:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съвети

Най-добрата профилактика срещу мухъл е честото проветряване

Ако все пак се появи, трябва да се изстърже до сухо, след това се третира със специален препарат, прави се изолация и едва накрая се слага тапет или латекс
Снимки: Архив
Не изпадайте в паника, ако забележите черни петна по стените. Това не е безобидно, но място за притеснения няма. В повечето случаи става дума за мухъл, който може да се отстрани, макар и не така лесно, както обещават повечето специални материали.

По принцип в такива случаи най-напред трябва да се потърси причината за появата на плесента. Най-често това са останали незапушени фуги при строежа, през които лесно прониква влага отвън. Ако не сте ги забелязали навреме и сте сложили отгоре тапети или латекс, то появата на мухъл е почти гарантирана.

В по-старите жилища се случва такива фуги да зейнат внезапно. Причините са основно две. От една страна, може би става дума за свличане на сградата или "цепене" по панелните шевове.

От друга, може да се касае отново за немарлива работа на строителите, които са решили да запушват фуги с каквото им попадне. Например - празни торби от цимент. Има и такива случаи.



Най-добре е причината да бъде открита



от специалист, тъй като е възможно да става дума и за нещо съвсем друго.

При видими фуги обаче може и сами да процедирате. Единият вариант е да запълните дупката със силикон. Това става много лесно и най-важното не цапа. Вторият е малко по-сложен и пипкав. Забъркват се маджун за прозорци и лепило С200, след което със сместа се запушва дупката. Така е доста по-здраво и на практика мърдане няма.

Въпросът при всички случаи опира до запълване на фугите като първа и най-важна крачка. След това се пристъпва към премахване на плесента. Най-добрият препарат за тази цел, който може да намерите у нас, е чешкият "Саво". Той е насочен конкретно против мухъл и плесен и се



използва за моментален резултат



срещу микроскопични влакнести гъбички, водорасли, лишеи. Освен това има високо бактериологично въздействие. Премахва плесен както по стени, така и около вани, умивалници, кухненски пространства, около прозорци, врати и др.

Ако решите да действате с него, имайте предвид, че засегнатите места се напръскват от разстояние 10-15 см, след което се оставят 10-15 минути да съхнат. Преди това обаче плесента се отстранява с някаква кърпа. По този начин ликвидирате директно огнището, откъдето тръгва разпространението на вредните микроорганизми.

Препаратът има и избелващи свойства, така че да не ви притеснява мирисът на белина. За сметка на това



потъмнелите места ще блеснат като нови



При силно развитие на плесента обаче процедурата се повтаря няколко пъти.

Неприятното на чешкия препарат е, че дразни лигавиците и кожата. Най-добре е да се прилага със защитни ръкавици, марлена маска на устата и очила. Освен това пушенето по време на работа с него е забранено. Нужно е също така задължително проветряване на помещението, след като процедурата приключи. И въобще най-добрата профилактика срещу появата на мухъл е честото проветряване.

Има, разбира се, и други препарати, които може да използвате. "Бохемит" например предотвратява чудесно появата на мухъл и плесен независимо за каква повърхност става дума. Особено удачен е за дърво.



Има и течен водоразтворим концентрат,



който е специално за защита на дърво и зидария от гъбички, плесен и насекоми. Друг препарат премахва конкретно мъх.

След като отстраните плесента по стените, се налага да обработите мястото. Това зависи най-вече от личния избор на материал. Ако решите да действате само с боя, то имайте предвид, че на пазара у нас се предлагат два вида - антибактериална и противоплесенна, които са горе-долу с еднаква стойност и еднакви качества. Добре е обаче да ги положите под латекса, за да сте сигурни в резултата.

По-качествено става, ако изолирате стената. Така ще си осигурите и поне 2-3 градуса отгоре. Но



полагането на изолационен материал не е така лесно,



както изглежда на пръв поглед. Идеалният вариант е с коркови плоскости или корк на ролки. В този случай, особено ако подберете плочки, може дори да оставите стената така. Коркът дава топлина както в буквалния, така и в естетическия смисъл на думата, но е много скъп материал.

Другият вариант, който е доста по-евтин, е с пресован стиропор, който се продава под формата на тапет. Има го в различни дебелини - 3, 4 и 5 мм, както и във вариант каширан и некаширан. Поставя се на принципа на тапетите, но се лепи със специално лепило. Проблемът му е, че трябва да се натиска здраво към стената, докато прилепне. Освен това лепилото засъхва в рамките на 20 минути, което



налага бързо действие



и предварително разкрояване на материала. След поставянето трябва да престои от 24 до 48 часа.

После може да го боядисате с латекс или да налепите тапети. Ако заложите на втория вариант, то изберете каширан стиропор, тъй като едната му повърхност е гладка и залепването става по-лесно. Но е по-скъп като материал.

Допреди година в специализираните магазини се предлагаше и специален тип текстилен тапет, който обещаваше идеална изолация. Със сигурност полагането му е доста по-лесно от това на стиропора. Но явно вносът му е замрял, тъй като трудно се открива. Между другото, ако мухъл имате и по стените, продават готови стенни плочи от стиропор - чешко производство.



Друг вид изолация може да направите



с помощта на термоизолиращо фолио, което се предлага в различна дебелина. То върши работа, поставено зад радиатор или тръби на парно, тъй като увеличава излъчването на топлината.

Има и още един вариант за третиране на стените при поява на мухъл. Но той е само за хора, които са на "ти" с домашното майсторене. Първата стъпка е да се изстърже плесента с шпакла до сухо. След това мястото се полива с водно стъкло. Част от течността се заделя и се забърква със сив цимент. С тази смес се прави шпакловка. Едва след това се слага изолатор, а после - тапет или латекс.

Когато правите ремонт обаче, имайте предвид едно - тапетът е определено по-добрият материал. Латексът



има свойството да кондензира влага



Той е и крайно неподходящ избор за таван на баня. В този случай се използва варов латекс, за да може стената да "диша".

Плесен е възможно да се появи и в жилища, където отоплението е на газ. Газта също кондензира влага. Затова не е зле, поне веднъж дневно, стаите да се проветряват.



КАРЕ ------------------------

Понякога и дребните петънца създават големи главоболия. Ако по време на ремонта сте капнали блажна боя по текстилни материи, но не сте забелязали веднага, то трябва да процедирате по следния начин. Най-напред засъхналото петно се размеква с терпентиново масло, след което се чисти с бензин. Другият вариант е да смесите амоняк с терпентиново масло в съотношение 2:1 и едва тогава да третирате петното. След като боята омекне, мястото се изпира със сапунен спирт и малко глицерин. Но това е доста по-сложно. Третият вариант е внимателно да изтъркате боята с парче мек плат, напоено в газ. Но го подменяйте поне няколко пъти, докато стане съвсем чисто. Това означава, че сте премахнали цялата боя в дълбочина.

Не по-малко неприятни са и петната от ръжда. Вероятно на мнозина се е случвало да поставят железен съд върху текстил у дома като украса. След време обаче мястото, където е стоял предметът, може да се окаже с неприятни ръждиви следи. Най-лесният вариант за премахването им е да намокрите засегнатата част с лимонов сок и да подържите тъканта над пара. За старите петна използвайте кипящ лимонов сок.

Другият вариант е да изтриете петната с гореща смес от оксалова и оцетна киселина. Ако платът е цветен, то използвайте лимонтузу вместо лимонов сок. А при коприна третирайте със силен оцет, след което поръсете пепел. Но не от цигара, а от пура, тъй като действа по-силно. На финала изперете със сапунен спирт. Най-лесно се чистят петна от ръжда по бял плат. Трябва само да поставите върху тях кръгчета лимон, завити в марля, а после да притиснете с топла ютия.
 
Дървото и коркът са идеалният и най-красив вариант за изолация. Но и най-скъпият.
 
За някои ремонтни работи са нужни и защитни средства.
42056
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД