:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българските очаквания от ЕС останаха висящи

Борисов пламенно защити Западните Балкани, но европейските лидери разбиха илюзиите му
Снимка: Светослав Терзиев
Премиерът Бойко Борисов изтъкна като голям успех на срещата, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич (вторият отляво) и Хашим Тачи (първият вдясно) се снимаха заедно с европейските лидери.
Премиерът Бойко Борисов поднесе извинения на българите заради транспортните ограничения в столицата покрай срещата на ЕС, но не съобщи за успехи по българския дневен ред в ЕС. Няма напредък нито по кандидатурата на България за Шенгенската зона, нито по желанието й да влезе в "чакалнята" на еврозоната, нито по спора за командированите работници и пакета "Мобилност".

Въпреки това той се обърна към неназовани критици: "Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България, и когато то е успешно, България е успешна". На съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер българският министър-председател благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха". "Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон попари амбицията му за влизане на България в Европейския валутен механизъм 2 - (чакалнята) на еврозоната, като каза, че за целта държавата трябва да се присъедини и към Европейския банков съюз, което означава да постави банките си под прекия контрол на Европейската централна банка. Българското правителство обаче предпочита банковият съюз да не изпреварва, а да бъде следствие от присъединяването към еврозоната. За Шенгенската зона не бяха дадени никакви обещания, но България бе похвалена за охраната на външната граница на ЕС.

Борисов наблегна, че успехите за България са външнополитически, и пламенно защити кандидатурите на шестте държави от Западните Балкани за членство в ЕС. Той посочи, че няма да бъдат в тежест на ЕС, защото общият им брутен вътрешен продукт е около 96 млрд. евро, което е равно на този на Словакия. По думите му усилията, които се полагат, са ЕС да приеме икономика колкото Словакия, с население по-малко от Румъния. Но Доналд Туск веднага репликира: "Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим проблемите в цялост. Европа е достатъчно голяма и силна, за да приеме разширяване, но трябва да преценява и последиците. На Балканите проблемите на глава от населението са повече, отколкото в Германия. Затова трябва да внимаваме в обещанията".

Френският президент Еманюел Макрон също бе сдържан към даването на срокове за европейската перспектива на Западните Балкани, защото според него трябва да се държи сметка за изпълнението на критериите, за които те не са готови. Все пак обаче обърна внимание, че ако те не видят такава перспектива, ще се отвори терен за намеса на Русия и Турция. Германската канцлерка Ангела Меркел потвърди, че не е взето решение по въпроса за разширяване на ЕС, но роля в тази насока ще има срещата на върха на ЕС през юни. За да се запази инерцията от срещата в София по темата за Западните Балкани, лидерите се договориха подобна среща да има след две години в Хърватия.

Като пряка полза за България от срещата на високо равнище Борисов изтъкна подписването на няколко споразумения, включително и за газова връзка между България и Сърбия. Той се надява до края на годината да бъде започнат интерконекторът с Гърция.

На разширената среща ЕС - Западни Балкани, в която се присъединиха държавни и правителствени ръководители на шестте държави от региона, бе приета Декларация от София, която очерта при какви условия те могат да се присъединят към ЕС. На първо място бе изтъкнат необходимият "съществен напредък в областта на принципите на правовата държава и на социално-икономическите реформи". За по-голяма яснота бе добавено, че става дума за борба с корупцията на високо равнище, организираната престъпност, трафика на хора, контрабандата на наркотици и оръжия. Не бе посочен никакъв евентуален срок за приемане на която и да е държава в ЕС. Отделно премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас преговаряха за името на на нашата западна съседка, като дадоха да се разбере, че са харесали един от вариантите, но отказаха да го обявят, докато не се консултират с институциите и опозиционните партии в своите страни.



Опорни точки

Европейската перспектива на Западните Балкани се основава на три стълба и те са в основата на т.нар. Приоритетна програма от София, обясни министърът за българското председателство на ЕС Лиляна Павлова пред Нова телевизия. Документът е част от подписаната декларация на вчерашния форум на върха ЕС - Западни Балкани. Първият стълб е транспортна, енергийна, дигитална, образователна и икономическа свързаност; вторият е свързан със сигурността, миграция и борба с организираната престъпност; а третият се основава на институционални реформи и върховенството на закона.

В София председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол подчерта, че Западните Балкани трябва да продължат борбата с корупцията и ЕНП подкрепя приобщаването им към ЕС. "България и нейният премиер могат много да ни помогнат, защото никой не познава по-добре проблемите, които съществуват в този регион. Помогнете ни да възстановим демократично правовия ред и справедливостта и правосъдието в този регион в името на младите хора... А това, скъпи приятелю, не е лесна задача, но трябва да успеем", обърна се Дол към премиера Борисов, цитиран от "Фокус".

България обаче не може да се похвали с особени успехи по нито един от стълбовете, камо ли да бъде пътеводна звезда за съседите си. Тя е под наблюдение от ЕК за върховенство на закона, борба с корупцията и организираната престъпност. Свързаността е проблем и за България, в която няма нито една завършена напълно магистрала. Енергийните връзки със съседите са слабо развити. Към момента в най-напреднала фаза са газовите тръби към Румъния и Гърция. Въпреки добрите намерения и от двете страни, газовата връзка със Сърбия все още не е изградена. Едва вчера България и Сърбия подписаха съвместна декларация за изграждането на газовия интерконектор. Връзката с Турция все още е в сферата на добрите намерения. Насрочената дата за първа копка на газопровода към Гърция е 28 юни и дори е включена като събитие в календара на българското европредседателство, два дни преди изтичането му.



.
Снимка: Светослав Терзиев
Френският президент Еманюел Макрон не можа да зарадва България с нито едно обещание по нейния дневен ред в ЕС.
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Бойко Борисов и Зоран Заев.
Снимка: Нова ТВ
Присъствието на толкова много европейски лидери в София бе повече от впечатляващо.
18
6888
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
17 Май 2018 20:05
не гледате бнт
"исторически успех на българската демокрация!"
тва за целувката по челото на некоя си мей

Е, кажете, има ли надежда за нас?

17 Май 2018 20:52
Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България, и когато то е успешно, България е успешна
Според цялата останала статия, председателството Му е напълно неуспешно.
17 Май 2018 21:16
Правилните медии ни продъниха ушите с Ултра, ХИпер, МЕГА историческата среща на върха, от която накрая нищо не произлезе, освен задължителната, малко хилавка декларацийка, то без нея можеше срещата да я сбъркат със седянка на някоя спирка...
После що сме били на сто и нанайсто място по медийна свобода - ми щото то истински медии нЕма вече, има само лизачи...
17 Май 2018 21:20
Stern
17 Май 2018 20:52
"Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България, и когато то е успешно, България е успешна"
Според цялата останала статия, председателството Му е напълно неуспешно.

за различните хора успех означава различни неща.
за некои целувката на мей, казьонните мероприятия покрай европредседателството и хари срещна меган в бъкингамския дворец са успехи на българската демокрация

За едни "Водица! Чаша вода..." на умираща България са зов.
За други - радостни подскачания, че не е умрела. Още
17 Май 2018 21:59
Борисов изтъкна подписването на няколко споразумения, включително и за газова връзка между България и Сърбия
Да не би Сърбия да е станала вече член на ЕС, а аз да съм го проспал?
17 Май 2018 22:11
Осъществяването на срещата в София по Западните Балкани е успех за България, а това, че европейците имат резерви, е проблем не на България, а на самия ЕС.

Но липсата на напредък по Шенген и чакалнята за еврото си е чист неуспех за правителството.
17 Май 2018 22:21
България обаче не може да се похвали с особени успехи по нито един от стълбовете, камо ли да бъде пътеводна звезда за съседите си.

От 30 години насам можем да се похвалим само с грешки и престъпления. За хвалба си е, влязохме в христоматиите на света като пример за самоунищожаване.
Но днес сме на път да подобрим рекорда си, като повтаряме малоумията отпреди 105 години.
Тогава, вместо като що-годе сапиенси да браним питомното - Беломорска Тракия, управниците жертват народа ни при Одрин и Солун, за да свършим с Първата катастрофа.
Днес пожертваха историческия шанс да получим само питомното - триъгълника София-Скопие-Ниш
17 Май 2018 22:40
Вливането на Западните Балкани в ЕС е политика и приоритет на САЩ, за ЕС е разходи и главоболие!
Европейците го играят контра на Щирлиц и на НПА му (Нова Икономическа Политика), която е висока топка за САЩ, като се поставят на тезгяха производствени- икономическите му показатели!
17 Май 2018 23:14
Mormot
17 Май 2018 21:59
Борисов изтъкна подписването на няколко споразумения, включително и за газова връзка между България и Сърбия
Да не би Сърбия да е станала вече член на ЕС, а аз да съм го проспал?

Газовата връзка не е между България и Сърбия, както и да се нарича.
Тя е между София и Ниш.

Като интерконектор, ценността й за България е 00,00. И ние, и сърбите ползваме руски газ, така ще бъде през текущото столетие, колкото и да ни баламосват политиците с дивер... кво беше? Само дето Живков ни остави 9 компресорни станции с 265 МВт мощност, а Тито на сърбите - 1 с 4 МВт, и то за Сръбска Крайна.
Прецени сам кой на кого може да доставя газ.

Същевременно е стратегически подарък за България.
Подарък, доколкото ЕС я финансира на 85%. Но не това е важното.
Газопроводът ще снабдява 2 общини у нас, но 26 в Сърбия, включително и Зайчар, което значи Бор, което значи най-богатото полиметално находище в света.

Връзката е част от триъгълника София-Ниш-Скопие.
Онова извън него са мокри сънища.

18 Май 2018 06:59
Какви български очаквания?
И десет души от народа не можете намери, дето им пука за Косово и Босна.
Една формална говорилня приключи както се и очакваше - с тежката дума на началниците.
Е, и с харчене на сума ти народна пара, то се знае.
18 Май 2018 08:45
Не знам защо, но се сетих за една много стара епиграма на Р. Ралин: "Хоп-троп три дни, три години гладни". Беше по случай на едно голямо мероприятие май в края на 60-те години.
18 Май 2018 11:40
" Хоп-троп- два дни , а година гладни "!? Оригиналът на Р. Ралин !?
18 Май 2018 11:43
Таквоз заглавие стои и никой в тоз форум не разходи коча с макарите из темата.
19 Май 2018 04:01
Както вече беше казано, "събраха се, снимаха се и вечеряха". С някои варианти, като например разходка по моста отникъде заникъде.
19 Май 2018 08:22
В ПРИГРАНИЧНАТА ЗОНА НА ТЕМАТА - І :


= Българино чети. Чети и мисли за Нашето (българското, демократЛЪЖКО-евро_атлантическо дередже).

„Италия взяла Европу в заложники и требует немедленно снять санкции с России” (Иван Данилов; 18.05.2018; https://ria.ru/analytics/20180518/1520811270.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1261068&utm_content=6332711).

ПОПУЛЯРНЫЕ КОММЕНТАРИИ:

- botanik_su (09:28; 18.05.2018): - А оно нам надо, в смысле снятие всех этих санкций?

1. Опять превратимся в бензоколонку для Запада
2. Опять прекратим развивать свою промышленность
3. Опять прекратим развивать и реформировать своё образование.
4. Опять будем ещё больше кивать головой и оглядываться на каждый чих Запада.
4. Опять наши чиновники с подачи Запада и на взятки Запада не будут защищать
интересы России.

И вообще, вопрос об актуальности снятия с нас Западных санкций, уже не актуален для развития России. Даже вреден.

- Алексей Тимофеев (12:31; 18.05.2018): Англосаксы всегда так поступали - стравливали народы и гадили своему союзнику.

- Серж (11:10; 18.05.2018): constantin.zejn, не вижу ничего фатального: снятие санкций вовсе не означает "сдачу внутреннего рынка". У продавца появляется возможность выставить на прилавок свои товары, но никто ему не гарантирует, что эти товары купят.

- runkov.88 (12:04; 18.05.2018): Серж, учитывая хитрость цивилизованных европейцев и жадность и лень наших чиновников и бизнесменов (не вкладывая ни труда ни денег сразу получать прибыль) гарантии сдачи внутреннего рынка железные!




19 Май 2018 08:26
= В ПРИГРАНИЧНАТА ЗОНА НА ТЕМАТА - ІІ :

- • «Европейските проекти не само гълтат национален ресурс, но и влошават фискалната позиция на страната. НА ВСЕКИ ТРИ ЛЕВА, ОТ ЕВРО _ ПРОГРАМИТЕ (включително и за ГЕРБ, партийните "чешмички» – ГЕРБ-партийно-политическото усиране, пардон - саниране) ДАВАМЕ ДВА…».
(в. „Дума»; 04. 04. 2016, брой: 77 ; http://www.duma.bg/node/121266).

- • Проф. Иван Ангелов,член-кор. на БАН: «Срещу лъжата има само едно средство – разобличение. ... Досега, у нас грижливо се премълчаваше истината от Българския народ (противоконституционно, по възможно най-деспотично тоталитарния, командно _ административен начин, проснат под евроатлантическите копита на фашингтонци - «НАТО» и германистанци «ЕС» ; вметнатото в скоби – мое, Й.В.). … Криеше се, че по количествено измеримите - ползи и загуби («дал / взел»; Й.В.), изравняването между тях се очаква към 2040-2050 г.

~ ТОЕСТ. «България, най-бедният член на ЕС, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА да е нетен платец (ДОНОР) в общността. ... Трябва ли да мълчим за всичко това?...

*** Учените от Института за икономически изследвания на БАН смятат, че нашият народ трябва да знае тази истина, за да се вземат мерки за намаляване на огромната цена, която плащаме… ».

(в. „Дума», 23. 06. 2017 , брой: 121 ; http://www.duma.bg/node/148001).
19 Май 2018 08:31
= В ПРИГРАНИЧНАТА ЗОНА НА ТЕМАТА - ІІІ:

За един ненаучен граждански урок:


„... Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни - интерес им покажи, че да виж дела проказни и чифутски в тях лъжи...».

( Петко Рачов Славейков: Из «Вярата и надеждата на българина към Русия».
19 Май 2018 14:25
Това което искаше Борисов да постигне се случи. България заяви , че е добронамерена към съседите си и даже като добавка изкара някакви суми за оползотворяване за Западните Балкани. Борисов не е имал илюзиите , които му приписва авторът. Не е имал и по-големи цели.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД