:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Лещи със звездички или рамки за 700 лв. - въпрос на стил и портфейл

Прегледът при лекар е задължителен, преди да изберете очилата
Снимка: Александър Михайлов
В последните години контактните лещи се превърнаха от коректор на зрението в моден аксесоар. Същото важи и за очилата. Мнозина са онези, които слагат стъкла с рамки само защото им придават интелектуален или по-сериозен вид. Тийнейджърите пък са полудели по шантавите лещи - с човечета, звездички и т. н.

-------

Независимо дали ще предпочетете контактни лещи, или просто ще подновите старите очила, задължително е първо да се консултирате с лекар. Ако решите да преминете от очила към контактни лещи, консултацията също е наложителна, защото диоптрите на очилата не съвпадат с тези на лещите. Обикновено диоптрите на лещите са с един по-ниски, тъй като приспособлението ляга директно върху окото, обясняват офталмолози. И напомнят, че изборът на лещи или очила на своя глава може да създаде сериозни здравословни проблеми.

Обикновено личният лекар издава направление за офталмолог. Срещу заплащане обаче прегледът може да се направи от частен специалист или в оптика, където предлагат безплатни или платени консултации. В този случай талон не е необходим, а



цената на прегледа варира между 10 и 30 лв.



в зависимост от града, специалиста и способа на изследване.

Повечето сериозни оптики наемат специалист, който извършва прегледи два или три пъти седмично. Бърз преглед струва между 5 и 10 лв., но в някои магазини за очила е безплатен.

Тези, които искат да заменят досадните очила с лещи с диоптър, могат да се спрат на модели с високо съдържание на вода.

Цветните лещи могат да заместват очилата и същевременно да променят визията. Независимо от това дали купувате цветни лещи с диоптър, или търсите само козметичен ефект, цената е еднаква. Най-новото поколение лещи са много удобни и почти не се усещат, твърдят специалисти. В повечето оптики клиентите могат да пробват различни цветове и модели, докато решат какво им отива най-много. На някои места обаче пробите са забранени, затова клиентите трябва да имат повече късмет, за да улучат цвета, който им пасва най-добре.



Най-често срещаните багри са сини, зелени, сиви,



светещи на тъмно и т. н.

В големите оптики се предлагат по няколко разновидности от всеки цвят. В очите ви могат да блестят и звездички, цветчета, спирали, човечета и още куп други фигурки. На повечето места може да се избира от специален каталог. Ако модела, на който сте се спрели, го няма в каталога, може да се направи специална поръчка.

Цените на всички лещи варират от 36 лв. за чифт български до 100 лв. за една леща, произведена от реномирана компания. Най-масово се продават американските модели на Baush & Lomb, които са по 70-80 лв. комплекта.

Тези, които твърдо са решили да си купят цветни лещи обаче, трябва да знаят, че те се нуждаят от сериозна поддръжка. Обикновено лещите се ползват в продължение на година или 6 месеца. През деня те се носят максимум 12 часа, а вечер се свалят и почистват със специални разтвори, които се купуват от аптеките.



Цената на почистващите разтвори е от 2 за български



до 12 лв. за вносните. По-скъпите разтвори са по-изгодни, защото се продават в комплект със специални ванички за съхранение на лещите, уверяват специалистите. Задължително е ръцете да се измиват със сапун, преди лещите да се пипат. Съхраняват се в чисти контейнери, които се дезинфекцират поне веднъж седмично.

Ако не искате да носите лещи непрекъснато, а ви трябват само за някакъв повод, има лещи за еднократна употреба. Те са със съдържание на вода 70%, а цената им е около 10 лв. Слагат се сутрин, а вечер се изхвърлят.

Ако не ви се занимава непрекъснато да слагате и сваляте лещите, можете да изберете модели, които се носят един месец, без да се махат. Те не вредят на очите, защото са изработени от силикон и хидрогел. В повечето специализирани оптики са по 70-80 лв. Цената обаче си заслужава, защото ще ви избавят от досадното почистване.

В момента в оптиките се предлагат и т. нар. "прогресивни" лещи. Те са произведени за хора, които страдат едновременно и от късогледство, и от далекогледство. Подходящи са най-вече за възрастни, а цената им е между 75 и 100 лв.



Много хора с проблеми с очите не сменят очилата с години



А това е вредно, тъй като дефектът на зрението се променя с времето, твърдят специалисти. След консултация с офталмолог трябва да се помисли за смяна. Промяната се налага и от модните тенденции в рамките и в стъклата.

Стъклата за очила се продават на най-разнообразни цени в зависимост от диоптъра и вида. Най-добре е да се купуват очила, които освен че лекуват, изпълняват и други функции - предпазват от вредното влияние на компютъра или от слънце. Комбинираните модели се изработват по индивидуална поръчка на клиента, а цената им е между 80 и 200 лв. Обикновените стъкла струват между 15 и 35 лв. Лекарите съветват да се избягва пазаруването на очила с диоптър от сергии, защото това може да навлече сериозни болести. Цената на ментетата е от 3 до 7 лв.

Тези, които нямат намерение да заменят очилата с контактни лещи, но държат да са в крак с модата, могат да постигнат желания ефект с различни рамки. Моделите на световните дизайнери ще задоволят вкусовете и на най-претенциозните. Рамките на "Max Mara", "Armani" и "Christian Dior" се продават само в реномираните оптики.



Цената на марковите рамки е от 100 до 600 лв.



Цената на "Ray Ban" например започва от 150 и стига до 700 лв. за супермоделите. Специалистите обаче предупреждават много да се внимава с такива скъпи покупки, тъй като може да се окаже, че луди пари са дадени за менте. По сергии на пазара се срещат "маркови" изделия по 60-70 лв., което е доказателство, че са фалшификат.

Непретенциозните могат да изберат и обикновени рамки. В оптиките те се предлагат от 10 до 36 лв. По магазините има голямо разнообразие от цветове и модели. Най-големият хит в цяла Европа са силиконовите рамки. У нас цената им е между 50 и 80 лв. Преимуществото на силиконовите рамки е, че са суперлеки и удобни. Освен това почти не се забелязват. Те са нечупливи, могат да се огъват и не се деформират, така че инвестицията си заслужава.



АКСЕСОАРИ В специализираните оптики наред с очилата и лещите могат да се закупят и различни аксесоари, необходими за тяхната поддръжка. Калъфите за очила са от плат, кожа или от пластмаса. Платнените се продават от 1,50 до 3 лв., а пластмасовите стигат и до 8-9 лв. Добре е, за да не падат очилата при носене, да се купи и специална верижка. Цената им е от левче до пет в зависимост от мястото, откъдето се купуват. Когато стъклата се замърсят, в оптиките ще ви ги почистят със специален разтвор срещу 2 лв.
 
В момента най-търсени са комбинираните очила, които освен че лекуват очите, предпазват от вредното влияние на компютъра и слънчевата светлина.
 
От американските лещи на Baush & Lomb има най-разнообразни модели.
 
Специалистите съветват очилата да се купуват само от специализираните магазини, защото ментетата могат сериозно да увредят очите.
3294
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД