:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Фамилия

Борислав Великов от НДСВ дарява заплатата си на бедни

Депутатът е полиглот, женен е за чехкиня и има зет германец
Снимки: Личен архив
Колкото и да не е за вярване, в парламента има един депутат, който не получава и стотинка заплата, защото цялата я дарява. Този човек не е много популярен в национален мащаб, въпреки че едва ли има човек, който да не го знае в Монтана, защото не обича да шуми около себе си и целта му не е да си прави реклама. Това е избраникът от НДСВ Борислав Великов. През цялата 2003 г. заплатата му се е превеждала директно в регионалната дирекция по социално подпомагане в избирателния му регион. Там пък специална комисия я е разпределяла на бедни хора в областта, които по някакви причини не могат да получават помощи.



Полагащите му се 14 503,04 лв. за работата



като народен представител са раздадени на 197 нуждаещи се.

Човекът, който така се е вживял с проблемите на своите избиратели, е доцент по хидрохимия и преподавател в МГУ "Св. Иван Рилски" в София. Интересното е, че той не е монтанчанин. Родът му е от Оряхово и Борислав Великов е горд наследник на касиера на Тетевенския революционен комитет и близък съратник на Левски Петко Милев - Страшника. Предоставянето на заплатата е всъщност само една част от благотворителната дейност на Борислав Великов.

След смъртта на Йордан Радичков депутатът оглави инициативен комитет за изграждане на паметник на твореца в Монтана. "Най-естествено е паметникът да бъде в Монтана, тъй като това е неговият край, а градът е център на българския Северозапад. Приживе Радичков многократно е изразявал топлото си отношение към Северозапада и родното си село Калиманица", обяснява Великов. Той казва, че ще подкрепи и идеята за обособяване на къща-музей на Радичков в Берковица, както и изграждане на малък паметник или бюст на писателя пред нея.



Той подпомага детски градини, училища, социални домове



в областта, от която беше избран в Народното събрание. Учредява награди за даровити деца, подпомага местни фолклорни състави. С негова помощ през миналия август беше възстановен ломският футболен клуб "Мария-Луиза". Депутатът стана нетов председател, а проф. Александър Чирков - почетен председател. Списъкът на свършените от него добрини е прекалено голям и може би не е нужен да се изрежда, защото избирателите му ги знаят.

Великов веднага прави уговорката, че сигурно и други колеги биха последвали примера му, но не всеки може да си го позволи. А той може, защото има търговско-консултантска фирма - "Аквахим", която се занимава с химически продукти. В нея работят около 45 души. "Освен това нямам сериозни разходи, семейството не си позволява някакви излишества", обяснява депутатът. И добавя, че вече се грижи само за едно дете и това също е облекчение. Всъщност Великов е баща на три дъщери - Людмила на 25 г., Кристина на 21 г. и Боряна на 15 г. Най-голямата е следвала германистика и икономика в Германия и там срещнала голямата си любов Арнд, който вече е зет на народния избраник. Средната също е задомена. Тя обаче е женена за българин и е дарила Великов с първото внуче Александър. Така че парламентаристът сега се грижи само за 15-годишната Боряна.

Всъщност в неговото семейство



бракът с чужденец май е традиция



Самият той е намерил жената на живота си зад граница. След завършването на Химическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Великов отишъл да кара аспирантура в Карловския университет в Прага. Там в мензата срещнал чехкинята Яна. Както обяснява депутатът, тогава, а и сега, българските младежи се ползвали с много добър авторитет в Чехия и той имал "някои приятелства". С бъдещата му съпруга се срещали епизодично в столовата, цяла година я ухажвал и накрая успял да я спечели. Признава си, че не му било много лесно да я склони да дойде в България, защото все пак в Чехия оставало цялото й семейство. Но той бил категоричен, че ще се прибира в родината и Яна тръгнала с него. Дошли си у нас през ноември 1976 г., а в началото на декември вдигнали сватба.

Съпругата на Великов е учителка по биология и е успяла така добре да научи родния език на мъжа си, че да преподава. Депутатът и сега се смее, като си спомня, че първата книга, която дал на Яна да прочете на български, била "Тютюн", защото това хич не е лесно произведение за запознаване с родния ни език. Но казва, че е имало ефект. Той обяснява, че големият напредък на жена му си личи по това, че решава без грешка наши кръстословици. Депутатът признава, че на него самия му е доста трудно да попълва кръстословици на чуждите езици, които знае.



Той всъщност е полиглот



Знае чешки, английски, френски, немски и руски. И свободно ги използва при командировките си в чужбина. Великов е член на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и често пътува до Страсбург, член е на комисията по околна среда, земеделие и местни и регионални въпроси на ПАСЕ.

Депутатът малко недоволства, че децата не са научили достатъчно добре езика на майка им, ама какво да се прави. И професията му засега не е наследена. Голямата дъщеря е завършила икономика, средната - финанси. Така че надеждите са съсредоточени върху малката Боряна, която засега харесвала химията.

Всъщност в депутатските листи Великов е попаднал покрай познанството си с Герджиков. Двамата са много близки приятели, заедно са от 1-ви клас и са живели само на няколко метра един от друг. "Играехме си като малки в черковния двор, организирахме олимпиади, състезания по лека атлетика, тенис на маса, баскет, футбол", разказва депутатът и обяснява, че тази година двамата ще честват 50 г. юбилей на тяхното приятелство.

"Не гледам на себе си като на политик-еднодневка, а като на сериозен мъж и политик, който вече е набрал опит за тези 2,5 г. и може да бъде още по-полезен в бъдеще", казва Великов.

Когато не е в парламента, Великов ходи в избирателния си район или пък преподава в МГУ, естествено без хонорар.

Остане ли му свободно време, играе тенис, плува или пък кара ски, ако е зима.
 
Депутатът със съпругата си Яна, голямата дъщеря Людмила (седналата вдясно), зетя Арнд и "изтърсака" Боряна, както той нарича най-малкото дете в семейството.
 
Избраникът на сватбата на средната дъщеря Кристина и мъжа на сърцето й Йордан. Двамата дариха Великов с първия внук - Александър.
 
Сестрата на премиера Мария-Луиза е патрон на възстановения със съдействието на Великов ломски футболен клуб. Отборът носи нейното име. Проф. Александър Чирков пък е негов почетен председател.
8
3781
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
13 Февруари 2004 23:03
Да вярваме ли на очите си ? Най -накрая някой журналист да прозре, че в политиката има и читави хора и да ни ги покаже.
14 Февруари 2004 01:25
ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ И ДА... ИЛЯДИ....
ГОСПОД ДА ГО ДАРИ С МНОГО ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ,
ЛОШО ДА ГО НЕ СРЕЩА!
АЗ ПЪК МИСЛЕХ ЧЕ ИМА САМО ДУПЕТАТИ В ПАРЛА-
МЕНТА
14 Февруари 2004 06:33
Свалям шапка
16 Февруари 2004 10:47
Познавам Боби (нека ме извини, че го наричам така) от годините, когато бяхме ученици и студенти и живеехме в една махала (около пожарната в центъра). Бяхме една компания: Оги (Герджиков), Боби, Веско (Шанов), Лико (Ели Майер) и донякъде моя милост. Те бяха много спортни момчета и наистина си правеха олимпиади и турнири. Празнувахме заведно рождените си дни и това май бяха единствените случаи, когато съм ги виждал да пият. Дискутирали сме и сме спорили до след полунощ по теми, които няма да съобщавам тук, защото просто няма да ми повярвате. Вбесени спящи от долните етажи са ни крещяли да млъкнем най-сетне и да си лягаме. Викахме се един друг, свиркайки популярния мотив от "Кангасейро". Пак там (на ул. "Бенковски" в участъка между "Екз. Йосиф" и "Симеон" живееше Иван Сунгарски (също доста популярен съвсем доскоро), а на отсрещния ъгъл (в блока на Никола Анастасов) пък беше Симо Лазаров (е, той бе по-встрани тази компания) - трябва ли да го представям.
Всички до един бяха много свестни и амбициозни момчета, но предполагам дори Оги (той имаше най-разностранни таланти) не си е представял, че един ден ще седне там, където седи сега.
Единственото невярно в материала е, че Боби и Оги са живеели "на метри" един от друг (разделяха ги три преки - Боби живееше на "Раковски" след "Кирил и Методи", не че това има голямо значение.
А че Боби помага на бедните изобщо не ме изненадва - той го има в себе си, добре е, че може и да си го позволи. Желая му да бъде здрав и да продължава все в същия дух.
16 Февруари 2004 14:20
Какъв пример, а ? И колко последователи...
16 Февруари 2004 17:24
Ха ха ха защо ли са го пуснали този материал 2004 година?
Май го готвят за нещо този световно неизвестен Боби!
Иначе няма лошо да е жив издрав макар че и Бат Бойко си дарява заплатата и познайте от кво живее.....
17 Февруари 2004 16:10
боецо, не вярвам Боби да го готвят за нещо специално, защото както сам отбелязваш, той избягва да се навира. Колкото до това от какво се храни, само ще отбележа, че според друга публикация, в друг вестник, и преди няколко месеца, Боби Великов е рекордьор в парламента за най-голям дивидент от фирма (същата му лична фирма "Аквахнм", за която става дума в материала) - споменатата (декларирана от него, т.е. таква върху която е платил данък) сума е над 400 хиляди лева за (предполагам) 2002 година.
Така че изглежда печели законно и не му е никакъв проблем да не взема депутатска заплата. Нещо лошо да виждаш в това...?
И хич не мисли, че съм му адвокат - цялата компания видях за последен път през 1996-а, когато той навърши 50. След това само съм говорил с Герджиков веднъж в Университета.
25 Февруари 2004 17:19
Възхищавам се на такива хора! Дано наистина да не се цели нещо с подобна статия, въпреки че и скромността понякога не помага, а пречи...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД