:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 204
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов се върна от гурбет и що да види?

Премиерът се дразни, че България вече не е достатъчно достойна за неговото присъствие
Карикатура: Христо Комарницки
-----
Къде бях, къде се върнах? - разочарова се премиерът Бойко Борисов след тежък европейски гурбет. Европредседателството още не е свършило, но депутати го викнаха в Народното събрание да им каже какво им носи от чужбина - например от пътуването в Москва. А той разпери празни ръце и дори им се ядоса: "С този акцент и тон, с който ми зададохте въпроса, ще бъда кратък - Това, което трасира президентът (Румен) Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво е трасирано, то не беше трасирано нищо." Казано с други думи: Донесох ви нищо.

Почти година премиерът не бе стъпвал в парламента да отговаря на въпроси, защото бе много зает да оправя дневния ред на Европа и Западните Балкани. Злопаметни депутати отбелязаха, че за последно са го виждали в Народното събрание на 07.07.2017 г., но не съобразиха, че това се дължи на щастливата концентрация на три 7-ци. Лидерката на лявата опозиция Корнелия Нинова се опита да го бодне: "Такова чудо няма по света - почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството". Тя не си даде сметка, че Борисов няма потребност да общува със своите работодатели, щом мнозинството от тях му се радва дистанционно.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов стигна до простодушието да каже от трибуната на Народното събрание, чебългарският парламент не е на равнището на премиера,за да му държи сметка какво прави. "Ние водим дебата политически не тук, а го водим в Европа и отстояваме националните интереси на България на европейските форуми (...) Нямаше делегация от ЕС, която да не е дала заслужената оценка за България, за усилията на премиера и министър (Лиляна) Павлова", заяви той и призова да се отчитат обективно постиженията му. Защото "няма български държавник, политик, който за такъв кратък период от време да е бил приет от всички европейски лидери и от тези на Западните Балкани, както Бойко Борисов, и България да е била посредник, който да може да очертае европейското бъдеще за Западните Балкани." Затова действията на правителството и на министър-председателя в тази посока трябвало да бъдат подкрепени.

Борисов вече се дразни, че България е отесняла със своите проблеми за неговата европейска мисия. "Вие използвате случая да се заяждате с мен", сопна се той на депутат от левицата. Арогантният тон, който избра в парламента, показа колко му е досадно да му губят времето с български глупости и затова отдели само 2 минути за отговори на депутатски въпроси. След като през последните два-три месеца се е прегръщал с всички европейски лидери плюс Владимир Путин и Реджеп Ердоган, след като е получил и "много топло и мило писмо" от Доналд Тръмп,как да се потопи отново в домашното дребнотемие?На гурбет е така, човек неусетно се слива с чуждите проблеми и започва да гледа снизходително на своите бедни роднини. Завръщането му обикновено е досадно и за кратко, гледа набързо да отхвърли някоя работа и пак да драсне навън.

Някакви майки на деца инвалиди му ревнаха за държавна помощ. Той викна социалния министър Бисер Петков да му дърпа ушите, че не си върши работата и му причинява главоболие, но онзи му рече, че за тази работа трябват пари, които финансовият министър Владислав Горанов стиска, и в резултат на това си загуби поста за 12 часа. Когато майките отново надуха свирките, че наказва невинен министър, и заплашиха да вдигат шум за оставка на цялото правителство, той направи добре отработеното си движение "Кръгом!" и върна министъра на поста. "Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на мен, и на всички вас", бе неговото решение, изразяващо нескрита досада. Така не реши нищо, но създаде впечатление, че прави нещо. Освен това отново се отправи на път в чужбина, за да сипе отдалеч лакърдии към сънародниците си, без риск да му казват в очите какво мислят за него.

В компанията на премиера на Турция Бинали Йълдъръм той обясни как "в рамките на десетилетия много политици у нас само говореха за доставка на азерски газ в България, но без да казват как това ще се случи (...) Ние го направихме възможно чрез изграждането на интерконекторните връзки". Почти готовият интерконектор всъщност е разширение на 20-километров участък от съществуващия транзитен газопровод през България, който доставя руски природен газ на Турция. Разликата е само в това, че ако Русия изпълни заканата си да спре газа през Украйна, тръбата ще поеме в обратна посока руски газ от изграждания към Турция пряк газопровод "Турски поток". Но това пак ще бъде руски газ. А що се отнася до азерския, става дума за Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който подминава България от юг и евентуално би й доставял 1 млрд. куб. м газ годишно, но през гръцки интерконектор, който още не е изграден.

Не е важно кое, как и кога ще стане - по-важно епостоянно да се напомня на българите колко са неблагодарни,докато той се трепе за тях в тази тежка чужбина. Колко е прав пролича незабавно, защото щом си обърна гърба, социалистите му скроиха вот на недоверие не за друго, а за провал в сектор "Сигурност", с чиито успехи той не може да се нахвали в зад граница. "В България е опасно да се живее, Вътрешното министерство не може да се справи, връщат се мутренските времена", заяви депутатът Драгомир Стойнев и изброи серия шумни провали на МВР през последните месеци, като за капак добави и падналия вертолет в авиобаза "Крумово". А крайно нелюбимият на Борисов президент Румен Радев направо сипа сол в пресните му рани, като коментира: "Мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия, върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка - те пак отидоха за саниране". Санирането, както се знае, е от онези каци без дъно в държавата, които изхранват близки до управляващите приятелски кръгове.

Докато се създава впечатление за растящ рейтинг на Борисов в чужбина,авторитетът му в България постоянно се подкопаваИ то не защото е принуден да отсъства поради важни международни ангажименти, а защото вече не му се стои в родината и постоянно си измисля командировки. Депутатът от БСП Антон Кутев го бодна в парламента: "Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това". На което Борисов отговори: "За рейтинги мога да кажа, че ГЕРБ има по-висок рейтинг от БСП, а Мая Манолова - от този на президента. Но това не значи нищо". В действителност означава много, защото омбудсманът Мая Манолова напоследък развива дейност, която е присъща на изпълнителната власт, а не на президентската. Среща се с миньори от Бобов дол да търси решение какво ще правят след закриване на мините, настоява за контрол къде отиват парите от екотакси, застъпва се за хора с увреждания, иска промяна в закона за енергетиката и пр. Ако има някой, който би трябвало да се тревожи от растежа на нейния рейтинг, е тъкмо премиерът Бойко Борисов, защото нейната активност е огледало на неговата несвършена работа. Обществото също е подвластно на природни закони и не търпи празно пространство - неговата липса се запълва от други функционери. Резултатът може да не е голям, но сравнен с премиерското бездействие у дома е достатъчно забележим.

Деликатният въпрос, чиято актуалност нараства, е какво ще прави Борисов след края на българското председателство на Съвета на ЕС? Никой не го кани на престижен международен пост, защото въпреки многобройните си командировки не научи нито дума на чужди езици. Идеята да помага и на други народи да се борят за мир очевидно е пресилена, защото както показаха Гърция и Македония, могат да се разбират и без негово присъствие. Остава му да се върне при българите, което вероятно ще възприеме като връщане на село, след като е бил в столицата и се е возил на трамвай. Но не слезе ли на земята, българите ще му покажат, че вече са свикнали да се оправят и без него.
Снимка: БГНЕС
С големия самолет Бойко Борисов се чувства в чужбина като башбакан.
 Светослав Терзиев
28
8732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
14 Юни 2018 20:42
Светослав Терзиев

14 Юни 2018 21:21
Той ще си помисли, че дъжд Го вали и пак злословят, щото Му завиждат. Адмирации за написаното.
14 Юни 2018 21:25
Поредният истинен и разголващ анализ на нещото, което са избрали да управлява клетата държавица.
Много добре подбрани цитати от комуникацията с подвластните остатъци от население, сякаш по-типична за ранното
следновековие и при едни примитивни скотовъдни племена.
Единствената статия, от всички медии, която заслужава внимание и аплодисменти,
поне един интелектуален журналист е останал и пише.
14 Юни 2018 21:50
Славчо,
14 Юни 2018 22:08
Бойко е досадно явление в българската история, което пречи на страната. Грехът е на Рабинович (и предходните му) и Меркел, които го натрапиха. Откакто стана главен секретар, всеки ден го показват на екрана. Това не е случайно. Удобен е на външните сили, заинтересовани да си разиграват коня. Трудно ще е свалянето му, но е задължително. Иначе родината загива. Тя го интересува колкото Сомалия - т.е. никак.
14 Юни 2018 22:15
Както обикновено ,
14 Юни 2018 22:17
Боко както се е засилил, ще земе да спре още някой проект. Няма значение чий...
ОБЛАК, не е досадно ! Трагично е вече. Това явление. За нас, за всички, вкл. 80 те %
Терзиев
14 Юни 2018 22:21
Много точно.
14 Юни 2018 22:40
Борисов се върна от гурбет и що да види?

Че който си го плюеше, пак си го плюе по същия начин, а който харесва плювките, пак си ги харесва - значи няма от какво да се притеснява - тези плювки вече много години не могат нищо да му направят.
15 Юни 2018 07:41
Борисов се върна от гурбет и що да види?


Че Маринко пак си го обича, защото от хан Аспарух не сме имали толкова интелигентен, ерудиран и образован вожд. Дет се вика, верен до гроб като пинчер.
15 Юни 2018 10:19
Борисов се върна от гурбет и що да види?

Поредният "демократ" дето ни обяснява колко не сме достойни той неговото управление, защото не сме дорасли да го разберем!
15 Юни 2018 10:41
Пази боже сляпо да прогледа
15 Юни 2018 11:41
Точно така си е всичко, ама това, за жалост, едва ли ще му попречи пак да спечели избори ако иска. Всички го плюят, обаче стойностна алтернативна програма не предлага никой. Значи ако вземат властта, ще управляват по същия начин. Аз все се надявам при друго управление поне нашествието на калинките да намалее, ама надали.
15 Юни 2018 13:10
Че който си го плюеше, пак си го плюе по същия начин, а който харесва плювките, пак си ги харесва - значи няма от какво да се притеснява - тези плювки вече много години не могат нищо да му направят.

Колко малко му трябва на човек да е щастлив, а?!
15 Юни 2018 13:29
Остава му да се върне при българите, което вероятно ще възприеме като връщане на село, след като е бил в столицата и се е возил на трамвай.


Славчо, днес си hard
15 Юни 2018 14:00
Manrico е прав защото отразява факт, а БИБИянчето не признава факти, а развява гола вЕра. Но творбата на др. Св. Терзиев ме впечетлява с друго нешо. Няма разлика между греховете на грешниците политици и грешниците джорналисте. Лъжат еднакво и разлика Йок!

Премиерът се дразни, че България вече не е достатъчно достойна за неговото присъствие


Разликата е, че пУлитикЪ може да краде, а журналиста няма какво да краде(освен химикалки и листове формат A4). Другото ОБЩО е, че ползата от двете "гилдии" е една и съща. Коне и мулета се ритат по кокалчетата
15 Юни 2018 14:07
И Корнела! Да не забравяме и Корнела - тя какво направи?
15 Юни 2018 14:30
тя какво направи?

M'чи откъде да знам КО била направила Корнела? До вчера нищо което да прилича на НЕЩО..
15 Юни 2018 14:45
Че който си го плюеше, пак си го плюе по същия начин


Аааа, не е така - и Тома Биков, и Антон Тодоров си го плюеха (и то с големи храчки), но вече се наредиха на неговата трапеза и само венцеславни слова за него изговарят...
15 Юни 2018 14:48
Здрасти, Ганчо...
15 Юни 2018 14:57
За Терзиев

tatyana115 Юни 2018 11:41


Мисля, че се справим и без "читави алтернативни програми". В последните 20-тина години имаше доста програми, на пръв поглед от читавите. Само че, политиците от всички бои, пера и перца имат навика да не си четат програмите( пази боже да си помислят само да ги изпълняват). Та за това предлагам да се задоволим с няколко конкретни ангажимента. Примерно предлагам да подкрепим тези, които поемат твърд ангажимент(за съжаление не знам как точно и кои ще да са те) да променят Закона за държавния служител в частта, позволяваща завеждане на дело срещу конкретното физическо лице от администрацията, което ни трови живота. Не ми трябват сънища за розови слонове, искам конкретни дела.
15 Юни 2018 15:17
Браво, господин Терзиев, прекрасна и обективна статия!
15 Юни 2018 17:25
Г-н Терзиев!
16 Юни 2018 08:05
българският парламент не е на равнището на премиера

точно казано, особено отнесено към т.н. опозиция
16 Юни 2018 09:14
Какво очаквате да донесе от Москва? Путин ще плесне с ръчички, ще се прегърнат и ще каже - на ви газ през южен поток, безплатен, на ви електроцентрала, безплатна?!? Не, просто Путин бе така любезен да се срещне с нас по повод 140 години от освобождението, малко любезности и толкоз! Който се е надявал на повече е гола вода в геополитиката. Ако искаме да се възползваме от охлаждането на отношенията между САЩ и Европа и да си върнем добрите отношения с Русия и да продължим да имаме газови потоци през нашата страна, ще трябва къртовски труд, първо в Брюксел, после в Москва. Така с едно здрасти и потупване по рамото работа не се върши.
16 Юни 2018 18:32
Светльо, ,
Последния кабинет на бат'Бойко е провал, поне засега.
А може да стане и чудо - да изкара целия си мандат, знае ли някой...
17 Юни 2018 14:40
Добре написано! Право куме, та в очи!
17 Юни 2018 14:47
атакуван с подобни 'блестящи' смехотворни писания борисов ще властва докогато му се иска.
вицът за слона и врабчето онагледява ситуацията съвсем точно
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД