:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Западни страни притежават "Новичок“ от десетилетия

Германски медии разкриха, че формули и образци от отровата са предадени на Берлин от руски дезертьор
СНИМКА: "Дойче веле"
Сградата на германското външно разузнаване БНД в Берлин. Именно то е вербувало през 90-те години руски учен, който е разкрил формулите на "Новичок".
Западът е получил важна информация за секретното руско невропаралитично вещество, използвано според Великобритания срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му от образец, с който Германия се е сдобила в началото на 90-те години на миналия век, сочи разследване на редица германски медии. Съвместна публикация на в. "Зюддойче цайтунг", седмичника "Цайт" и радиотелевизионните компании Ен Де Ер и Ве Де Ер твърди, че германското външно разузнаване БНД е получило образеца от невропаралитичния агент "Новичок" от руски учен, който бил вербуван още през 90-те години на миналия век. Той е предал веществото в замяна на убежище за него и семейството му в Германия. "Информацията за класа оръжия, известен като "Новичок", разработени в бившия Съветски съюз, до голяма степен произлиза от досега неизвестна секретна операция на БНД", се казва в публикацията.

Според публикацията германското разузнаване е информирало за случая американските и британските разузнавателни служби след анализа и малки количества от отровата по-късно са били произведени в няколко държави - членки на НАТО, за да се изпробват западните защитни средства, оборудване за тестове и антидоти.

По указания на тогавашния германски канцлер Хелмут Кол германското разузнаване е информирало за даденото вещество своите съюзници - САЩ, Великобритания, Франция, Холандия и Канада. В някои страни дори е започнало производство на малки количества "Новичок", за да се изработи противоотрова срещу него. Русия не е била информирана за това, "за да не помрачават отношенията с Борис Елцин". Пробата е била анализирана в Швеция и химическата формула е била предоставена на германското правителство и армията. Западните държави са използвали информацията за разработването на насрещни мерки.

РЕАКЦИИ

Говорител на Министерството на отбраната в Берлин потвърди, че германската армия е извършила изследвания с цел защита срещу химически, биологически, радиоактивни и ядрени оръжия в съответствие с международното право, но не може да разкрие подробности, за да не излага на риск военнослужещите и населението, като компрометира разработените в резултат от анализа средства за защита. От БНД отказаха коментар.
13
5540
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
17 Май 2018 21:15
Е, и......защо ги ручааме жабетата!!!!!
17 Май 2018 22:13
Да, западни държави са разработвали противоотрова на Новичок, но това не означава, че са го използвали. В разследването "Скрипал" нищо не се променя.
17 Май 2018 22:25
Да, западни държави са разработвали противоотрова на Новичок, но това не означава, че са го използвали. В разследването "Скрипал" нищо не се променя.

Променя се това, че лъсна лъжата на Бъкингамския режим, че само Русия притежава и може да произвежда "Новичок".
17 Май 2018 22:28
В разследването "Скрипал" нищо не се променя.
Няма и никога не е имало разследване
18 Май 2018 11:44
Интересно е да четеш, как истината излиза наяве, как някои мълчат като насрани, други се изпляскват като ... на пясък (примерно К...31).

Гласът на истината е тих, равен, но непрестанен и докато не излезне наяве си дудне...
18 Май 2018 12:21
Гласът на истината е тих, равен, но непрестанен и докато не излезне наяве си дудне
Да. И ще научим имената на новите Луговой и Ковтун.
18 Май 2018 12:34
Луговой и Ковтун


Къде отиде презумпцията за невинност? Интересно ми е? Има ли присъда, влезнала ли е в сила, обжалва ли се?
18 Май 2018 12:53
Къде отиде презумпцията за невинност? Интересно ми е? Има ли присъда, влезнала ли е в сила, обжалва ли се?
Презумпцията за невиновност (невинни са девствениците) си е на мястото; няма присъда, не е "влезнала" в сила, не се обжалва. Та казвам, скоро ще научим имената на новите Луговой и Ковтун.
18 Май 2018 14:42
Та казвам, скоро ще научим имената

Колко скоро? Скрипал или дъщеря му да са написали предсмъртен "обвинителен акт"? Защото при предсмъртно писмо имената изплуват (скоро) след осем години (при отказ за публично разследване - https://www.judiciary.gov.uk/wp-content/uploads/JCO/Documents/Judgments/r-litvinenko-v-sshd-1102014.pdf), защото "изключването на вината на британските тайни служби" не е доказано от разследващите органи, а съдия Оуен е приел само по съвест, че Русия е съпричастна за натравянето, без дори да има изфабрикувано доказателство откъде е дошъл "полоний 210" - дали е копан в Урал или е краднат от Чернобил.
Това е все едно да твърдите, че при убийство, извършено със снайпер, убиецът е напълно сляп човек, защото е бил най-близо до убития.
И след като сме чакали 12 години за съдебно решение, може и да изчакаме съдия Оуен да се пенсионира и да забравим, че делото е прекратено поради липса на доказателства.
18 Май 2018 15:37
Презумпцията за невиновност (невинни са девствениците)


Съгласен съм с поправката в частта за презумпцията, и все пак хората са невинни, не невиновни...
19 Май 2018 05:04
Струва ми се, че обвинението към Русия по случая Скрипал все повече издиша и все повече прилича на зле скалъпена операция, уви. Никога не съм бил фен на Путин, но ми се струва, чу тук британските служби и въобще този или тези, които организираха цялата кампания, се изложиха. И забележете кои са медиите, направили това проучване - едни от водещите в Германия, с изключително висока репутация.
Ето затова трябва да има свободни и независими медии, при наличието им истината рано или късно изплува независимо дали тя е политически коректна и удобна или не. И силно вярвам, че рано или късно ще изплува и в САЩ в разследването за руската връзка в изборите.
19 Май 2018 09:08
Струва ми се, че обвинението към Русия по случая Скрипал все повече издиша и все повече прилича на зле скалъпена операция, уви. Никога не съм бил фен на Путин, но ми се струва, чу тук британските служби и въобще този или тези, които организираха цялата кампания, се изложиха.


Oбвинението към Русия по случая Скрипал издишаше от самото си появяване и сега никъде в западната преса не пише за този случай. Ще стане както със случая Молошевич, ще го обявят за невинен след 7-8 години, тихичко, без никой да чуе и задава излишни въпроси.


19 Май 2018 13:15
Струва ми се, че обвинението към Русия по случая Скрипал все повече издиша и все повече прилича на зле скалъпена операция

Перфектно проведена провокация. За тия служби това е таванът на възможностите. При пълен контрол на "дермократическите" медии оправданията на руснаците не предат, пък и няма кой да ги чуе. Факт е, че еврогейците проявиха единство и изгониха руски дипломати. Факт е, че на базата на тази фейк провокация беше обвинен Асад, че ползвал химически оръжия, за да трови своя народ на територии, подконтролни на бармалеите и със свидетели "Белите каски", които се финансират от Щатите и нанобрития. Беше ли бомбена Сирия? Беше. Битият си е бит, еваният еван. Какво значение има къде са телата на Скрипалите и дали са споделили съдбата на черния котарак? За западните "дермократи" истината отдавна няма друго, освен търговско значение...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД