:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Без полови квоти за гимназиите във Варна и догодина

Забраната за полови квоти при приема в гимназиите на територията на област Варна вероятно ще остане в сила и за следващата кампания. Момичетата и момчетата за втора поредна година ще се състезават на общо основание, защото експертите считат, че това е по-справедливо и не води до очакваната пълна феминизация на паралелките.

Това съобщи пред "Сега" началникът на местния просветен инспекторат Николина Даскалова. Това лято регионалните звена на МОН бяха инструктирани да решават по собствена преценка дали да провеждат отделно класиране за момичета и момчета, или да ги приемат на общо основание. МОН се въздържа да налага централизирани правила.

Премахването на квотите във Варна създаде известно напрежение сред родителите, признават експертите. Според Даскалова обаче статистиката оборва притесненията от пълен превес на момичетата в паралелките.

Известно феминизиране се наблюдава в две от езиковите гимназии във Варна, където съотношението между момичета и момчета е 4:1. Обратното се наблюдава в математическите паралелки. Според Даскалова липсата на перфектен баланс се дължи повече на различните интереси на децата, отколкото на характерните за двата пола разлики в тази възраст.

"От няколко години насам се наблюдава еднаква успеваемост при момичетата и момчетата, структурата на оценките е сходна", коментира Даскалова. Доказателство за това била и дългогодишната практика на професионалните училища да не делят кандидатите на момичета и момчета. Окончателното решение за догодина инспекторатът ще вземе след анализ за съотношението момичета/момчета при тазгодишния випуск седмокласници.

Проблемът с квотите излезе на дневен ред, след като Българският хелзинкски комитет обяви тази практика за дискриминационна. Комитетът се закани да води дела. Според МОН обаче квотите не поставят децата в неравнопоставено положение.
9
828
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
07 Септември 2005 06:48
Без полови контакти в гимназиите във Варна и догодина - ще се прилагат тезисите на Другаря Тодор Живков от 197...година за самозадоволяването.

07 Септември 2005 09:32
Правилно.
Никви полови квоти. Кви са тия различия?
Всички ученици с сутиени и панталони. Така няма да си личи кой момче кой момиче кой друго.
07 Септември 2005 10:00
Известно феминизиране ... е 4:1
А на какво ли казват значително
07 Септември 2005 10:18
липсата на перфектен баланс се дължи повече на различните интереси на децата, отколкото на характерните за двата пола разлики в тази възраст


.
И друга дивотия има тук — да си дават като пример традиционно непрестижните професионални училища, където "успеваемостта" била еднаква, е повече от некоректно.
07 Септември 2005 10:41
В България винаги се бърза!
Всеизвестно е, че след приключване на воината между политическите системи следва войната между религиите и чак когато и тя приключи следва войната между половете, в която победителят е предизвестен - това е женският пол!
Оше не съвсем е приключила войната между политическите системи, тепърва започчват войните между религиите, а ние вече отприщваме и войната между половете!
Рано е! Рано е! Още трябва мъжка сила, не е достатъчно евюлирала човешката пасмина!
07 Септември 2005 10:56
Баланс се постига много лесно. На изпитите освен български език и математика просто се включват с равна тежест бягане на средно разстояние и вдигане на тежести. След като няма да има дискриминация да бъде като хората.
Само малоумници не знаят, че на тази възраст има известно разминаване в развитието между момчета и момичета и квотите компенсират този природен факт именно за да има равнопоставеност. Ако може да бъдат дадени поименно тези чиновници на които тези неща не са известни, защото след някоя година ще има ново чудене защо системата е станала по-зле.
07 Септември 2005 14:35
Българският хелзинкски комитет български ли е или хелзинкски? Чини ми се, че нито едното, нито другото. Квотите си бяха съвсем на място, ама ние все "подобряваме" работещите неща, а после се чудим, защо е станало такъв батак. А в мъглата е много лесно да потъват средства.
07 Септември 2005 17:26
Haet, , така също и в армията...
07 Септември 2005 18:37
Хайде сега! Глупости!
Като нямаше квоти една година (преди десетина години) в английските паралелки на езиковите гимназии в страната бяха приети по 3 момчета на всеки 27 момичета. Ако и това не е интересен резултат! Онзи експеримент просъществува само една година обаче...
Като имаше квоти, когато аз кандидатствах, момчетата влязоха с къде-къде по-нисък успех, но завършиха както момичетата. А после до къде стигнаха в сравнение с момичетата! Дори най-слабите ученици измежду момчетата!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД