:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нестандартно

За Артър Милър и комедиантите, които ни управляват

Красивата лъжа ще определи политическия елит на следващото десетилетие
Един от последните текстове на американския писател и драматург Артър Милър, с когото се разделихме завинаги на 11 февруари тази година, е размисъл за съвременната политика - като комедия, мизансцен и изкуство на спектакъла. Политиката като преструвка, фалш - сиреч лъжа. В есето "On Politics and the Art of acting", или "За актьорите, които ни управляват", публикувано през 2001 г., Милър, който не крие своята привързаност към левицата, споделя разочарованието си от американската политика в навечерието на президентските избори. Ония, които донесоха първата победа на републиканеца Джордж У. Буш срещу Ал Гор, неубедителния и направо блудкав в сравнение с предшественика си кандидат на демократите.

Тогава Милър е на 85 години, но свежият му и проницателен ум иронизира горчиво върху съвременната епоха, в която "светът не само е обърнат в театрална сцена, но постепенно чезне и крехката граница, отделяща самозванството от житейския опит".

Разглеждайки "играта" на основните участници в американските президентски избори, Милър засяга



"деликатния въпрос за откровеността",



в който се заключава цялата противоречивост на политическото послание: можеш ли да спечелиш последователи, ако не играеш? Ако не нахлузиш маска? Как да убеждаваш, без да лъжеш? И стига до парадоксалното - но само на пръв поглед - заключение: че в истинския театър има много повече истина, отколкото на политическата сцена. Вдъхвайки живот на илюзията за своята роля, големият актьор не лъже, не се прикрива или преструва. Артистът е искрен в пресъздаването на образа, облича го в кръв и плът. Накратко, заключава Милър, "творението му се докосва до истината". Докато политическият комедиант копира само фалша на театралната илюзия, той се старае да внушава и лъже истински. В театъра, особено ако е добър, лъжите са самата истина, докато професионалната политика не е способна да надхвърли изкуството на лъжата, в което истината е подменена с правдоподобност.

С известно неудобство ще подчиня размислите на Милър на



българската предизборна театралност



Големият цикличен спектакъл - изборите - са време, в което всеки политически комедиант дава най-доброто от себе си в изкуството на лъжата. Българските политактьори винаги са се отличавали с известна дарба в областта на комедията и фарса (Жорж Ганчев и прочее), но им липсва истински драматичен талант в умението да убеждават.

Тази предизборна кампания ще е най-щедрата на обещания. И то не защото политиците подценяват критичното чувство на своите избиратели, а защото милиардите от еврофондовете ще им дадат реална възможност да ги изпълнят. Успехът на следващото правителство е предизвестен. Но дори и тази приятна перспектива е впрегната в предизборната пропаганда на политическите партии, като всяка напира да си присвои заслугата за неизбежния просперитет. Иначе казано: с чужда пита помен правят. С парите на Европейския съюз предизборни обещания дават. Това ще е



голямата лъжа на тези избори -



че благоденствието не е внос, а местно производство, че то ще дойде от НДСВ, БСП, ОДС, ДСБ... и т. н. И ще спечели най-убедителния манипулатор. Оня, който успее да внуши на електората "Петте милиарда - това съм аз!".

Затова партийните предизборни кесии са така щедро развързани, затова се леят елейни обещания за шокови подскоци на заплатите и пенсиите. Затова са всичките парадоксални съчетания по двойки, тройки и четворки в художествената ни политическа гимнастика. Затова жълти депутати и министри се юрнаха из провинцията да откриват компютърни зали, да подаряват линейки и да разясняват, пропагандират, манипулират, лъжат, че тъкмо те са носителите на благоустройството. Затова доскоро абсолютни мълчаливци - като един бивш премиер - не могат да си склопят устата от категорични позиции по всички въпроси на нашето съвремие. Затова е цялата оглушително надигаща се врява отдясно, отляво и от средата. Затова красноречието ще бъде издигнато в култ. Защото



който излъже най-красиво, той ще яхне правителството



на гарантирания успех. Ще си проправи път не към един, а може би към два мандата. Защото за цяло поколение политически самозванци това ще е последното раздаване на картите, преди да ги натирят от политическото казино. Време е за гигантския блъф, за виртуозния финт, за животоспасяващата фалшификация, която ще определи политическия елит на следващото десетилетие. Битката е историческа по своя характер. Ако и актьорите се окажат на висота, ни очаква една прелюбопитна и вълнуваща предизборна кампания, в която всички средства ще бъдат позволени.
36
2796
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
04 Април 2005 02:44
ТАКА Е!
БЛЪФ е, че при Демокрацията става това, което е по волята на Мнозинството!
При Демокрацията , ВСЪЩНОСТ, става това, което е по волята на едно СКРИТО Малцинство- което има и държи Парите, с които се печелят Избори! И заради които се печелят избори! Демокрацията /както и и Религията/ Е НАЙ-МАСОВАТА ИЗМАМАЕ ПО БРОЙ НА ИЗМАМЕНИТЕ в цялата История на Човешката Цивилизация! !!!
Демокрацията е като Наркотик-"демоНАРКОТИК" !
"Демократите" и Патроните им са "демоНАРКОДИЛЪРИТЕ" !
Мнозинството от Народа са пристрастени "демоНАРКОМАНИТЕ" !
Веднъж ЗАРИБЕНИ и опитали от "демоНАРКОТИКА"- няма отърване за "демоНАРКОМАНИТЕ" ! И те винаги ще са губещите!
Печелившите ще са, както винаги, "демоНАРКОДИЛЪРИТЕ" !
КАЗАХ!
04 Април 2005 04:52
Политбюро на ЦК на БК(с)П : Другарки и другари, фласувайте за нас - ние ви обещаваме повече отколкото вие можете да поискате. Да живее серГЕЙ!
Венсеремос, насеремос!
04 Април 2005 06:19
Парата е.е фукарата, параграфе.Комунягите печелеха изборите с тоягата и си отваряха сметки в чужди банки.Сега ни подкупват с тях, да ги вкараме отново у властта.А бе ти наистина си набрал голяма скорост.Много пишеш, а като че ли не ти остава време да вразумяваш нещата.Не демокрацията - комунизъма беше опиат за масите.Не чети евангелето като дявола.
04 Април 2005 07:01
Параграфе, на мен лично комунизмът нищо не ми е направил. Само дето марширувахме като откачени за 1 май и 9 септември. По-лошото е, че изяде 2 поколения време на България. СЕГА, като така или иначе влязохме в НАТО и ЕС , ПИТАМ : за кои х.й ручахме 45 години жабетата? Защо вие комунистите не направихте така, че СЕГА англичаните и швейцарците да емигрират при нас като гастарбайтери, а става обратното? Имахте цялата власт. Правехте каквото ви скимне. Не бяха тезиси, програми, конгреси, п.тки майни и кво ли не.Не става и не става. Почнахте да внасяте даже ЛУК !!! от Полша и да го продавате за долари в КОРЕКОМ. Пълен срив! И накрая - бум ! Почнахте да залъгвате народа че ще има ДЕМОКРАЦИЯ! Ама демокрацията вирее там, дето са парите. Ако че са натрупани с пиратстване. Ама са грабени от цял свят и влачени у дома ( на Острова ) . А не като нашите сладури - грабят у нас и влачат пак там ( на Острова ).И после ония виновни, демокрацията лоша , джиджи - биджи.
Едно ще ти кажа: Според мен има нещо сбъркано в тия хора , дето се занимават с политика в България. Още от времето, кога вместо да хващат занаят са хващали шумата - та до СЕГА. КАЗАХ !
04 Април 2005 08:01
И стига до парадоксалното - но само на пръв поглед - заключение: че в истинския театър има много повече истина, отколкото на политическата сцена.


Защо да е парадоксално ? Напротив, напълно естествено и нормално си е. В театъра човек може да каже истината, докато в политиката не може. Ако някой все още не е разбрал, че това е така....
04 Април 2005 08:09
VOCI,

Много се дразня от тъпа антикомунистическа пропаганда.

Комунистическият режим в България и навсякъде другаде, беше нещо, което трябваше да се премахне. Не по този начин и не на тази цена, но това е друг разговор. Обаче, тъпите примитивни антикомунистически догми, които и ти повтаряш, носят по-скоро вреда, отколкото полза. Те са толкова наивни, че по-скоро убеждават човек в обратното.

Ще ти дам някои идеи за рамишление, както казваше незабравимият Щирлиц, пък ти сам решавай.

Великобритания е била най-силната и най-богата държва на света от 18-и век до средата на 20-и. Имала е колонии с население от стотици милиони, които са били използувани за издигане блясъка и величието на британската корона. А пък българската корона династията СаксКобург-гота я доведе до поредица от национални катастрофи. Без никаква помощ от страна на комунистите.

За вноса на лук от Полша - да знаеш, че в САЩ си внасят от Китай дори и сувенирите, които се продават по индианските резервати като ужким произведени на ръка от индианците.

Редактирано от - Калки на 04/4/2005 г/ 08:11:11

04 Април 2005 08:36
Иначе казано: с чужда пита помен правят. С парите на Европейския съюз предизборни обещания дават. Това ще е

голямата лъжа на тези избори -

че благоденствието не е внос, а местно производство, че то ще дойде от НДСВ, БСП, ОДС, ДСБ... и т. н. И ще спечели най-убедителния манипулатор. Оня, който успее да внуши на електората "Петте милиарда - това съм аз!".



Така е ! Дано поне случим на манипулатор.
04 Април 2005 09:15
Честно казано, за мен статията е доста слаба. Първо-опира се на банална теза. Налагането на телеполитиците, артистизма, фалша и суетата на политиката като шоу е доста проигравано. Новото в случая е само, че авторката го обяснява със залога от изборите-усвояване на европарите. Защитена е с доста спорни аргументи- предизвестения успех на следващото правителство. Предизвестен-трънки! Тук авторката смята, както и всеки нашенец, че ония будали на Запад ядат доматите с колците. Милиардите от еврофондовете изобщо нямат да се раздават, както си мислят доста хора- под масата, на наши хора, щото абдалите са отдавна работени и вече повече от десетина години наливат пари в пясъка. Ще има строг контрол и всичко ще се гледа под лупа-може да не се съмнявате-е, все нещо може и да капне отделно, но няма да тече. Едва ли има, обаче , наблюдател, който да не познава невероятните възможности на комунистическата партия да усвоява чуждо. Не остават назад и другарите от ДПС-те имат солидно комсомолско минало, нито сегашните управляващи
За кво, аджеба, всъщност иде реч...
Дълбокият смисъл на налагането на подобен род поведение(вж статията) е съвсем друг.
Тук трябва веднага да направим уточнението, че явлението наистина се наблюдава повсеместно в уморените от демокрация общества. Само, че генезисът е съвсем различен.
С навлизането и налагането на четвъртата власт, изискванията на избирателя са твърде променени. На Запад политическото идентифициране изисква твърде дълго време, за да може отделният елемент на политиката да се открои от общото цяло и да докаже своя принос към общият политически проект. Необходимо е дълго и продължително отстояване, извършвано в самота, изисква се дълго, скучновато налагане на програмни документи и доказателства в живия живот и политиката. Докато накрая, когато се наложи, вече е без енергия, а целта на борбата -с вчерашна дата.
Днес избиращият е преситен от предавания на инстинкта, нему е потребна картинност, динамика и конфликт, и няма кой да чете интелектуални послания и да сравнява програми. Еми за какво са партиите, тогава? Каква борба е нужна-тая на Берлускони? Принизяването на политическият елемент за сметка на динамиката на шоуто води до популизъм и депоритизация, води до политици тип Жириновски и персонажи на власт, ала Александър Белов от гангстерската сага "Бригада"
Какво е различното, допълнителното, при нас?
На всичко горе изброено, се налага и умора от олигархичния елит, дефицит на политическо ръководство, капсулирало се и изолирало допълнително, и тотална безнадеждност от неговите решения. Не вярваме никому, никаква файда няма от тези, щото всинца ни лъгаха-резултатът е допълнителна повсеместна апатия, носталгия по миналото и деполитизиране. Политическият елит е двойно обезоръжен-прибавете и допълнителното деполитизиране, наложено целенасочно от управляващите. Партиите ни са вече съвършено изтощени откъм идеи, затова за тях е невъзможно да излъчат необходимите им нови импулси, те даже не могат и да опишат посоките, освен с дежурните клишета-Европа и прочие, и така няма как да спечелят политически авторитет. Остава им само да прилягат на медийния вятър. Примери? Един ББ например, е красноречиво потвърждение. Чрез крилата на медийния вятър-до Колхида, без гребане. Иначе нямаше как Слави да стане Реймската катедрала, а Здравко и Азис-депутати и утрешни управленци. То и досега в Парламента е пърно със спортисти, артисти и всякакви.
Всичко това е доста опасно, както предупреждаваха отдавна политолози.
Деполитизирането на политиката води до лишаване на партиите от смисъл. Води до дефицит на ръководство, то и се усамотява и маргинализира, води и до дефицит на идеи, и енергия, води до невъзможност и после да управляваш . Освен сриването на основните стълбове на демокрацията, се рушат и другите й фундаменти-управлението на страната ще се схваща като шоу, защото не от вчера то вече е таковаПълно е с хора, доказали се извън политиката. Когато вместо програми, ние вече гледаме трикове за влизане в парламента с локомотиви-шоумени, вместо стабилна идентичност, този елит, за да се осигури, избира с цинизъм, подигравайки ни се, на краткотрайния елементарен имидж, вместо ориентация имаме бизнес маркетинг- партиите стават яхти тип „швертбот”: нестабилни, с големи платна и огромен подводен кил. Налагат убеждението, че законите на медийното общество и медийният вятър в платната изисква такъв тип поведение- а то е точно обратното. Всъщност, ние бихме избрали не шоумени, а политици, които се придържат твърдо към политическото ядро, чиито поведение не е в полза на репортерките -момиченца, нито да се стремят да бъдат харесани на всяка цена. Политиците не трябва да искат да бъдат харесвани, защото не са на кастин. И вероятно самата тъпа телепублика, за каквато всъщност ни смятат, сигурно от успеха на някои шоу-програми, също очаква от тях не да се борят за Зара, а отговорност, смисъл и сериозност. Просто да си вършат работата, за която са избрани.


Редактирано от - Зе Мария на 04/4/2005 г/ 09:23:44

04 Април 2005 10:13
Вчера Бунджулов, днеска тая кака ни убеждават от чисто маркс-ленински позиции колко е лошо нещо демокрацията и как да ходиш и гласуваш си е чиста баламурщина. Разбирам, че вестника си има позиция по въпроса и няма лошо да си я отстоява, стига да не призовава към насилие. Тва си е непоклатим на демокрацията, до който имаме достъп само от някакви си петнадесетина години.
Ама можеше да намери някой по убедителен. Струва ми се, че форумния Параграф е много по-подготвен и има по-задълбочено мислене да защитава подобни тези.
04 Април 2005 10:36
Това за колониите е вярно, само дето и държави без колонии (и самите те управлявани от чужди корони) като Финландия и Ирландия без комунизъм са къде-къде по-напред от нас.
За сведения и Русия беше колониална държава.
04 Април 2005 10:36
Зе Мария
04 Април 2005 10:58
яхти тип „швертбот”: нестабилни, с големи платна и огромен подводен кил

Зе Мария, с неудобство трябва да коригирам иначе картинната метафора - швертбот е такъв, защото вместо "огромен подводен кил" има сравнително малък, обикновено подвижен, "шверт". Sorry...
04 Април 2005 11:04
Ма Круелке ма Вилке
Пак си объркала нешата. Това сведене дето ни го даваш, че Русия е била колкониална държава не е вярно.
Финландия без да е комунистическа, благодарение на Руския комунизъм си издигна стандарта. Да разбереш как ти го оставям за домашно.
Съшото май трябва да се каже и за Австрия.
04 Април 2005 11:12
VOCE
..............Само дето марширувахме като откачени за 1 май и 9 септември..............
Воцьо, ти си марширувал като откачен, защото си си откачен по рождение. Ние понеже не бяхме откачени на 1 май се кордисвахме в кафе "Опера", отвън за да гледаме ученичките по туники.
И за другите работи дето не си ги разбрал вината е пак в горното, че си си откачен по рождение.
04 Април 2005 11:29
Изживяващият се , като ерудиран соц-плейбой, MRX+, нека се въздържа от лични нападки, неговата личност също е едно широко поле за такива!!!
С глупости , като за Финландия например...
04 Април 2005 11:29
Нещата не са така. На лъжи и обещания вЕрват само хора, които и без лъжи и обещания пак биха гласували за същата партия, която познават вече от доста време. Разлика има само при новопоявяващите се партии, каквато бе НДСВ през 2001-ва. Тогава голите обещания(лъжи) накараха доста повече хора да повЕрват и да гласуват за непознатото зло - НДСВ, а не за познатото зло - СДС/ОДС и БСП. Сега какво е положението - която и да бе партията на власт, пак щяха да ни приемат в ЕС в същите срокове. Разлика би имало само в конкретните договорености и срокове - примерно за АЕЦ Козлодуй, за разните гратисни периоди и други условия, които НДСВ договори на принципа "йесмен", т.е. не договори, а се съгласи каквото и да ни предложат. Подобна позиция за АЕЦ-а имаше и Костов преди това. Колкото до многото милиарди - те са илюзорни, и тях както и предишните помощи ние няма да усетим. Въпроса е само кой ще прибере евентуалните комисионни от разпределението им. Те за това става въпрос отново - комисионните.
04 Април 2005 11:53
chown
Шъ му кажем на MRX+.
04 Април 2005 13:09
Дъ фуле,
Много сори за неточността, забравил съм вече-вярно, че беше с плитко дъно, ама май със сравнително голям шверт, но беше доста нестабилна поради това.
Като дете имах такъв модел -беше ми първия и голям зор видях, докато наглася дъното по ребрата. Имаше тогава състезания по корабомоделизъм, и май се обърнах с тая яхта, или с другата, не помня вече, аве кво ли нямаше за младите по Тошово. Носталгия, ще речете, а?
Аре, лек ден и пак извинявайте за правописа и неточностите, но просто нямам много време
04 Април 2005 13:38
Да ви е як "шверта" докато съберете парите за членската вноска .... Колко беше? Ай сик**а
04 Април 2005 15:30
Voci, точно за Параграфа не си прав. Той е истински левичар след 10 ноември.
Обвинявай мен - аз съм комунист по рождение. Но не и социалист.
04 Април 2005 15:48
Толку приказки, за да речем накрая, че сите политици са маскари
04 Април 2005 17:48
Е, Марксе,
Верно, че никъде в школските учебници по наше време не го пишеше, но Русия си беше колониална държава. Защо тогава всички бивши републики се отделиха от СССР?
Финландия понамаза покрай добрите си отношения със СССР, ама всеки си гледа интереса. Обаче основното е, че хората знаят как да си управляват държавата.
04 Април 2005 19:07
Марксе, а защо ли Русия не можа да постигне същото благодарение на руския комунизъм?
*
Спомням си как руските перестройчици се обиждаха от сравнението на Русия с бившата "пьющая Чухонь" (Финландия), както ние - от сравнението с Гърция. Какво е била селската "Чухонь" в края на 19 в. в сравнение с капитализма и индустрията в Петербург, Москва, Одеса, Нижни Новгород, Урал.
04 Април 2005 19:46
Няма комунизъм, има юдокомунизъм. Русия беше империя, не колониална държава. Юдокомунизмът я съсипа, сега си е поставил за цел и като обикновена държава да я разчлени. Като не руските царе не са слушали Достоевски, така се случва.
04 Април 2005 20:37
Най ми е мъчно за наивните електоратни единци, които ще се втурнат под лозунга "ТРЕТИ ПЪТ-МАЙКА И БАЩА". Горкичките хорица очакващи отново да забълбукат волно под химеричния триптих братство, равенство, единство in the end пак ще изпълняват постъпателно-издихателни упражнения със супоизтивателни функции, ама тия работи не можеш да им ги обясниш в аванс. Те хората си искат ПРАВДАТА и туй то. Е, ами хубуу де, ще си я докарате ПРАВДАТА и ще си ги припомните пак ония дни. Вервайте ми.
В края на краищата какво друго може да се очаква в страна където финансовата олигархия и крупните капиталовложители са левичари, а в дясното пространство се ядат като кучета антикомунисти по инерция, девалвирали интелигентчета, амбициозни кариеристчета и тук-таме някой човечец със субстанция, идеалистично размахващ чистата синя идея. Като че ли, сега за сега, набедената за център царска камарила би била най-разумния избор, ама пустото хората не искат разумен избор, ами чудеса!
А па всички знаем кои са най-добрите при обещаване на чудесата.
Е, ами честит ви, тогава ТРЕТИ ПЪТ - МАЙКА И БАЩА
04 Април 2005 20:45
Поздравления за авторката
Добро впечатление прави езиковата грамотност и стила. Съдържанието ни казва старата истина, че демокрацията не работи отдавна. Защо тогава поддържаме голямата лъжа изкуствено. Да й извадим тръбата.
04 Април 2005 20:56
Добре че беше Симеон да докара тези цървули до Европейския Съюз. И сега ще се перчат с европейско мислене и колко са модерни и леви. Другите пък ще демонстрират колко загрижени са за националния интерес и колко успешен външен министър е било гаражното Наде.
04 Април 2005 21:37
Русия не успя да направи това, което трябваше по няколко причини:
1. Русия беше много изостанала икономически още преди революцията. Особенно изостанала беше азиатската част.
2. Веднага след войната и беше наложена Гражданска война с помощта на Запада.
3. Русия след това беше изолирана търговски и политически.
4. След това беше нападната от Хитлер. Цялата европейска част беше разрушена.
5. След войната беше обявена студената война и оръжейната надпревара, като се разчиташе, че Русия е опустошена от войната. Тя трябваше да отделя огромни ресурси за отбранителната си промишленост. Това беше и целта на студената война.
6. Социалната политика на СССР предполагаше почти равни икономически условия, както на по-развитата така и на по-слабо развитите републики в азиатската част. Именно това изискваше да се изсипват огромни средства в последните вместо те да се дават за
7. Брежнев спря реформите, подобни на Китайските понеже Рейгън започва да не спазва Хелзинските споразумения и започна нова студена война.
Финландия е малка страна - така, че никакво сранение с Русия или СССР не може да има. След войната беше възприета политиката на приятелстви с СССР. Това беше много хитра политика. Фактически малка Финландия се оказа един от най-важните доставчици на западно оборудване и стоки за СССР. За една страна като Финландия един такъв огромен пазар беше огромен икономически ускорител. Оше поевече, че във Финландия има традиции да се живее с руснаците от времето на империята. САЩ се гневяха много на Финландия, даже бяха измислили термина "финландизация" визирайки политиката на Финландия.
Именно това допринесе за натрупването на огромни капитали, които бяха вложени в дървообработвашата промишленост като силно експортно ориентирана, а след това и в модерните IT технологии.
Разумната политика на Финландия трябва да ни бъде за пример, една страна, която вощва срешу СССР, веднага след войната прави приятелска политика и печели от това.
Хубаво е нашите ЗАПЪРТЪЦИ да се замислят над това, ако въобще могат да мислят, и дай боже да изведат някои практически уроци от това.
04 Април 2005 21:50
Преди него го е казал един чичко от Страдфорд на Ейвън...
Бедата в България е че комедиантите са самодейци.
04 Април 2005 22:12
Марксе, забравил си да упоменеш:
а) белогвардейците
б) евреите
в) враговете с партиен билет
г) саботьорите неизпълняващи дневните си норми в предприятията
д) слушателите на вражески радиостанции
е) децата на изменниците на Родината
ж) некадърните военни, които трябваще да бъдат ликвидирани
з) недостатъчно преданните членове на Коминтерна
и) остатъците от буржоазията, неприемащи светлите идеи на Ревалюцията
й) украинските сепаратисти
к) криминалните останки от капиталистическото общество
л) пагубното влияние на троцкистите
м) декадентските "творци"
н) малките прегрешения на сурово наказаните другари Берия и Ягода
о) кликата на Зеновиев
п) мекушавите интелигенти
р) разните му там есери, меншевики и осталная сволач
с) германските шпиони
т) кулаците
у) НЕП-маните
ф) сепаратистите в балтийските републики
х) неблагоприятните метереологични условия
ц) водката
ч) религията
ш) дребнобуржоазните остатъци
щ) фашистите
ъ) убийците на Киров
ь) казаците, татарите и чеченците
ю) масоните
я) запъртъците

Пфюййй, свърши ми азбуката...не знам, да го еба, как така - ти стария марксист да се спреш само на няколко мънички пречици...тц, тц, тц...другарят Сталин не обича такива минималисти като теб. Или ще ломиш запъртъците или...кхък, кхък...а бе ти си знаеш...ама ха...ти на това доводи ли му викаш?!?
Всички до стената, да го еба...всички! Еба ти, мекушавия марксист...ами то ако оставят на теб...сума ти и контрареволюционери ще останат живи...тц, тц, тц...и ние сме тръгнали с такива като теб да се борим против тъмните сили.
Еба си.
04 Април 2005 22:38
Грацко, готин си бате, само не съм съгласен с чл.ал.т.
ф) сепаратистите в балтийските републики
- и единственНо щото още не са били измислили термина “сепаратисти”, ма такива кат тебе все към “сепарето” гледат – демек щото се замезва без пари де, енти-ли-ли-гентни навици демек
- за кулаците нема те питам, щот Фичу ше се засегне
04 Април 2005 23:00
..и аку забелезвате все кулаците дават тон за песен.
04 Април 2005 23:02
Грациан,
Но къде е тук мястото на космополитите?
04 Април 2005 23:14
Всъщност социалистическия строй беше добра идея, за нашите условия по-добра от пазарната икономика и 'демокрацията'. Проблемът беше в хората, които се бяха наели да го прокарват - първоначално банда от дребни крадци и полуграмотни мошеници, в последствие еволюирали в страхлива и некадърна управляваща клика. Пропуснахме огромен шанс за бързо развитие с помощна на огромните помощи от СССР.
05 Април 2005 03:11
VOCI,
/:/ "...Параграфе, на мен лично комунизмът нищо не ми е направил. Само дето марширувахме като откачени за 1 май и 9 септември. По-лошото е, че изяде 2 поколения време на България. СЕГА, като така или иначе влязохме в НАТО и ЕС , ПИТАМ : за кои х.й ручахме 45 години жабетата? Защо вие комунистите не направихте така, че СЕГА англичаните и швейцарците да емигрират при нас като гастарбайтери, а става обратното"
......................................... ........................
НЕ е САМО "дето марширувахме като откачени за 1 май и 9 септември" !!!
НЕ е толкоз безобидно и без значение това маршируване , а и СКАНДИРАНИЯТА по време на маршируване! Защото, така Управляващите тогава са оставали с впечатление, че хората ИСКРЕНО искат това, което скандират, че ИСКАТ! А, за ти припомня, че девиз на БКП беше: "Където Народът- там и ние!"...
"Комунистите" и БКП правеха 45 г. в България това, за което СКАНДИРАШЕ българският Народ на всеки 1-ви май, на 9-ти септември, на 7-ми ноември и през цялото останало време на годината!!!
Отвори стари броеве на вестници и списания от "онова" време преди Демокрацията /или влез в архива на БНТ /и ще прочетеш и видиш, как "ЦЯЛА София", например / и "Цяла България", също!/ скандираше тогава: "Да живее БКП!", "Нашето бъдеще е Комунизмът!", "Вечна дружба със СССР", "Да живее другарят Тодор Живков!" и т.н. !!!
Сега някои твърдят, че бившите ДС-ченгета /и бившата Номенклатура/ трябва да бъдат ЛУСТРИРАНИ, защото КРЕПЕЛИ и ЗАЩИТАВАЛИ "онази" /комунистическата?!/ държава България?!
Добре, де, ами тези от митингите- те НЕ крепяха ли и Не защитаваха ли онази държава?! Ами учителите, инженерите, лекарите, металурзите, работниците от Оръжейните заводи, моряците от Търговския , Танкерния и Риболовния флот и т.н. и т.н.- НАЛИ и те, с труда си, правеха възможно, щото "онази" държава да се КРЕПИ и да я ИМА ?!?
05 Април 2005 03:26
КУ-КУ,
Първоначалната Комунистическа Идея е досущ като първоначалната Християнска Идея- но БЕЗ Бог /Отец, Син и Гълъбчето/ !!!
Затуй и НЕ се обичат Комунизмът и Християнството- защото проповядват едно и също, но за "вождовете" имат различия! А без вождове в Идеологията- НЯМА да има вождове в Реалността й, нали?! Както комунистическата Номенклатура, така и Християнският Клир, са се пазели да НЕ станат ИЗЛИШНИ- и са "доусъвършенствали" първоначалните Идеи - в посока да си /за/пазят Властта и Привилегиите, които вече са си били извоювали! !!! Впрочем, те са се пазели НЕ само една от друга, но и от всички други хуманистични или религиозни Идеи! И пак със същата Цел- за да НЕ си загубят изноюваните Власт и Привилегии!!! КАЗАХ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД