:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 158
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За една ромска сватба, полицията, правата и задълженията

Гетата се използват за депа на наркотици, а тарторите им са наясно с възможностите на полицията
Снимка: "Сега"
И такова чудо имаше - в квартал "Факултета" тече програма за обучение на полицаи за работа в ромска среда.
Отново в публичното пространство бе провокиран дебатът за правата и задълженията на ромите, начина на полицейско въздействие при нарушения и възможността да бъде нарушена херметичността на гетото и използвано при необходимост оръжие и помощни средства.

Пореден инцидент в ромска махала - сватба, шум до среднощ, оплакване от съседи - изключително тривиална картина през последните 20 години. Гражданите се оплакват от наказателния шум в близки до гетата територии. Полицията изпраща патрул, който според полицаите и видеозаписите среща неразбиране, отказ за подчинение и придържане към изискванията за спазване на обществения ред, преминава в спонтанен или може би организиран бунт, съпроводен с хвърляне на камъни и други тежки предмети срещу служителите на МВР. На опита на полицаите да вразумят вероятно подпийналите сватбари се отговаря агресивно, като преди това в предните редици очевидно биват изтикани деца, за да послужат като жив щит и предпазят от задържане на участниците в бунта.

Много се спори какво би следвало да направи патрулът. Предложенията са да се стреля с гумени куршуми (с каквито полицаите едва ли са били снабдени), да се използва сила, помощни средства, да бъдат респектирани и задържани тарторите.

Това не е възможно да се извърши от единичен патрул без подкрепление и



без да се стигне до човешки жертви



Според закона за МВР при изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства (белезници, усмирителни ризи, палки, химически вещества, халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми, устройства за отваряне на помещения, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие, водометни и въздухоструйни машини, бронирани машини), когато е налице:

- противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане - гражданите роми отказват да се подчинят на разпореждането за спиране на музиката и оказват физическа съпротива срещу полицаите;

- задържане на нарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган - присъстващите, които са нарушители на правилата на обществения ред, отказват да се подчинят и оказват съпротива, при това бидейки многократно повече и въоръжени със самоделни инструменти;

- нападения срещу граждани и полицейски органи - живеещите в околността са тормозени многократно чрез акустични сватбарски удари, а дошлите по сигнал полицаи са нападнати;

- групови нарушения на обществения ред - от видеозаписа се вижда група лица, които организирано нападат полицаите, а шумът е функция на поредната многобройна ромска сватба на открито;

- нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства - автомобилът на полицаите, носещ всички знаци на патрулна кола, е нападнат и по него се хвърлят подръчни материали, дори на записа се вижда как подпийнал човек хвърля по патрулката велосипед.

Несъмнено в такава ситуация атаките биха могли да бъдат възпрени от полицаите чрез реална стрелба, но това би довело до човешки жертви, което служителите считат за неприемливо. Те се оттеглят и изчакват подкрепление. Въпреки подхвърлянията, че тяхно задължение е да се справят, а да не бягат, това е



единственото разумно решение при контакт с агресивно настроена тълпа,



която въобще не слуша какво й се говори, опива се от многобройността си и очевидно няма как да бъде овладяна, така че е твърде възможен смъртоносен изход.

Подкреплението идва с известно забавяне, тъй като не е налице в местното полицейско управление - това са Специалните полицейски сили, обучени за действие против големи маси от хора, ангажирани в бунт. Тарторите са задържани, за което се налага да се проникне в ромската махала със сила и подходящо прикритие.

Обвиненията от страна на ромите са, че полицията ги е нападнала с непредизвикана агресия, стреляла е по тях и е наранила жени и деца. Очевидно нападението на полицейския патрул, опитал се да възстанови посред нощ обществения ред, или се приема за несвързано с последвалото претърсване и арести, или самите роми считат, че е малозначително и на него не може да се реагира по този начин.

Всъщност законът дава такова право на полицията:

- Физическа сила и помощни средства се използват след предупреждение с изключение на случаите на внезапно нападение... Несъмнено предупреждение е отправено, но налице е и внезапност на нападението.

- Макар че се забранява използването на физическа сила и помощни средства по отношение на видимо малолетни лица и бременни жени, забраната не се отнася за случаите на масови безредици. Всъщност случаят е христоматиен пример на масова безредица. Придвижването в първата редица на нападащите на жени и деца говори за тактически опит при провеждане на такива безредици.



Полицейските органи могат да използват оръжие:



- при въоръжено нападение или заплаха с оръжие - може да е тояга, нож, брадва и т.н.

- при вземане на мерки за осигуряване на лична безопасност на полицаите.

А задържането на заподозрени в организираното нападение е съвсем обяснимо и оправдано.

Според полицаи, запознати с обстановката в ромските махали, те се използват за депа на наркотици, крадени вещи и там се укриват лица, имащи проблеми с полицията и правосъдието. Съвсем естествено е паническо съпротивление към нарушаване на херметичността на гетата и провеждане на полицейски операции на тяхна територия.

Тарторите отдавна са наясно с възможностите на полицията, несъвършенството на закона и вратичките в него - като извършители на престъпления обикновено се подставят малолетни и непълнолетни, при съпротива на властта стремежът е да се изтикват напред жени и деца, които впоследствие, ако бъдат наранени, да се използват за компрометиране на властта и избягване на наказателна отговорност.



Дори и най-неграмотните роми са запознати с правата си,



но са в пълно неведение, че тези права вървят ръка за ръка със задължения.

Очевидно е, че проблемите са твърде значими, за да могат да се решат само от полицията. За ромското включване и ромската интеграция през последните 20 г. са изхарчени милиарди левове. След присъединяването на България към ЕС през 2007 г. средствата, които се отделят за интегриране на ромската общност, са значително повече спрямо периода 2000-2006 г. По програма ФАР в годините преди членството ни в ЕС за интеграция на роми са разходвани над 40 000 000 евро. Други близо 20 000 000 евро, получени като заем от Европейската банка за развитие, са били инвестирани в изграждане на ромски жилища в София, Пловдив и Пазарджик. Резултатите са повече от обезсърчаващи.

Каква е възможността да се въведе и поддържа ред в тези изолирани места и общности?

- На първо място, достатъчно добре подготвена и съоръжена полиция.

- На второ - интегриране на по-образовани ромски момчета в полицейските структури. Съвместни патрули в миналото са били изпробвани и са давали добри резултати. Проблемът с ниското образователно ниво на ромчетата се решаваше с образователния ресурс на Средното милиционерско училище, което за съжаление бе премахнато.

- Създаване на информационни позиции, нещо, което полицията не успява въобще да реализира професионално в страната и от което страда сигурността.

- Еднаква отговорност с всички български граждани пред законите.



* Авторът е бивш секретар на МВР и експерт по национална сигурност.
СНИМКА: Нова тв
Запис от сблъсъка преди седмица показа, че нарушителите отказват да се подчинят на разпорежданията на полицаите.
8
296
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
01 Юли 2018 20:11
При ромска сватба ром за шльокавица ли се жени?
------
Блогът на Генек
01 Юли 2018 20:21
И нищо за чувството за безнаказаност, без което нямаше да се стигне до този инцидент. Хубаво имат права, но следва да изпълняват и задълженията си. И стига приказки за писане на актове и издаване на наказателни постановления. Никакви ползи няма от тази бумащина, ако налагането на глоби не се обвързва с драконовски мерки за плащането им. И геометрична прогресия на всяка следваща глоба за идентично нарушение. И ако не се плати в срок - трудов лагер ама не да се подпират на метли по улиците, ами да чукат камъни. Тогава ще има респект.
01 Юли 2018 20:45
FuFighter01 Юли 2018 20:21




И аз от години дращя, че трябва да има трудови лагери, за по - леките присъди, НО излизането от тях да става само след успешно полагане на матура върху целия материал по БЕЛ, Математика и История, изучаващ се в средния курс.

"Учение и труд, труд и учение" - имаше такъв лозунг /по новому слоган/ в годините преди демокрацията.
01 Юли 2018 20:54
Казано с други думи...
Arbeit macht frei.
01 Юли 2018 21:54
Този другар милиционер зад абревиатурата професор дали си мисли, че сме забравили от кое котило е и не помним чия е вината за днешната ромизация на мамковината?
02 Юли 2018 06:03
Stirlic

последния човек, който сдържаше -зацията на мамковината, беше бай тошо.
когато дойдоха на власт филиповците, соколовците, бисеровците, по-късно и костовците, та чак и измисленото величество, -зацията първо тръгна, после и набра сила.
що?
ми щото беше разсипано и мвр, и служби, още преди 30-тина години.
няма лошо. така учи още ленин: стария репресивен апарат се заменя с нов.
но нашия боклучарник го учеха американски специалисти: да се разгради стария. ни дума за нов.
и николай радулов няма нищо общо с това.
02 Юли 2018 12:22
Според полицаи, запознати с обстановката в ромските махали, те се използват за депа на наркотици, крадени вещи и там се укриват лица, имащи проблеми с полицията и правосъдието. ...
в деликатния аромат на плитко заровено куче.
02 Юли 2018 14:09
Несъмнено в такава ситуация атаките биха могли да бъдат възпрени от полицаите чрез реална стрелба, но това би довело до човешки жертви, което служителите считат за неприемливо.

Като е неприемлово, нека ви бият служителите, а вие да се чудите как да си попълните щатните бройки.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД