:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свободата се задъхва между Google и "Лада"

Колкото и демократично да се действа в дадена общност, накрая се намесва държавата и разваля всичко
Снимка: Интернет
Големите компании ползват демокрацията, защото така засилват привързаността на служителите. В други компании демокрацията е само представителна. На снимката - офис на Google.
Демокрацията не е проста работа - нито пряката, нито представителната. Тя не се свежда само до "власт на народа", защото народът често си пипа ушите по време на избори и хич и не желае да чува за тази си власт, нито е "управление на мнозинството", защото истинската демокрация дава приоритет на малцинствата - социални, икономически, че дори и политически.
Демокрацията, за съжаление, не се свежда и до твоето предварително съгласие "да приемеш волята на мнозинството", което, например, честно е спечелило национален вот или футболно първенство. Да направиш шпалир на "Барса", да покажеш уважение към мнението на германския народ към Меркел или на руския - към Путин. Нищо подобно - защото демокрацията е преди всичко свобода. Свобода да не си съгласен и да го кажеш високо.
Демократични модели са много и те действат по различен начин в различна ситуация - независимо дали става дума за държава, община или огромен холдинг, в който работят десетки хиляди. На всяко от тези нива се сблъскват различните ни трактовки за демокрацията и свободата, реда и нормата, очертават се границите на отношенията ни.
Преди известно време WSJ (The Wall Street Journal) изследва

пряката демокрация в мегакомпания като Google

Да, офис културата, която Google има днес и която превърна тази компания в най-желано работно място в цялата планета, почива на пряката демокрация.
Още като млада компания Google се стреми да направи от офиса си нещо като комуна - всички са заедно на работното място, животът им е улеснен откъм битовизми - храна, кафе, маса за тенис. Стимулира се плурализмът, всяка дискусия е насърчавана, всяка идея е поощрявана. Решенията се вземат колективно и така се ражда офисна пряка демокрация. Защо се прави всичко това? Идеята е свободата на хората да стимулира тяхната иновативност, да ги направи по-смели, да освободи мисленето им. Историята показва: извод 1 - това се случва, свободата се отблагодарява, Google шеметно расте. Както казва Б. Борисов: "Днес чичко Гугъл знае всичко".
Какво се случва по-късно, днес. Google e мастодонт с 80 000 служители, той е държава. Офисната, корпоративната демокрация, действа, но леко е зациклила. Централният офис на Google се е превърнал в поле за постоянни спорове. Активистки организират протест срещу Тръмп. Друга активистка организира протест срещу забраната за носене на оръжие в офиса. Група консерватори протестират, че се дискриминират онези, които имат десни възгледи. Инициативна група на зоозащитници настоява категорично да се покани представител на ПЕТА, за да говори за дискриминацията на животните. (Някакъв началник отменил в последния момент лекцията и започнали протести. В това време, разбира се, се появили и представители на малцинства, които протестирали, че хората се сравняват с животните). Да, всичко това става в офиса. Демокрация, та пушек се вдига.

Щом Google расте и народът/служителите се чувстват щастливи - няма проблем

Работата обаче се разви и в друга посока - наскоро група служители започнаха протест срещу участието на Google в програма на Пентагона за развитие на изкуствен интелект в оръжията - и по-специално в дроновете. Т.е. група служители поискаха категорично този договор да не се изпълнява (а договорът е за над 1 млрд. долара, не е шега работа).
В този момент на ръководството на Google леко му писна от пряката демокрация и започна да обсъжда нова процедура, която дава етична оценка! на договорите с държавата. Началниците, разбира се, вече са против възможността работниците да влияят на вземането на решения от подобен тип.
Изводите са два. Първият е по-ясен, но и по-прост - пряката демокрация действа във всяка ситуация, но по-успешно в малки и средни колективи - в квартал, община, област. Когато обаче работата опре до мегакомпанията или държавата и правата на елита, пряката демокрация мигом се неглижира и продължава да действа само представителната. Започват да се появяват изключения, теми, които не се допускат до гласуване.
Вторият извод е по-сложен и по-спорен - демокрацията е отговорност, свободата е отговорност. С нея не бива да се заиграваш. В случая с Google се стига до абсурд - липсата на предварително съгласие за приемане на мнението на мнозинството е отровила атмосферата на толерантност в офиса. Хората се възползват от свободата по такъв начин, че ограничават свободата на колегите си.
В историята на Google е важно и нещо друго - там свободата е вдигната на такова ниво, че от нея трудно може да се откажеш, не може да правиш компромиси с нея, няма ясен път назад. Вътрешната мрежа в Google и днес позволява дискусии между всеки от 80 000 служители, в компанията има стотици вътрешноведомствени групи, които дискутират и спорят за хиляди проблеми. Това е свобода.

Когато обаче става дума за държава, свободата лесно пада жертва

Вижте какво стана, когато след старта на вълната от терористични актове в Европа и САЩ се заговори за измислената дилема "свобода или сигурност". Моментално бе жертвана свободата. А дилемата е измислена, защото свободата и сигурността могат да живеят заедно, без да си пречат, но това е друг въпрос.
Когато става дума за истинска държава, пряката демокрация пада на по-ранен етап, защото дискусиите са позволени до определено ниво, след това се намесват онези, на които сме делегирали права. Демокрацията ни дава десетки мрежи, в които може да обсъждаме каквото си искаме, да спорим на воля. Но да вземаме решения можем само 1 път в годината, ако има избори.
Ето още един пример. Той също е свързан с корпорация, засяга демокрацията, далеч е от свободата и е много по-близък до нашия свят.
В Русия мъдро решили да турят западняк за шеф на ПАО "Автоваз" - и избрали шведа Бо Андерсон. Работата му била проста - да върне блясъка на руската "Лада". Какво направил той - действал по устав като западняк - съкратил 30 000 работници, разпродал ненужното имущество, преосмислил поточната линия, въвел нови модели, а да - подобрил условията, купил автобуси за работниците, оправил тоалетните и т.н. Работата като че ли потръгнала, загубите намалели и в далечината се показала светлина.... В този момент работниците се разбунтували. И тъй като става дума за много работници/гласоподаватели, за предстоящи избори и за Русия, където държавата може да се намеси на всяко ниво, моментално се намесили онези типове от представителната демокрация - чиновници, министри...

И шведът Бо моментално бил уволнен, сега шеф е в японската "Ядзаки"

Работата е сравнително проста - за човека на бизнеса нещата били сухи и ясни - идваш, виждаш какво е ефективно, от останалото се лишаваш. За работниците в Русия, а разбира се, и в много други страни, вкл. България - работата не е бизнес, а е месторабота - социално предприятие, от което чакаш заплата, която в повечето случаи е голяма колкото социална помощ. В случая с Русия не става дума за свобода, не става дума за пряка демокрация, защото работата не е свобода, а в Русия пряката демокрация в завода може да се срещне само във виц. Но става дума за демокрация, защото намесата на държавата е част от демократичната игра.
Поуката от руската история е, че представителната демокрация може да се намеси и в успешен бизнес модел, да го съсипе и това да се случи под аплодисментите на работниците. А те ръкопляскат на държавата, защото са наясно, че същата държава няма да ги спаси, ако изпаднат от "Лада"-та.
Където и да я практикувате - дори и в спор в парка между любителите на тенис и федербал, демокрацията е условност. Тя действа най-добре, ако предварително сте се съгласили, че победителят от честни избори има право да взема решения. Мнозинството има право, включително и на грешни решения. Ако имате проблем с това, ще продължите да имате трудности в придвижването из демокрацията.
33
4785
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
18 Май 2018 12:37
"Лада" в момента е в консорциума на Рьоно, Дачия. Нисан +36% от Митсубиши начело с Карлос, (другото му име не запомних), който беше шеф на Рьоно. Това в момента е най-големия втомобилен производител. "Лада нива" е най-търсената кола от "Лада", но понеже тя сега е тесничка, ще бъде сложена на шасито на Дачия. Също видях Лада Виста на живо, много привлекателна кола.



18 Май 2018 12:53
направи 2млрд евро загуби и спря да поръчва едрите елементи (горещо произведени...отливки) от дъщерните защото не били качественни и точноста им ниска...искаше да ги внася...това преля чашата и му биха дузпата...
18 Май 2018 13:49
Ладата е само пример за илюстрация на разсъжденията на поета относно демокрацията.
Гугълът също.

Все си мисля, че избраните трябва да имат коректив обаче.
Щото гледай какво става.
18 Май 2018 19:49
Поуката от руската история е, че представителната демокрация може да се намеси и в успешен бизнес модел, да го съсипе и това да се случи под аплодисментите на работниците.


Не, това не е сериозно! Даже е изключително елементарно...
18 Май 2018 20:35
накрая се намесва държавата и разваля всичко


Това е валидно само за държава, чиито органи ("държавни" и "местни", и в трите й сектора на действие - законодателна власт, изпълнителна власт и съдебна власт) се попълват с индивиди, които биват селектирани за съответните си постове /позиции/ не според волята на мнозинството от гражданите на държавата, а според волята на някакви ОППГ или ОППК = организирани като ПП групировки, или организирани като политически партии шайки тарикати=котерии=клики=клиентели, подвластни на внушения /и парични стимули=остени/,идващи от задкулисието...

В момента в който гражданите на държавата преодолеят /=премахнат, ="изрежат"/ горния недъг, и въведат ясна регламентация на взаимоотношението между индивидите в структурите /органите/ на държавата, в трите й домейна (НС, МС и под него, ВСС и под него), от едната страна, и от другата страна гражданите, държавата ПОВЕЧЕ НЯМА да се намесва и НЯМА да разваля всичко!!

В горния абзац имам предвид регламентация, обхващаща и трите етапа на жизнения цикъл на взаимоотношението селектиран /избраник/ - селекционери /избиратели/: пред-селекционния етап, непосредствено селекционния етап, и след-селекционния! И второ, имам предвид регламентация, която а/ да кодифицира задължението на селектираните да се отчитат на селекционерите, сиреч да бъдат accountable, т.е. подотчетни пред селекционерите, и б/ да позволява ПРЕД-срочното им замяна с други селектирани, т.е. селекционерите да могат да им потърсят ОТГОВОРНОСТ чрез единствената смислена форма за такова търсене - ПРЕД-срочно обявяване и провеждане на нов селекционен рунд!
18 Май 2018 20:45
otvrat
18 Май 2018 19:49
Не, това не е сериозно! Даже е изключително елементарно...

Но пък показва колко лесно се наричат "демокрация" неща, които нямат нищо общо с нея.
Като почнеш от българската "демокрация"
18 Май 2018 21:24
демокрацията е скъпоструващ експеримент.. и за да работи трябва да се наливат пари много пари. т.е. демокрацията не може да се издържа без да креде отвън.. или отвътре.

затова всички развити демокрации са с огромни дългове които никога не връщат.. напротив увеличават десетки години.отделно бомбардират чуждите държави..

оказва се че социализма беше самоиздържащ се.. затова го унищожиха.
18 Май 2018 21:26
някои диктатури същ могат да се издържат сами.. затова и тях унищожават... тия демократите... с бомбите.
18 Май 2018 21:47
mick
18 Май 2018 21:24
демокрацията е скъпоструващ експеримент.. и за да работи трябва да се наливат пари много пари

Не е експеримент, а инструмент и не е както казваш.
Работата не е в парите, а заради тях, по-точно в съпротивата срещу й от собствениците на страната. От времето на Борис Трети България е на партийците. Една или три партии е без особено значение.
Затова не идва, милата, към нас и затова казват "демокрация" на какво ли не. Един приятел имаше своя Демокрация - кучка, кокершпаньолче
18 Май 2018 21:59
Също видях Лада Виста на живо, много привлекателна кола.

след втората водка
18 Май 2018 22:12
Експеримент си е.. и вече се вижда, че издиша.. за да работи тоя експеримент.. трябва яко наливане на пари.. а няма откъде вече. Отделно трябва да има роби дето да издържат тая демокрация - обикновено другите страни.. нарочени за обиране и оглозгване. При нас обаче, нещо се обърка.. не ни пускат в тоя клуб на крадящите отвън.. не ни поливат с лесни пари. Та при нас.. демокрацията унищожава държавата.. щото пари отвън няма, а не можем да източим други държави... та нещата при нас отиват на зле - разпад на цялата инфраструктура в държавата и свиването и само до София и то само някои части. Т.е. Цялата провинция ще бъде обирана за да има лесни пари за демокрацията в София

Интересното е, че за да имаме добър стандарт при сегашното разпределение на богатството.. т.е. 1% държат 50% от богатството.. 10-20% - 80% от богатството.. то някой математик може да сметне колко пари и трябва да имаме.. за да има за простосмъртните нормални доходи. Колко пари трябва да се налеят.. при сегашните цени на стоките.. и активите. Стотици милиарди.. + всяка година десетки милиарди лесни пари за поддържане които не се връщат ами "рефинансират".
18 Май 2018 22:59
"Нива" е американски бренд .. на "Шевролет", но двигателите се правят във ВАЗ.

"ЛАДА" прави следните двигатели:
Основную номенклатуру составляют двигатели для автомобилей семейств LADA Kalina, Granta, Priora, LADA Vesta, LADA XRAY, LADA 4х4, Largus, Chevy Niva, Datsun, Nissan Almera, Renault Logan, Sandero, Duster.

За големите модели и турбото моторите идват от различни места, но основно от завода във Валядолид. Произходът лесно може да се установи. Ето от форум :

На первом Ларгусе двигатель стоял еще испанский, потом эти двигатели стали собирать в России, притом давно, после покупки второго ларгуса был уверен на 100% что двигатель нашей сборки, но сейчас решил проверить и очень удивился, двигатель испанский!
Номер начинается на D номере двигателя буква — код завода изготовителя.
D — Вальядолид, Испания,
U — Дачия, Румыния,
Р — Тольятти.
C — Клеон, Франция.
R — Турция
18 Май 2018 23:23
"ЛАДА" е собственост на акционерите .. Нещата са динамични, та може би данните са остарели ..

Еще одним крупнейшим мировым автопроизводителем является альянс Renault-Nissan, которому принадлежат такие марки как Renault, Dacia, Nissan, Infiniti, Samsung. Кроме того, Renault-Nissan с декабря 2012 года владеет 50%+1 акция АвтоВАЗа

Aвтомобилни фирми с държавно участие има в САЩ:
Американский концерн General Motors в настоящее время владеет следующими марками: Buick, Cadillac, Chevrolet, Daewoo, GMC, Holden, Opel и Vauxhall. Вдобавок к этому дочерняя компания GM — GM Auslandsprojekte GMBH владеет 41,6% акций совместного предприятия GM и АвтоВАЗа – GM-АвтоВАЗ, которое выпускает автомобили Chevrolet Niva.
В настоящее время концерн контролируется государством (61% акций). Остальными акционерами концерна являются Объединённый профсоюз работников автопромышленности США (17,5%), правительство Канады (12%).

Лично аз си мисля, че дописникът е чул отнякъде историята на Шевролет и Дженерал Мотърс и това, че държавата е действала за да защити гласоподавателите си .. американските граждани свързани с компанията .. и понеже е знаел за връзката с "Нива" си мисли, че това е ЛАДА..

Да, ама не .. "НИВА" е на Шевролет. Марката "НИВА" отдавна е купена и е американска .

18 Май 2018 23:35
А що да няма демокрация?
Купил си си акции на Нисан .. отиваш на общото събрание, не ти харесва директорът Бо Андерсон на ЛАДА .. и предлагаш да се маха.

Що не?

Или като "Шевролет' всичко да е държавно? Ами на мене "Шевролет-Нива" не ми харесва .. ей пример - държавното не може да направи хубава кола!
19 Май 2018 04:31
"Лада" поехала на Берлину; (снимка: натиснете тук) , а това пък е рожбата/запъртъка/ на ладата:
(снимка: натиснете тук)

19 Май 2018 05:04
Гляма заслуга за ламарината на ВАЗ-овете имаме и ние, по точно бившото ВТД "Тексим", което доставяше нелегално оръжие и боеприпаси за алжирските бойци от съпротивата, срещу френските колонизатори в началото на 60-те. След това, за да се изплатят за оказаната помощ, те ни предоставиха едно находище на желязна руда, която се доставяше с наши кораби в металургичните фабрики в Антвепен, където рудата се превръщаше в ламарина за леките автомобили на завода в Толиати.
19 Май 2018 08:34
оказва се че социализма беше самоиздържащ се.. затова го унищожиха.

Унищожиха го по-скоро,защото не позволяваха да се краде .....Всеки си крадеше.......я метър кабел,я инструмент някакъв........,но такива грабежи като днес ........,НЕ!!
С пари за асфалиране на половин България построиха магистрала,която се ремонтира веднага след пускането........А какво„санираха" с парите за „енергийна ефективност" А не ми се коментира кой и как усвоява пари по едни програми,за заетост ли,за осигуряване на работни места ли.......,не знам как точно се наричат..........
19 Май 2018 08:57
Знанието, което е сила, се задъхва между Гугъл и "Лада"! Търсех някога автора на стихове за една ладия, и невсичко знаещият Гугъл ме посъветва да търся не на ключови думи "лека ладия", а на "лека Лада".

Пък като добавим и песните.. https://www.youtube.com/watch?v=s2B2c6Xe4B0





19 Май 2018 09:07
Знанието в случая с ЛАДА ни казва следното.
Акционерите сложили Бу Андерсон начело на фирмата.
Той започнал да гони социализма в цеховете.

Гони държавното от главния ход , то се намъкне през съвместната фирма с държавния "Шевролет".
Акционерите стояли ,гледали , видели че ЛАДА трупа загуби па сложили начело Николас Мор.

Капиталът гони печалба.
Акционерите на Нисан искат дивидент!
И ей го - Андерсон с неговите усилия тоалетните да са чисти бе пожертван.
19 Май 2018 09:07
Чичко Гугъл си спомня:

Бo Ингe Aндepcoн щe нaпycнe пocтa cи ĸaтo yпpaвитeл нa нaй-гoлeмия пpoизвoдитeл нa aвтoмoбили в Pycия - AвтoBAЗ, cъoбщи пpecccлyжбaтa нa Rеnаult Pycия, ocнoвeн aĸциoнep в ĸoмпaниятa.

Hoвият пpeзидeнт нa ĸoмпaниятa, пpoизвeждaщa пoпyляpнитe pycĸи ĸoли Лaдa, щe бъдe избpaн нa 15 мapт нa зaceдaниe нa cъвeтa нa диpeĸтopитe. B cъoбщeниeтo ce oтбeлязвa, чe пpиeмниĸът нa Aндepcoн щe пpoдължи ycилиятa зa извжaдaнeтo нa ĸoмпaниятa oт ĸpизaтa, пишe ВВС.

Πo-paнo пpeдcтaвитeл нa дpyгия cъcoбcтвeниĸ нa AвтoBAЗ – „Pocтex" Cepгeй Чeмeзoв в интepвю зa Wаll Ѕtrееt Јоurnаl зaяви, чe yвoлнeниeтo нa Aндepcoн мoжe дa бъдe paзглeдaнo нa близĸoтo зaceдaниe нa cъвeтa нa диpeĸтopитe. Toй нe yтoчни пpичинитe зa тoвa peшeниe, ĸaтo пocoчи caмo, чe "ceгa нa ĸoмпaниятa e нyжeн нoв чoвeĸ и тoвa e вcичĸo".
19 Май 2018 09:17
БО АНДЕРСОН ЗА ВАЗ: „ВСИЧКИ КРАДЯХА“

На негово място бе назначен французина Никола Мор с опит от Dacia, който прави същото, но в по-различен стил. „Трябва да умееш да играеш на патриотичната струна на руснаците“, сподели той в интервю. И руснаците го имат за свой – наричат го „Николай Иванович“ и приемат безропотно съкращенията. ВАЗ все още има излишно много работгници и пуска некачествена продукция, но постепено влиза в стандартите на Renault.

https://autoobserver.bg/bo-anderson-za-vaz-vsichki-kradjaxa.html

Требе си подход, а не напред с рогата...
19 Май 2018 09:25
Поуката от руската история е, че представителната демокрация може да се намеси и в успешен бизнес модел, да го съсипе и това да се случи под аплодисментите на работниците. А те ръкопляскат на държавата, защото са наясно, че същата държава няма да ги спаси, ако изпаднат от "Лада"-та.


Това изобщо не е поуката. Защо не е съобразена с рамката на събитията по същото време. Бо Анндерсон има лошия късмет да застане начело на Автоваз в периода на украинската криза и падане на цената на нефта. Оттам - рухването на руската икономика. И господ да беше начело на Автоваз нямаше да го дигне на крака в тези смутни времена. Всъщност работниците и до сега не питаят лоши чувства към Бо Андерсон:

САМАРА, 29 фев — РИА Новости. Проблемы АвтоВАЗа больше связаны со сложной ситуацией в экономике страны, а не только с деятельностью президента завода Бу Андерссона, считает председатель профсоюза предприятия Сергей Зайцев.

"Конечно, много очень разных и разных слухов (об уходе Андерссона с поста президента — ред.). Я думаю, что нынешняя ситуация на заводе, здесь дело не только в Андерссоне, но и в целом, в экономике страны. Такая ситуация сложились не только у нас. Убыточны почти все, если не сказать, что все автопроизводители… Многие СМИ пишут об убытках на АвтоВАЗе. Но это чистый вопрос собственников. Конечно, они внимательно должны все проанализировать, внимательно посмотреть и принять какие-то решения", — сказал Зайцев.


РИА Новости https://ria.ru/economy/20160229/1382046452.html
19 Май 2018 10:42
Естествено, че френците ще уволнят някакъв си швед. Виж ако беше шведка....



19 Май 2018 10:53
jorro22 19 Май 2018 09:25
Поуката от руската история е, че представителната демокрация може да се намеси и в успешен бизнес модел, да го съсипе и това да се случи под аплодисментите на работниците. А те ръкопляскат на държавата, защото са наясно, че същата държава няма да ги спаси, ако изпаднат от "Лада"-та.
Това изобщо не е поуката.
TOВА е поуката..
Нисан , Рено и другите акционери гледат печалбата . .. след като Андерсон не дава приход , а загуби - собствениците го махат.
Не ги интересува, че цеховете вече са доста по-чисти ..

.. а работниците - като изпаднат от ЛАДА и никой не се интересува от съдбата им.

И да сравним с "Дженерал Мотърс" (Дъщерна марка "Шевролет-Нива" и съвместен завод с АвтоВАЗ )..
Държавна , с грижа природата , с грижа за човека !...
Ето :


http://www.gmsustainability.com/
19 Май 2018 10:56
Те шведите ако разбираха от мениджмънт нямаше да загубят всичките си марки !

Само да попитам а какво стана с Волво, Сааб, Скания ? Кой ги притежава ?

19 Май 2018 11:04
защото истинската демокрация дава приоритет на малцинствата - социални, икономически, че дори и политически.
Гей-малцинствата защо си ги изключил бе,Петьо.
Само да знаеш-Лада Нива от съветско време-Няма аналог.Влез в автосайтове.
19 Май 2018 11:23
"Волво" е китайско (на Джиили) , "Пежо" е китайско ..
"Ягуар" и "Ланд Ровер" са индийски ..

Освен германците , ЛАДА остана един от малкото големи типично европейски производители ... Китайците още не я притежават.
За това и статията е пълна с толкова тревога за АвтоВАЗ ...
Явно се вижда притеснението на автора, дали традиционните марки на Стария континент, ще останат в наши , европейски ръце .
Ние, като европейци, трябва да наблюдаваме внимателно процесите протичащи в холдинга ..
19 Май 2018 11:27
анастаси сиров
19 Май 2018 11:04
защото истинската демокрация дава приоритет на малцинствата - социални, икономически, че дори и политически.

Гей-малцинствата защо си ги изключил бе,Петьо.
Само да знаеш-Лада Нива от съветско време-Няма аналог.
"Шевролет-Нива" ..

http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/23206-eto-go-i-noviiat-chevrolet-niva-obnovena-snimki/

Държавният "Шевролет" работи заедно с частният АвтоВАЗ ..
19 Май 2018 13:13
Модерна кухня - каша от демокрация, свобода и бизнес...
-------
Блогът на Генек
19 Май 2018 15:50
ВТД "Тексим",
...няма такова животно, няма.
20 Май 2018 16:49
пряката демокрация в мегакомпания като Google

Google е динозавър. Отживелица от анархо-синдикализма.
Стъпка към истинска корпоративна демокрация бе направена в България преди 30 години с предаването на социалистическата собственост за стопанисване от трудовите колективи.
Бяха създадени изборни, независими от администрацията (представителя на собственика-държавата) Съвети на трудовите колективи - СТК и нови органи за корпоративно управление - дирекционни съвети. В тях влизаха с равни права:
- директорът
- председателят на СТК
- председателят на профкомитета
Разбира се, и това наистина демократично движение бе пометено от диктатурата, която кой знае защо продължават да наричат "демокрация".
Казвам "кой знае защо", щото съм възпитан.
И понеже всеки знае защо
20 Май 2018 18:26
...няма такова животно, няма.


а "ДСО" е правилното, нали?
22 Май 2018 13:59
Рьоно, та Рьоно! Направо да падладееш от марксисти....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД