:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 239
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Консулт

Поръчки, но не от името на обществото

140 фирми се оплакаха в Българската стопанска камара от лошото прилагане на закона, който регламентира работата на държавните институции
Снимка: Александър Михайлов
Наскоро името на частна разпространителска фирма беше замесено в грандиозен скандал. Обявената в несъстоятелност "Неонор" е с дългове между 800 000 и 1 млн. лв. Дружеството не може да осъществи договорените доставки към клиентите си, сред които Министерският съвет, Министерството на отбраната и образованието, Националното радио и други ведомства.
От Българската асоциация на разпространителите по абонамент (БАРА) обявиха, че 2 години фирмата е подбивала цената на услугите. Обичайната отстъпка за клиентите се движела между 10 и 12% от пазарната цена на пресата. "Неонор" печели близо 70% от поръчките на държавния сектор с отстъпки до 26%. Тогава от БАРА обясниха, че средната отстъпка, която получават от издателите, е 24%. Фирмата е използвала събраните пари, за да погаси стари свои задължения.
"Неонор" е избрана за разпространител по Закона за обществени поръчки. Според него институциите са длъжни да изберат фирмата, която предлага дадена услуга на най-ниска цена.
Казусът с "Неонор" предизвика дебати трябва ли цената да е единственият критерий при избор на изпълнител на обществена поръчка. От БАРА предложиха разпространителският бизнес да се регулира от Съюза на издателите - т.е. всеки бранш да участва с експертна оценка в избора на фирма.
Този случай е част от поредица скандали, свързани с изпълнението на обществени поръчки и техните цени. "Фирми и институции непрекъснато се оплакват от провалени договори по закона", обяснява зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев. 27 333 дружества са били избрани за изпълнители по този закон от 1999 г. досега. Множеството оплаквания от фирми обаче налагат да се направи мониторинг на най-срещаните проблеми и нарушения. "Законът до голяма степен не работи", казва Колев.
Изпълнители и възложители са открили

множество начини да го заобикалят

Мониторингът на БСК е направен по сигнали на 140 фирми за най-честите нарушения. Липсата на прозрачност е основният проблем при подготовката на обява по ЗОП. Договорите с изпълнителите се сключват извън закона - вместо чрез конкурс фирмата-кандидат директно се договаря с възложителя. Не са рядкост и случаите, когато възложителят стеснява кръга на изпълнителите.
Пример: В. Т. има фирма за канцеларски материали. Неотдавна той сигнализира в камарата за нарушение. Възложителят е дал поръчката на свързани с него лица. "Институциите се възползват от текст в закона, който дава право в определени случаи поръчката да се възлага директно, без конкурс", обяснява В. Т. Обикновено се избира фирмата, която вече има опит в подобни конкурси.
Нарушения има заради липсата на правила и прозрачност при изпълнението на обществени поръчки под определени прагове, т.е. за по-малки поръчки.
Един от най-разпространените трикове е поръчката да се разбие на няколко на стойност под определените прагове, за които се изисква прилагане на ЗОП. Например за строителство на обект до 90 000 лв., изпълнение на услуги до 30 000 лв. и други. Процедурите не се регламентират с нормативна уредба - достатъчно е само да има подадени три оферти. Поръчката се дава на фирмата, която възложителят прецени. "Няма никакви правила, по които да се изпълняват малките поръчки", обобщават експерти.

Законът се заобикаля и при писането на обяви

Обявата се написва така, че само един кандидат (предварително избраният от възложителя) да отговаря на условията. "Моята фирма се яви на конкурс за доставка на трансформатори за болница", разказва П. М. Оказва се, че в обявата са заложени определени габарити, по които работи трансформаторът. С определените стойности работела една-единствена явила се фирма. "Всички разбрахме, че е било нагласено", оплаква се бизнесменът. След като се консултира с адвокат, се оказва, че залагането на определени стойности на стоката е забранено от закона. "Стоката трябва да се специфицира като стандарт, а не като отличител на един или друг производител", казва Колев. Габаритите на трансформатора нямат отношение към функциите и свойствата на самата стока. Подобно нарушение по ЗОП се прави масово с поръчки при компютърните технологии. В обявата се задава конкретна марка, а не функциите, които трябва да изпълнява поръчаната стока.
В писането на обяви не се използват съветите на експертите от браншовите организации, смятат от БСК. Нито един от експертите на 90 организации не е участвал в оценката и контрола на изпълнението на поръчките, макар това право да се дава от закона. "Само свои чиновници ползват, пазят се от външни хора", обобщават бизнесмени. Механизмите по оценяване на изпълнител се крият от експертите, защото информацията ще изтече към гилдиите.
Фирмите се оплакват от кратките срокове за подготовка на офертите. В закона има заложен минимален срок - 27 дни. Корупционните практики са най-чести при изпълнението на големите обекти, които изискват подготовка няколко месеца. Фирмата, близка с възложителя, знае предварително кога ще бъде обявена поръчката и се подготвя от по-рано.

Останалите фирми не успяват да се подготвят за 27 дни

Често свързани помежду си фирми кандидатстват за изпълнение на поръчки. "Корупционният механизъм работи много добре", казва Колев. Кандидатстват три фирми, свързани помежду си. Според закона печели онази с най-ниската цена. По предварително изработения сценарий тя се отказва и поръчката печели следващата (която е свързана с първата). Но и втората се отказва в полза на третата и в крайна сметка печели фирмата с най-висока цена. Ако сред тях се нареди външна фирма, поръчката се дава на дружеството, което е преди външното.
Основните нарушения при оценката на поръчки по ЗОП са при оценка на критериите. Законът определя два вида критерии - цена и икономически обоснована цена. Когато се взима само цената, възможностите за корупция са сведени до минимум. Фирмата с най-ниската цена печели офертата.
При втория критерий се взимат предвид опитът на кандидата, реализираните доставки, квалификацията, професионализмът.
За да бъде избрана фирмата, фаворит на възложителя,
се определят ненужни критерии като "визия за развитието на строителството в България". "И да имаш, и да нямаш хубава визия, какво значение има за доброто изпълнение на поръчката", недоволстват ощетени бизнесмени.
Друг

"паразитен" критерий е "качествена изработка на офертата"

"Красивото оформление на една оферта не може да бъде критерий", казва Колев. "Фирмата, близка до възложителя, може да не спечели по съществените критерии като опит, квалификация и други, но когато оценките се завишат при второстепенните критерии, фирмата печели", разкриват схемата експерти от БСК. И допълват, че няма ясни правила, по които да се измерват показателите.
Бизнесмен от София разказва как наскоро участвал в търг за строителство. Условието било да се изчисли обемът на изпълнените до този момент поръчки в левове. Две от състезаващите се фирми получили равен резултат. Едната имала построени два обекта по 100 млн. лв., а другата - сто обекта по 2 млн. лв. По този начин възложителят използва неясен механизъм за избор на изпълнител, тъй като точките и на двете фирми са еднакви.
Офертите се подават в две части - оценява се техническото изпълнение и ценова оферта. При проверка на техническия план възложителят преценява дали кандидатът ще продължи и във втората част на конкурса. "Оценява се от 0 до 100 точки. Необходимо е да имаш поне 75 точки, за да продължиш", разказват участници. Протоколът, в който се записва оценката за техническо изпълнение, не се обявява пред участниците. Това създава условия за манипулиране на резултата.
"При отваряне на ценовите оферти, ако фирмата, близка до възложителя, е дала висока цена, тогава се завишава техническата оценка", разкрива схемата Колев. Така избраната фирма получава най-висок резултат.
Мониторингът на БСК установява, че

непрозрачност има и при търговете за проектиране

Според наредба към закона има определени минимални цени за архитекти и инженери. За да получи по-висока оценки, всеки участник кандидатства с минимални цени. "Всички кандидати се явяват с едни и същи цени, няма конкуренция", оплакват се фирми.
Не се спазват и процедурите за уведомяване на кандидатите. "На фирмите се изпраща само класирането от 1-о до 3-о място, останалите участници не знаят как са оценени", казват от БСК.
Бизнесът се оплаква от липсата на контрол на качеството на изпълнението. Наскоро фирма спечелила търг заради предложена най-ниска цена. След два месеца собственикът установява, че с предвидените пари не може да се завърши обектът. Тогава довършва строителството с нискокачествени материали и евтина работна ръка. "Обектът изобщо не можеше да се използва", установяват от БСК.
В закона е казано, че ниска оферта, която се различава с повече от 30% от средната, изисква да се покани изпълнителят. И след разговор да се установи може ли действително да изпълни поръчката при такава заложена цена.
Не са редки случаите, когато възложителите се рекетират, за да се подпишат анекси към договорите с по-висока цена. Член 43 от закона позволява да се предоговарят вече сключени условия, от което и се възползват фирмите независимо от това дали е обективно належащо.


ТАБЛИЦА - Цени и изпълнени обществени поръчки
Цена (лева)2005 г. (броя)2004 г.2003 г.2002 г.2001г.2000
От 0 до 30 000 7146017011300993853
Над 600 000-285440258286198
От 30 000 до 50 000-559637516379286
От 50 000 до 600 000-15932023167413221101
 
За да изпълнят поръчката, фирмите предлагат ниски цени. Често пъти се наемат нископлатени работници и се работи с некачествени материали.
 
Зам.- председателят на БСК Камен Колев настоява експерти от браншовите организации да участват в конкурсите за избор на изпълнител по Закона за обществени поръчки. Според него така ще се намалят възможностите за корупция.
5
1241
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
04 Април 2005 01:29
(За за получат поръчката фирмите дават най-ниска цена, използват некачествени материали и наемат неквалифицирани работници) и резултата е като духне по-силен вятър обекта пада, а ако стане земетресение ще се сринат всичкото ново строителство и всички подкопани кооперации с измислени магазини на партерните етажи(преустроени от апартаменти) и като финал панелките ще се окажат най-сигурни.
04 Април 2005 05:18
ЗОП е още едно недоносче - символ на скудоумието на българските законотворци. В самата му същност са заложени и начините да бъде заобиколен. Нещо напълно ЗАКОНОмерно в българското " правно пространство "
04 Април 2005 09:17
ЗОП-а е толкова омотано написан, с толкова много изключения, повторения и противоречия, че даже и да искаш да го спазваш, все някъде ще сгазиш лука.
04 Април 2005 12:21
Единствените два критерия за избора на изпълнител са комисионната или дали фирмата е "приятелска", т.е. на хора свързани с избиращия. Това се прави на три етапа:
- първи етап - измисляне на необходимост от поръчката, това е трудно, но някои са много изобретателни при харченето на парите ни, например - нови системи за таксуване в градския транспорт на София
- втори етап - нагласяване на условията с идеята да попадне нашия кандидат и колкото се може по-малко други
- трети етап - избора на кандидата според комисионната, която дава или доколко фирмата е "приятелска"
04 Април 2005 15:24
XYZ, за външния свят етапите са така, но наистина те се извършват в обратен ред.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД