:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 171
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Покер

Димитри Иванов
В тази писаница ще ви попитам защо по света няма паметник на картоиграч. Нито на банкер. В предишната писаница припомних за Христо Смирненски и запитах защо няма десни поети? Благодаря за отговорите, които получих. "Защото Айн Ранд не е писала поезия", каза един форумец. "Напротив, има десни поети, например Киплинг", каза друг.

Естествено беше да получа отговори разумни, както и остроумни; тези седмични писаници се четат от хора мислещи във време, когато другите форуми преливат от злоба на отрепки, напомнящи ми за стиховете на Петко Р. Славейков: "Не сме народ, не сме народ, а мърша,/ хора, дето нищо не щат да вършат."

Неминуемо писаниците привличат и Hate mail. Има pro-US активисти, които искат моите писаници да се забранят (виж края на предишния форум под писаницата "Насам-натам", прочетена от 30 хиляди, сиреч един стадион хора). В началото на писмото си аз винаги пиша Jimo's op-ed column. Това означава, че не вестникът, а аз нося отговорност за всяка моя дума. Изтриват ми Jimo's op-ed column от солидарност и колегиалност, но аз не искам да се крия зад гърба на моите колеги, казах им да не го изтриват.

Хората не сме равни и еднакви, казвам пред приятелите си, научени да мислят, че хората се делят на леви и десни, на русофили и русофоби, а не на мислещи и мърша.

Тревожи ме, че се заформи затворен кръг. Хейтърите крадат като роми, ромите крадат като цигани, партиите крадат българския народ, когото са задължили да ги субсидира и партиите наемат хейтъри, които не са народ, а мърша, хора, дето нещо по-достойно не щат или не могат да вършат. - Не обръщай внимание на хейтърите, Джимо - казват приятелите. Отговарям, че не обръщам внимание на мършата, не се тревожа дали ще ме забранят. Тревожи ме оглупяването, видиотяването, оскотяването.

В българския синонимен речник тези три думи са дадени като синоними. Народът казва "Не било по врат, а по шия", но езикознанието казва, че няма стопроцентови синоними. Ние казваме "девойка с лебедова шия", а не "с лебедов врат", "маточната шийка", а не "маточният врат".

В своето есе за Киплинг Джордж Оруел го нарича певец на империализма. Сиреч десен. Да, но Киплинг написал балада, в която казва Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet. Това е поетично прозрение. След един век настъпило разфасоване на империята, в която слънцето никога не залязвало.

US тепърва ще проумяват, че East is East and West is West, and never the twain shall meet и всуе са напъните им за глобална империя. Това е визията на Збигнев Бжежински в неговата книга "Голямата шахматна дъска". Нарисувал върху картата на света елипси на интереси и влияния. "Ислямска държава" разбишка схемите на Бжежински, "Сблъсъкът на цивилизациите" на Хънтингтън и "Краят на историята" на Фукуяма. Историята няма да се разрази в ураган, но "отнесени от вихъра" на историята са харвардските политолози, икономистите от чикагската школа и trickle down мислещите, че като има големи богаташи, богатството им се процежда надолу и създава работа за наемния труд.

Имам неприятното свойство да казвам какво ще стане и то става. От десетките такива случаи ще спомена само последния: през април 2014 г. казах, че руският "Южен" поток няма да мине през Турция; онзи ден чухте, че проектът е замразен. Но ако газът все пак мине през България, не бързайте да се радвате, няма да видим голям келепир, а напротив.

Ако си изчислите на калкулатора така: Гърция дължи 320 милиарда евро, а националният дълг на САЩ е $19 трилиона. Значи САЩ са стотици хиляди пъти по фалирали от Гърция башка бродещите по света виртуални долари без покритие, башка деривативите. Но ако вие сте американомразец, не бързайте да се радвате, съотнесете числата към БНР на САЩ и ще видите, че САЩ няма да фалират в обозримото бъдеще, а фалират ли, няма да видим голям келепир, а напротив. САЩ са велики и ще продължат да вършат велики безумия.

Във Вашингтон Бжежински ми подписа книгата си с посвещение след телевизионна караница, в която го победих с лекота, не защото съм голям полемист, а защото той каза, че САЩ са велики, и аз го контрирах за САЩ като световен жандарм. Пазя книгата, а записът от телевизионната караница е в Българската национална телевизия, ако не са го потурчили, пардон унищожили.

Не се играе планетарен шах, както мисли Бжежински. Играе се най-просташкият покер: Ези тура; ези - аз печеля, тура - ти губиш. Богатите винаги печелят, народът винаги губи.

Има Varieties of Poker games: Stud horse poker, Draw poker, Community card poker, Texas poker, High Chicago & Low Chicago poker etc. В България не беше нужно да си Stoneface а-ла Buster Keaton, нито да имаш безизразно Poker face. Децата подскачахме от възбуда, когато играехме Несебърски покер. Несебър гъмжеше от мухи. Децата слагахме по едно левче на масата, гледахме мухите, кръжащи около голата електрическа крушка, висяща от тавана, преценявахме на око, някой каже 15 са, друг каже 20, друг 30, затваряхме прозорците, излавяхме мухите и който е казал числото най-близо до броя на мухите - джакпот, взема всичките левчета. Пандизчийски покер играехме с бащите, патили и препатили по лагери и затвори преди или след 1944-та, баща ми беше спец, щото и преди, и след им давали само по една бучка захар за чая; на чиято бучка първо кацне муха, прибира бучките на другите. Коронният номер на Мики, отличният телевизионен говорител и мой приятел - Димитър Игнатиев, беше телевизионният покер. Всеки слага десет лева на масата. Играе се като криеница, само че при криеницата един жуми и после търси другите, а ние обратното - един се скрие, останалите го търсят. Ако не го намерят, той прибира парите. Мики, двуметров 125-килограмов мъж, го търсихме под кревата, в гардероба и не го намерихме. Номерът на Мики беше: опре тил на рамката на вратата, запъне крака о насрещния край на рамката, лека полека лази до горе и ние не го намерихме, понеже не се сетихме да погледнем нагоре.

Сега ви предлагам тест, както банките ги подлагат на стрес тестове. Въпрос: Защо няма по света паметник на банкер? Помислете. Сега слушайте. Защото само в България може да има паметник на банкер. Буров, роден в Горна Оряховица, учил в Априловската гимназия в Габрово, откъдето го изключили заради организирана от социалистите стачка. Следвал политически и финансови науки в Сорбоната в Париж. Построил жп линията София - Кюстендил, създал акционерно, минно и застрахователно дружество, преди да е дипломат и министър, Буров е единственият депутат, който през Балканската война 1912 г. ускорено завършил офицерската школа и се записал добоволец. При Чаталджа поручик Буров повел атака "на нож", турски куршум се забил в гърдите му. Спасило го, че бил пушач - в металната му запалка в горния джоб. Дали му орден и той пак станал депутат и подпреседател на Народното събрание.

След 1944 г. Буров, разкарван насам-натам по пандизи, осъждан, оправдаван и т.н., си изкарваше хляба като каруцар. На стари години, когато пийнел и не бил в състояние да разтовари каруцата с въглища, нежната, изискана мадам Бурова грабвала лопатата. Жена героиня. Хубаво е до всеки мъж да има жена. Жените са ни вярна опора, така зная аз. Сега съм демоде; не разбирам демократичните цивилизационни ценности. Казвам си: И на педеас'и не случихме, хората какви педеас'и имат! В Пентагона US генерал Тейлър и други US военни с US униформи, insignia и медали, казали, че са педеас'и и представили на публиката "мъжете", за които са женени, пардон, омъжени. Обърках се. Не разбрах кои са педеас'и, кои са транссексуални и като такива са лесбийки и имат за партньорки други лесбийки. Не разбрах, понеже съм старомоден, десен и консерватор.

И през ум не са му минавали такива работи на Хънтингтън, който се прочу с книгата си The Soldier and the State: The Theory and Politics of Civil-Military Relations. Единственият в света паметник на дървения философ е в Брянск. Той е на Козма Прутков. Издялан е от един сух дънер. Дълго го гледах.

"По света няма паметник на прокурор". Това е реплика от пиесата "Прокурорът" на Джагаров, който написа за България стихотворението "Земя като една човешка длан... / Но по-голяма ти не си ми нужна,/ Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна,/ че е от кремък твоят стар Балкан".DI copyright ----------
 Генерал Тейлър
165
50631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
165
 Видими 
07 Юли 2015 19:27
07 Юли 2015 19:52
ези - аз печеля, тура - ти губиш.
07 Юли 2015 19:59
След 1944 г. Буров, разкарван насам-натам по пандизи, осъждан, оправдаван и т.н., си изкарваше хляба като каруцар.

При това Буров е виден русофил. И заради тази си наивна глупост е заплатил скъпо и солено. Покерът по саветцки и коминтерновски правила не му е бил ясен...
07 Юли 2015 20:00
07 Юли 2015 20:09
Нищо ново - наредихме Щатите, показахме завидно русофилство - Брянск ( как отидохте там ) и завършихме с нареждането на известен българин.
07 Юли 2015 20:10
И първия коментар отново някакъв бот с вдигнат палец.
07 Юли 2015 20:11
Земя като една човешка длан... / Но по-голяма ти не си ми нужна,/
Джагаров е един от ония творци, които волно или неволно са внушавали на българите идеята, че България е малка страна. Блъф!

Погледнете на картата на Европа, вижте площта на държавите, вижте и населението. България съвсем не е малка, тя е средно голяма европейска страна.

07 Юли 2015 20:13
Земя като една човешка длан...

Господин Иванов, една от най-големите заблуди в националната ни митология е че България е малка. Все едно да се каже че Норвегия или Финландия са много по-големи от България...ами не са, по-малки са. За това има и показател "реална гъстота" на населението и използваема площ:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_real_population_density_based_on_food_growing_capacity
където сме на едно от първите места в света.

България - 33 099 кв. км.
Норвегия + Финландия - 8,312 + 19,913 = 28 255 кв. км.


Обаче внасяме компоти от череши от Финландия.

Във същата класация САЩ са много по-големи от Русия. 1.7 млн. кв. км. към 1.2 млн. Нищо не е такова каквото изглежда.
07 Юли 2015 20:14
Много е объркващо наистина това за дланта. Какво ли е искал да каже поета. Толкова е картата на България, разпечатана във формат А4.

Както и да е. Г-н Иванов играете ли тото?
07 Юли 2015 20:14
.
07 Юли 2015 20:17
За това има и показател "реална гъстота" на населението и използваема площ:

Гробищата са отличен пример за оптимално съотношение между население и площ.
07 Юли 2015 20:24
Всъщност и това не се знае.
В смисъл - по документи съотношението може да е оптимално, ама никой не се е върнал да каже как се живее там.
07 Юли 2015 20:26
wreckage
07 Юли 2015 20:17Мнения: 17,489
От: BulgariaСкрий: Име,IP
За това има и показател "реална гъстота" на населението и използваема площ:Гробищата са отличен пример за оптимално съотношение между население и площ.

Напомни ми никога да не те каня на купон.
07 Юли 2015 20:30
Ама Бъстър Кийтън как ги думкаше с автоматичната ръкавица на каруцата...
Чичо Джими
07 Юли 2015 20:32
не бързайте да се радвате, няма да видим голям келепир...
*****************************************************

Синко, ако като се наведеш видиш, че имаш четири топки, не бързай да се радваш, че са ти порастнали още две! По-вероятно е някой да те е яхнал изотзадзе!

07 Юли 2015 20:32
В смисъл - по документи съотношението може да е оптимално, ама никой не се е върнал да каже как се живее там.

не се живее. Мъртвее се.

Както и да е, Амазон е прав/а, България е мноо по-голяма от дланта на напълно пораснал Георги Джагаров, но голяма част от терена е под неподходящ за обитаване ъгъл. Една мноооооооооооого голяма ютия би решила проблема, но пък едва ли комшиите ни ще са съгласни да живеят под така получения тучен килим.
07 Юли 2015 20:37
България е мноо по-голяма от дланта на напълно пораснал Георги Джагаров, но голяма част от терена е под неподходящ за обитаване ъгъл. Една мноооооооооооого голяма ютия би решила проблема

Ще си позволя да не се съглася. Както казваше татко "В планината се раждат хора а в полето тикви". И въобще откакто са "изобретени" овеса, картофите и козите, Балкана си е много обитаем даже.
07 Юли 2015 20:39
той е обитаем, ама ти прецаква коефициента за човекоплощ.
07 Юли 2015 20:43
Буров остава в България и то като министър не защото не е разбирал какво става, а защото цял живот е отстоявал страната си.
И е предаден не от комунисти а от "свои", давали показания срещу него.
07 Юли 2015 20:45
То затова не трябва да се приема безрезервно статистиката.

Например Ахтопол - 2 х. население, летем-10 х., площ никаква, а всъщност там живеят истински само трима човека.
07 Юли 2015 20:46
07 Юли 2015 20:48
И е предаден не от комунисти а от "свои", давали показания срещу него.

На кого е предаден?
Апропо - Колкото и да е голяма България, Джагаров е знаел, че е по-малка от Малая земля
07 Юли 2015 20:55
ПРОМЕТЕЙ
Да, жалък съм за своите приятели.
ХОР
Ти може би си сторил нещо повече?
ПРОМЕТЕЙ
На смъртните отнех да виждат края си.
ХОР
А как намери цяр за туй страдание?
ПРОМЕТЕЙ
Надежди слепи вселих във душите им.
ХОР
Голяма благодат си дал на смъртните.
07 Юли 2015 21:26
Апропо - Колкото и да е голяма България, Джагаров е знаел, че е по-малка от Малая земля

Това не беше ли където полковник Брежнев извършва чутовните си подвизи и спасява света?
07 Юли 2015 21:26
Вторник - вечер за мислене...

----------------------
Сайтът на Генек
07 Юли 2015 21:30
Еееееееееееееех МАЙСТОРЕ!!!

Става все по объркан и тъжен светът... Поклон за прозренията ти на мъдрец
07 Юли 2015 21:44
Боже, какви разбирачи на поезия!? Да измерваш поетично сравнение с площта на страната. Що за душевност и морал е това.
07 Юли 2015 21:46
Едва ли е останал читател на 'писаниците' смятащ Бжежински за по-умен от ДИ.
07 Юли 2015 21:48
А не трябва ли на Кънчо Пут??деров паметник от камък да изчукаме ? И да го поставяме на места които народът определи , през година-две , в зависимост от държанието/ поведението/ на президент, правителство, НС ?
07 Юли 2015 21:55
Въпреки нивото на някои "коментатори"-удоволствието както винаги е страхотно.Благодаря.❤
07 Юли 2015 22:13
Генерал Тейлър
Не е ли сладур?
07 Юли 2015 22:18
07 Юли 2015 22:23
Баце не е покерджия, ама играе на вързано. На тенис бие разни посланици, на белот пада, щото Златев много лъже, а Баце кълве. Няма покерфейс, но го докарва на Хелоуин.
07 Юли 2015 22:34
генек 07 Юли 2015 21:26
Вторник - вечер за мислене...
Съгласен ... макар че като чета някои "мислители" по-горе - удари ли са го на смятане с линия и пергел . Буквалното приемане на поезията показва тотално затъпяване . Д.И.
07 Юли 2015 22:45
Не обръщай внимание на хейтърите,


След като в повечето си писаници обилно хейтваш хейтърите, препрочети си писал за хейтърите и хейтърството
07 Юли 2015 22:48
Ето затова няма паметници на банкерите. И на прокурорите.

Хейтването им влиза в длъжностната характеристика, а в паметниците има нещо като любов.
07 Юли 2015 22:50
Луд за супа, пистолет с мустаци или сън в лятна нощ

Спазвайки най-новите изисквания на ЕО, снабдявам писаницата си с етикет за потребителя:

"Продукт: писаница
Заглавие: Луд за супа, пистолет с мустаци или сън в лятна нощ
Съдържание: 1300 български думи, разказващи три истории. Първата не се препоръчва за лица под 18 години и членове на дружества за трезвеност. МЗ предупреждава, че третата може да навреди на психическото ви здраве!
Начин на употреба: Заемете седнало положение. С едната си ръка вземете чаша, в която предварително сте налели любимото си питие. Вдигнете чашата до нивото на устата. Наздраве и четете!

Внимание - писаницата е за еднократна употреба! След консумация я изхвърлете в отреденото за това място!"Otus scops

Нощта срещу Еньовден. Часът - 23 и 33 минути. Годината - тя рядко има значение. В кристалната ми чаша - коктейл с мълчан джин. Джинът получих наскоро от град Лансинг, Западен Съсекс. Изпратиха ми го мои почитатели, членове на дружеството "Мълчаливи алкохолици" и следовници на култа към лятното слънцестоене. Самата чаша пък е специална изработка от непознат читател, чешки стъклодув. В момента е решително хладна - точно като ума на чекист. Омайна нощ! Дори и четирикрилият ми прозорец се е окрилил до шестокрил. През шестокрила влитат подвикванията на кварталния чухал (Otus scops). Те са отмерено призивни - морзови тирета с тройна пауза между тях, същински радиофар. Лека-полека позивните на чухала глъхнат и се разтапят в томителни трели:

Crazy
I’m crazy for feeling so lonely,
I’m crazy,
Crazy for feeling so blue.


Да, това е Patsy Cline. Десет дни преди Еньовден на 1961 г., автомобилът, в който пътува катастрофира. Челният удар е толкова силен, че Патси изхвърча от колата, разбивайки с глава предното стъкло. Следва едномесечно лечение в болница, но по челото й остават трайни белези. Артистичната й кариера налага да ги прикрива с грим и сложни прически. В 18:20 ч. на 5 март 1963, вторник, тази й обсебваща грижа завинаги отпада. Триместният Piper PA-24 Comanche, с който пътува към Нешвил, се разбива на 90 мили от летището.


Луд за супа
"О супо, възпей оня гибелен глад на Ахила!"

И аз като Патси съм крейзи. Първом луднах по лятната градинска супа на баба ми Полихрония. Особено ценен бе Еньовденският й вариант от Траката, издигнал се до величието на кулинарен шедьовър. Неговата подготовка започваше още подир първи петли. Първом се стъкмяваше огън от брестови цепеници. После в котлето се наливаше колкото трябва "мълчана вода". След втори петли баба Полихрония набираше в градината 77 и половина тревки, билки и зеленчуци - токущо огрени и благословени от Еньовденското слънце. Останалото е мълчание! Каква бе тази чутовна виртуозност, която от наглед простовати съставки раждаше кулинарно великолепие, сравнимо единствено с Баховите хорали! Рецептата за супата на баба Полихрония, както мнозина от вас се досещат, се пази единствено във Ватиканската библиотека. Не я дирете - от години статусът й в библиотечния каталог е неизменен: "Материалът е временно недостъпен". Уви, отдавна вече е недостъпна и баба ми Полихрония - дано и това да се окаже временно! Споменавал съм я често: тя хортуваше няколко езика, умело музицираше, членуваше в Руското ботаническо общество, а гозбите й бяха по-вълшебни от "Приказките на Шехерезада". Дълбоко вярваше в теорията на Опарин, че животът на земята се е зародил абиотично - от един първичен "бульон" с прости органични вещества. Продължителни и отличаващи се с мормонско постоянство химически и физически процеси, подобни на протичащите в бабината кухня, са предизвикали усложняване на тези вещества и сдобиването им с безценната възможност да се самовъзпроизвеждат. Именно в чест на Опарин, баба Полихрония бе назовала лятната си градинска супа "Първичен бульон". А котараците й неизменно носеха едно и също име - Коацерват.

За първи път публично споделям - Еньовденската Бабополихронна супа притежаваше паранормално свойство. По необясним начин тя отклоняваше от курса лодки и кораби и ги притегляше към плитчините на Траката. Ще разкажа за два такива случая. Първият е от 24 юни 1941. Довърших трета купичка Първичен бульон и се загледах по преминаващите кораби. Морето бе като изгладено с ютия. Разпознах учебния ветроход "Асен". Съдейки по курса, той се бе насочил към Констанца. Учуди ме, че започна рязък поворот наляво. Новият курс на "Асен" със сигурност го водеше към плитчините на Траката. Тук трябва да спомена, че благодарение на дядо си, макар да бях само на десет години, вече притежавах морската вещина на боцман. Грабнах дядовия далекоглед и семафорни флагчета. Видях, че дежурният сигналист на ветрохода бе на мостика. Развъртях флагчетата и му предадох: "По курса опасни плитчини!". Морячето ме забеляза. За кратко се засуети, а след това, в темпо Presto assai, размаха семафорните байрячета. Записах в дневника си посланието му, защото много ми хареса. Ето го:


Ти помниш ли как в нас
полека-лека
изстиваха последните надежди
и вярата
в доброто
и в човека,
в романтиката,
в празните
копнежи?
Ти помниш ли как
някак много бързо
ни хванаха в капана на живота?
Опомнихме се.
Късно.
Бяхме вързани жестоко.Ветроходът, макар и с видими усилия, успя да се върне към нужния курс, а аз за първи път се докоснах до поезията на Вапцаров. След години установих, че записката в дневника ми е част от неговото "Писмо".

Вторият случай бе през 1953. Тогава, колкото и да е странно Еньовден бе в сряда. След ритуалната закуска, започнах да следя корабния трафик. От изток, навярно идейки от Одеса, се появи огромен кораб. Разгледах го с далекогледа, макар да бях сигурен, че това е ескадреният миноносец "Георги Димитров". Движеше се към порт Варна, когато внезапно смени курса си на запад, в посока Траката. Минута-две след това корабът се оживи. Матросите се разтичаха по палубите, дочуваха се отривисти команди, тревожен звън на корабната камбана, псувни. Макар и тромаво, корабът направи поворот наляво и отново взе курс към порт Варна. После се разбра, че въпреки усилията на екипажа, корабният винт е позадрал плитчините. Капитанът на миноносеца бе разжалван и наказан три месеца да разнася пощата в квартал Галата.

07 Юли 2015 23:14
Звън®
07 Юли 2015 22:50


Е, защо такова мъчително мълчание след Звън®?
Димитри, за хубавия покер, от който аз нищо не разбирах, но винаги съм уважавал достойните играчи.
07 Юли 2015 23:25
Mind you,

Дългът на САЩ все още не е стигнал 19 трилиона. Но до следващата сряда може и да ги мине, кой знае.
07 Юли 2015 23:35
Относно покера.
Не съм ги броил, но напоследък в сий форум поне двайсетина пъти срещам стереотипни вопли:
Ах! Ох! Ех! Уви! Защо нямаме и ние (мърши с мърши) един политик като Ципрас.
И забравяте какъв велик покерджия си имахме в лицето на Негово количество. Онова с 800-те дни беше велик блъф. Блъф на титан-покерджия. Хем достатъчно близко, за да хване дикиш, хем достатъчно далече, за да не проличи веднага, че е блъф.
Да ме прощава Ципрас, но с последните си два блъфа може само да му диша праха. Единият - обещание, че след 48 часа... Другият - искаме 20 години гратисен период.
Тъй че не плачете, а се гордейте. И ние си имаме...
---------------------------
Бай Драган
07 Юли 2015 21:48
Имаме си го, бе човек. Онзи, Седмокрилия.
07 Юли 2015 23:36
Дзавън, вече сигурно си по-добре...
07 Юли 2015 23:50
през април 2014 г. казах, че руският "Южен" поток няма да мине през Турция; онзи ден чухте, че проектът е замразен. Но ако газът все пак мине през България, не бързайте да се радвате, няма да видим голям келепир, а напротив.

Tuto
07 Юли 2015 23:58

Отрязяната от редактора трета част (сигурно поради ограничение върху допустимия размер на текста).

С мустаци

Душебезбурен и диванополегнал слушам опера. Второ действие е и някакво тенорче обезпокоително дири барка. Навярно му нужна за да се пренесе директно към заветния бряг на четвърто действие, предусещайки щуравите истории, които либретистът му е отредил за трето. Операта слушам, но дочувам гневния ропот и дори нозепотропванията на читателите: "Где ги обещаните пистолет и мустаци? Дотук – ни диря от тях, а и на хоризонта ги няма!". Безпокойство, дори душесмут ме обзема. Спасение диря и го намирам в цирковия номер, който съм виждал в Балчик. Але-хоп! Грабвам спасителния сюжетен камшик и със строг глас съобщавам:

- Следва изключително опасен номер! Нека всички деца, бременни и трезвеници прекратят четенето!

Барабаните удрят туш. Изчаквам две-три минути и драматично изплющявам с камшика. Але-хоп и на сцената излиза капитан първи ранг Пол Пишон – началник на военния на Негово Величество флот. Навярно е пушил опиум, защото се появява съвършено гол - ако не броим колана, на който е закачен огромен офицерски Колт. Пишон изпитателно оглежда публиката. Подир туй решително, с един замах, обръсва мустаците си. Дарява ги на зрител от пети ред, който след известно време, по стечение на обстоятелствата се оказва адмирал Иван Вариклечков. След това Пишон откача от колана си Колта. Пистолетът отива при зрител от трети ред, който в един есенен ден на 1973 г. се събужда като адмирал Бранимир Орманов. Чеховото драматургично правило повелява: ако в първо действие на сцената има мустаци и пистолет, то във второ действие мустаците трябва да се залепят за пистолета. Така става и в моя номер. Впоследствие двамата адмирали даряват Пишоновия пистолет и мустаци на варненския военноморски музей. За съжаление, през януари 1999 г. тези експонати са откраднати от циганин, крадец-виртуоз. След две години циганинът е постиган от възмездие - при опит да открадне захранващия 220 КВ кабел за Лунното осветление той напълно се овъглява. Впоследствие вампирясва. На Еньовден регулярно се появява в района на Траката и военноморска база Тихина, инкарниран като пистолет с мустаци.

Накрая ще ви съобщя нещо, което дори и децата не знаят: Бабополихронната Еньовденска супа е дваж по-ценна от Големия андронен колайдер, в който дирят бозона на Хигс. Апропо, имам два 43 градусови Хигс бозона - пазя ги в хладилника си за скъпи гости. Телевизор нямам.
08 Юли 2015 00:02
Майсторе , Георги Марков беше написал "Портетът на моя двойник", нали? Колебая се между "Играчатат на рулетка" и "Асансьорът"....Благодаря за писаницата
08 Юли 2015 00:28
Едва ли е останал читател на 'писаниците' смятащ Бжежински за по-умен от ДИ.
ве, има тук едни, дето се пънат като гладни на... едно място. но повечето никога не сме си и помисляли да ги сравняваме.
бате джимо е пич и класа. а онзи е станал което е, защото е бил необходим на когото трябва. подобно на един негов сънародник във ватикана.
08 Юли 2015 01:40
Играе се най-просташкият покер: Ези тура; ези - аз печеля, тура - ти губиш. Богатите винаги печелят, народът винаги губи.


Надпис над входа на най-авторитетната покер зала....Парламент Бг!
08 Юли 2015 01:47
звън
08 Юли 2015 02:05
Звън®
08 Юли 2015 02:08
Е да бе ама аз ако трябваше да ставам хомосексуален , не искам да ставам педерунгел а по скоро лезбиец , щото при толкова хубави мъже окото ми все на женско се спира.............а да, и от всички видове покер най ми харесва STRIP POKER
08 Юли 2015 02:46
запитах защо няма десни поети? Благодаря за отговорите, които получих.
Езра Паунд. Велик поет и заклет фашист. Езра Паунд е бил за Мусолини това, което Л. Левчев беше за Тодор и Людмила Живкови.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД