:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 237
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КАРИЕРА

Ива Дойчинова превзела ефира с плътен тембър

Водещата на "Искам работа" е ползвала отпуск по майчинство само 6 месеца при раждането на двете си деца
Търсенето и намирането на работа в днешно време не е никак лесно. Затова определено може да се каже, че новата продукция на НТВ "Искам работа" е един от най-приятните и забавни начини човек да попадне на потенциалния си шеф. Вместо да пускат и четат обяви, да прозвъняват стотици телефони и да чакат обаждания на секретарки, участниците в предаването се представят пред бъдещия си началник публично пред камерите. А в центъра на това шоу в ролята на посредник се изявява журналистката Ива Дойчинова.

Обичам работа, която дава резултат. Харесва ми да съм част от едно шоу, което освен че е забавно, е и смислено, обяснява новото си занимание водещата. Ива Дойчинова е



познато име на верните слушатели на радио "ФМ+",



защото е част от екипа още от първия му ден в ефира. Там Ива отива след личната покана на основателите му Петър Пунчев, Косьо Тилев и Кирил Калев, които среща като стажантка в "Хоризонт". Благодарение на тях тя става участник в поставянето на края на монопола на БНР в родния ефир.

В националното радио Ива попада съвсем случайно през 1992 г. При това с голяма доза късмет. По това време тя е четвъртокурсничка по българска филология в СУ, но учи втора специалност журналистика и е задължена да изкара стаж. Тогава в "Хоризонт" имало недостиг на мъжки гласове и почти нямало нови дамски попълнения. Харесали Ива обаче заради плътния й тембър. Там се занимавах с всичко, спомня си днес опитната водеща. Правела анкети за Лили Маринкова, вдигала телефоните в нощния блок, включвала се в "Спорт и музика", помагала и в сутрешния блок. В крайна сметка обаче решила да заложи на новото радио.

В началото основно правило в "ФМ+" беше да се прави обратното на това, което беше практика в "Хоризонт", обяснява успеха на частната медия Ива. Тя смята, че именно нейното радио е наложило в родния ефир културата на живото говорене, непринуденото човешко общуване,



присъствието на обикновения слушател като герой,



а не на политиците. Целта била радиото да звучи свежо. В крайна сметка се оказва, че схемата е проработила, защото в момента "ФМ+" е една от най-слушаните радиостанции в страната. Принос за това естествено има и самата Ива, която води свое предаване всеки делничен ден от 15 до 18 ч. Аз съм нещо като добър домакин в приятно кафене, където хората могат да си говорят спокойно, обяснява водещата. Опитът й я научил, че слушателите са доста странна порода хора и е доста трудно вниманието им да бъде привлечено. Трябва доста дълбоко да бръкнеш в нечие сърце, за да накараш хората да наберат телефона на радиото, обяснява Ива. Тя самата едва ли би се обаждала по радиото, ако е обикновен слушател, но пък в същото време признава, че има случаи, когато само едно слушателско включване по телефона може да я извади от моментите на криза. На всеки се случва да има моменти на спадове, да зацикля и да му омръзва това, което прави, обяснява водещата. Тя обаче е доволна от работата си в "ФМ+", защото след 6 години пред микрофона я назначават за програмен мениджър на радиото, а днес вече е и шеф на криейтив екипа, който работи за клиентите на медията.

Разнообразие в кариерата й внасят и изявите й на екрана. "Искам работа" не е първото тв шоу, което Ива води. През 1993 г. тя става лице на предаването за млади музикални таланти на БНТ "Хит минус едно". Журналистката е



несменяема водеща на продукцията до 1996 г.,



когато се оттегля, за да роди първата си дъщеричка. Но и очакването да стане майка не може веднага да я накара да се откаже от работата си - тя води предаването дори когато вече е в напреднала бременност.

Всъщност Ива е от жените, за които човек трудно би казал, че са раждали. С дънки, яке и спортна шапка тя изглежда като повече като тийнейджърка, отколкото като майка на две деца. Преди две седмици радиоводещата навърши 35, но годините определено не й личат. Нейното обяснение за добрия й външен вид е следното:"Специална рецепта за това няма, аз просто черпя положителна енергия от всичко и не преставам да се забавлявам."

Оптимистичният й поглед към света се проявява и когато научава, че вече не е част от екипа на "Хит минус едно". За известен период от време предаването е свалено, а после Ива научава за подновеното му излъчване и новата водеща от вестниците. Това обаче в никакъв случай не ме засегна, признава журналистката. Тя е наясно с правилата в бранша и за това, че всяко предаване в определени моменти се нуждае от промяна и освежаване. След "Хит минус едно" Ива се изявява като дублираща водеща и в играта "Нота бене" на Канал 1. После пък работи за архитектурното предаване на телевизия "Ден" "Хубавите къщи". Това беше продукция с малък бюджет, медията не е сред най-гледаните, но затова пък от него научих нови неща и се запознах с много интересни хора. Човек може да извлече полза от всяка ситуация, смята Ива.



Затова приема изявите си в "Искам работа"



като много сериозен ангажимент, защото там се разиграват ситуации с реални човешки съдби. Единственият недостатък е липсата на свободно време, което да прекарва с двете си дъщери.

Аз определено не съм от типа майка, която ще пренебрегне изцяло инетресите си и ще се отдаде само на дома и семейството, обяснява Ива. След раждането и на двете си деца тя отсъства от работа само по 3 месеца. За щастие има на разположение две баби, които много й помагат. По-голямата й дъщеря Ида е първокласничка, а по-малката Мина е на 2 години. Каката учи в кварталното училище в "Банишора", където живее семейството на Ива. Аз съм против частните училища и искам и двете ми деца да минат през държавни, за да се научат на реално съревнование, както е в живота, обяснява радиоводещата. Неин основен принцип във възпитанието на децата й е да ги оставя сами да определят предпочитанията си. Не искам да ги ощетявам, като им налагам с какво да се занимават, те трябва сами да изживеят живота си, обяснява журналистката. Според нея



малките са като храстчета, с протегнати към света сетива,



с които попиват всичко интересно и ново за тях от него. Любимото занимание на Ида и Мина било Ива да им чете приказки, да ги води не театър или на разходка в парка. Аз определено не съм амбициозна майка, но не съм сигурна, че това е правилно, признава Ива. Тя взела пример от баща си, който винаги поощрявал странностиге й. Майка й пък била изцяло посветена на семейството и заради това се отказала да прави кариера. Сега обаче се отдала на таланта си и се занимавала с керамика, дори вече имала своя самостоятелна изложба.

Семейството на Ива Дойчинова живее във фамилна къща в "Банишора", която в момента съпругът й Димитър обновява. Той е художник и се занимава с дизайн. Ива го срещнала като студентка на един 8-ми декември на Боровец и оттогава двамата са неразделни.

Ива също има талант да рисува, но дарбата й не е школувана. Надявам се някой ден да ми остане време да развия този талант, защото това е дар, който с времето се развива, казва журналистката. Друг неин талант е писането, макар че напоследък повече чете. Обичам да преоткривам класически литературни произведения, обяснява Ива. Сред любимите й занимания е и общуването с приятели. Малко групичка от най-близките й е събрана в т.нар. "джин клуб", с чиито членове Ива се събира всеки четвъртък или петък и заедно изпиват по джин независимо от времето навън. Обичам да ходя по купони и да се забавлявам, обяснява Ива. Голяма част от приятелите й са от "ФМ+".

Държа много на семейството си, затова близките ми са хората, които обикновено щадя най-много, признава водещата. С всички останали тя предпочита да общува направо, без заобикалки. Човек трябва да е прям, всяка заблуда е ненужна игра, смята Ива Дойчинова.
8021
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД