:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 251
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Америка!

Пиша това в щата Vermont, на брега на езерото Champlain - едно от местата, където англичани и мохикани са воювали срещу французи и ирокези още преди да е имало американци. Сега е пълно с такива, има и съвсем пресни, до оня ден обитатели на нашия регион.

В балканския квартал на столицата Burlington босненците се хвалят с новата си певческа група, а целият град е залят с транспаранти за идващия гръцки фестивал с мото "Be Greek for a day!" Балканският привкус, слава богу, остава само на ниво културна екзотика (няма я мърлявщината), но затова пък - до такава степен, че гордостта на целия щат, единствената музикална формация с национално (или както биха казали тук - федерално) значение се казва The Black Sea Quartet.

Инак си е малък американски град - дървени къщи с националното знаме над входната врата, но е донякъде джазиран от присъствието на голям университет и от новата балканска жилка.

От 3-4 години не бях стъпвал в Америка, но я заварвам както винаги - вдъхновяваща. Малко прекаляват с параноята на тема "сигурност" (минаването през летищата е кошмар), но все пак са във война хората. Твърде са прекалили с гоненията на пушачи (Не ходете, приятели, в Америка зимно време! Единственият шанс да дръпнеш цигара е на открито...)

Това, че в Америка всичко е



по-голямо, по-живо, по-съвременно, по-вкусно и по-евтино,



не е обаче онова, което е вдъхновяващото. Донякъде вдъхновяващо става, когато си дадеш сметка за основата на всичко това. Като си кажеш, "Я, каква хубава страна са си спретнали!", се сещаш, че това е така, защото стотици милиони хора, живеещи в малки градчета, работят отвъд всякаква разумна мяра и заспивайки всяка вечер към девет, се чудят как едновременно да си платят здравните осигуровки и да изучат децата.

Малко по-вдъхновяващо е, че не се оплакват или хленчат. Това изобщо го няма в националната култура. Могат да се гневят, негодуват и ръмжат, но хленчът като форма на общуване със света не им е известен. И не е само защото няма кому да хленчат - кой е над американците, та да му се оплакват на него? Просто не са хленчльовци.

Вдъхновяващо е, че просто се оправят. Когато има проблем, събират се и го решават, заедно. Организират се по всеки повод и бутат общото дело напред. Това може да е поддръжката на зеленината по улицата, с което се занимава съответната Асоциация на живеещите по тази улица. Може да е нещо много по-голямо - и тогава правят референдум, самооблагат се със специален данък за две-три години, за да има пари да се оправи нещото.

И



идеята е да участват всички



Да няма сблъсък, мерене на мускули, дележи, победили и загубили. Който докъдето иска и може.

А най-вдъхновяващото на американците е, колко са благодарни. Бях на конференция, организирана от Института за устойчиви общности - голяма организация със световна дейност. Още на откриването основателката съобщи буквално следното: "Имах късмета да съм в България преди първите демократични избори. Там разбрах, че движението, което бе основният мотор за свалянето на комунизма, се казва "Екогласност" и си поставя екологични цели чрез засилване на демокрацията. Благодарна съм на българите, че ми отвориха очите за тази възможност."

Тогава дамата е била губернатор на щата. Връща се от София и прави споменатия институт. Благодари на българите и до днес.

Макар да бях просто прашинка в публиката, която слушаше това, и макар в лятото на 1990-а да бях вече спрял да си общувам с "Екогласност" и да бях минал към директни форми на действие, и аз се почувствах лично зачетен и лично горд. Коскоджамити губернатор благодари на нас! И то за нещо, което в БГ отдавна е забравено, или ако се помни, се таксува като наивитет на началната фаза на демокрацията.

Впрочем това е и една от разликите между нас и американците. Те виждат границите между нещата, отсяват полезното от вредното и поемат полезното. И помнят. И благодарят.

Кога за последен път ти, читателю любезний, си благодарил на американците за нещо?

Утре потеглям към Boston.

Америка!
629
1174
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
629
 Видими 
22 Юли 2004 08:39
Абе направо си е Алеко Константинов!
Имам едно предложение: що като му харесва толкова там, да не остане?
22 Юли 2004 08:47
Благодаря, Америка! Благодаря, че инвестира 2х75 млрд. долара в Ирак!
Благодаря, че спаси Руанда от геноцида! Ох, толкова много има да се благодари на Америка!
22 Юли 2004 08:49
Kat Russia niama vtora
tai prekrasna na sveta!
22 Юли 2004 08:50
Брава, Женя, смазващ матрял си изчукал! Опитът ти от стенвестниците и "мълниите" е видимо жив. Дерзай и пиши, пиши, човече, във виртуално-хартиения стенвестник.


пп - спомням си бученето срещу Явор Дачков и гневните възгласи: върнете ни Миндя. Ей ви го.
22 Юли 2004 08:50
Нека да благодарим на Америка за това че има такива като Дайнов!
22 Юли 2004 08:51
Егати лигавото лайно. Да му се приповръща и на най-истинския американофил. Дайнов, Чичо Фичо такива ги пише в пъти по-добре от теб, и в пъти по-плодовит е. И има зелена карта, а ти бе? Be a samurai at least for a day, направи си сепуку...
22 Юли 2004 08:54
Swans, ти си 10х1000 пъти прав с ремарката си за бученето против Дачков... Без никога да съм харесвал текущото рядко л...., и да съм го "искал обратно", и аз бучах против Дачков. Сега истински ми липсва.
22 Юли 2004 08:59
И н с т и т у т а з а у с т о й ч и в и о б щ н о с т и - г о л я м а о р г а н и з а ц и я с ъ с с в е т о в н а д е й н о с т


Ha Ha haaaaaaaaaaaa

Dudes,

Vuzmojni li e da suberem da zaplatim na nekoi negur da go izebe ya Gencho, i posle da napishe statya
22 Юли 2004 09:00
Ами друго си е в газетата да пописва един rock`n`roll & new bulgarian from Ov4a kupel (ех, традиция) професор, пък и сенатор галиба, отколкото презряния костовак
22 Юли 2004 09:00
.... ало, аз съм от езерото, чувате ли ме бе .... тук Америка .... ало .....
. .
. .
.... да е.... .... .... нали копи .... край ....





/поне риба да беше наловил, а то - бош/


Редактирано от - bodrum на 22/7/2004 г/ 12:46:57

22 Юли 2004 09:03
Епа, я мислим, че оно с тая дописка Лайнов е благодарил на Америка!О! вместо целия български народ за 100 години напред (и назад).
22 Юли 2004 09:04
стотици милиони хора, живеещи в малки градчета, работят отвъд всякаква разумна мяра и заспивайки всяка вечер към девет, се чудят как едновременно да си платят здравните осигуровки и да изучат децата

Само не мога да разбера какво вдъхновение намира Дайнов в това...
22 Юли 2004 09:06
Дайнов е пропуснал най-важното - вярата в Бога.
Неговите критици - също...
22 Юли 2004 09:14




Америка учи на индивидуализъм, вяра в себе си, в своите таланти и сили. Твоята съдба е в твоите ръце, и твоята кариера - също. Не чакай кога ще влезе в правителството твой чичо и ще ти помогне с "напътствия", поразмърдай си собствения мозък, работи за себе си, а не чрез чичо си. Инициативата я поощрява липсата на надежди за чичовци. Другото приятно нещо в американския индивидуализъм е това, че не зависиш от другите ( тати има къща... пък баба има ниви..), всеки разбира, че е грубост да навлиза в зоната ти... За инициятивният това е благодат. Можеш да защитаваш своята независимост и с оръжие, и с бодлива тел, както Солженицин във Вермонт.
Щом Дайнов не е отделил внимание на брадатото кукуриго, значи не си е губил времето!










22 Юли 2004 09:14
Блеки, за костоваците, кво точно викаш? Днес си мисля, че следва да вперим взор към Българската православна църква - крепителя на българщината и в най-мракобесните периоди от историята ни. Това, което видях да се случва вчера в православните храмове, не може да бъде засенчено нито от атентат (не дай Боже), нито от декапитация (не дай Боже). Църквата ни прилича на самосрутваща се сграда или по-точно на несамосрутваща се стопанска сграда на ТКЗС. Понеже знам тежненията ти, ще ми бъде прелюбопитно да прочета коментара ти тук. Именно тук под Дайнов, а не под конкретния решпортаж за това вчерашно събитие.
22 Юли 2004 09:16
Страната на Проститутките, Изнасилвачите, Каторжниците и Убийците - И техните достойни наследници! Страната в която един мърляв човешки живот струва - НИЩО.
Страната в която парите са Всичко и Единствено.
Елате в страната наречена Грингостан!.
Или по добре не идвайте. НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ!
Сега в Ирак. Скоро в Иран и в други Страни, Градове и Села.

А на Дайнов - Хич и не се връщай. За няколкото дни в който те няма, нещата тук ще са станали още по зле. Тъй че няма смисъл да идваш и да се ядосваш само. Седи си там на топло и сухо



На чайчето - лимончето.
22 Юли 2004 09:28
Сите сте ногу прави. Какту казваме ние шопите:
Never Complain, never Champlain
22 Юли 2004 09:37
Гмуце, понеже - знаеш - те уважавам, та ша го рекна в прав текст - май нито това за "костоваците" си го разбрал, нито пък и за "тежненията ми". Така че съм изненадан от, меко казано, нелепото ти искане на коментар от моя страна по въпрос, по който много добре би трябвало да знаеш позицията ми. И то точно тук, под колонката на аонсовеца. Сори, майна, ма преди час хвърлих сака с напоените на море парцали, а сега тъпча раницата, която ще попие аромата на билки и смола, та не ми е много до каквито и да е коментари. Особено на събития неухаещи на море или смола, а смърдащи на позор и гнилоч.


И докато оправям досадните багажи си слушам това, с което те и поздравявам:


Eins, zwei, drei, vier
Meine freunde, Tanz mit mir
Eins, zwei, drei, vier
Rundherum, das ist nicht schwer



До скоро
22 Юли 2004 09:38
Прочетох. Сетих се за нещо от големия Bernstein:



I like to be in America!
O.K. by me in America!
Ev'rything free in America
For a small fee in America!


Automobile in America,
Chromium steel in America,
Wire-spoke wheel in America,
Very big deal in America!


Immigrant goes to America,
Many hellos in America;
Nobody knows in America
Puerto Rico's in America!


I like the shores of America!
Comfort is yours in America!
Knobs on the doors in America,
Wall-to-wall floors in America!






На дайнов му остава да си потърси някой днешен Bernstein, и е готов.



22 Юли 2004 09:38
Оле Боже, повече не може
Дайнов от село Миндя пак се е изпуснал в "Сега".
Ама точно по Фичовски: "Колко е убаво у Америка"
Разбира се всяка страна си има и хубави и лоши страни. Зависи от нагласата
на човек да възприема страната в добрата и лошата страна.
Спомням си един мой познат американец от корпуса на мира, който ме попита за някаква улица в Софиа. В ръцете си държеше един пътеводител на България издаден в Америка. Аз поисках да го видя и да му покажа улицата на карта, но той не искаше да го даде. Накрая като ми го даде разбрах защо. В него пишеха разни дивотии от рода, че в София се виждали само черни правителствени коли, и т.н. Чисто и просто издателите бяха нагласили този пътеводител според тогавашната пропаганда.
Ако отидете и сте напомпани да видите отрицателни неща в Америка, ще можете да видите много, обратно ако искате да видите хубави неща пак може да видите.
Опасно е ако отидете с чувството, че всичко в Америка е идеално. Тогава ще се разочаровате. Така, че Америка не е за всеки българин. Някои се депресират. Особенно в такива градчета което ни описва Женята. Аз не бих могъл да живея в такова.
Инак аз отидох там непредубеден, работих там и имаше много неща, които ми харесваха.
22 Юли 2004 09:40
Прави впечателение, че кога Дайнов не пише за Симеон и как след три месеца той ще падне, и не пише колко прост е българския народ, писанията му са по-смислени.
22 Юли 2004 09:42
Ох, майка, как са ми писнали конференции, отворени, затворени и устойчиви общности...
Защто освен отрудените отвъд всякаква разумна мяра хора, Свободния свят "рани и мазни, оядени пишман-учени като горния професор.

Приятели, приятелчета, сигурно повечето от вас са ходили на конференции, посветени на демокрацията и нейните дечурлига - по-тъпо, нелогично, антиестествено място сигурно е само БГ парлЯмента.

Затова, разбира се, войната срещу тероризма е вече изгубена - осамките действат и няма какво да губят, докато Дайнова има какво да губи - то приятели, то приятелки, интимни срещи и раздели, анални заходи, конференции, конференциийки, приятни компанийки, лаптопа си, бащина къща в село Миндя, образование, възпитание (това вече е загубено), мироздание, самопознание, самозадоволяване, автосъзерцаие.

Да живей ДЪ ЛЕНД ОФ ДЪ ФРИЙЙ ЕНД ДЪ ХОУМ оф дъ РЪН.
22 Юли 2004 09:46
Wir alle sind besessen
Wir alle sind verflucht
Wir alle sind gekreuzigt
Wir alle sind kaputt
Von Reiztechnologie
Von Zeitekonomie
Von qualitaet das Lebens
Und Kriegsphilosophie
22 Юли 2004 09:50



Achtung beide seiten
Achtung beide pole
Das geld ist fur die armen
Nur wir sind immer frei
22 Юли 2004 09:51
Открил Америка Лайнов – дръжки. По тоя начин човека казва “благодарско” на спонсорите дето са му платили “фланирането”. МУФТАТА е чиста далавера . Иначе със същия ентусиазъм сигур е писал пътеписи за братската съветска страна в ония “мрачни” години преди 1989, кагато Америка му беше най-големия враг. Фичовщини !
22 Юли 2004 09:54
Еееееех, Дайнов, да беше се родил 15-на години по-рано - нямаше да разберем даже колколошо нещо е комунизмът/социализмът. Щяхме да си живеем щастливо, а ти като едно истинско славейче щеше да чуруликаш над главите ни "Да се учим, да работим, да стрим живота нов...".
22 Юли 2004 09:55
Човекът си е издялкал с трепет мисловни идоли някакви, сега има възможността да им се кланя ентусиазирано и до захлас - нека да си се кефи...
22 Юли 2004 10:02
Едно НАЙ-ВАЖНО нещо пропуска авторът на памфлета. Огромната маса ПАРИ които се въртят там. Който има тук частен бизнес и е бил в САЩ
му прави впечатление изобилието на купувачи и средства - огромно потребление което поглъща почти всичко което му се предложи.

М/ду впрочем начина по който работят в САЩ много от фирмите особено в сферата на услугите биха ги докарали до ФАЛИТ ако са в БГ. Тук в БГ е необходима в момента много повече работа и находчивост за да оцелее един бизнес. Затова и хората бягат - просто в САЩ е ПО-ЛЕСНО за РАБОТА и ЖИВОТ.

Няколко напуснали от БГ - един от шеф-собствениците на DAIS. Шеф-собственик на "Прогрес" - представител на DELL за БГ ... Какво ви говори това?
22 Юли 2004 10:05
Ето още един класически айнсцвайполицайдрайфиргренадир:
Den Kö nig Wiswamitra,
Den treibt's ohne Rast und Ruh',
Er will durch Kampf und Bü ß ung
Erwerben Wasischtas Kuh.
Oh, Kö nig Wiswamitra,
Oh, welch ein Ochs bist du,
Daß du soviel kä mpfest und bü ß est,
Und alles fü r eine Kuh!

Ор мор:
The good king Wiswamitra
Has a troublesome life now,
He seeks with fights and penance
To win Wasichta's cow.
Oh, good king Wiswamitra,
You are an ox, and how!
So many fights and penance,
And only for a cow!

22 Юли 2004 10:13
Това, че в Америка всичко е

по-голямо, по-живо, по-съвременно, по-вкусно и по-евтино,

не е обаче онова, което е вдъхновяващото.

Браво, комсомолецо!!! Само че правилния израз би бил , че в Америка всичко е по-дебело , а къде намери нещо живо, съвременно , вкусно и евтино в страната на говорящите тюлени ще си остане тайна - но за това пък можеш да останеш там да се вдъхновяваш.
22 Юли 2004 10:15
Dante
дайнов
22 Юли 2004 10:29
Ма как щял да остане ТАМ. Чувате ли се какво говорите? И да стане от ония дето “работят отвъд всякаква разумна мяра и заспивайки всяка вечер към девет, се чудят как едновременно да си платят здравните осигуровки и да изучат децата.” ?? А нее – без тия. Къде ще го намери този супер ЛАЙФ като тука!
22 Юли 2004 10:31
Запъртъкът се опитва да продава нещо.
Не вървиш, Дайнов, пред нас Американците. Смешен си с плоската си манипулация. В Америка всичко е пари, пари и пак пари, и процедури. Трябва да си овца и да не мислиш. Пале, не се опитвай да пренаписваш големия Алеко.
22 Юли 2004 10:31
На 81-годишна възраст, след кратко боледуване, снощи почина поетът Радой Ралин.
22 Юли 2004 10:32
А стига бе!!Какъв е тоя абсолютен пасквил??!!Не знам какво ще правят сините.Шаманът им съвсем се е побъркал.
22 Юли 2004 10:38
Пишете, пишете
Пишете, бе
Той Чичо ша прескочи до некой нетклуб и ша ва видя тогаз
Антиамериканци, антисемити, антиподи, антидайновисти, антифичовисти и анти...таковата
За 500 години се разбра, че не можем да живеем, като турците
За 50 години се видя, че не можем и кат руснаците
Ха познайте колко години са необходими за да се разбере, че не можем да живеем и кат индианците
Нещо повече, оказа се, че по-скоро те не могат да живеят като нас
И за кво рИват некои
Българина нито става за калъп, нито улазя у калъп
22 Юли 2004 10:48
Живей в Америка, работи в Америка - отгоре реклама, отдолу манипулация. Ай сектир. Какво значи президент на САЩ, губернатор на Калифорния или министър-председател на България - Бушмени, Бодибилдъри и призраци. Аз ли съм се побъркал или демокрацията тотално изперка. Тази стока вече не може да се продава, не върви, не я щем.
22 Юли 2004 10:55
Идилиите си ги заври някъде, Дайнов.
22 Юли 2004 10:58
Малии, естет – щех да се попи’ая докат та четох.. Затуй ората са казали: българинът е оцелял, защото се е смял.
*
Лека му пръст на Радой Ралин…. Смешките му бяха ясни, ама дИмукрацията му се видя трагична – смешници има, хора нEма.
22 Юли 2004 11:02
Евгени,


Ти ни имаш май за връзка репички. Дe и ние да знаем какво е това Америка. Да беше описал някоя природна картина наместо тия похвални слова да редиш, че то все едно чета хвалебствията на родната преса от ерата на социализма за великия Съветски съюз.

Редактирано от - Хитър 5ър на 22/7/2004 г/ 11:57:58

22 Юли 2004 11:09
Браво, естет.
Естествени са реакциите против статия, от която следва, че сме хленчовци, не се обединяваме за нищо и на всичко отгоре сме неблагодарни. Не е ли така?
Не са ни виновни американците, а е време да се поучим. Как е възможно да им даваме идеи, а ние едно нещо да не довеждаме като хората докрай.
22 Юли 2004 11:09
Чета мненията под добрата и балансирана статия на Дайнов и ми става горчиво в устата:
1. Колко злобна посредственост се е изпразнила в форума. Хора, които са срещу всичко наоколо, вероятно и срещу себе си. И си мисля, че това е една причина за неуспелия ни преход. Само че за 90% от българите е недопустимо да си помислят, че те са виновни за нещо лошо или че са благодарни на някого за нещо хубаво. това се опитва да каже Дайнов, но май напразно се аби.
2. Никой (почти) не се опитва да разбере темата "Гражданско общество". И да го коментира. И да помисли и предложи как да заложим наченките му у нас. Но това не престижно, защо да го правим. Къде по-лесно е да напсуваш някого по Чочоолу-вски. И да си останеш в лайната.
Е, затова мразя комунизма и комунистите (по душа и манаталитет). Горката България.
22 Юли 2004 11:13
Предлагам редакцията да оформи червен кът - колонка под наслова "минало незабравимо" където другарите Дон и Митничар спокойно да лекуват раните си от действителноста със спомени от "На всеки клометър".
22 Юли 2004 11:20
.. бе некой на некого ша му види сметката..., ма нейсе
поВня веднъж на едни мои мерикански приятели им казах - ногу, ногу ни ся овъртайте около нас, щот ша доде време, когато ша има щати, ша бъдат американски, ма нема а са съединени
22 Юли 2004 11:23
Къде го видя Дон тука, бе смотаняк?
22 Юли 2004 11:26
У целата галимация има едно едничко убаво нещо .
На Лайньов веке са му зели отпечатъците.
22 Юли 2004 11:29
Чуков... дори не си смешен... .
22 Юли 2004 11:30
Живей, работи и печели в Америка, па ела се охарчи в БГ. Аха може и в ТР или някъде в Балканите.
"До Чикго и назад" от тогава насам май нищо не се е променило.
22 Юли 2004 11:32
С Оважение
Виктор ... Камен, де
22 Юли 2004 11:32
бе... нека са изкаже човека
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД