:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дребни чиновници ще декларират яхти и самолети

Обединението на държавните служители се възмути от недомислиците в антикорупционния закон
Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем, за които няма предвидена защита. Новоприетият документ по антикорупционния закон предизвика силна тревога и недоумение у Професионалното обединение на държавните служители (ПОДС), обяви то и поиска от депутатите да опростят декларациите.

"Служителите в администрацията ще се занимават с попълването на данни, които невинаги са разбираеми, свързани са със затруднения при набавянето на информация и са смущаващи по своето съдържание. Сложният процес на попълването им, независимо от указанията, също няма логично обяснение", пише в документа. Изредени са следните недостатъци:

- Трудно ще се попълва някогашната цена на придобитите имущества;

- Собствеността върху ниви и гори не е удостоверена с нотариални актове и често е с неясно разпределение на дялове между наследниците. Ще има и случаи, в които дори служителят е в незнание, че е наследил нещо, но ще носи отговорност;

- Необяснимо е защо се декларират и средствата в пенсионните фондове, които не могат да се разходват, а и няма човек, който да е наясно колко точно средства има в неговата партида. Подобна ще е ситуацията и със застраховките "Живот" и др.;

- Не е ясно как да си сигурен в точността на декларираните "налични средства" на 31.12.2017 г.;

- При напускане служителят трябва да попълни отново декларацията, а след една година от напускането - още веднъж да я подаде. Интересно как ще се залавят напусналите служители, особено ако не са в страната вече;

- Събраните колосални масиви от чувствителни данни ще изискват специални мерки за защита, които категорично не са осигурени и ще е трудно да се съхраняват, особено в малките общини и кметствата;

- Създава се огромна група от овластени служители, които ще имат привелигирован достъп до чувствителна информация не само за служителите, но и за целите им семейства. Кой ще контролира тях?!



ВОЙНА

"Общото усещане е, че назначавани на ниски и средни експертни позиции, те влизат автоматично в числото на заподозрени в тежка корупция... Целият документ има излъчване на "виновен до доказване на противното".

Дали вместо борба с корупцията, не се обяви война на брака и всички негови проявления!? Интересно би било колко служители ще напуснат, за да не декларират имуществото на хората, които обичат.

Корупцията едва ли ще се пребори по този начин. Корупционни нагласи сред служителите се формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата."
32
6974
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
17 Май 2018 20:44
Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем


Добре е написано!
17 Май 2018 21:02
Нека си остане закона и да се следи за изпълнението му и ще се изненадате какво имущество ще се окаже че са натрупали дребните чиновници за десетината години вна държавна служба!Чак самолети едва ли ще искочат но за другите неща...Сигурно има защо да квичат!
17 Май 2018 21:36
inventus 17 Май 2018 21:02
вие как ще разберете какво ще изскочи? разчитате на някой недобронамерен с достъп? значи хората са прави да се притесняват.
17 Май 2018 22:35
Ровер! Нямайте съмнение драги...това което ще изскочи ще го пише във вестниците. Може да са два три реда но със междуредията /за който може да чете и тях/ ще разберем достатъчно надявам се. Не че и сега не ги знаем и не ги виждаме де...
17 Май 2018 22:36
Редови държавни служители са принудени да декларират притежават ли яхти и самолети, както и други чувствителни лични данни в неоправдано голям обем

За яхтите и самолетите - ясно, ама какви ли ще са тези чувствителни лични данни и то в неоправдано голям обем? Номерът на сутиена? Размерът на презерватива? Ох, абе я да си седя кротко, че и деца били четяли тук!
17 Май 2018 23:22
И тези ли търтеи си имат собствен синдикат. Браво!
17 Май 2018 23:34
бива и да нямат!@ Те станаха има-няма милион
18 Май 2018 00:17
Горките дъравни слуители! На насъщната им яхтичка посягат! И на частното самолетче, от SR-71 по-черно...!
18 Май 2018 00:30
Целият документ има излъчване на "виновен до доказване на противното".


Ние отдавна сме на тоя хал.....а СЕГА и вие....многоуважаеми държавни чиновници....
18 Май 2018 05:58
Може и да има 1% държавни служители, които да не са получавали неполагащи им се блага.
18 Май 2018 07:36
Айшето направи кариера в общината в наше село. От хигиенистка я направиха в деловодството да помага нещо там. И си идва оня ден и вика:
Шако, кмето каза да си даваш сметката у банката, ама сичките и тез дето не ги знам щото съм била корумпирана.
18 Май 2018 08:37
Не знам дали комисия ще рови из декларациите на чиновниците, но роднини и съседи - със сигурност. И публичността трябва да има граници.
18 Май 2018 08:43
Това са пълни глупости, с декларации не се бори корупция!
"Всички държавни служители" в закона не е точно така - а всички служители, освен тези с технически длъжности. Така почти всеки ще "пуска" декларация за собственото си имущество и това на съпруга/та си, нерде Ямбол, нерде Стамбул - някой си работи младши експерт някъде, че да пуска и на жена си декларация - собственост, банкови сметки. А най-голямата простотия е след една година пак да подава, и ако през тая една година е забогатял, ще го притискат, че е забогатял, защото преди е бил на държавна работа?!

ПС: Те само няколко години няма да могат да обработят данните, които би трябвало да получат
18 Май 2018 09:20
Корупционни нагласи сред служителите се формират от примера на техните началници и от създадената система и наложени практики, в която ги насилват понякога да се впишат, с компромисите, които трябва да направят, за да не си загубят работата."

Така е...
Корупцията няма да се пребори чрез заплахи от санкции за "излъгал в декларацията". Каквато е поантата на това упражнение.
Корупцията ще се препори, когато почнат да разобличават и осъждат и корупторите.
18 Май 2018 09:27
Така.
За дребните чиновници разбрахме.
Сега питаме за едрите чиновници, за тях напишете как закон не ги лови, как не ебават да попълват никакви декларации и как като не подадат декларации от Сметната палата подсмърчат и нищо не могат да им направят.
Стига с това дребнотемие господа редактори и списващи, стига сте разлайвали кучетата.
Пишете за властта, а не за дребните риби.
Каква е мечтата на едрите играчи ?
Да се пише за дребните за да може народа да се заглавичка и да забрави за колосалните нарушения и кражби на едрите !
А средството за това е журналистиката. Както пише тук Параграфа, те са спринцовката вкарваща отровата.
18 Май 2018 10:26
Не знам колко от коментиралите темата са видели декларацията, но ако имат възможност, нека я погледнат.
Интересното е, че на самата декларация пише, че е за ВИСШИ държавни служители, но се притискат всички - от редовия деловодител /старши специалист след 25 години работа/ нагоре ...
Това е направено за да се притискат всички служители да слушкат, защото няма начин в този обем от декларирана информация да не се открият пропуски и грешки.
Като го подпукат от инспектората - край с кариерата на непослушния.
Така че, не се радвайте за това, че притискат държавните служители - на по-зле отиват нещата и само след година - две вие ще страдате повече от некадърни, но послушни държавни служители.
Истински корумпираните с тези декларации няма да ги уплашат - те цицат достатъчно пари за да си платят където трябва.
18 Май 2018 10:32
Цялата постановка на въпроса е погрешна и обърната с главата надолу.
Не може във второто десетилетие на 21 век държавата да прикрива срамотиите на информационната си изостаналост със смокинови листа с декларации.
Ако имахме реално електронно управление регистрите за собственици на моторни превозни средства от мотопед през яхта до самолет, регистрите на собственици на недвижими имоти от лозе през къщо до палат, регистрите със собственици на банкови сметки от депозит, през фонд до милион и регистрите с икономически субекти от собственик на фирмичка, през завод до олигарх щяха да са свързани с едно гениално изобретение на българската социалистическа административна доктрина ЕГН.
И тогава кеф ти съпруг, кеф ти "човекът до теб", който е привързан към тебе чрез ЕГН на общото ви дете - и проверки, проверки - на всички не само на определен ограничен кръг от лица... А не като коварни милиционери да следим кой ще си обърка декларацията!
Е за 29 години преходна демокрация толкова ли не можахме да вкараме ЕГН-то в информационния век?
18 Май 2018 10:35
Потапов - много си точен
И причината е, че се назначават само послушковци. колкото по-малко знаеш /от шефа/, толкова по-добре и по-ценен си /не можеш да ГО изместиш/.
От закона за държавния служител се прилагат само задълженията, а голяма част от правата - не, защото видите ли няма пари /по Дянков/.
А парите отиват в излишни щатове създадени за награда на партийни функционери, които хал хабер си нямат от работата. После те стават началници и те така ...
18 Май 2018 10:40
Ся е момента да декларираш на съветската си тъща половината панамски флот, някоя авиокомпания и Шератон.
18 Май 2018 11:29
Дребни чиновници ще декларират яхти и самолети

В мащаб 1:76.
18 Май 2018 11:49
Хайде да не се правят на ударени!
Работил съм в държавно ведомство, при това, в онова, което се водеше за най-корумпираното навремето, таи са ми ясни нещата.
Голямата корупция, без знаието и съдействието на дребните служителие не става.
Да не си мислите, че съответният корупционер сам изпипва цялата схема.
Всико се подготвя от дребните рибоци, които или са назначени от него за целта или пък са толкова уплашени да си загубят работата, че си налягат парцалите.
Да не говорим, че всяка държавна инстуция е такъв клюкарник, че всеки знае и номера на сутиена и номера на презерватива на колегите.
Дребните рибки се успокояват с това, че бурните ветрове духат по върховете и тях няма да ги отвее.
Ако знаят обаче, че и те ще ядат дървото наравно с началника, силно ще се замислят дали да участват, щото него може и да има кой да го пази, ама тях не.
18 Май 2018 12:02
яхтата и самолета по договор за "наем", къщата (по декар и половина всеки етаж) от мрамор но няма АКТ 16 въпреки че 10г в нея се живее...иди гони този дето клати прането..
18 Май 2018 15:06
А как точно става декларирането на ЕГН-то на съпруг/а в духа на GDPR?
18 Май 2018 16:33
Нека си остане закона и да се следи за изпълнението му и ще се изненадате какво имущество ще се окаже че са натрупали дребните чиновници

То и сега си има закони за това, което трябва да се декларира:
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=121757
Чл. 37. (1) Лицата, заемащи висши публични длъжности, с изключение на тези, задължени по Закона за съдебната власт, подават пред Комисията декларация за имущество и интереси в страната и в чужбина, в която декларират:

1. недвижимо имущество; - Закон за имотния регистър

2. моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства, както и други превозни средства, които подлежат на регистрация по закон; - два закона - Закон за движение по пътищата и закон за въздухоплаването
3. парични суми, в т. ч. влогове, банкови сметки и вземания на обща стойност над 10 000 лв., включително в чуждестранна валута; - Закон за банките и кредитната дейност
4. вложения в инвестиционни и пенсионни фондове и еквивалентни форми на спестявания и инвестиции, ако общата им стойност надвишава 10 000 лв.; (тук не е ясно кои вложения - офшорки, акции на чуждестранна борса; и какво е "обща стойност" - падежна, откупна, с дивидент/лихва или само първоначалното плащане)

5. налични ценни книги, дялове в дружества с ограничена отговорност и командитни дружества и финансови инструменти по чл. 3 от Закона за пазарите на финансови инструменти; (тук има регистър по цитирания закон)

6. задължения и кредити над 10 000 лв., в т. ч. кредитни карти, ако усвоеният кредитен лимит през предходната календарна година в местна или в чуждестранна валута общо надвишава 10 000 лв.; (тук има кредитен регистър)

7. трудови доходи, получени през предходната календарна година; (НАП е отговорна за събирането на осигуровки и данък върху дохода, поради което регистрира всеки трудов доход)

8. доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, когато са над 1000 лв.; (не е ясно какво е "доход" - печалба от лотария, дължима лихва, получено обезщетение, приход от продаден велосипед и т.н.)

9. чуждо недвижимо имущество и чужди моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни превозни средства на стойност над 10 000 лв., които лицето или неговият съпруг, или лицето, с което то се намира във фактическо съжителство на съпружески начала, трайно ползва, независимо от основанията за това и от условията на ползване; (не е ясно "трайното ползване" - веднъж годишно или веднъж на петилетка).

10. дадени обезпечения и направени разходи от тях или в тяхна полза, или в полза на лицата по ал. 4 с тяхно съгласие, когато те не са платени със собствени средства, с публични средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността, за:

а) обучение;

б) пътуване;

в) други плащания с единична цена над 1000 лв.; (покупката на компютър за 2000 лв. и повече може да се разглежда като покупка с "единична цена" на хард-диск за 300 лв., видеокарта за 300 лв., захранване за 100 лв., софтуер за 500 лв., и 800 лв. за останалото в лаптопа)

11. разходи за обучения извън случаите по т. 10, в т. ч. в полза на лицата по ал. 4, чиято еднократна стойност надхвърля 1000 лв. (самолетните билети, кватирни ще се броят ли; семестриалната такса на годишна база ли ще се отчита; иначе плащането за участие в семинар ("висшите образования" на Цветан Цветанов) могат да се извършат на части под 1000 лв. - заявяване, при регистрация и доплащане на място).

12. участие в търговски дружества, в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел или на кооперации, както и извършване на дейност като едноличен търговец към датата на избирането или назначаването и 12 месеца преди датата на избирането или назначаването; (има Закон за Търговския регистър)

13. договори с лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните от лицето, заемащо висша публична длъжност, решения в кръга на неговите правомощия или задължения по служба; (едно решение, например, за поемане на дълг от общината касае всички граждани, платци а общински данък)

14. данни за свързани лица, към дейността на които лицето, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес. (какво е "частен интерес" - финансира, получава приходи или пише дисертация като Лъчо Мозъка или Цветан Цветанов)

(2) При годишното деклариране на имуществото по т. 3 – 6 се посочват наличностите към 31 декември на предходната календарна година. (холдинговите дружества подават отчетите си на първи август; американските дружества - на първи ноември; за банковите сметки не проблем да бъдат "закрити" 30 декември и "открити" на 1 януари).

(3) При деклариране на имуществото по ал. 1, ако то е придобито по време на заемане на длъжността, се посочват също правните основания и произходът на средствата, с които е станало придобиването им. (това е вписано в регистрите)

(4) Лицата, заемащи висши публични длъжности, декларират имуществото и доходите и на своите съпрузи или на лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и на ненавършилите пълнолетие деца. (има три регистъра - гражданско състояние, имотен и данъчен регистър; "фактическото съжителство" с повече от един джендър явно няма да се брои за "съпружеско начало".
(5) Лицата, заемащи висши публични длъжности, не декларират имуществото и доходите на своите съпрузи при фактическа раздяла и на ненавършилите пълнолетие деца, когато не упражняват родителски права. ("фактическа раздяла" означава ли "съдебно решение за развод" или ще е волна интерпретация на Комисията?)

(6) За обстоятелствата по ал. 5 задълженото лице подава декларация.

(7) Лицата, заемащи висши публични длъжности, могат да подадат декларация, че не желаят да бъде публикувана информацията относно лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, и относно имуществото и доходите на това лице.

Защо Комисията не се направи само справка в регистрите!? Много по-лесно е да се извлече информация от база-данни отколкото да се сверяват декларация по декларация с данните в регистрите. Или целта е да бъдат "ударени" неудобните, дето не си държат оставката в джоба на Баце!?
18 Май 2018 20:09
Не знам колко от коментиралите темата са видели декларацията, но ако имат възможност, нека я погледнат.
Интересното е, че на самата декларация пише, че е за ВИСШИ държавни служители, но се притискат всички - от редовия деловодител /старши специалист след 25 години работа/ нагоре ...

Туй за вишите чиновници е парлама. Боцата и гербирите едно към едно като куминизите след девети търсят спастрени парици.
Язе на айшето и рекох, че на нашио крадлив кмет нищо няма да декларирам. Тя досега не е знаела колко и откъде ми идва дохода, щото ми е жена - аз сега на кмето да казвам.
У Софето касите по общините в районите под управата на Фандъкова станаха частни, кеша си го прибират по джобовето и следователи, прокурори се правят на ударени - вече години ни лук яли ни лук мирисали сега щели да тръгват и по къщята да ровят.

18 Май 2018 20:42
Това са пълни глупости, с декларации не се бори корупция! ....
Те само няколко години няма да могат да обработят данните, които би трябвало да получат

Корупцията ще се препори, когато почнат да разобличават и осъждат и корупторите.

питаме за едрите чиновници, за тях напишете как закон не ги лови, как не ебават да попълват никакви декларации и как като не подадат декларации от Сметната палата подсмърчат и нищо не могат да им направят.

на самата декларация пише, че е за ВИСШИ държавни служители, но се притискат всички - от редовия деловодител /старши специалист след 25 години работа/ нагоре ...
Истински корумпираните с тези декларации няма да ги уплашат - те цицат достатъчно пари за да си платят където трябва.

парите отиват в излишни щатове създадени за награда на партийни функционери, които хал хабер си нямат от работата. После те стават началници и те така ...

целта е да бъдат "ударени" неудобните, дето не си държат оставката в джоба на Баце!?


Освен Висшите държавни служители, декларацията се попълва и от чистачките в районните кметства, назначени с трудов договор, а не по Закона за държавния служител.
Абсолютен турлю гювеч-карашик, сътворен за рекет и разправа на ниско ниво с неудобните многознайковци, с бонус-приспивен, златен прашец омайващ инхалето!
18 Май 2018 21:53
За 2018 не е ясно обикновените чиновници, които не са висши публични длъжности каква точно декларация за имущество и интереси трябва да попълнят - встъпителна или годишна /за предходната 2017/. Според §4, ал.1 от ПЗР от ЗПКОНПИ би следвало да е встъпителна, тъй като преди те се не са декларирани по реда на този закон /то кой ли е - законът е нов - от 23.01.2018г/. Но пък според чл. 38, ал.1, т.1 от същия закон встъпителната декларация се подава в едномесечен срок от встъпване в длъжност, което за лицата по §2, ал.1, т.1 от ДР може да е станало преди много години. Интересна е също претенцията да се декларират всички факти за имуществото на лицето, с което деклариращият е съжителствал фактически на съпружески начала повече от 2 години - каква е гаранцията, че за този период е узнал всичко за чуждото имущество?
18 Май 2018 23:55
И, ако не се попълнят какви са санкциите, щото Станишев не си беше подал декларацията преди години, тъй като нямало да го санкционират.
Хем за висши държавни служители, хем за такива назначени по трудов договор (включая и чистачките) в местната администрация и за капак да "осветиш" авоарите на фактическия си съжител, ако "консумацията на съжителството" е повече от 2 години.
Ама това банкова тайна, невинен до доказване на противното, конституционни права, върховенство на Закона .... отнесени в графа:
фекалии утекли в канала на демократичния к*неф.

И, като как в КТ, ще "плеснеш" член касаещ държ. служител?
Пълен хаос, безхаберност, неграмотност, алкохолно умопомрачение, шизофренична лудост .... при писането на тоя мърляв, боклукчав, противоречащ на маса закони, включая и Конституцията пасквил.
Тая правна комисия към НС да я закрият, а шефа и да го вкарат в лудницата и му забранятда се занимава с право.
СРААААА....М, голям срам!
19 Май 2018 10:25
аз се чудя даскалиците кога ще бъдат задължени да декларират притежавените злато, диаманти и скъпи автомобили, както и нескончаеми пътувания в чужбина. това на нищо не прилича. също и даскалиците в детските градини и ясли, които не се спряха с тази пуста корупция.
19 Май 2018 10:27
номера на сутиена и номера на презерватива



сутиените и съответните атрибути са видни с просто око, стига да няма постановка
останалото няма да коментирам
19 Май 2018 19:22
Ето ги глобите - не са малки!
Чл. 173. (1) Лице, заемащо висша публична длъжност, което не подаде декларация по този закон в срок, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв.
(2) За нарушението по ал. 1 лицата по § 2, ал. 1 се наказват с глоба в размер от 300 до 1000 лв.
(3) Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 3500 до 6000 лв., а за лицата по § 2, ал. 1 глобата е в размер от 1000 до 2000 лв.
Чл. 174. (1) Лице, заемащо висша публична длъжност, което не декларира или невярно декларира обстоятелство, което е длъжно да декларира по този закон, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв., освен ако не е предвидено по-тежко наказание.
(2) За нарушението по ал. 1 лицата по § 2, ал. 1 се наказват с глоба в размер от 300 до 1000 лв.
(3) Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 3000 до 6000 лв., а за лицата по § 2, ал. 1 глобата е в размер от 1000 до 2000 лв.

Обикновените служители от изпълнителната власт са задължени по по §2, ал.1 от ДР на закона, независимо от вида на правоотношението им - трудово по чл. 107а от КТ или служебно /по ЗДСлужител или други специални закони/.
20 Май 2018 10:23
i_sh,
благодаря за консултацията и добронамереността.
Този закон и съд асоцийрат с Германия 1933, Народния съд след 1945 г. в България и то .... след 29 години побългарена ДЕМОКРАЦИЯ, с двама генерали начело на държавата.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД