:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Модел на първия ни самолет летя в "Небе за всички"

СНИМКА: ПРЕСФОТО БТА
С демонстрационен полет на модел на първия български промишлено произведен самолет "ДАР1" започна петият международен въздушен фестивал "Небе за всички". По традиция фестът се провежда в деня на Съединението, който е и празник на Пловдив.

Американският пилот Даниел Левин, който само преди месеци предизвика фурор на авиационния фестивал в Бурже, Франция, показа в небето над Пловдив възможностите на изтребителя F-16. Шведските пилоти пък демонстрираха техните "Грипен".

Фестивалът се превърна в своеобразно състезание между американската фирма "Локхийд Мартин" и шведската СААБ. Двете компании ще се състезават в бъдещия конкурс на военното министерство за покупка на бойни самолети за нашите военно-въздушни сили. По време на шоуто всички зрители бяха допуснати и до тренажорите за американските F-16 и F-18, както и на шведските "Грипен". Самите изтребителя пък разгледа началникът на Главния щаб на ВВС ген.-майор Симеон Симеонов.

По финансови причини тази година в шоуто не участваха българските ВВС. Майсторството на нашите пилоти бе демонстрирано от частни авиационни клубове. С вертолет К-12 пък бе показано как могат да се гасят пожари.

Българският самолет "Дар" е произведен през 1926 г. В момента у нас има няколко възстановени машини от този модел. Точно на една от тях вчера летя пилотът Свилен Иванов. Повече от 10 000 души наблюдаваха шоуто в Пловдив. Най-голям интерес към тренажорите пък традиционно показаха пилотите от авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево.
42
1156
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
07 Септември 2005 02:29
"... С вертолет К-12 пък бе показано как могат да се гасят пожари."
По-добре да беше показано как се спасяват хора при бедствия като наводненията...
Явно, нито самолети, нито вертолети имаме...
А имахме...
Преди години се събираха по 100 000 зрители...
07 Септември 2005 02:57
Да, на Крумово беше Сега американците гледат как да си пробутат F- овете.Пак евтини номера...

07 Септември 2005 04:21
Ами да нали излизат от въоражение в армията след някоко години. Пък и НАТО няма да ги има тия самолети още няколко годинки след това.
Да внимават какво купуват нашите че не са малко пари, ей!
07 Септември 2005 05:53
Американският пилот Даниел Левин, закара съплеменика си Георги Заяков Пирински на поклонение в Ню-Йоркската синагога. Леви-Метъл гласът ни обаче гепи летен Шведски (или Съветски?)"Грипен". Пожарът му беше угасен от К-129, "самопотопила" се през 1968 г. край бреговете на Хавай, съветска подводница. От Новий Йорк, нашата метално-керамична издънка на червената ни буржоазия се очаква да пристигне на летище "Бурже" - Франция. Неговата потенциална емиграция там, се очаква да бъде 1-ви "ДАР" за всички. Другата възможност е да последва светлия пример на тъст си.
07 Септември 2005 07:44
...докторче кво ти е...
...я вземи си направи една клизма и лягай че виж кое време е...
07 Септември 2005 08:29
Първо не беше К-12 а КА-32 и не показа как се гасят пожари а как не се гасят.
Второ никои от пилотите неможа да се докопа на по-малко от 2м от трeнaжора - не тренажорите.
Трето незнам какъв фурор може да е предизвикал този Ф-16 и пилота му... - беше пълна трагедия - даже шведите се представиха по-добре.
Изобщо цялото "шоу" беше ужасно - а нямаше БГ ВВС щото всички щяха да видят как един МиГ-21 ще им скрие топката на тия 4-то и н-то поколение изтребители, да не говорим за МиГ-29. Великото авиошоу се състоеше от 1 грипен и 1 ф-16...
двата се вдигнаха по два пъти за по 3-4 мин. това в продължение на 1 ден!
И навираха в лицата брошурки на малоумните им машини.

Редактирано от - mutotcaf на 07/9/2005 г/ 08:40:46

07 Септември 2005 08:40
Самолет летит, машина хлопает...чудя се от къде ли го знам това? Не, не че се отнася точно пък до гореописаните хвъркати устройства.


Значи, купуваме най-съвремени френски фрегати, грузинци и евреи ни потягат Миговете, сьщевременно се снабдяваме се с супер модерни западняшки изстребители, войската тренира на живо в Ирак и т.н, и т.н. Ще го правим Съединението 2 май? Настало е време да си ги вземаме малките бракя и да си ги водим с нази в Европата. А Сидеров и фамилия се самозалъгват, че само те мислили за съдбините на Отечеството!
07 Септември 2005 09:16
Сещам се също на фона на грозно комерсиалнизираното "шоу"
двама-трима шведи опънаха една сергия и продаваха значки, чадъри и очила на развален английски
07 Септември 2005 10:07
Това така наречено "шоу" беше такава трагедия че няма думи които да я опишат. Сбирка на авиомоделисти. "Международно шоу" - как ли пък не. Летяха два самолета дето се "чудим" кой да купим, ама нещата са предрешени по стара българска традиция от последните 15-тина години ( кой плаща повече ?! ) Организацията беше под всякаква критика. Входа беше на ам си колко километра от спирката, никава организация. Билетите се продаваха от хлапета които обикаляха по пътя.
А журналистите са пълна боза във весника. Да открият разликата между Ка-12 и Ка-32.
Това е хеликоптер който почти цяло лято е летял из Испания и Португалия да гаси пожари със пилотите който го пилотираха в момента на шоуто ( за "специалистите" които "знаят как се гасят пожари" )
07 Септември 2005 10:16
10 000 късметлии видяха на живо шоуто на два самолета.Двата Ф-16 участвали в Афганистан и Ирак.
Наистина , това е историческо събитие!Да видиш звяра, убил незнайнобройни иракчани.

Редактирано от - kara74 на 07/9/2005 г/ 10:22:26

07 Септември 2005 10:27
Някой чак се засеганаха
Va, нищо с/у пилотите - даже е похвално че са ходили по чужбина да летят.
Просто е доста неефиктивна системата КА-32 с тая кофичка (поне на мен така ми се струва)- още повече да ми я показват на шоу.
Още по-неефиктивна ми се струваше при цялото натрупано разочарование и тва животно да идва и да пръска народа с вода
Със същия успех можеха да пуснат и един самолет то селскостопанската авиация да ни напръска против гасеници и да си ходим
07 Септември 2005 11:01
kara74 Ф-16 да е убил иракчани? Ако е убил то са малко - самолета се е представил много зле в Ирак, както в първата, така и във втората "война".
07 Септември 2005 11:55
Ах къде са руските Миг и Су, че да ги подпукат.......
07 Септември 2005 12:04
Полковника, не са по НАТО-вски стандарти, така че не стават...
А както гледам новините - май всичкото е решено.
Беше нещо от рода:
"Ф-16 най-модерен ... испълни фигури от висш пилотаж, ... а освен това е летял някакъв 'Грипен'".
07 Септември 2005 12:11
вчерашното "шоу" беше невиждана излагация. хората видяха единствено, че Ф16 и Грипен могат да излитат и да кацат. Дори по няколко пъти. Много по-любопитно за всички би било да видят "кобра" в изпълнение на тез мащинки, а след това и подп.Румен - в неговото изпълнение на МиГ29 ...
07 Септември 2005 12:18
Грипен'а шведско ли е било ?Волво??
07 Септември 2005 12:36
Не Волво, а СААБ!
07 Септември 2005 12:37
mutotcaf,
За ефективноста на Ка-то може да се обърнеш към испанци и португалци. 5 поредни години ги канят да гасят пожари там. Вертолета е собсвеност на фирма, а не е държавен. ЗА това дали е уместно да се показва се обърни към организаторите ( генерал някакъв беше) шоуто е организирано като цивилно мероприятие без съдействието на ВВС и затова наште самолети не участваха, отказаха се и другите поканени, а и се ползваше площа на спортния авиоклуб в Пл.

Локи,
Какво означава самолетите не са по НАТО стандарти и не могат да участват в авиошоу? Какво включват тези стандарти имаш ли някаква идея или си караш просто така, по инерция. Знаеш ли по какво се различават в оборудването самолетите например от САЩ и Русия ( говоря като системи, а не като начин на изпълнение, въпреки че и там може да се спори)
07 Септември 2005 12:38
Пълна трагедия беше организация, но това си е типично по български.
Цялата работа е кой ще пребара причките.
Честно казано на мен вече ми се изяснява. Докато пилота ЛЕВИН раздаваше автографи, зад него ПР-а (или какъвто там е) БЕХАР се беше разплул самодоволно.
Правете си изводите.
07 Септември 2005 13:01
Е старшината - ти не видя ли кобрата
ЦИТАТ:
"Последва изпълнение на маневрения шведски изтребител "Грипен". Публиката настръхна, когато двата двигателя с по 2200 к.с. понесоха самолета на метри от пистата в положение "кобра" - под ъгъл от 45 градуса и със скорост едва 150 км/ч. Депутати и министри смаяно наблюдаваха шоуто."
за цялата статия :
http://www.standartnews.com/archive/2005/ 09/07/theday/s4550_5.htm

коментари няма да давам
журналята бъркат въздухонаборници с двигатели
тя и ЗАЗ-ката е с два двигателя тогава
07 Септември 2005 13:11
Va, за това, че не са по НАТО-вски имам предвид, че 2-та (Ф-16 и Грипен) участват, като (да кажем) част от конкурса за печелене на поръчка, а не като цяло за шоуто.
Руските не са "по стандартите" и защото не са западни

Иначе - оръжията, комуникации (включая и системата "свой-чужд", която "добре" се е справила в Ирак - 2 (поне) самолета и 1 "Патриот" ), както и обучение на пилотите - примерно според същите стандарти пилоти с под 100 летателни часа се отстраняват от бойно дежурство.
07 Септември 2005 13:14
Още като видях на сайта на организаторите- http://www.airshow-bg.com/, кой с какво ще участва и се отказах да изхабя толкова бензин и пари Виждайки Вашите коментари, виждам, че не съм сбъркал. На летище "София" щях да видя повече!Колко лева струваха билетчетата?
Със съжаление установявам, че с всяка година, шоуто става все по-зле. Нямам нищо против леките и ултра леките самолети, но за гледане не стават.С тях е интересно, ако ги управляваш! Аз искам да наблюдавам на шоута като това само Hevy Metal машини и то управлявани на пределни режими.
07 Септември 2005 13:19
2.5 BGN
много им бяха
полицията ни спря на 200м след КЦМ
и ни накара да паркираме в нивиците на някви си хорица
и набивахме крак до летището - има няма 2км.
07 Септември 2005 13:23
Когато на един гражданин не му издържаха нервите и на "пропусквателния пункт" които се състоеше от една бариера и до нея един човек късаше билетчетата и пускаше един по един хората а те бяха над 10000 човека лично по мое мнение. Та човека се възмути как може такава организация и да пускат един по един, а полицая го погледна гневно и му изръмжа "А вие що идвате толкова много!!!!!"
07 Септември 2005 13:36
Loki,
Извинявай че те пействам ама "Иначе - оръжията, комуникации (включая и системата "свой-чужд", която "добре" се е справила в Ирак - 2 (поне) самолета и 1 "Патриот" ), както и обучение на пилотите - примерно според същите стандарти пилоти с под 100 летателни часа се отстраняват от бойно дежурство."
Искаш да кажеш че Рускит нямат оръжия, Липсва им радио и сигналите си ги подават с поклащане на криле и с развяване на флагчета?, или че руската система свой-чужда не дава правилен отговор при запитване от американска ( не твърдиш надявам се че липсва, като гледам имаш няква представа все пак ). Относно системата за обучение какво да ти кажа, ракетите в Горна Баня , Китайското послолство в Белград, цивилните квартали в Багдат, ...( да изброявам ли още) говорят достатъчно че има какво да се учи още, (Направи си справка що е претоварване кога се появява , при кои маневри и за каво служат тези маневри и поразпитай кои пилоти при какво претоварване тренират,) А за 100-те часа щом пилоти с повече часове се дънят то си е задължително да не ги пускат и да доближат самолета а не на мисии да ходят
07 Септември 2005 13:46
Не В това са разликите между НАТО-вските стандарти и руските - в системите.
Не съм идиот, да кажа, че руските самомети нямат примерно радиовръзка.
Имамт си вскичко (а някои и в повече от прехваления Ф-16), но са различни (а в някои случаи и по-добри).
Е американците имат една система, за която на руските бойни самолети не съм чувал - за ограничаване на претоварванията - далаверка за пилота - ще го свалят, но ще си е в съзнание.
За 100-те часа (забравих да напиша - годишно) - просто ми е интересно нашите как ще се вредят, независимо с какви самолети ще са.

Редактирано от - Локи на 07/9/2005 г/ 13:52:43

07 Септември 2005 13:55
това за часовете не го вярвам
прекалено много са
07 Септември 2005 13:57

Локи,
и това се е случвало да ми обясняват че руснаците нямат система за опознаване и радиостанции имало само на "командирските " самолети а на другите нямало, нямали GPS което означавало че руснаците нямат система за глобално позициониране ( Руската е само за военни цели, а не комерсиална като американската) Въобще съм чувал дивотии дето ...
07 Септември 2005 13:59
Va, руснаците са само малко по-зле с радарите - другото им е перфект
07 Септември 2005 13:59
Сетих се за обяснението, защо нашите ВВС няма да участват! Заради наводненията!Един вид ще пестятат пари!!!!Тогава защо просто, не преместиха на някой наш ас тренировката от делничен ден за вчера, на шоуто?Знам, че планирането в нашите ВВС си е тромава система, но все пак е възможно, нали?
Може би смятат изобщо да не летят до края на годината и така да спестят още много пари?
Поне аз така разбирам нашето неучастие!
07 Септември 2005 14:01
но е истина и това че като си купиш ф-16 и ти махат доста от опцците му
и на практика му махат единственото предимство
като го изнасят извън САЩ имах в предвид
07 Септември 2005 14:09
Va, ами, GPS наистина си нямат
Все пак си правят собствен аналог на тази система - "ГЛОНАСС". Както и европейците си правят своя (чуваха се някакви слухове за обединение на Русия и Европа за обща, ама не съм сигурен).

mutotcaf, а да си чувал за учението в Индия? Руските радари наистина откриват цели от малко по-късо разстояние, но пук успешно ги индефицират на фона на планина примерно, при което Ф-15-ките в Индия са се издънили, както предимство имат и руските пасивни опто-елекронни системи за прихващане на целта.

Редактирано от - Локи на 07/9/2005 г/ 14:12:43

07 Септември 2005 14:35
Локи съгласен съм донякъде - оптоелектронната система на руските се използва в доста редки случаи - а за този проблем с планина не съм чувал - не би трябвало да го имат...
нали затова са базирани на доплеровия ефект. но и на хамериканците радарите им са просто по-нови и подпомогнати от много компютърна мощ - доста разтоварват пилота и най-вече могат да те прихващат симулативно без да лъчиш кат улав и цял свят да те разбере.
не че и руснаците няма да направят нещо такова - ако вече го нямат де.
но поне засега не го предлагат.
07 Септември 2005 14:50
mutotcaf, объркал си се много силно, приятелю. "Положение кобра" ?? На пределна скорост, двигатели - на форсаж, и ъгъл на атака - къде 30 градуса ... Пунт и пластика му се вика на това - нищо общо с "кобрата"
07 Септември 2005 14:58
старшината явно не си забелязал че това беше цитат на статията на някъф гениален журналист от стандарт.
ясно е че няма нищо общо с "кобра" но и то неможе да се иска от тези самолети.
за грипен незнам но ф-16 неможе да излезе от този маньовър, а като гледам съотношението на T/W на грипен-а и той няма да се справи.
07 Септември 2005 15:01
Прощавай, прочетох още веднаж поста ти. Май съм роден преди да открият иронията ...
пп. разбира се, че и грипена не може да излезе ... ще ми се да го видя да влиза ... ама от по-далеко :-))

Редактирано от - Старшината на 07/9/2005 г/ 15:07:55

07 Септември 2005 15:09
mutotcaf, за Индия това за радарите е било едно от оправданията на американците - все пак в 90% са загубили.
Тактиката на индийците е била нисък полет сред планините на пасивна система - в случая Ф-15-ките не са успявали да прихванат, а често и да забележат Су-27-цата. Освен Су-27 в учението от индийска страна са участвали и Миг-29 , Миг-21, Рафал. Незнам дали "90%" ги дават срещу Су-27 или срещу всички.
07 Септември 2005 16:36
Локи, "ГЛОНАСС" е въведена в момента. Това че не може да си платиш за да ти я сложат на колата е въпрос на търговия, а не на липсата на системата. Използва се някъде от 90-те години на миналия век. Само на кораби и стратегически бомбардировачи.
За инфрачервения локатор и пасивните системи за наблюдение доколкото съм чувал ги имат и наште 29-ки (които са основно от А серията и са от началото на 80-те, първите извън Русия), а все още не са въведени в новите серии на Ф15, Ф16 и Ф18. Преди 5-6 години в списание " Криле " имаше специален брой посветен на Разликата между Ф16, Ф18 и МиГ 29. Сравнението беше направено между самолетите на въоръжение около 95-96 година в САЩ и "миговете" останали от бившото ГДР в неската армия. Полигона е бил в Щатите пилоти са били американски пилоти за всички самолети. За МИГ-а са използвали специално обучени по руска методика с руска тактика американски пилоти останали от "студената война" Любопитните могат да го потърсят и да прочетат доста интересни данни, но в 95% американските самолети дори не са имали шанс. Единственото предимство е била ракетата с далечен обсег което се е туширало от по-голямата тяговъоръженост и по-добрата маневреност на МИГ-а. Има подобно списание за СУ 27 и Ф15 .
07 Септември 2005 16:48
Va, не че нещо, но явно сме на едно мнение, кои са по-добре...
А за "ГЛОНАСС" - пиша "разработвана", защото още не е достигнат пълния й капацитет - трябва да стигнат до 24 спътника, а сега са 14 (инфо от края на миналата година).
07 Септември 2005 16:52
Подозирах нещо такова ама не бях сигурен.
07 Септември 2005 17:10
Локи, извинявай, не съм искал да те засегна ( дано не съм го направил).
07 Септември 2005 17:14
Локи, извинявай,
Не съм искал да те засегна.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД