:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Внимание! Полицаи с изтекла валидност!

Данъкоплатците са в правото си да искат и МВР да спазва закона, както изисква от останалите
СНИМКА: "СЕГА"
Министърът остана изключително недоволен, че фактът, че полицаите са с изтекли карти, излезе наяве. Първо заподозря заговор, после посочи реалната причина за гафа, накрая заключи, че няма конспирация. В три последователни изречения, които би трябвало да са логически свързани. Но това е, което имаме като министър, както би казал Цветан Цветанов.
Що е то полицай с изтекла валидност на служебната карта? Български полицай. А с изтекла униформа? Пак същото.

Сред многото дефицити на МВР се появи един наистина необясним - документите на полицаите се оказаха с изтекла валидност. Органът, който трябва да е символ на спазването на закона, който трябва да служи за пример по нормативна изрядност, се оказа извън правилата. Ако гражданин ходи с невалидна лична карта, веднага



ще бъде глобен, а дори може да бъде отведен



и за справка, ако не може да докаже самоличността си с друг документ.

За полицая обаче тези изисквания кой знае защо не важат. Излиза, че данъкоплатците трябва да търпят да бъдат проверявани и санкционирани от хора, представящи се за полицаи, чиито документи са стари. По тази логика всеки може да се направи на полицай с изтекла карта и да въздава "справедливост".

Абсурдната ситуация в МВР излезе наяве благодарение на гражданин, който миналата седмица публикува в социалните мрежи видео. От него стана ясно, че е спрян за проверка от пътни полицаи, които се представят с изтеклите си още през 2016 г. служебни карти.

Законът за МВР казва, че полицаят може да се представи пред гражданите и с личния си знак, т.е. полицейската значка. Тя, слава Богу, няма валидност като картата и е някакъв сигурен разпознавателен знак. Въпреки това документите на униформените също трябва да са изрядни, както и тези на гражданите.

Картите се оказаха изтекли, защото е забавена обществена поръчка и за да се реши проблемът, ръководството на МВР е променило инструкцията за срока на валидността им, като го е изтеглило до средата на 2018 г.



Което е след броени дни. Пак ли ще удължаваме?



Абсурдно е, когато МВР се поставя над закона и не желае да спазва собствените си правила. Още по-абсурдно е, че не може да се справи с един толкова елементарен проблем. Напротив, това е постоянна практика в това министерство - ако има опасност да нарушат правило, просто го променят в своя полза. И готово.

Очевидно е, че става дума за липса на елементарни организаторски умения в МВР. За глупав хаос, предизвикан от смешна некомпетентност. И за още по-абсурден отговор на ръководните фактори - вътрешният министър Валентин Радев заподозря, че видеото било нагласено. Нагласено?!

"На мен ми се струва, че тоя клип е нагласен, тоя човек знае, че тези полицаи нямат бадж, ние всички го знаем в МВР. Значи, има една забавена (обществена поръчка - б.а.), казвам ви го на вас, ако не знаете тази информация и няма как да я имате, но този шофьор, който почва да ги снима, говори, посочва, той не виждаше на три сантиметра, как видя на втория полицай, че баджът му е от 2016 г.? Ние това го знаем. И наистина той формално е прав".

Изумителна е способността



да се търси конспирация там, където има просто глупост



Изявленията на вътрешния министър винаги впечатляват - в първото изречение намира заговора, във второто посочва реалната причина за гафа, а в третото вече се е отказал от конспирацията. Това е, което имаме като министър, както би казал Цветан Цветанов.

Радев не се ядосва, защото има проблем, а защото за проблема се говори. Проблемът му е, че се е разчуло за абсурдното решение.

Иначе изкуственото удължаване на сроковете на валидност не е нищо ново под слънцето. Години наред МВР удължава не само годността на служебните полицейски карти, но и на полицейските униформи. Вместо да се купуват нови облекла, нормативно, с промяна в наредбата, се удължаваше срокът на ползване на сегашните. Няколко години подред номерът минаваше, а накрая полицаите излязоха на протест, и то месеци преди най-важното събитие - европредседателството. Тогава спешно се намериха и пари, и униформи, и всичко нужно. Този сценарий, естествено, е невъзможен при служебните карти. Но двете истории са твърде показателни за това как и кога действа това министерство - винаги късно и под страх от тояга по главата. Иначе - яваш-яваш.

Колкото до редовия полицай - той няма да тръгне да протестира, защото служебната му карта е изтекла. Нещо повече, когато гражданин му направи забележка, както се случва във въпросното видео, ще стане агресивен и ще вика началника си на помощ. И никой няма да застане на страната на данъкоплатеца. Вместо това ще се види дружен отпор - и от министъра, и от синдикатите в системата. Един от синдикалните лидери обясни пред Нова телевизия, че гражданинът нямал достатъчно правна култура, за да разбере, че няма проблем и всичко е абсолютно ОК.

Дали?



Гражданинът не е длъжен да е запознат с нормативните врътки на МВР



Тъкмо обратно - задължение на ведомството е да осигури служителите си по начин, че да не предизвикват съмнение легитимни ли са или не. Служебната карта е едно от първите неща, които се виждат у полицая. И когато е с изтекъл срок на валидност, това поражда съмнението истински полицай ли е? Най-малкото е повод за подигравка и съжаление.

Дори гражданинът да не притежава високата правна култура на синдикалистите, все пак има правото да пита защо служителите на реда му се явяват в този неуставен вид. И още нещо много важно - една от инструкциите за служебните карти в МВР дори не е обнародвана. При това положение и най-желаещият гражданин няма как да се запознае с нея. Да не говорим, ако спреният за проверка е чужденец! Как ще разбере дали го проверяват истински или мними униформени?

Тъй че оправданията за заговор и невежество са комични. Има елементарен проблем и липсващо решение. Затова МВР да си окомплектова полицаите "по устав" и да започне да спазва закона, както изисква от останалите.
СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
Кадър от видеото, заснето от Михаил Душев при проверката. Зад волана е Душев, през прозореца се вижда полицаят, който показва невалидната си служебна карта. И според полицая, и според вътрешния министър, и според синдикатите проблем няма.
26
4960
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
17 Май 2018 20:39
Полицаят не беше агресивен, а объркан. Явно и той нямаше достатъчно правна култура и се чудеше какво да прави. Най-интересното в случая е, след като са им нередовни дакументите, как не се е сетил някой да ги инструктира какво да правят в такива ситуации?
17 Май 2018 20:40
Служебните карти НИКОГА не са имали срок на валидност и още нямат! Стикерите ги измислиха едни кадровици за да отчитат дейност. Те не означават валидност, а период, когато картата е била проверена от кадровиците. Авторът на клипа не е попадналмна истински полицай, който да го обуе за неизпълнение на полицейско разпореждане!
17 Май 2018 20:45
Неприятното е, че и самият министър не го знае... Защото никога не е бил в системата, но се очаква поне да има съветници от нея.
Иначе ето какви реквизити има една служенна карта (оу, вашидност нямаааа):
.Раздел II.
Данни, съдържащи се в служебните карти

Чл. 2. (1) Служебните карти съдържат следните данни:

1. на лицевата страна на служебните карти:

а) три имена на служителя;

б) вид на заеманата длъжност съгласно чл. 143, ал. 1 от ЗМВР - за държавните служители;

в) номер на картата;

2. на гърба на служебните карти:

а) фамилия на служителя;

б) единен граждански номер (ЕГН);

в) наименование на структурата на МВР;

г) дата на издаване;

д) текст, удостоверяващ правото на служителя да носи служебно оръжие;

е) текстовете на чл. 4 и 5 от ЗМВР - за държавните служители;

ж) текст: "Тази служебна карта е собственост на Министерството на вътрешните работи. Умолява се всяко лице, което я намери, да я предаде на органите на МВР";

з) текст, удостоверяващ правото на притежателите им да влизат в съответните сгради и структури на МВР - за лицата, работещи по трудово правоотношение (ЛРТП).

Цитатътне от ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-282 ОТ 15 МАРТ 2018 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
17 Май 2018 20:54
Авторът на клипа не е попадналмна истински полицай, който да го обуе за неизпълнение на полицейско разпореждане!

че човекът откъде да знае, че не е фалшив полицай в такъв случай?
17 Май 2018 21:09
Служебна карта или значка! Дали е фалшив полицай ще стане ясно ако му иска пари. Истинската полиция обикновено пише актове. Много се съмнявам някой да може да различи истинска значка и карта от фалшиви.
17 Май 2018 23:17
До скоро баджовете си ги правеха всяка ОДМВР и СДВР за да излезат от анонимност униформените полицай от Охранителна полиция-основните рекетьори в столицата. А знае ли Министъра, че има коли на униформената полиция без допълнителна номерация на калниците и предния капак, въведена със заповед на Бойко Борисов като Гл.Секретар? За това не е необходима обществена поръчка, а е въпрос на организация.
17 Май 2018 23:24
Като му гледам бялата фуражка,катаджия Той човека си знае закона за движение по пътищата,па и за кво му е друго
18 Май 2018 06:36
Те не означават валидност, а период, когато картата е била проверена от кадровиците.
Това доста прилича на министреското обяснение/оправдание/недоумение... Явно Радев заслужава подчиненитеси, както и те него!
Дали е фалшив полицай ще стане ясно ако му иска пари. Истинската полиция обикновено пише актове.
Това сериозно ли?
18 Май 2018 06:50
Авторът на клипа не е попадналмна истински полицай

Анджък. Като не е попаднал на истински, значи е попаднал на фалшиф.
18 Май 2018 07:23
Картите се оказаха изтекли, защото е забавена обществена поръчка и за да се реши проблемът, ръководството на МВР е променило инструкцията за срока на валидността им, като го е изтеглило до средата на 2018 г.

Само това изречение обезсмисля цялата статия. Картите са си валидни, гражданинът е в нарушение.
18 Май 2018 07:32
"Само това изречение обезсмисля цялата статия. Картите са си валидни, ..."

би ли обяснил тогава по каква причина картите са със срок? и за кого важат инструкциите на МВР, за ГРАЖДАНИНА или за служителите на МВР?

дай тогава всички да изпълняват инструкциите на пожарната, войската, чистотата и ... на когото се сетиш.
18 Май 2018 08:34
Някой може ли да обясни защо се въведоха тези стикери, освен отчитане на дейност? Картите нямат валидност! Авторът на дтатията е написал куп глупости, без изобщо да прояви някаква критичност към писанието си. А дали първото, което виждат в полицая е картата - това е абсолютна глупост. Първо виждат униформата , след това значката.
18 Май 2018 10:18
глупав хаос, предизвикан от смешна некомпетентност.


Това е квинтесенцията на управленските умения на герберлъка. Е, не само, може и да се пообобщи!
18 Май 2018 13:52
Тфа, ушевите, сте големи палячовци. Ем няма срок на годност, ем има нарочна наредба за удължаване на тоя срок...
Униформа се купува, значката иди я разпознавай дали е истинска, и за капак картата е с дата от преди две години. Ма няма проблем, нали, те хората боб ша фъргат да различат истинските от фалшивите полицаи. Има голям гаф. И колкото по се опитвате да го замажете, толкоз по го размазвате.
18 Май 2018 16:15
Hateras, като ти гледам речника, нищо чудно да си нашариш децата с ACAB и свастики! Къде прочете за инструкция за валидността на картите? По-горе има цитат от ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-282 ОТ 15 МАРТ 2018 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, където е написано изрично КАКВИ реквизити има една служебна карта и ДАТА НА ВАЛИДНОСТ не е един от тях. Има някакви холограмни стикери, измислени за контрол от страна на Човешките ресурси, но те НЕ ОПРЕДЕЛЯТ валидност на служебната карта, защото такова жУвотно просто нЕма! Сега да вземат да се напънат бюрократите в МВР да обяснят аджеба защо беше цялата тая дандания да въвеждат стикери, защо и какво показват тези стикери, след като не е валидност, и защо им трябваше да си слагат таралеж в гащите с тях.
18 Май 2018 16:28
Къде прочете за инструкция за валидността на картите?

А в кой брой на Държавен вестник е публикувана въпросната инструкция на МВР която определя безсрочност на картите? Толкова ли е трудно за проумяване, че ведомствена инструкция има валидност само за служителите, при това не за всички, а само за тези които са запознати или трябва да са запознати със съдържанието им. Преди време с такива милиционерски доводи се ползваха фалшиви радари (без или с изтекъл срок на метрологична проверка) - "Ама тя машинката си работи"...А това, че две години не може да се организира обществена поръчка за печат върху пластмаса си е направо уникално.
18 Май 2018 19:38
FuFighter
17 Май 2018 21:09

Служебна карта или значка! Дали е фалшив полицай ще стане ясно ако му иска пари. Истинската полиция обикновено пише актове. Много се съмнявам някой да може да различи истинска значка и карта от фалшиви.


А ако не може да пробяга 800 метра за норматив, истински ли е полицай или е фалшив? Аз ти гарантирам, че на някои полицаи им личи, дали могат да покрията тоя норматив или не могат.
18 Май 2018 19:43
Kickaha
18 Май 2018 06:36

Дали е фалшив полицай ще стане ясно ако му иска пари. Истинската полиция обикновено пише актове.
Това сериозно ли?


До сега съм настоявал само за правото си да ги обявявам за фалшиви полицаи само кога очевидно не могат да пробягат 800 метра за норматив. А сега излиза, че съм могъл и кога ми искат пари. Ама те не ги искат директно а казват "Кво ше правиме сега?"
Е, а кво ше правиме сега?
18 Май 2018 19:51
ВЪсъщност, сега май вече разбрах - истинския полицай се познава по това, че ти казва "Кво ше правиме сега?", а фалшивия ти иска пари.
18 Май 2018 21:19
bgman13

Като видиш зор и звъннеш на 112 хич няма да ти пука дали някой полицай бягал 800 метра за норматив. Аз познавам и такива, които бягат 800 метра за свръх-норматив, но пък не могат да напишат един АУАН без правописни грешки, да не говорим за познаване на закони. В крайна сметка - за толкова пари - толкова. Който иска да става полицай - места колкото искате. Въпросът беше за това дали има реквизит "дата на валидност на служебните карти". В цитираната от мен наредба - няма такова нещо. Всичко останало са заяждания на дребно. В стила на неграмотната хейтърска статия.
19 Май 2018 11:49
FuFighter
18 Май 2018 21:19

bgman13

Като видиш зор и звъннеш на 112 хич няма да ти пука дали някой полицай бягал 800 метра за норматив. Аз познавам и такива, които бягат 800 метра за свръх-норматив, но пък не могат да напишат един АУАН без правописни грешки, да не говорим за познаване на закони.


Хубаво е, че и ти познаваш много фалшиви полицаи, които като звъннеш на 112 никаква работа няма да свършат. А в комбинация с фалшивите дознатели, прокурори и съдии - ептем никаква работа нема да свършат. Ако изобщо ти приемат обаждането от 112, щото на мене ми се е случвало да звъня за електроавария на центъра на града и от въпросния телефон ме питаха да си кажа булстат, аз им го казах, те казаха, че няма такъв булстат при тях и не изпратиха никой. А ел таблото за което звънях продължи да си гърми, светка и треска на сред центъра. Та не знам още колко фалшиви служители работят в тая държава. Ама и ти го каза - за толкова пари толкова. Т.е. нищо.

Моя проблем обаче когато ти зададох въпроса за непокриването на норматива за бягане е свързан не с момента, когато аз ще звънна на 112, а е свързан с момента, кога фалшив полицай ме спира и ми казва, че гърнето ми бръмчи малко по-силно (но много много по-леко от един мотор) и ме пита "Кво ше праиме сега?". Е па значи хем като му звънна на 112 нема да ми свърши никаква работа, хем ше ме тормози избирателно (вместо да емнат с цялата държава всичкото мотор и да го забранят да се движи изобщо по пътищата в България - примерно). А е фалишив.

FuFighter, ти си полицай момче, предполагам. Значи знаеш кво е тва закон. А и явно питаеш особен респект пред това чудо на човешката мисъл, щом изрови и последния текст на закона, който най-изненадващо бил постановявал, че отбелязването на валидност в документа на полицая е незаконен. Та в закона ако пише, че норматива за да работиш като полицай на 800 метра е еди какъв си, трябва ли закона да се спази или не трябва? Щото ако не трябва, значи не трябва да ме тормозят и мене полицаите за дето ми прибръмва лекичко гърнето.
19 Май 2018 13:57
Излишно е да споря с човек, който не прави разлика между закон и инструкция.
19 Май 2018 14:14
FuFighter
18 Май 2018 21:19

bgman13

Като видиш зор и звъннеш на 112 хич няма да ти пука дали някой полицай бягал 800 метра за норматив.


Бай дъ уей между другото, говориш ми май като диктатора Борисов, дето използва лафовете от американски филми (Ние ги хващаме, те ги пускат). Откога лафовете на Ал Пачино от филма Море от любов, вървят и като заместител на липсата на законови аргументи при българските условия? Ти нали се писа, фен на законовите аргументи, не помниш ли?

https://www.youtube.com/watch?v=vh5NW86TtRc

20 Май 2018 02:52
Картите се оказаха изтекли, защото е забавена обществена поръчка и за да се реши проблемът, ръководството на МВР е променило инструкцията за срока на валидността им, като го е изтеглило до средата на 2018 г.

FuFighter, не искам да се заяждам, но това е цитат горе от текста. Ясно си пише, че става дума за инструкция за ВАЛИДНОСТ‌ на картите. Има ли или няма такава инструкция в системата ви?‌ Ако има, а картите нямат валидност, то от какъв зор има такава инструкция?
20 Май 2018 13:42
За картите разбрахме. За изтеклата годност на полицията и началниците знаем. За беззаконията знаем.
За това, че не плащат гражданска отговорност нито за личните си, нито за СЛУЖЕБНИТЕ КОЛИ, знаем.
Че не си плаща държавата за служителите здравни осигуровки знаем. Е , какво още трябва да знаем?
21 Май 2018 20:41
Пише валидност на холограмните стикери.
Всички полицейски автомобили са с валидни застраховки ГО. Който не вярва да провери в сайта на ГФ. Проблемът е, че повечето не мислят, а останалите сляпо лаят с тях.
Цитатът от текста е излишен, тъй като автортът е тотално неграмотен по въпросите за МВР, а министърът... о, мъка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД