекция не е случайна, защото има сигнали, че "многото власт, преяждането с власт" е беда, която някак тревожи и самия Борисов. Управлява чрез единоначалие, но разполага с малко срещано сред родните политици чувство за самосъхранение. Затова и гледа да не влиза в битки, които не е много сигурно, че ще спечели. Издигайки не друг, а точно Цецка Цачева за президент през 2016 г., Борисов влезе в мач, който любимият му "Реал"-Мадрид играе, когато вече си е осигурил шампионската титла - "Хубаво е да бием съперника, ама нищо лошо няма да настане, ако паднем". Поразпуснати са юздите и в иначе авторитарната партия ГЕРБ, както и в парламентарната група. Там е дадена възможност на Цветан Цветанов да вкарва голове, пък и винаги е от полза, когато две ченгета си играят на добро и лошо, особено по непопулярни в обществото теми. Който и да надделее, ГЕРБ винаги ще е бил на правилната позиция. Така Борисов на думи подкрепя Истанбулската конвенция, а ГЕРБ на практика я проваля. Или пък премиерът отказва да изгони руски дипломати заради отравянето на Скрипал, но Цветанов го играе хард защитник на Запада. Борисов бил сред инициаторите ЕК да обвърже върховенството на закона с еврофондовете, което не пречи на финансовия му министър Владислав Горанов да нарече подобен ход "дискриминация".



В нашите очи всичко това може да е шизофрения,



в техните е последователна и логична позиция.

Навръх годишнината Борисов даде интересно интервю пред Нова телевизия, в което на практика се разграничи от всички проблеми в страната. Нахока корупцията, с която нямал общо и се борел, негодува от показния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, защото не обичал показност (!?!). Липсата на медийна свобода било проблем на собствениците на медии, Волен Сидеров в Крим бил казус на Волен Сидеров, който...отишъл в Крим. Това не е само дистанцираност от скандалите, както отбелязаха наблюдатели. Това е и леко взаимстване от стила на човек, който също като Борисов управлява дълги години, макар халът на населението да не е цветущ. И който продължава да се радва на всеобщо одобрение. Сещате се, нали? Казва се Владимир Владимирович и предлага рецепти за управленско дълголетие на "царчета" от всякакъв калибър. "Те политиците са едно, а аз - друго" - това е винаги печеливш образ. Няма да е чудно, ако след края на председателството, когато Борисов по принуда ще се зарови отново в родната кочина, към "тях, политиците" да опита да пришие и ГЕРБ. Но тактиката "Аз съм едно, политиците - друго" към момента се играе много по-успешно от президента Румен Радев. Президентът е отликата, характерна за днешната ситуация край Борисов в сравнение с всичките му други премиерски години - налице е фигура, доста по-перспективна политически. Досега Борисов бе властелин на официалното бъдеще, вече не е (неофициалното го делеше с млад успял мъж от ДПС). Намираме се в есента на властелина, енигма е нейната продължителност.

По традиция годината на "Борисов 3" бе изпъстрена със скандали ("Кумгейт", ограда, ЧЕЗ...). Сега обаче има нещо ново - европейското председателство. То влияе върху образа на Борисов, който сам с охота си изгражда. През 2009 г. бе кралимаркото, който наказва лошите, после стана строител на магистрали и цяла съвременна България, влезе в ролята на балансьор, укротител на крайни страсти (втори мандат и широко правителство), а сега е гълъб на мира, който сдобрява ЕС с Турция и осигурява просперитет на Западните Балкани. Но гълъбът не върши работа във вътрешен план и ще трябва да кацне на 1 юли. В този смисъл много е интересен образът, в който Борисов ще влезе след края на европредседателството. Няма как да го знаем днес, а образът е важен, защото ще изпълва публичността дълго време.



Европредседателството всъщност ще раздели мандата



на "Борисов 3" на два периода. А може и да го прекрати, защото настоящата коалиция бе стъкмена първостепенно заради него. Така или иначе, с приближаването на местните и европейските избори антагонизмът сред партньорите националисти ще се увеличава, ГЕРБ също си има собствени интереси. Задава се суматоха. Прелюбопитен е денят, в който властта ще установи, че няма нищо за европредседателствуване и чужденци, пред които да се излагаме. Тогава ще трябва да обърне поглед и към вътрешните проблеми и неуредици, които засега са във фризера. За негов късмет във вътрешен план има една огромна умора сред хората и инерция. Като в скучен влак, който някога бе увеселителен, но вече е купчина ръжда. Няма на кой друг да се качим, а следващият, видно е, още не е дори измислен. Проблемът е, че отчаянието рано или късно ще избие. И никой не може да прогнозира кога и къде.
Сега
Досега Борисов бе властелин на официалното бъдеще, вече не е (неофициалното го делеше с млад успял мъж от ДПС). Намираме се в есента на властелина, енигма е нейната продължителност. На снимката - клетвата в парламента преди година
16
4181
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
09 Май 2018 19:56
Това е и леко взаимстване от стила на човек, който също като Борисов управлява дълги години, макар халът на населението да не е цветущ. И който продължава да се радва на всеобщо одобрение. Сещате се, нали? Казва се Владимир Владимирович и предлага рецепти за управленско дълголетие на "царчета" от всякакъв калибър.

Упс, неква настъпена мотика тука...
09 Май 2018 20:15
Аман от нелепицата "Ма няма КОЙ друг..."
-----
Блогът на Генек
09 Май 2018 20:45
Деяне, не можеше ли БЕЗ злоупотребата с Путин? Я Тръмпи колко царчета разхвърли във всички посоки, по розата на ветровете! Президентът на Русия да не ти е някой калпав ученик, когото и учители, и ученици дават за лош пример?

09 Май 2018 20:59
Деане!!!
09 Май 2018 21:45
Проблемът е, че отчаянието рано или късно ще избие. И никой не може да прогнозира кога и къде.

Тц, Дияне ! Нищо и никъде няма да избие. Просто сме червейчетата от миризливата купчинка. А там е топло и спокойно. А Баце ще векува , защото е еманация на онези 80%. Късно е...оттече се тя !
Sic !
п.п. И защо ли си написал всичко това ?!?! Че и ВВП за меродия...
09 Май 2018 21:59
*
09 Май 2018 22:55
Деяне, не можеше ли БЕЗ злоупотребата с Путин?

Изглежда, че не. И в предишната, или по-предишната си статия, тоя автор пак пишеше срещу Путин. Не харесва Путин и това е.
10 Май 2018 10:55
Скучно? Само на мен ли не ми харесва, че безхаберието се разширява на всички управленски нива?
10 Май 2018 11:26
Витиевато, завъртяно, усукано, мазно шарланено и нищоказващо.
С такива статии бъдещето ти е сигурно независимо дали е този или онзи на власт.
За журналистиката, искинската журналистика, това е фатално.
Незаемането на позиция е удобно и доходно за автора, но не е приемливо за читателя, който спира да купува и чете заради този автор.
Примери колкото щеш, в сутрешните блокове канят предимно Цецо и Боко с една единствена цел-тези телевизии да са отново на медийния пазар.
Да, ама зрителите не са балъци.
Превключват на друг канал.
Така и аз тук, видя автора и цък - на друга страница, без да съм чел.
10 Май 2018 13:17
Без съмнение ГЕРБ се поизчерпа и дразни народа.
Най-вече с лобистките си изяви, с които засяга все повече хора.
Но все още не се вижда алтернатива на хоризонта...
10 Май 2018 15:08
Едно царче насред есен


Какво царче , каква есен , Борисов е точно в началото на знойно лято и със замах започва да жъне посятото . . .
10 Май 2018 16:35
За съжаление авторът е прав. Макар идеите му да излизат малко из под сурдинка, защото явно цензурата или автоцензурата оказват своето влияние. А истината е прекалено прозрачна. Един пореден бандит, този път директно от улицата, яхна държавата и прави каквото си иска. И не мисли за народа и държавата, за да вдигне нивото им, а мисли само, как и колко да открадне.
10 Май 2018 16:38
И как така не е отбелязано , че всъщност става дума не за " царче...?!" , за самобитен талант...
10 Май 2018 16:43
И аз не го харесвам Путин, което не пречи да е пич за разлика от нашите михлюзи.
10 Май 2018 18:48
И кое му е пичовското на Путин, това че развива държавата несиметрично, това че има 20 милиона под чертата на бедноста, това че подкрепя олигарсити ли, това , че изолира страната от света или че ликвидира опозицията? Ако това е пичовското то Кимчето е по пич.
10 Май 2018 19:16
влак... Няма на кой друг да се качим...


Щом и авторите на СЕГА се самозалъгват, че на ВЛАК са се качили, а не на един четвъртит, 28-годишен вече, як к.р., значи наистина положението е неспасяемо!


Има бе Божидаров, има, и то истински ВЛАК, който може да откара всинца ни, в т. Б, където е има една друга държава, друга икономика, друго общество, ама сте се запънали и не щете да ви уврат тиквите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД