:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нашият аеропорт е по-голям от вашия

Софийското летище е заплашено да стане помощно на истанбулското. Това ли е бъдещето?
И-НЕТ СНИМКИ
Любомир Аламанов

Гледали сте филма "300". Разказва как огромната Персийска империя се опитва да завладее малка Гърция на свободни и независими градове. Могъщият Ксеркс изкушава Леонид: "Аз съм щедър бог. Мога да те направя богат отвъд всички представи. Ще поведеш победоносните ми армии към центъра на Европа. Твоите атински съперници ще коленичат в краката ти само ако ти коленичиш пред мен". А Леонид отвръща: "Ти си щедър, колкото си божествен, о, царю на царете. Само луд човек може да отхвърли подобно предложение. Но идеята да коленича ми се вижда малко трудна за мен...". И войната за независимост започва.
Сетих се за тази сцена през последния месец. Като пример за стилистика на имперски послания, предназначени да убеждават малките народи как няма смисъл да се развиват самостоятелно. Поводът е кампанията, която Turkish Airlines прави за промотиране на новото истанбулско летище. Което си е впечатляващо с размери, количество инвестиции и размах за привличане на бъдещи пътници, товари и обслужваща инфраструктура.
Теоретично в подобна кампания няма нищо лошо. Правят си хората летище, рекламират си го. На практика, ако нещо ме смущава, то е общият тон и подход на комуникацията. Самата кампания покрива съседните държави, особено България. И е наситена с имперско самочувствие и опит за доминация в стил:
ние правим огромно летище,
то може да обслужва целия регион,
вие не можете да се мерите по инвестиции с нас,
няма нужда да развивате вашите летища,
по-добре мислете как да използвате нашето, за да ви е точно всичко.
Най-неприятното е, че както във филма "300", така и в истинския живот винаги има хора, които се изкушават и поддават на имперското високомерие. И започват сами да говорят как няма смисъл "малка държава" да развива самостоятелно каквото и да е.
Разликата в двете стратегии е ясно видна: империите залагат на мащаба, изливането на пари и количеството стоки и пътници. Докато модерните оператори залагат на допълнителните услуги, развиване на екосистема от бизнеси и превръщане на летищата в хъб за услуги. Единият подход е летището просто да бъде разглеждано като място за излитане и кацане. Но другият е да се вижда целият потенциал, който съвремието предлага.
Само няколко примера защо и как може да развиваме летище София:
Директната свързаност с много европейски градове трябва да е част от стратегията за развитието на туристическия бизнес. Инвестициите в туристически комплекси, в исторически пътеки, екомаршрути, многомилионни рекламни кампании в много европейски страни - всичко това може да пропадне, ако туристите трябва да минават през Истанбул, а не директно да идват в София.
Директната свързаност със Западните Балкани е важна. Една от нелошите инициативи на правителството на Борисов ще се обезсмисли, ако София - Скопие се лети през Истанбул.
Да не забравяме, че след 13 години отново ще сме европредседатели. Силно се надявам, че ще имаме директни полети от и до всички европейски столици. А не гостите и журналистите да идват през Истанбул.
Летището е технологичен хъб. В момента "Луфтханза" имат само две бази в Европа и едната е на летище София. Освен трафик, допълнителни такси и т.н. само там работят над 200 висококвалифицирани инженери. С още една или две подобни бази може да върнем в България много от "изтеклите мозъци". А защо не да се направи R&G център за високи технологии и изобретения.
Летището е търговски център. Място, през което минават хиляди хора на ден, може да бъде оползотворено прекрасно. За да носи допълнителни доходи, да привлича нови посетители, да развива странични дейности.
Инфраструктурата около летището може да бъде превърната в идеално място за конгресен туризъм. Зали и халета, които хем са близо до центъра с метро, хем са изнесени и няма да затрудняват движението, са идеално решение. Ако се добавят и хотели, ресторанти и други необходими акомодации, някой ден може пак да кандидатстваме за седалище на европейска агенция. Нали помните, че миналата година ни дадоха обидно ниска оценка в състезанието за нов дом на Европейската агенция по лекарствата, като един от доводите беше недобре развитата инфраструктура.
И това са само малко от много възможности, които съм виждал в модерните летища. Няма смисъл да казвам, че всяка една от горните точки, както и много други възможни, разкрива купища нови работни места. Които, свързани с чужди езици, ще допринесат и за завръщането на много българи, които сега търсят прехрана по света.
Истината е, че едно правилно управлявано летище може да се превърне в огромен акселератор на икономиката. Може да стане портал за огромни чужди инвестиции. И не размерът му е важен. Важни са размахът, планирането и експертизата на оператора. И смелостта да мечтаеш.
Дано правителството стартира отново процедурата за концесиониране на летището. И дано се поставят такива параметри, че да се привлекат добри модерни оператори. За да стане като хората. В момента околните държави стартират подобни проекти. По никакъв начин не трябва да изоставаме. Който успее пръв да си развие летището като модерен икономически конгломерат, ще стане лидер в региона.
И ако трябва да завърша пак с цитат от филма "300" - да, "източните империи са огромни, мощни и стрелите им може да скрият слънцето". Но това не трябва да ни попречи да се развиваме и да напредваме самостоятелно. (От профила във "Фейсбук" на автора)

www.igairport.com
Третото летище в Истанбул е рекламирано като най-голямото в света - 8 млн. кв. метра. Първият етап ще бъде завършен през октомври.
25
5366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
12 Юни 2018 20:09
БГ е на плюс с летището в Истамбул.
Оттам се лети в целия свят, често и директно.

Съвет от мен:
АКО летите през Истамбул си изкарайте международен(червен) паспорт.
Защо?
Действителен случай: мой близък се връща от Норвегия(през Истамбул), но поради лошо време полетът се отменя с два дни. Тюркиш Еърлайнс настанили всички пътници в хотел *4, но той и още няколко умници(да икономисат 40лв за паспорт) остават на летището с по 20 евро на ден, два дни... Първата му работа след прибирането си беше да си изкара международен паспорт. Разправяли са му какво е било в хотела - ядене и напитки неограничено, вана...
12 Юни 2018 20:46
Оттам се лети в целия свят, често и директно.

Често ? Ъхъ...даже много често ! Например Истанбул-ЕлЕй или НЙ /3 полета на ден/, Сидни, Буенос Айрес, Токио, Сеул...още ? А, да...летят и до София
И наистина, ЧЕСТО ходя до там, защото ми е по-близо отколкото Пазарджик, особено новото IGA
Само не разбрах какво иска да каже г-н Аламанов...
12 Юни 2018 21:06
Спартанците и атиняните са различни племена. Леонид е спартанец.
12 Юни 2018 21:06
Само не разбрах какво иска да каже г-н Аламанов...


Ами казал е следното:

Истината е, че едно правилно управлявано летище може да се превърне в огромен акселератор на икономиката. Може да стане портал за огромни чужди инвестиции. И не размерът му е важен.
12 Юни 2018 21:26
Истината е, че едно правилно управлявано летище може да се превърне в огромен акселератор на икономиката. Може да стане портал за огромни чужди инвестиции. И не размерът му е важен.

Сега остана да дадеш и пример за такова !
12 Юни 2018 21:37
Само не разбрах какво иска да каже г-н Аламанов...
ей тва:
Дано правителството стартира отново процедурата за концесиониране на летището.
човекът си е пиар, иска си концесийката. или са му платили да я иска - все тая.
12 Юни 2018 21:39
Така си е, по-голям е. Не случайно Тъмносиният Гргамел от Драгалевци някога продаде БГА Балкан за жълти центове, значи и базата е никаква.
12 Юни 2018 21:41
onzi12 Юни 2018 21:37

Съгласен !
И се сетих за магазина на Гарабед и Киркор. Никой не влизал и Гарабед решил да правят навалица с Киркор - единия влиза, другият излиза. И така, полвин час. На Киркор му писнало и сложил пръстче на Гарабед. Гарабед се сепна и питал "Кой мене прай бъзик?" Киркор - Не знам, някой от калабалъка
Та така Враждебна може да стане аеро ХЪБ Майтап !...
12 Юни 2018 23:39
Следвайки логиката на автора, при това положение концесионер на софийското летище не трябва да бъде Turkish airlines или свързана с Турция фирма.
13 Юни 2018 00:09
Освен трафик, допълнителни такси и т.н. само там работят над 200 висококвалифицирани инженери. С още една или две подобни бази може да върнем в България много от "изтеклите мозъци". А защо не да се направи R&G център за високи технологии и изобретения.

Идеята на г-на е интересна, но по българска традиция, математиката ѝ куца. Доколкото помня избягалите от България инженери бяха над 50000. 200 х 2 = 400, не петдесет хиляди.

R&D център вече има построен на 2 км. от летището и се нарича "София Тех Парк". Дотук струваше 400 милиона грешни лева, а в него досега са изобретили соларен чадър.
13 Юни 2018 00:10
В началото се подразних малко от сравнението на летище София с "шепа спартанци пред сганта на Ксеркса". После се учудих от концепцията за летище като вид мол (еле пък Софийското). Разбрах, че голямото му предимство е, че когато след 13 години пак председателстваме ЕС, чиновниците ще си фъркат директно Брюксел-София. Накрая стигнах до "R&G(?) център" и реших да видя с какво се занимава авторът. Не се изненадах - PR.
13 Юни 2018 00:21
Афоторът гаче не знае къде се намира софийското летище.
Да поясним:
(1) Летище София се намира насред Софийско поле, което е с планини отвсякъде. Което прави кацането и излитането трудно (казват най-трудното в Европа).
(2) Летището е в непосредствена близост до жилищни квартали. Засилен трафик ще превърне живота на софиянци в кошмар. Няма и мног място за разширение.
По едно време се говореше за строеж на ново летище в Ботевград, кето според мен беше много разумно решение. Имаше варианти и за Пловдив. Надделя обаче шопският мантилитет - видите ли, много важни хора бачкат на летището. Няма да ги караме я да пътуват по 2+2 часа всеки ден до работа.
Те така и ще си стоим с нашто летище. Колкот - толкоз.
13 Юни 2018 00:31
казват най-трудното в Европа

Тцъ, не е. Най трудното в Европа е Инсбрук. А даже и в България, пловдивското е по-трудно, заради захода откъм Родопите.
Но фантазиите на ПР-автора най лесно се оборват със сухи факти. А те не са в полза на летище София. Всички летища в радиус от няколкостотин километра от големите европейски хъбове - Париж, Франкфурт, Мадрид, Лондон са сателити, обслужващи или лоу-кост или някакви локални линии. Или това, или гладна смърт.
Та и бъдещето на летище София е ясно - Райянер ще го прекръсти на Истанбул-запад, а иначе ще обслужва разни екзотики като западни балкани и прочее. За разкош - някой и друг полет до Брюксел.
13 Юни 2018 07:54
По него време не е имАло гърци , ама ениуей дет е рекъл народа. И яз нищо не разбрах ,ама май нещо за концесия става дума....
13 Юни 2018 09:19
Афоторът гаче не знае къде се намира софийското летище.
Да поясним:
(1) Летище София се намира насред Софийско поле, което е с планини отвсякъде. Което прави кацането и излитането трудно (казват най-трудното в Европа).
(2) Летището е в непосредствена близост до жилищни квартали. Засилен трафик ще превърне живота на софиянци в кошмар. Няма и мног място за разширение.
(3)Летище София се намира в западния край на България и за населението на Източна България разстоянието до софийското и истанбулското летища е еднакво.


13 Юни 2018 09:58
за хората от Източна и тези от някои градове от Северна и Централна България летището в Букурещ е още по-близко от истанбулското
13 Юни 2018 10:04
Летището е в непосредствена близост до жилищни квартали. Засилен трафик ще превърне живота на софиянци в кошмар. Няма и мног място за разширение.... Няма да ги караме я да пътуват по 2+2 часа всеки ден до работа.

Само за информация - преди няколко години (около 2005 г.) в Лисабон се е провел референдум къде да е новото летище, защото старото е в центъра на града. Резултатът е шокирал всички PR-специалисти и социолози, защото над 2/3 от жителите са поискали да остане старото. И е останало.
Предлаганите нови летища са били на приблизително 40 и на 70 км.
13 Юни 2018 10:47
В последните години пътникопотока през софийското летище се увеличава. Което е елементарно доказателство , че Истанбул е доста далеч за да му влияе силно. Регионалното значение ще си остане. Даже може да се развива. С политиката в Турция под въпрос е по-скоро смисъла на това , което се прави там .
13 Юни 2018 11:01
В момента най-голямото летище в Европа е Хийтроу. На двеста километра по въздух е третото по големина а именно амстердамското. Петото е в Истанбул.
13 Юни 2018 12:07
Откъдето и да го гледаш, Истанбулскот летище е запасното на летище Бургас. Впрочем, Бургаското летище през лятото има повече трафик, отколкото София и Варна взети заедно. А иначе публикацията е пълна безсмислица.
13 Юни 2018 12:13
Откъдето и да го гледаш, Истамбулскот летище е запасното на летище Бургас.


Къде е това ИстаМбулско летище?
13 Юни 2018 12:36
Забележката е правилна! Няма Истанбулско има Константинополско или Цариградско.
13 Юни 2018 19:46
Туй, че требе да се образува концесия за летище "Враждебна" го разбрах ...

Как и поради що концесионера ще развива железопътен транспорт ми убягва ....

Някой да помогне ... (моля ...) ....
13 Юни 2018 23:02
Турците искат на откраднат трафика на Катарци и Дубайци.
Новото летище Ще увеличи самолетното замърсяване на България - небето ще е постоянно на бразди.
Ако имахме автономна държава, като Швейцария, можеше да кажем - макс 100 транзитни полета над България на ден.
Ама сме васална държава
Ще станат 1000.
И газовете им - върху нас.


14 Юни 2018 00:31
Пълни глупости. Няма кой да ни открадне европейските полети.То просто не е изгодно полета от Мюнхен да каца в Истнабул и от там по няккъв начин да се пътува до София.Цариград ни е хъб за далечни дестинации или евентуално за такива, до които не е изгодно да има директни полети и сега. В крайна сметка нещата са свързани, ако имаш силен превозвач, който ползва аеропорта имаш хъб или поне летището във Вършава, което гони рекорди по човекопоток. Ние имаме България ер и сме просто една от многото дестинации в Европа и поредното летище, което ще захранва далечните им полети
Пък за товя какъв търговсики център било летището с трите си безмитни магазина и няколко кафета и колко хотели и конгресни центрове щели да се нароят наоколо ме кара да си мисля, че авторът е в някаква паралелна реалност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД