:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 193
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политици без призвание

БСП и НДСВ се докараха дотам, че дори да не могат да включат властта на автопилот
Втората половина на българския преход роди формулата на политическия успех - че дори и най-невнятно управление може да се окаже добро, ако следва линията на реформи. И че дори и най-бездарното депутатство е сто пъти за предпочитане пред кресливите, политически късогледи и непредставляващи никаква колективна воля, ако и иначе умни и свестни парламентаристи. Тъкмо тези две санитарни условия успяха да гарантират успеха и пълния мандат на последните две правителства. Но нима това означава, че управлението вече може да е на автопилот и който и да дойде на власт, непременно ще се окичи с лавров венец?Целият политически естаблишмънт вече е убеден в



щастливата орисия на

докопалите се до властта



И никого не го е грижа, че добрият вкус е поруган от оперетния спектакъл по съставянето на правителство и че отвратената публика може да загърби политическата сцена.

В първо действие НДСВ проваля мандата на БСП, но великодушно го кани на власт воглаве с премиер при своя. Във второ обидената БСП поставя писмени въпроси на НДСВ с предрешена позиция да откаже независимо от отговорите. В трето действие двете партии се събират под крилото на трета сила с третия мандат. Епилогът - цял пропилян месец, необходим за реформи за еврочленството, политическа нестабилност и срив на моралния авторитет на лидерите на двете най-големи политически сили (далеч не само техния, разбира се). Въпреки недалновидното си поведение с предизборното обвързване с ДПС и недъгавите преговори с НДСВ БСП можеше след провала на своя мандат да спечели публично признание като последователна (ако и късогледа), предвидима (ако и поради ограниченост) и в крайна сметка незаслужено изиграна от по-хитри хора партия (ако и тя да се мислеше за хитра да купи няколко недостигащи й гласа). След неприкритото двуличие на Станишев с писмото до Симеон и отказа на протегнатата ръка (има достатъчно публични механизми да запазиш морално превъзходство, ако не вярваш на такъв жест),



головете в двете

врати в мача на

политически цинизъм



са по равно. С детинската игра кой е по-по-най- Станишев, Сакскобургготски и партийните им клики разрушиха основите за единствено възможното стабилно мнозинство в 40-ия парламент. Това е крещящо противоречие както с интересите на страната, нуждаеща се спешно от бързи, включително конституционни, изискващи по-голямо мнозинство реформи, така и с теснопартийните интереси на БСП и НДСВ. Като се започне от пропиляната за НДСВ безболезнена приемственост и се стигне до тлъстите парчета власт, каквито нито една от двете партии няма да има при каквато и да е следваща конфигурация. При три- или четирипартийна коалиция с третия мандат БСП ще има максимум толкова изпълнителна власт, колкото и със собствения си мандат, а НДСВ - поне два пъти по-малко, отколкото можеше да получи само в съюз с БСП. Най-голямото късогледство обаче е, че правителство с третия мандат



ще е поне толкова нестабилно,



колкото и правителство, крепящо се на няколко купени гласа при реализиран първи мандат. Улисани в боричканията си кой колко министерски кресла може да отстъпи, партийните босове сякаш забравиха, че в един коалиционен кабинет стабилността на парламентарното мнозинство, което го крепи, е много по-важна от разпределението на правителствените постове. Здравето и животът на кабинет, съставен от БСП, ДПС, БНС и НДСВ, ще зависят единствено от своеволието на един бивш кмет със застрашен имунитет, готов да побегне през девет планини в десета като евронаблюдател, от шепа повратливи земеделци, готови винаги да спретнат преврат на лидерката си, когато отсъства за по-дълго от страната, от няколко воеводи, усещащи, че все повече губят от конкуренцията "Атака" и по-несигурни отвсякога за парламентарното си бъдеще при предсрочни избори, и от мощното опозиционно настроено царско юридическо лоби, способно със или без царя да забие отново нож в гърба на червените си партньори.

Оттук обаче се застрашава и другото санитарно условие за успешно управление. Трудно ще е то да бъде оставено дори на автопилот при толкова много, подозрителни и готови във всеки момент да се изритат един друг зад борда пилоти. Както днес са готови да пилеят ценно време за гласуване на необходимите ни за членството в ЕС закони (за което полу на глас се оправдават, че и без това ще ни отложат с 1 г.), така и утре ще протакат реформите и ще криволичат в управлението, увъртени в непрестанна подозрителност и кавги (и пак ще имат лесно оправдание - взаимно ще си прехвърлят вината). Така че и политиката на автопилот не е лесна работа - първо трябва да умееш да си осигуриш условия за автопилотиране. Но това явно го могат само политици по призвание, а не просто трето поколение царе и партийни секретари.
21
777
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
09 Август 2005 00:19
Доста постен анализ.
09 Август 2005 00:55
...." Но това явно го могат само политици по призвание, а не просто трето поколение царе и партийни секретари...." Тази констатация е вярна, но какво от това?Всички го виждаме и всички го знаем, е не всички бихме могли добре да го изразим, но изразните средства в случая не са толкова важни.Няма рецепта за това какво трябва да се прави! Тук е проблемът!
09 Август 2005 01:16
Не ми се вярва, че няма решение, по-скоро няма желание
09 Август 2005 01:27
ИМА Желания, за които НЯМА Решения!!! Такива Желания се наричат "мечти" /или "илюзии"/ !!! Има ги и в Политиката и сред "политиците" !!!
...........................
/:/ "...Здравето и животът на кабинет, съставен от БСП, ДПС, БНС и НДСВ, ще зависят единствено от своеволието на един бивш кмет със застрашен имунитет, готов да побегне през девет планини в десета като евронаблюдател, от шепа повратливи земеделци, готови винаги да спретнат преврат на лидерката си, когато отсъства за по-дълго от страната, от няколко воеводи, усещащи, че все повече губят от конкуренцията "Атака" и по-несигурни отвсякога за парламентарното си бъдеще при предсрочни избори, и от мощното опозиционно настроено царско юридическо лоби, способно със или без царя да забие отново нож в гърба на червените си партньори."

Редактирано от - paragraph39 на 09/8/2005 г/ 01:29:22

09 Август 2005 01:28
"Сега" най-после се освести от следизборното хистеряване и взе, че публикува една, ако и постна наистина, то що годе правдива статия.
09 Август 2005 01:41
Костов предпочита нов вот
В. "МОНИТОР"-09.08.2005
"Участието на БСП в управлението на страната за нас е най-лошият вариант, по-лош дори и от предсрочни избори". Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов пред БНТ вчера. Според него без БНС и ДПС, идеята на ОДС да се формира десноцентристки кабинет с участието на НДСВ е невъзможна. "След заявените позиции на БСП, практически вторият мандат трябва да приключи с неуспех като един вид наказание и назидание за НДСВ", допълни Иван Костов.
09 Август 2005 04:12
Странно малоумие....
Трябва ни, ама много ни трябва стабилно правителство, коего да Може да решава....
А КАКВО ще решава - този въпрос като че ли не съществува.
Освен ако авторът на статията ( а струва ми се - и не само той), не е вътрешно убеден, че каквото и да решава - все тая...
09 Август 2005 04:16
Прав си е Костов.
И аз предпочитам нов вот.
И Атака предпочита нов вот.
И с когото от простия ерлекторат,
който,
както е добре известно на всички,
е много прост електорат
да говориш
и той предпочита същото.
И циганите,
и те искат нов вот,
за да получат по още десет лева.
Само БСП не иска нов вот
защото ще стои зад гърба на Атака.
И Доган,
и той не иска нов вот -
много скъпнал тоз автобусен превоз бе,
татко му!
09 Август 2005 04:55
Прав е Костов. ИЗБОРИ.....
Сегашната акробатика на БКП-ДПС-НДСВ-БНС е ялова. След кратко време ще се скарат за нещо....... Не се бавете повече. ИЗБОРИ......
09 Август 2005 08:18
Параграф
Откога започна да цитираш Драгалевския мангасар като корифей.
Вие Атака и ДСБ се надявате, че при едни нови избори да си увеличите мандатите, ама да не се получи точно обратното. Българското народонаселение да вземе да гласува против вас.
09 Август 2005 08:20
Zombi
Вие със светлиз бълвоч сте от най-простата част на простия електорат.
09 Август 2005 08:47
С какво засегнах нежните ти чувства?
09 Август 2005 09:24
Стойнев, ние българите сме качени на стар модел самолет, който няма автопилот, а тези, които го управляват нямат свидетелство за правоуправление и действуват на принципа дръпни тази ръчка- грешка, дръпни другата - пак грешка и така 15 и кусур години...
09 Август 2005 10:23
Авторът е прав. Това е и моето виждане за що годе читаво правителство при това разположение на силите - коалиция БСП+НДСВ.
Всички други широки безпринципни коалиции (от типа Беров) са размиване на отговорността, сблъсък на повече интереси, много компромиси и в крайна сметка по-трудно управление.
09 Август 2005 10:42
Стойнев, или си гола вода, или тиражираш умишлено версията, че БСП и НДСВ водели някакви преговори. Колко глупави били едните и другите, и как се опитвали да се надхитрят една друга. Няма такова нещо. Още преди изборите, допитването показа, че огромното мнозинство от симпатизантите на БСП не желае каквато и да е коалиция с НДСВ, че предпочитания партньор е ДПС. Такава коалиция не желае и по голямата част от ръководството на БСП. Преговорите с НДСВ се водят от един кръжец в БСП гравитиращ около Първанов и с непосредствената му подкрепа . Точат се вече месец и полвина всред невиждани бедствия за милиони наши съотечественици и държавно управление на автопилот. Конституцията може и да не е решила кога следва да се връчи мандата и кога да се върне, това изцяло зависи от президента. Заложници сме на един индивид с болни амбиции. А сетете се форумци, какви са му амбициите и за какво ще изтъргува участието на НДСВ във властта . Аз мисля, че се досетих.
09 Август 2005 14:00
Както виждам, отново дежурните опити да се натовари БСП с вина, че не била достатъчно “дашна”. Авторът я слага на един кантар с НДСВ? Щеше да бъде, ако беше приела участие във втория мандат.
Всъщност цялото разтакаване (единствено по вина на НДСВ!) си има много прозаични, неподходящи за “анализи”, причини.
НДСВ, по-точно царя – за да “зависи” нещо от него колкото е възможно по-дълго. Спомнете си колко пъти хората му постигаха нещо в преговорите и той вечерта ги отрязваше – даже по физиономиите на по-умните от тях си личеше.
Десните играеха на това хоро по различни причини: Атака и ДСБ заплеснати в миража, че при повторни избори ще направят големия удар ; ОДС – за да се объркат толкова работите, че да ни отложат гарантирано за ЕС и вината да бъде на БСП; ССД и компания – защото се чудеха, дали въобще нещо зависи от тях...
09 Август 2005 15:51
От соцялистите по-дашни няма, щом си туриха седесара Орешарски да ми прави социалня бюджет и дадоха социалното министерство на догановците
09 Август 2005 22:14
..."включително конституционни, изискващи по-голямо мнозинство реформи"...
Коалиция между БСП и НДСВ ще бъде безпринципна и подменя( нищо ново) вота на избирателите. По-добре да има силна опозиция. Това 'широко мнозинство' не значи по-добро управление. Означава по-безконтролна власт. По важни въпроси за страната трябва да има консенсус и 'конституционното' мнозинство да се създава от националните интереси, а не от предварително спогодена 'коалиция'.
В случая най-добре е ( да идва Фортинбрас) Президентът да разпусне НС, служебно правителство и нови (безсмислени) избори.
09 Август 2005 22:21
Фортинбрас, Stranger, я дойде, я не! А Зомби вече дошъл! И я виж колко много последователи има!
09 Август 2005 22:27
Zomby, що не спретнеш една партийка. Много сме , силни сме ...
09 Август 2005 22:34
Опитах, приятелю, как да не опитах! БСП веднага ме даде под съд за плагиатство! Три часа ме разпитваха в прокуратурата! Ха прави партия, ако можеш! Те били Партията с голяма "П" и друга партия от зомбирани не можело да има!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД